Ruduo - metas, kai norisi kepti gardžius obuolių pyragus, gaminti šildančius troškinius ir skanias moliūgų sriubas. Dauguma žmonių moliūgus naudoja tik sriuboms, tačiau jie puikiai tinka sausainiams, pyragams, troškiniams, padažams, duonoms, saldainiams bei kitiems patiekalams. Štai keletas išskirtinių ir sveikatai palankių receptų, kurie įrodys, kad moliūgas yra universali daržovė.
Moliūgų Tyrė
Moliūgų tyrė skirta ne tik kepiniams, bet ir paprastiems, kasdieniams receptams. Ja galite gardinti kiaušinienes, troškinius, sriubas! Pasigaminti moliūgų tyrę - labai paprasta. Moliūgus galima kepti orkaitėje, garuose ar išvirti. Tyrės receptų tikrai netrūksta ir galite išsirinkti jums tinkamiausią.
Moliūgų "Sviestas"
Dar vienas įdomus sprendimas - moliūgų "sviestas", kuris puikiai tinka tiems, kurie netoleruoja laktozės. Pasigaminti jį gana paprasta:
- Moliūgo riekeles išdėliokite kepimo skardoje, išklotoje kepimo popieriumi.
- Kepkite 190°C temperatūros orkaitėje, kol visiškai suminkštės (apie 15-25 minutes, priklausomai nuo moliūgo rūšies).
- Supjaustykite moliūgą gabalėliais ir sudėkite į blenderio indą.
- Plakite didžiausiais apsisukimais apie 4-5 minutes, kol moliūgas pavirs puria vientisa gelsva mase.
- Plakant įmeskite gabalėlį sviesto (kuo daugiau, tuo bus skaniau) arba, jei netoleruojate laktozės, įpilkite kelis šaukštelius vandens.
Bananų ir Moliūgų Sausainiai
Išbandykite šiuos minkštučius sausainius!
Moliūgų Sklindžiai
Neįprasti, pikantiški ir labai skanūs moliūgų sklindžiai.
Moliūgų Risotto su Špinatais
Kreminės konsistencijos ryžiai su įvairiais priedais yra vienas mėgstamiausių Italijos patiekalų. Jis puikiai dera su moliūgais bei špinatais. Pasigaminti nesudėtinga, o skonis tikrai sužavės kiekvieną.
Kišas su Moliūgais
Gardus ir greitai pagaminamas patiekalas, kuris tiks tiek pusryčiams, tiek vakarienei ar priešpiečių dėžutei.
Nesaldūs Keksiukai su Moliūgu ir Feta
Purūs, gardūs ir greitai pagaminami keksiukai. Prireiks 6 pagrindinių ingredientų ir kelių prieskonių. Maišykite kvietinius miltus su viso grūdo avižiniais miltais. Esant poreikiui galima naudoti tik avižų miltus - keksiukai bus šiek tiek mažiau purūs, bet skonis išliks puikus.
Fritatta su Moliūgais
Moliūgų tyrė puikiai tinka gardinti kiaušinienes.
Moliūgo ir Fetos Užtepėlė
Labai gardi ir paprastai paruošiama užtepėlė. Tiks patiekti prie pagrindinių patiekalų, daržovių lazdelių ar užsitepti ant duonos.
Lęšių Troškinys su Moliūgais ir Perlinėmis Kruopomis
Lęšių troškinys su moliūgais ir perlinėmis kruopomis tiks pietums ar vakarienei. Raudonieji lęšiai greitai išverda ir turi nemažą kiekį baltymų. Sveikatai palankus maitinimasis rekomenduoja mažiausiai 3 kartus per savaitę vartoti ankštinių daržovių!
Lęšiai vertinami dėl sėklose esančių baltymų, kurių yra daugiau nei mėsoje, angliavandenių, ląstelienos ir mineralinių medžiagų. Juose yra daug baltymų, nepakeičiamų aminorūgščių izoleucino ir lizino, folato, vitamino B1 ir mineralų. Lęšiai taip pat yra puikus augalinis geležies šaltinis, todėl jie itin svarbūs vegetarams. Be to, lęšiai daugiausia iš ankštinių augalų turi folio rūgšties.
Varškės Apkepas su Moliūgais
Labai paprastai pagaminamas ir tikrai gardus apkepas. Reiktų tik pjaustyti atvėsusį, nes papildomai miltai ar manų kruopos nėra dedamos.
Vafliai su Moliūgais
Moliūgą pakaks sutarkuoti ir nereikės gaminti moliūgų tyrės.
Blyneliai su Moliūgais
Papildomai nereikės gaminti moliūgų tyrės, užteks moliūgą tik sutarkuoti!
Perlinių Kruopų Troškinys
Gardus ir greitas patiekalas pietums. Tiks įsidėti ir į pietų dėžutę.
Humusas su Moliūgais
Tiks prie daržovių, krekerių, duoniukų. Juo galima gardinti mėgstamas košes ar net dėti į kesadilijas! Moliūgas dera kartu su avinžirniais, kuminu ir sezamų pasta! Tiesa, jeigu sezamų pasto neturite, vietoj jos galite dėti daugiau aliejaus, labiausiai tiktų sezamų sėklų.
Kruopų Garnyras su Moliūgų "Sviestu"
Šis universalus garnyras bus labai dažnas svečias ant jūsų stalo. Paruošimo būdas:
- Perlines kruopas bei laukinius ryžius virkite pasūdytame vandenyje atskiruose puoduose tol, kol kruopos taps al dente - šiek tiek nepilnai išvirę. Jei naudojate raudonuosius lęšius, juos praskalaukite šaltu vandeniu ir palikte užmerktus pabringti.
- Prieš pat patiekiant garnyrą, įkaitinkite nedideliame puode arba keptuvėje šlakelį aliejaus ir jame apkepinkite porus.
- Suberkite kruopas (skaičiuokite maždaug po 1 šaukštą kiekvienos rūšies kruopų kiekvienam valgytojui) ir apkepinkite nuolat maišant.
- Pabaigoje dėkite po maždaug 1 šaukštą kiekvienam valgytojui moliūgų „sviesto” ir dar trumpai pakepinkite maišant, kad visa košė pasidengtų šiuo mišiniu.
Kiti Moliūgų Patiekalai
- Skanus, kvapnus, aštrus moliūgų troškinys. Labai tinka su basmati ryžiais.
- Rudeniu kvepiantis pyragas! Saldinti siūloma klevų sirupu ar medumi.
- Paprasta, bet nuostabaus skonio moliūgų sriuba.
- Maistingas moliūgų kokteilis - puiki dienos pradžia arba užkandis tarp valgių.