pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip kepti karpį orkaitėje: patarimai ir receptai

Lietuvių nuo seno pamėgtas karpis iki šiol nepraranda savo populiarumo. Pagal savo populiarumą karpiai nė kiek nenusileidžia kiaulienai. Lietuviai tikrai mėgsta šią žuvį, o svarbiausia karpio savybė - šviežumas. Ši žuvis ne tik dažnai puošia šventinį gyventojų stalą, bet pamėgta vartoti ir kasdien. Karpis - skanus, lengvai pagaminamas, pasižymi ir įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa.

Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė primena, jog įsigijus parduotuvėje karpius, geriausia vartoti kuo šviežesnius. Kaip ir daugumą žuvies ar mėsos produktų, juos reikėtų suvalgyti per 2-5 dienas. Ji sako, kad karpius galima labai paprastai paruošti.

Pasak Šalčininkų žuvininkystės ūkio direktoriaus Algimanto Gylio, karpiai pamėgti ne tik dėl iš seno atkeliavusių tradicijų, bet ir dėl gerųjų savo savybių. Karpiuose gausu omega 3 rūgšties, vitamino A ir D, taip pat juose yra gausybė įvairių mikroelementų: fosforo, cinko, seleno.

„Ši žuvis pasižymi dar ir tuo, kad yra ypatingai lengvai paruošiama: tereikia druskos, miltų ir aliejaus. Skaniausia karpio gabaliukus apibarstyti druska, apvolioti miltuose ir varant kepti aliejuje ant aukštos ugnies, kol žuvis iš išorės įgaus auksinį atspalvį, o viduje dar liks sultinga“, - pataria A. Gylys. Jam antrina ir V. Juodkazienė.

Vis dėlto yra daug tradicinių nesudėtingai pagaminamų receptų, kai žuvis ruošiama su įvairiais įdarais ar garnyrais: „Aromatingą ir sultingą karpį pagaminti nesudėtinga, ypač jei kepsite visą žuvį. Tereikia pasiruošti įdarą, kuriam galima naudoti įvairias daržoves - morkas, burokėlius. Arba rinktis įdomesnį prieskonį suteikiančias paprikas ar pomidorus.

Karpio kepimas orkaitėje

Karpio skonis labai gerai atsiskleidžia kepant jį orkaitėje. Tik karpis turi būti šviežias. Kepant orkaitėje šviežią karpį beveik nereikia prieskonių. Pakanka druskos, juodųjų pipirų ir kiek česnako. Labai pasidžiaugsite jei į karpio vidų bus įdėta kelios česnako skiltelės. Jos ne tik skonio duoda, bet ir pačios neįtikėtinai skanios persisunkusios karpio riebalų.

Karpį įtriname druska ir juodaisiais pipirais, dedame į kepimo padėklą išklotą kepimo popieriumi. Apie 1,5 kilogramo karpis kepamas apie 30 minučių 200 laipsnių temperatūroje. Didesni kiek ilgiau. Kiek palaikytą karpį verta pamarinuoti prieš kepimą orkaitėje. Marinavimas skirtingais prieskoniais neleis pabosti keptam karpiui. Marinavimui naudojami česnakas, krapai, kiek citrinos sulčių. Druskos geriau nenaudoti, išdžiovins karpį.

Receptai

Orkaitėje keptas karpis su daržovėmis

Ingredientai:

  • 1 karpis
  • Po žiupsnelį druskos ir pipirų
  • Citrinos
  • Svogūno
  • Šlakelis aliejaus
  • Šviežios kalendros
  • Paprikos

Gaminimas:

  1. Karpį išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite. Tuomet apšlakstykite citrinos sultimis, įtrinkite druska, pipirais ir palikite pagulėti.
  2. Keptuvėje apkepinkite susmulkintą svogūną. Kubeliais supjaustykite paprikas ir kartu su keptu svogūnu sudėkite į žuvies vidų. Tada griežinėliais supjaustykite citriną ir išdėliokite ant paruošto karpio.
  3. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.
  4. Patiekite su šviežiomis citrinos riekelėmis ir kalendromis.

Troškintas karpis

Ingredientai:

  • 1 karpis
  • Po žiupsnelį druskos ir pipirų
  • Šlakelis aliejaus
  • Svogūno
  • Aitriosios paprikos
  • Kelios skiltelės česnako
  • Keli pomidorai
  • Keli lauro lapai
  • 2 šakelės čiobrelio
  • Gabaliukas šviežios imbiero šaknies
  • Kelios šakelės šviežios kalendros

Gaminimas:

  1. Žuvį išskroskite, nuplaukite ir supjaustykite pjausniais. Pjausnius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  2. Dideliame troškintuve arba gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apskrudinkite žuvies pjausnius iš visų pusių. Išimkite, atidėkite. Tuomet į keptuvę suberkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, smulkiai sukapotą aitriąją papriką ir česnako skilteles. Po kelių minučių sudėkite gana smulkiai supjaustytus pomidorus, lauro lapelius, čiobrelius, imbierą. Pakaitinkite apie 5 minutes. Jei pomidorai labai sutirštėjo, įpilkite 100 ml vandens.
  3. Sudėkite plonais žiedeliais supjaustytą papriką ir apkeptus žuvies pjausnius. Viską troškinkite apie 10 minučių. Jei troškinys labai tirštėja, įpilkite vandens arba daržovių sultinio. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  4. Troškinį patiekite su šviežių kalendrų lapeliais ir mėgstamu garnyru.

Orkaitėje keptas karpis su grietine

Ingredientai:

  • 2.5 kg karpis
  • 2 valgomieji šaukštai sviesto
  • Citrinos sultys ir keli citrinos griežinėliai
  • 2 svogūnai
  • 2-3 skiltelės česnako
  • 2 valgomieji šaukštai grietinės
  • Druska, malti juodieji pipirai
  • Rozmarinas

Gaminimas:

  1. Nuplauname karpį, nuvalome žvynus ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais. Paguldome į kepimo skardą. Karpį išskrodžiame, nuvalome ir nuplauname. Skersais pjūviais įpjauname karpio šonus, iš abiejų pusių apšlakstome citrinos sultimis, apibarstome druska, pipirais.
  2. Kambario temperatūros sviestą sumaišome su smulkintu česnaku, rozmarino lapeliais, žiupsniu pipirų ir druskos. Prieskoniniu sviestu aptepame karpio viršų, likusį dedame į žuvies vidų.
  3. Į karpio vidų dedame pjaustytų citrinos griežinėlių, česnako skiltelių ir rozmarino šakelių. Kartu kepiau pomidorus su šakelėmis, apšlaksčiusi alyvuogių aliejumi. Tokiu pat metodu galima kepti ir išfiletuotą arba kepsneliais supjaustytą žuvį.
  4. Į dubenėlį dedame grietinę, išspaudžiame česnaką, beriame truputį druskos, pipirų ir išmaišome.
  5. Svogūnus nulupame ir supjaustome plonais griežinėliais. Skardą išklojame folija, ją ištepame augaliniu aliejumi. Dedame eilę svogūno griežinėlių, ant jų dedame karpį. Karpio paviršiu ir vidų aptepame pasigamintu grietinės padažu. Į vidų sudedame likusius svogūnus. Dar galima įdėti kelis citrinos griežinėlius.
  6. Folijos kraštus užlenkiame (arba užklojame kitu folijos lakštu) ir šauname skardą į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame apie vieną valandą. Likus 15 minučių iki kepimo pabaigos, nuimame viršutinį folijos lakštą, kad karpis gražiai apskrustų.