Atėjus lietingoms rudens dienoms visada užsimanau sočių bulvinių patiekalų. Nors mes, lietuviai, turime daug įvairių tradicinių patiekalų su bulvėmis ir iš bulvių - nuo cepelinų iki kugelio, šį kartą bulvių sezono šventei gaminau elegantišką prancūzišką bulvių apkepą Gratin Dauphinois.
Kaip ir priklauso senai gerai prancūzų virtuvei, jis kepamas su riebia grietinėle ir nors receptas klasikinis, nuo savęs jam pridėjau keptų porų, o gardinau savo pačios pagaminta džiovintų baravykų druska. Aišku, šį bulvių apkepą galima pateikti, kaip garnyrą prie keptos mėsos ar žuvies, bet man labiausiai patinka valgyti jį vieną, kaip pagrindinį patiekalą su lapinėmis salotomis, užsigeriant geru vynu. Nors šis patiekas, toli gražu, nėra lengvas ir nekaloringas, bet jis tikrai patiks net vegetarams.
Tradicistiškai jis gardinamas tarkuotu muskatu, česnakais, čiobreliais, bet mano improvizacija su porais ir baravykų druska jam labai tiko. Prancūziškas bulvių apkepas dažniausiai gaminamas dviem būdais: klasikiniu, kai bulvės trumpai apverdamos grietinėlėje, kurioje po to dar kepamos orkaitėje bei paprastesniu, kai bulvės užpilamos grietinėle, uždengiamos folija ir kepamos orkaitėje, o nuėmus foliją apibarstomos tarkuotu sūriu ir dar kartą užkepamos. Man labiau patinka antrasis kepimo būdas, todėl dalinuosi būtent šiuo receptu.
Ingredientai:
- bulvės - 1 kg
- svogūnas - 1 vnt.
- česnakas - 2 skiltelės
- grietinėlė - 200 ml
- pienas - 200 ml
- sviestas - 50 g
- parmezano sūris - 50 g
- muskato riešutas - 1/2 vnt.
- druska
- pipirai
Gaminimas:
- Bulves supjaustyti smulkiomis riekelėmis, taip pat smulkiai plonais žiedeliais supjaustyti svogūnus.
- Bulves ir svogūnus išmaišyti kartu su druska, pipirais ir tarkuotu muskatu.
- Česnaką pakepinti svieste ir viską supilti į skardos dugną.
- Sudėti bulves, užpilti pienu ir grietinėle ir kepti orkaitėje apie 45 min. 200 temp.
- Bebaigiant kepti užbarstyti sūrio ir kepti dar 15 min.
Patiekimas ir vyno derinimas
Turiu pripažinti, kad šis elegantiškas prancūziškas bulvių apkepas prašyte prašėsi gero baltojo vyno, todėl aš ir vėl kreipiausi į Someljė mokyklą, kad bendromis jėgomis prie jo priderintume vyną.
Prie prancūziško patiekalo parinkome gaivios rūgšties ir lengvo kūno prancūzišką Chardonnay vyną iš Chablis AOC apeliacijos, šiaurinės Burgundijos. Šis Billaud-Simon Chablis AOC 2018 ypač gerai suderėjo su kremišku ir rieboku bulvių apkepu.
Šio vyno aromate dominuojantys citrusiniai vaisiai, baltosios gėlės, nektarinai ir akacijos, švelniai papildytos barbarisinių saldainukų natomis buvo būtent tai, ko reikėjo prie elegantiško, bet riebaus ir sotaus bulvių patiekalo.
Prie bulvinių patiekalų, tokių, kaip keptos belgiškos bulvytės ar bulvių plokštainis, kurie yra riebūs ir gausiai skaninami druska, rinkitės Chablis, Sauvignon Blanc, Šampaną arba Riesling vynuogių bei austriškų Gruner Veltliner vynuogių vynus.
O ką rinktis prie kremiškų bulvinių patiekalų, tokių, kaip bulvių košė piurė pavidale, kuri skaninta pienu, sviestu, grietinėle ir burnoje palieka ypač malonų kremišką pojūtį? Jei tai pagrindinis patiekalas, kremišką pojūtį burnoje galima derinti su svariu ąžuole brandintu, „sviestišku“ Chardonnay. Jeigu aptariama piurė yra tik garnyro pavidale prie kepsnio, maltinių ar dešrelių, tada ramia sąžine derinkite su svariu raudonuoju, tokiu, kaip ispaniškame ąžuole brandintu Mencia iš Bierzo regiono, Australijos Shiraz arba raudonuoju iš Bordo regiono.
Lietuviški bulvių patiekalai papuola į jau anksčiau aptartas gaires, nes dažniausiai yra riebūs, sunkūs, vidutiniškai sūrūs patiekalai. Todėl prie jų derinkime lengvus, rūgšties nestokojančius baltuosius vynus. Toks derinys bus saugiausias ir dažnai maloniausias.
Prie kepsninėje, ant grotelių keptų bulvių, kurios būna gerai apskrudusios su gerai apkepusia traškia luobelę tobulai tiks gausiais taninais pasižymintys, tačiau lengvesni raudonieji vynai. Šiuo atveju rekomenduojami lengvai atvėsinti Nebiollo vynuogių vynai iš Šiaurės Italijos, Pjemonto regiono arba lengvesnis Garnatxa iš Ispanijos, Nocera iš Sicilijos.
Normandiška tarta su kamembero sūriu ir bulvėmis
Porcijos: 6
Reikės:
- 300 g sluoksniuotos tešlos;
- 5-6 vnt. vidutinio dydžio bulvių;
- 2 nedidelių svogūnų;
- 1 šaukšto sviesto;
- 3 kiaušinių;
- 5 šaukštų grietinės;
- druskos, pipirų;
- 2 pakuočių kamembero sūrio po 200 g.
Gaminimas:
- Apvalią tartos formą išklokite sluoksniuota tešla, pabadykite dugną šakute.
- Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Svogūnus supjaustykite plonomis juostelėmis.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 C°.
- Sviestą ištirpinkite keptuvėje, kepkite su juo svogūnus, kol suminkštės. Suberkite į paruoštos tartos tešlos dugną. ant viršaus išdėliokite bulvių griežinėlius.
- Kiaušinius išplakite šakute, įmaišykite grietinę, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Užpilkite ant bulvių.
- Kamembero sūrį supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant viršaus.
- Kepkite įkaitusioje orkaitėje 35 min. Ištraukus iš orkaitės leiskite pastovėti 10 min. ir mėgaukitės su žaliomis salotomis. Ši tarta bus gardi ir visai atvėsusi.
Jei negalite be mėsos, į šią tartą įkomponuokite gerą saują smulkiai pjaustytų lašinukų, labai tiks parūkyti.
Dar vienas prancūziško bulvių apkepo receptas
Ingredientai:
- Bulvės
- Sviestas
- Česnakai
- Druska
- Prieskoniai
- Lauro lapai
Gaminimas:
- Nuskuskite bulves ir supjaustykite jas itin plonais griežinėliais - idealu, jei pažvelgus į tokį griežinėlį, jis net šiek tiek persišviestų. Sviestą išlydykite. Česnakus labai smulkiai sukapokite ar sutrinkite.
- Į keraminį ar stiklinį indą įpilkite porą šaukštų lydyto sviesto ir klokite sluoksnį bulvių, užpilkite šaukštą lydyto sviesto, pabarstykite druska, prieskoniais, česnakais ir vėl klokite sluoksnį bulvių. Taip suklokite visas bulves, vis sulaistydami sviestu ir pabarstydami prieskoniais.
- Viršutinį sluoksnį vėl apliekite sviestu, papuoškite lauro lapais ir dėkite į karštą orkaitę - ji turi būti įkaitusi iki 200 °C. Kepkite 45-50 min., kol apskrus viršus.
Bulvių apkepas su porais ir baravykų druska
Ingredientai:
- Bulvės
- Porai
- Česnakai
- Grietinėlė
- Pienas
- Džiovintų baravykų druska (arba paprasta druska)
- Muskato riešutas
- Malti pipirai
- Sūris
- Čiobreliai
- Sviestas
Gaminimas:
- Bulves nulupkite ir supjaustykite vienodo, apie 0,3 cm storio, griežinėliais, tai patogiausia padaryti pjaustykle mandolina. Porus gerai nuplaukite, supjaustykite. Česnakų skilteles nulupkite ir sukapokite. Kepimui skirtą formą ištepkite sviestu ir suberkite pjaustytas bulves.
- Keptuvėje ant lydyto sviesto pakepkite pjaustytus porus ir kapotus česnakus, kol pagels. Tada į keptuvę supilkite grietinėlę ir pieną, gardinkite džiovintų baravykų arba paprasta duska, tarkuotais muskatais, maltais pipirais. Kai viskas įkais, bet neužvirs, nukelkite nuo kaitlentės ir užpilkite ant pjaustytų bulvių kepimo formoje. Kepimo formą su bulvėmis uždenkite folija ir pašaukite kepti į įkaitintą 190 laipsnių orkaitę 45 minutėms.
- Per tą laiką bulvės suminkštės ir iškeps. Ištraukite kepimo formą su bulvėmis iš orkaitės, nuimkite foliją. Bulves užberkite tarkuotu sūriu ir apibarstykite čiobreliais. Pašaukite bulvių apkepą atgal į orkaitę kepti dar apie 10 minučių, kol sūris išsilydys, o viršus gražiai apkeps.
- Iškepusį bulvių apkepą palikite 10-15 minučių kiek praaušti ir tik tada pjaustykite. Jis skanus šiltas ir jau praaušęs.
Ar bulvės yra sveika?
Šviežios lietuviškos bulvės pasirodo tik prieš Jonines, bet atėjus pavasariui norisi pajusti įvairesnį jų skonį - juk rudens derliaus bulvių patiekalais mėgaujamės visą šaltąjį sezoną. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Nors tradiciškai bulvės Lietuvoje visais laikais buvo itin mėgstamos, o jų patiekalai suburdavo šeimas prie stalo tiek kasdienybėje, tiek per šventes, paskutiniu metu jų dažnai atsisakoma. Pagrindinė priežastis, kodėl bulvės laikomos sveikatai nepalankiu produktu, yra išpopuliarėjusi angliavandenių baimė.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad nors bulves sudaro apie 18 proc. „Bulvės turi daug naudingų savybių. Pavyzdžiui, jose nemažai mineralinių medžiagų - kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad vitamino C 100 g bulvių yra net 15 mg. Geriausia bulves valgyti virtas arba keptas orkaitėje be papildomų riebalų.
Tiesa, reikėtų vengti bulvių patiekalų, skaninamų riebiais padažais, turinčiais sočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, spirgučiais, sviestu, grietine. Taip pat nereikėtų dažnai valgyti gruzdintų bulvių - jose gali būti transriebalų rūgščių, akrilamidų. „Taigi, neatsisakykite bulvių ir nesibaiminkite.
Greitas būdas pasigaminti bulvių apkepą
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių C.
- Nuluptas bulves supjaustykite labai plonais griežinėliais.
- Plačiame puode užvirinkite grietinėlę, pieną ir česnaką.
- Perkelkite pusę bulvių į paruoštą kepimo indą ir apibarstykite puse sūrio. Į kepimo indą sudėkite likusias bulves ir užpilkite tiek grietinėlės mišinio, kad tik apsemtų bulves.