Ar žinote, kad net aukščiausios kokybės aliejus gali tapti nuodu? Jeigu ir jūs savo spintelėse kaupiate aliejaus atsargas, turite žinoti, kuo rizikuojate. Pablogės esamos ligos ir prasidės naujos - štai, kas gali nutikti, jei vartosite pasenusį aliejų reguliariai.
Aliejų pasirinkimo svarba
Specialistai tikina, kad renkantis aliejų svarbiausias kriterijus šviežumas, tačiau ant daugumos parduotuvėse parduodamų aliejų butelių gamintojai jų išpilstymo datos nenurodo. Maisto tinklaraštininkė ir aliejaus gamintoja Renata Šniolienė atvira: jei nėra išpilstymo datos, perkate katę maiše.
Nerafinuoti ir rafinuoti aliejai
Rinkoje yra tiek daug natūralių aliejų, tarp kurių lengva supainioti. Iš esmės aliejai skirstomi į dvi pagrindines kategorijas: rafinuoti ir nerafinuoti. Rafinuoti aliejai išgaunami naudojant šilumą. Tada termiškai išgaunamas aliejus apdorojamas įvairiomis cheminėmis medžiagomis ir dezodoruojamas bei balinamas. Šie cheminiai procesai iš rafinuotų aliejų atima daugumą maistinių medžiagų, todėl vartotojams paliekamas nepilnos vertės produktas.
Kitas dalykas, kurį reikia žinoti, yra tai, kad daugelis rafinuotų aliejų gaunami iš GMO augalų. Rafinuotuose aliejuose yra daug omega-6 riebalų rūgščių. Kadangi tiek daug mūsų maisto yra perdirbta naudojant rafinuotus aliejus, mes gauname per daug omega-6 ir nepakankamai omega-3.
Nerafinuoti aliejai, dar vadinami šalto spaudimo aliejais, o kartais ir kaip naturalus aliejai, išgaunami naudojant slėgį, o ne šilumą. Naudojant šią techniką, dauguma natūralių maistinių medžiagų lieka nepakitusios. Apskritai, nerafinuoti aliejai yra sveikesni nei rafinuoti aliejai ir yra geresnis pasirinkimas sveikai maitintis!
Rafinuoti aliejai praranda daug maistinių medžiagų, kai jiems išgauti naudojama didelė šiluma. Cheminės medžiagos, naudojamos dezodoruojant ir balinant, taip pat sumažina rafinuotų aliejų maistinę vertę. Nerafinuotų aliejų spaudimo procesas palieka produktą kuo arčiau natūralios formos. Nerafinuoti aliejai išlaiko savo maistines medžiagas, skonį ir aromatą ir turi mažiau cheminių medžiagų nei rafinuoti aliejai.
Saulėgrąžų aliejus
Mažiausiai peroksidų, vos 2, rasta pigiausiame rafinuotame saulėgrąžų aliejuje. Saulėgrąžų aliejus yra svarbiausias polinesočiųjų riebalų rūgščių (linolo rūgšties ir linoleno rūgšties), kurių organizmas negamina pats ir jų galima gauti tik su maistu, šaltinis. Šios riebalų rūgštys reguliuoja svarbius organizmo procesus. Polinesočiosios riebalų rūgštys geriausiai padeda kovoti su aterosklezore, dažniausiai sukeliančia širdies ir kraujagyslių bei smegenų kraujagyslių ligas.
„Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad šitas aliejus yra rafinuotas. Aliejus yra rafinuojamas tam, kad būtų sustabdytas jo gedimas, kad turėtų ilgesnį galiojimo laiką. Rafinuotame aliejuje peroksidų daugėja lėčiau, nes rafinavimas stabdo gedimo laipsnį. Rafinavimas yra aliejaus išvalymas, įvairių medžiagų pašalinamas, taip pat ir gerųjų, nes jos stabdo vykstančias chemines reakcijas“, - priduria G.
Tad nepaisant to, kad rafinuoti aliejai dažniausiai pigesni ir lėčiau kaupia peroksidus, jų vertė nepalyginamai menkesnė nei nerafinuotų pirmo spaudimo aliejų. Žinoma, jei jie yra švieži.
Rapsų aliejus
Alyvuogių aliejus neabejotinai yra vertingas produktas, tačiau išsami kitų augalinių riebalų maistinių medžiagų analizė rodo kitų aliejų, pavyzdžiui, rapsų aliejaus, pranašumą. Štai kodėl rapsų aliejus Vidurio ir Rytų Europoje taip dažnai rekomenduojamas kaip alyvuogių aliejaus pakaitalas.
Rapsų aliejuje ne tik yra daug vertingų nesočiųjų omega 6 ir omega 3 riebalų rūgščių, bet ir jų santykis 2 : 1 yra puikus mitybos poreikių atžvilgiu. Alyvuogių aliejuje yra daug mažiau omega 3 riebalų rūgščių nei rapsų aliejuje, todėl riebalų rūgščių santykis nėra toks palankus - 9 : 1.
Augaliniai riebalai yra nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis, iš jų vertingiausios yra nesočiosios omega 6 ir omega 3 riebalų rūgštys. Mūsų mityboje trūksta omega 3 riebalų rūgščių, todėl mūsų kraštuose gyvenantiems žmonėms rekomenduojama vartoti daugiau maisto produktų, kuriuose gausu šių maistinių medžiagų. Toks produktas yra rapsų aliejus - jame yra daugiausia omega 3 riebalų rūgščių, palyginti su visais kitais augaliniais riebalais (dešimt kartų daugiau nei alyvuogių aliejuje).
Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgštys
Augalinis aliejus yra nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis, o kai kurių iš jų, pavyzdžiui, omega 6 ir omega 3, žmogaus organizmas nepasigamina, todėl jos gaunamos tik su maistu.
Omega-3 riebalų rūgštys yra ląstelių membranos dalis. Jų atsiranda pradinėje hormono, kuris reguliuoja kraujo krešėjimą, arterijų sienelių judėjimą ir mažina uždegimą, stadijoje. Dėl šių teigiamų savybių omega 3 riebalų rūgštys atitolina širdies ligas, insultą ir kitas sveikatos problemas, susijusias su kraujotakos sutrikimais. Tačiau omega 3 riebalų rūgščių mūsų mityboje dažnai trūksta, todėl ypač svarbu vartoti produktus, kuriuose yra šios riebalų rūgšties.
Mūsų organizmui reikia subalansuoto omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykio. Sveikatai naudingas mažesnis nei 5:1 (omega-6 ir omega-3) santykis. Tačiau Omegametrix laboratorijos duomenimis, dabar šis santykis vidutinėje populiacijoje yra maždaug 15:1, o tai reiškia, kad omega-6 suvartojame 15 kartų daugiau nei omega-3! Jaunesnių nei 18 metų amžiaus žmonių vidutinis santykis yra net 25:1.
Siekiant kompensuoti esamą omega-3 rūgščių trūkumą ir subalansuoti omega-3 ir omega-6 santykį organizme, rekomenduojama per dieną suvartoti 2 000 mg omega-3 riebalų rūgščių. Kasdienį omega-3 poreikį galima patenkinti tiek maistu, tiek natūraliais maisto papildais.
Aliejaus falsifikavimo pavojai
Tyrimai rodo, kad daugelis rinkoje esančių avokadų aliejaus prekinių ženklų gali būti falsifikuoti, nes juose yra pigesnių aliejų, pavyzdžiui, sojų pupelių ar saulėgrąžų aliejaus, užmaskuotų kaip grynas avokadų aliejus. Spektroskopinė analizė ir cheminės sudėties tyrimai rodo, kad daug komercinių avokadų aliejaus mėginių neatitinka nustatytų grynumo standartų. Nežinodami galite vartoti ne gryną, maistingųjų medžiagų turtingą produktą, o aliejų mišinį.
Žvelgdami į miglotą naftos gavybos pasaulį , vartotojai dažniausiai nežino apie plačiai paplitusį klaidingą ženklinimą ir nesąžiningą praktiką, kuri paplitusi šioje pramonės šakoje. Sudėtingi falsifikavimo metodai leidžia gamintojams brangius aliejus pakeisti pigesnėmis alternatyvomis, pasinaudojant reguliavimo spragomis ir silpnais vykdymo užtikrinimo mechanizmais.
Tokią apgaulę skatina didelės ekonominės paskatos. Aukščiausios kokybės aliejai gali kainuoti dešimt kartų brangiau nei standartiniai augaliniai aliejai, todėl nesąžiningi gamintojai turi didelę motyvaciją sistemingai naudoti klaidingą ženklinimą. Molekulinio atsekamumo technologijos atskleidė nerimą keliančius sukčiavimo atvejus, o kai kurie tyrimai rodo, kad iki 80 % aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus neturi autentiško sertifikato.
Kaip atpažinti suklastotą aliejų?
Avokadų aliejų reikia atidžiai ištirti, ar jame nėra galimų sukčiavimo požymių, pavyzdžiui, neįprastų spalvos pakitimų, nukrypstančių nuo tikėtino aukso žalumo atspalvio. Stebėkite, ar kaina neatrodo įtartinai maža, nes teisėtam šalto spaudimo avokadų aliejui reikia didelių žaliavų kiekių ir kruopščių ekstrahavimo procesų. Atidžiai ištirkite aliejų, ar nėra praskiedimo požymių, pavyzdžiui, netikėtų klampumo pokyčių arba maišymo požymių, kurie gali rodyti, kad yra pigesnių pakaitinių aliejų, pavyzdžiui, sojų ar saulėgrąžų aliejaus.
Falsifikuotų aliejų pavojus sveikatai
Vartotojams nesąmoningai vartojant falsifikuotus aliejus kyla daugybė pavojų sveikatai, todėl jie gali susidurti su kenksmingais teršalais ir pablogėjusiomis maistinėmis savybėmis. Padirbtuose avokadų aliejuose dėl cheminių pakitimų gali atsirasti transriebalų, kurie labai padidina širdies ir kraujagyslių ligų, medžiagų apykaitos sutrikimų ir uždegimų riziką.
Kaip apsisaugoti nuo sukčiavimo?
Norint apsisaugoti nuo sukčiavimo avokadų aliejumi, reikia taikyti strateginį, daugialypį metodą, kad būtų patikrintas produkto autentiškumas ir kokybė. Turėsite tapti išrankiais vartotojais, suprantančiais aliejaus gamybos ir ženklinimo niuansus.
- Patikrinkite ingredientų sąrašą ir įsitikinkite, kad jame yra tik „100% grynas avokadų aliejus”.
- Patikrinkite aliejaus kilmę naudodami skaidrią gamintojo informaciją apie šaltinius.
- Atlikite paprastą namų testą - atšaldykite aliejų ir stebėkite jo kietėjimo savybes.
- Pirkite iš patikimų prekinių ženklų, turinčių trečiosios šalies sertifikatus ir griežtus kokybės kontrolės procesus.
Pagrindiniai skirtumai tarp aliejų
Šioje lentelėje apibendrinami pagrindiniai skirtumai tarp rafinuotų ir nerafinuotų aliejų, siekiant padėti geriau suprasti jų savybes ir pasirinkti tinkamiausią variantą:
Savybė | Rafinuoti aliejai | Nerafinuoti aliejai |
---|---|---|
Išgavimo būdas | Naudojant šilumą ir chemines medžiagas | Šalto spaudimo būdu (be šilumos) |
Maistinė vertė | Sumažinta (dėl apdorojimo) | Išlaikyta (daugiau vitaminų, antioksidantų) |
Omega-6 ir Omega-3 santykis | Daugiau Omega-6 | Subalansuotas |
GMO rizika | Didesnė | Mažesnė |
Skonis ir aromatas | Neutralus | Ryškus, natūralus |
Peroksidų kiekis | Lėčiau kaupiasi | Greičiau kaupiasi (reikia šviežumo) |