Grybų sriuba - puikus patiekalas, ypač mėgstamas vėsiais vakarais. Jos aromatas ir skonis priklauso nuo naudojamų grybų ir prieskonių. Šiame straipsnyje rasite įvairių grybų sriubos receptų, kurie padės jums atrasti naujus skonius ir patiekalus.
Grybų Sultinio Gamyba
Grybų sultinys yra puikus pagrindas sriuboms, troškiniams ir padažams. Jis suteikia patiekalams išraiškingą miško aromatą ir žemišką skonį. Gaminant risotto, pabandykite vietoje vištienos sultinio naudoti grybų sultinį - rezultatas maloniai nustebins.
Sultinio gamyba nėra sudėtinga. Kuo daugiau skirtingų grybų naudosite, tuo turtingesnis bus sultinys. Naudokite natūraliai augančius grybus, nes jie aromatingesni už auginamus fermose.
Ingredientai grybų sultiniui:
- 5-8 džiovinti grybai
- Pusė kilogramo šviežių grybų (įvairių rūšių)
- Saujelė petražolių šakelių (arba petražolės šaknis)
- Dvi morkos
- Poro stiebas
- Svogūno galva
Gaminimo eiga:
- Džiovintus grybus užpilkite šiltu vandeniu ir palikite mirkti.
- Nuplaukite, nuvalykite ir stambiais gabalais supjaustykite daržoves. Nuvalykite ir susmulkinkite grybus.
- Džiovintus grybus su visu vandeniu supilkite į puodą, suberkite šviežius pjaustytus grybus, užpilkite 2-2,5 l šalto vandens ir užkaiskite.
- Kaitinimo metu nusemkite putas.
- Puodą uždenkite, užvirus sumažinkite kaitrą ir virkite apie valandą.
- Nukoškite sultinį per sietelį. Jei norite itin skaidraus sultinio, perkoškite per popierinį kavos aparato filtrą.
- Atvėsinkite sultinį ir naudokite pagal poreikį arba užšaldykite.
Čekiška Grybų Sriuba "Kulajda"
Tai tradicinis čekiškas patiekalas, pasižymintis sodriu skoniu ir aromatu.
Ingredientai:
- 500 g bulvių
- 50 g sviesto
- 50 g miltų
- 50 g cukraus
- Sauja džiovintų grybų (tiks ir švieži ar šaldyti)
- 200 ml grietinėlės
- 4 šaukštai acto
- Ryšulėlis krapų, susmulkintų
- 750 ml jautienos sultinio
- 500 ml vandens (jei naudojate džiovintus grybus)
- Druskos, pipirų
- 4 virti kiaušiniai
Gaminimo eiga:
- Džiovintus grybus apvirkite verdančiame vandenyje apie 15 minučių. Atidėkite į šoną, nuoviro neišpilkite.
- Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite miltus ir maišykite, kol išgausite vientisą masę. Po truputį, nuolat maišydami, supilkite sultinį.
- Supilkite grybų nuovirą, pasūdykite bei įberkite pipirų. Virkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių.
- Nuskuskite ir kubeliais supjaustykite bulves. Sudėkite jas į sriubą ir virkite, kol suminkštės - apie 15-20 minučių.
- Išjunkite kaitrą ir supilkite grietinėlę. Išmaišykite. Sudėkite actą, cukrų ir susmulkintus krapus. Sumaišykite ir paragaukite, ar nieko netrūksta.
- Patiekite su kiaušiniu.
Voveraičių Sriuba
Šis receptas garantuoja skaniausią voveraičių sriubą, kokią tik esate ragavę!
Ingredientai:
- 400-450 g šviežių voveraičių
- 400 g bulvių
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 1 česnako skiltelė
- 1 vidutinio dydžio morka (apie 100g)
- 1 šaukštas smulkiai supjaustytų plonų krapų stiebų (nebūtinai)
- 2 šakelių šviežio čiobrelio arba 0,5 arbatinio šaukštelio džiovinto čiobrelio
- 0,5 arbatinio šaukštelio maltos ciberžolės
- 1,2 litro gero naminio vištienos arba daržovių sultinio
- 150 g grietinės
- Druskos, juodųjų pipirų
Gaminimo eiga:
- Voveraites greitai nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu ir iš karto perkelkite ant rankšluosčio, kad nudžiūtų.
- Didesnes voveraites supjaustykite į kelias dalis, kotelius taip pat, o pačias mažiausias palikite visas.
- Į puodą įdėkite sviesto, alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės mažos ugnies. Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir kepkite apie 5-6 minutes, kol suminkštės ir paskleis aromatą.
- Suberkite smulkiai supjaustytą česnaką, krapų stiebus (jeigu naudojate), voveraites, čiobrelį, žiupsnelį druskos ir padidinę ugnį iki vidutinės aukštos kepkite apie 14-15 minučių.
- Kol viskas troškinasi, nuskuskite ir burokine tarka sutarkuokite morkas. Nuskuskite, nuplaukite ir nedideliais gabalėliais supjaustykite bulves, palikite jas dubenyje su šaltu vandeniu, kol prireiks.
- Suberkite ciberžolę, morką, viską išmaišykite ir truputį pakepinkite (apie 0,5 minutės).
- Suberkite bulves (prieš tai nupylę vandenį, kuriame jos mirko) ir pakepinkite dar apie 0,5 minutės, kad vos sušiltų.
- Supilkite sultinį, nugramdykite visus prie puodo dugno prikepusius gabalėlius ir užvirkite.
- Sultiniui užvirus, sumažinkite ugnį iki vidutinės mažos ir nugraibykite visas paviršiuje iškilusias putas. Puodą pridenkite (neuždenkite pilnai!) dangčiu ir virkite ant nedidelės ugnies apie 20-25 minutes arba kol bulvės bus minkštos.
- Grietinę supilkite į didesnį dubenį ir šiek tiek paplakite, kad ji būtų vientisos konsistencijos.
- Į dubenį su grietine įpilkite pusę samčio verdančios sriubos, gerai išmaišykite, tą pakartokite dar kelis kartus ir galiausiai viską supilkite į puodą su sriuba.
- Sriubai pakartotinai užvirus, dar kartelį nugraibykite susidariusias putas ir nukelkite nuo ugnies. Įberkite juodųjų pipirų ir druskos.
- Įberkite 1 šaukštą smulkiai sukapotų krapų lapelių, viską išmaišykite ir leiskite sriubai apie 10 minučių pailsėti.
- Paragaukite dar kartelį jau pailsėjusios sriubos, ar netrūksta druskos ir pipirų.
Kiti Grybų Sriubos Receptai
Štai dar keletas variantų, kaip galite pasigaminti skanią grybų sriubą:
Grybų sriuba su makaronais
- Grybai nuvalomi, supjaustomi gabaliukais, apverdami.
- Skystis, kuriame virė, naudojamas sriubai.
- Įberiama makaroniukų.
- Druskos.
- Kai grybukai ir makaroniukai išverda, sriuba užbalinama pienu, viskas kartu dar užvirinama, nukėlus nuo ugnies įmetamas gabaliukas sviesto.
Grybų sriuba su daržovėmis
Ingredientai:
- 2 bulvės
- Šiek tiek juodųjų pipirų
- Šiek tiek krapų
- 1 morka
- Šiek tiek petražolių (smulkintos)
- 0.5 saliero (šaknis)
- 1 valgomasis šaukštas kvietinių miltų
- Šiek tiek druskos
- 1 valgomasis šaukštas sviesto
- 1 sultinio kubelis (grybų)
- 80 gramų džiovintų grybų
Gaminimo būdas:
- Grybus pamirkykite 4 val. ir po to supjaustykite.
- Susmulkinkite daržoves bei grybus virkite vandenyje su sultinio kubeliu, kol daržovės ir grybai suminkštės.
- Tuomet sriubą pasūdykite, paskaninkite pipirais, įmaišykite miltų, sviesto, sudėkite likusius prieskonius ir pavirkite dar apie 5 min.
Trinta grybų sriuba
Ingredientai:
- 3 bulvės
- Svogūnas
- Grybai
- Lauro lapai
- Pipirai
- Muskatas
- Čiobrelių šakelės
- Tarkuotas sūris
- Grietinėlė
- Druska
Gaminimo būdas:
- Į puodą įpilkite sultinio, sudėkite kubeliais susmulkintas bulves.
- Į keptuvę pilkite aliejaus ir jame apkepinkite smulkiai sukapotus svogūnus.
- Berkite grybus ir lauro lapus, pipirus, muskato, čiobrelių šakeles.
- Kai bulvės apverda, suberkite apkeptus grybus ir svogūnus.
- Kai bulvės visiškai išverda, sriubą sutrinkite, įberkite pagal skonį druskos ir užbalinkite grietinėle.
Patarimai
- Kad grybų sriuba būtų dar aromatingesnė, į ją galite įpilti džiovintų grybų nuoviro arba įberti grybų miltelių.
- Jei naudojate džiovintus grybus, nepamirškite jų pamirkyti prieš verdant sriubą.
- Eksperimentuokite su skirtingais grybų rūšimis ir prieskoniais, kad atrastumėte savo mėgstamiausią grybų sriubos variantą.
Grybų Sriubos Ingredientų Lentelė
Ingredientas | Kiekis | Pastabos |
---|---|---|
Grybai (džiovinti) | 80 g | Prieš naudojimą pamirkyti |
Grybai (švieži) | 400-450 g | Voveraitės, baravykai, pievagrybiai |
Bulvės | 2-3 vnt. | Priklauso nuo dydžio |
Morkos | 1 vnt. | Vidutinio dydžio |
Svogūnai | 1 vnt. | Vidutinio dydžio |
Salierai (šaknis) | 0.5 vnt. | |
Česnakas | 1 skiltelė | Pagal skonį |
Sultinys (grybų arba daržovių) | 1-1.2 l | |
Grietinėlė | 150-200 ml | |
Krapai | Pagal skonį | Švieži arba džiovinti |
Druska, pipirai | Pagal skonį |