Baklažanai yra daržovė, turinti daug naudingų savybių ir unikalų skonį. Baklažanus lietuviai spėjo pamėgti, nes jie nebrangūs, itin greitai paruošiami ir nekaloringi. Nors ir neturtingi kalorijų, tačiau sotūs. Ši baklažanų savybė ypač patiks tiems, kurie rudens šaltyje greitai išalksta, bet mėsą valgo saikingai. Baklažanai tešloje yra skanus ir maistingas patiekalas, kurį galima paruošti įvairiais būdais. Juos galima patiekti kaip užkandį arba pagrindinį patiekalą.
Baklažanų Gaminimo Būdai
Yra įvairių būdų, kaip paruošti baklažanus tešloje. Štai keli iš jų:
Receptas su krapais ir ciberžole
Baklažaną gerai nuplauti ir nenulupus supjaustyti 0,5cm - 1cm storio griežinėliais. Miltus užpilti vandeniu, sudėti prieskonius, gerai išmaišyti (tešlos konsistencija turi būti panaši į jogurto). Taip pat į tešlą dedama susmulkintų krapų, ciberžolės, nuo kurios blyneliai įgauna auksinį atspalvį. Pamirkius baklažano griežinėlius tešloje, kepti įkaitintame aliejuje, dažnai apvertinėjant, kol kepiniai įgauna auksinį atspalvį. Galima patiekti su garnyru arba avokado padažu.
Traškūs baklažanai saldžiarūgščiame padaže
Traškūs baklažanai saldžiarūgščiame padaže - tai vienas mano pačių geidžiamiausių kinų virtuvės patiekalų. Taigi siūlau ir jums išbandyti mano mėgiamą patiekalą, kuris yra sotus ir labai labai skanus. Beje, jei mėgstate aštrų maistą, padažą galite pagardinti čili pipiriais.
Ingredientai:
- 1 vidutinio dydžio baklažano
- 2 kiaušinių baltymų
- 4 kaupinų šaukštų kukurūzų krakmolo
- aliejaus kepimui
Padažui reikės:
- 1 vidutinio dydžio morkos
- 4-5 česnako skiltelių
- 5 šaukštų rudojo cukraus
- 1 šaukšto balzamiko acto
- 2 šaukštų baltojo vynuogių arba obuolių acto
- 4-5 šaukštų tamsaus sojos padažo
- 1 nubraukto šaukštelio kukurūzų krakmolo
- šlakelio aliejaus
Gaminimas:
- Supjaustykite baklažanus nedideliais kubeliais (apie 2 cm dydžio), tuomet sudėkite į kiaurasamtį ir pabarstykite rupia druska. Palikite, kad nuvarvėtų ir dingtų kartumas. Praskalaukite vandeniu, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
- Pasigaminkite padažą: gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame trumpai pakepinkite šiaudeliais supjaustytas morkas (jos turi likti traškios, o ne minkštos), sumeskite peiliu sutraiškytas česnako skilteles ir dar minutę pakepinkite maišydamos. Suberkite cukrų, supilkite actą, sojos padažą, viską maišykite, kol ištirps cukrus. Pusėje stiklinės vandens ištirpinkite krakmolą ir maišydamos supilkite į ruošiamą padažą.
- Pasigaminkite masę traškiai plutelei: suplakite baltymus ir juos išsukite su krakmolu. Masė turi būti labai tiršta: ji suminkštės, kuomet susimaišys su baklažanų išskirtomis sultimis.
- Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų (kad baklažano gabaliukai jame plauktų - aliejaus turi būti apie 2-3 cm nuo dugno). Baklažano gabaliukus sudėkite į dubenį su baltymų ir krakmolo mišiniu. Juos apvoliokite, kad pasidengtų plakiniu, ir po vieną dėkite į įkaitusį aliejų. Kepkite trumpai, kol paskrus iš abiejų pusių, apversdamos, kad tolygiai apkeptų.
- Sudėkite iškepusius baklažanus ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalus. Taip iškepkite visą baklažaną ir sumaišykite su šiltu padažu.
- Patiekite su ryžiais ir sojos padažu.
Baklažanai alaus tešloje
- Pirmiausiai paruoškite baklažanus. Nupjaukite galus ir suraikykite maždaug pusės centimetro storio griežinėliais. Sudėkite baklažanus į koštuvą ir pasūdykite. Palikite pusvalandžiui, tada gausiai nuplaukite vandeniu ir leiskite jiems išdžiūti.
- Tuo metu pasiruoškite tešlą. Į dubenį supilkite alų ir po truputį dėdami miltus maišykite. Tešla turi būti nei per skysta, nei per tiršta, kad apliptų bakalažanus. Įdėkite druskos, pipirų ir pusvalandį atvėsinkite šaldytuve, kad tešla pastingtų.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir po vieną griežinėlį pamirkydami tešloje kepkite po kelias minutes kiekvieną pusę, kol gražiai pagels. Aliejaus turi būti gausiai.
- Išdėliokite iškeptus griežinėlius ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai.
Baklažanų kotletai
Baklažanų kotletai - originalus ir skanus patiekalas, kuris gali būti puiki alternatyva mėsos kotletams. Baklažanus nulupkite nuo odelės, supjaustykite 2-3 cm storio plokštelėmis arba apskritimais. Į tešlą supilkite miltus, sumaišykite sudedamąsias dalis. Svogūną sutarkuokite smulkia tarka, susmulkinkite kalendrą ir petražoles, sudėkite faršą, išmaišykite. Kepkite kotletus iš abiejų pusių po porą minučių. Iškepusius kotletus galite apibarstyti smulkintomis žolelėmis.
Patarimai
- Iš baklažanų pašalinkite kotelius ir supjaustykite 1,5 cm storio apskritimais.
- Išvirusius baklažanų griežinėlius sudėkite į lėkštę ir pamerkite į popierinį rankšluostį.
- Kiekvieną baklažano gabalėlį pamirkykite miltuose, apkepkite juos keptuvėje, kol iš abiejų pusių taps auksinės spalvos.
- Iškeptus baklažanus aptepkite česnaku, pabarstykite kalendromis ir kedro riešutais.