Jeigu turite namuose cukiniją, gurmanišką nuotykį galite susiorganizuoti tuoj pat. Ji dera beveik su viskuo ir transformuojasi beveik į bet ką: galite kepti omletą, duoną, pyragą, maltinius ir t. t.
Kepta Cukinija su Parmezanu
Kepta cukinija su parmezanu - puiki alternatyva klasikiniam bulvių garnyrui vadinamam Hasselback. Panašiai kaip ir bulvės, cukinijos supjaustomos plonais griežinėliais ir įdaromos gardžiu mišiniu. Šis paprastas receptas sužavės jus savo skoniu ir paprastumu.
Ingredientai:
- Cukinijos
- Parmezanas
- Česnakas
- Žolelės
Cukinijos supjaustomos plonais griežinėliais, kurie įdaromi aromatingu parmezano, česnako ir žolelių mišiniu ir kepamos orkaitėje iki traškumo. Išbandykite šį receptą ir mėgaukitės gardžiu bei sveiku patiekalu!
Gaminimo Eiga:
- Nuo cukinijos apačios nupjaukite ploną sluoksnį, kad stabiliau gulėtų.
- Padėkite po dvi lazdeles (pvz., kiniškas valgomąsias lazdeles ar medinius šaukštus su tiesiais kotais. Tiks ir flomasteriai) išilgai cukinijos iš kiekvienos pusės, kad pjaustant nesupjaustytumėte iki galo.
- Pjaustykite cukiniją griežinėliais, kol peilis atsiremia į lazdeles. Arba bandykite be lazdelių, bet stenkitės neperpjauti cukinijos iki galo.
- Įdėkite supjaustytą cukiniją į kepimo indą ir aptepkite ją tirpintu sviestu.
- Šaukštelio pagalba įterpkite į kiekvieną cukinijos tarpą tarp griežinėlių parmezano masės. Būtinai į kiekvieną tarpelį turi patekti bent kažkiek tos parmezano masės!
- Jei jūsų cukinijos gana didelės, galite jas supjaustyti, aptepti sviestu ir apkepti orkaitėje 10 - 15 minučių.
Traškūs Cukinijų Pagaliukai Orkaitėje
Ingredientai (2-3 asm.):
- 2 cukinijos
- 2 valg. šaukšt. smulkiai tarkuoto parmezano ar kito kietojo sūrio (tinka ir „Džiugas“)
- 2 valg. šaukšt. smulkių polentos kruopų arba džiūvėsėlių (paprastų arba japoniškų panko)
- Didelis žiupsnis druskos
- Žiupsnis juodųjų pipirų
- Žiupsnis aitriųjų paprikų ar Kajeno miltelių, o gal aitriųjų paprikų dribsnių
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
Padažui:
- 150 ml natūralaus jogurto
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
- Žiupsnis druskos
- Šlakelis citrinos sulčių
- 1 skiltelė česnako, sutraiškyta (nebūtina)
- Mėgstamų šviežių smulkiai kapotų žolelių (tinka krapai, mėtos, petražolės, kalendra, bazilikai)
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros (su ventiliatoriaus funkcija). Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir dėkite į šaldytuvą, kad būtų šaltas, kai tieksite.
- Abi cukinijas perpjaukite skersai į 3 dalis, o tada supjaustykite maždaug nykščio storio pagaliukais, idealu, jei kiekvienas jų turės po žievelės juostelę, toks bus kiek tvirtesnis.
- Cukinijų pagaliukus berkite į didelį dubenį, supilkite aliejų ir gerai rankomis apvoliokite. Tuomet berkite visus sausuosius ingredientus ir prieskonius ir darsyk rankomis labai gerai apvoliokite, kad kuo geriau pasidengtų.
- Cukinijų pagaliukus vienu sluoksniu sudėliokite ant paruoštos skardos, pabarstukų mišinį, kiek jo liko dubenyje, suberkite ant jų viršaus.
- Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. - trupinukai tyri apskrusti, o cukinijos tapti minkštos, bet neištežti.
- Išimkite iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite ir tiekite su iš anksto paruoštu padažu. Jos labai skanios ir vienos, ir patiektos kaip garnyras. Tiesa, kuo labiau cukinijų pagaliukai vės, tuo minkštesni darysis, tad valgykite dar apykarščius ar šiltus.
Idėjos Greitiems Pietums ir Vakarienėms su Cukinija:
- Lęšiai po cukinijų antklode
- Orkaitėje keptas cukinijų ir migdolų omletas
- Cukinijų apkepas su triušiena
- Sūrio ir cukinijų keksas
- Cukinijų makaronų apkepas
- Kiaušinienė su cukinija ir feta
- Provansiška cukinija
- Cukinijų duona
- Įdarytos cukinijos