Gera virtuvė
Artėja Velykos, tad jau pats laikas pakalbėti apie tai kuo vaišinsimės patys ir mūsų svečiai. Šventinį meniu tikrai surašysiu, nes ir pačiai jis labai reikalingas, kad nepasimesti ir tiksliai žinoti, ką iš produktų susipirkti ir, ką vėliau pagaminti.
Bet dabar receptas šventinio kiaulienos kumpio. Mat, jei sugalvosite jį kepti, reikėtų nelaukti ir skubėti jį nusipirkti. Kaip dauguma šventinių ir rimtų patiekalų jis turi bent 3-4 dienas šaldytuve pasimarinuoti.
Be to kumpį tikriausiai jums teks pirktis turguje, nebet PC susitarsite su mėsininkais ir jie jums atpjaus tokį kumpio gabalą kokio jūs norite. Aš perku maždaug 3- 4 kg. kumpio gabalą ir paprasčiausiai mėsininko paprašau, kad atpjautų taip, kad kepant kuo mažiau iš jo ištekėtų sultys. Kažkaip jie visada supranta ko aš iš jų noriu. Perku kumpį su oda ir kepu su ja. Bet jūs galite odą prieš marinuojant nulupti ir lašinukus, esančius aplink kumpį, negiliai įpjauti rombelias. Čia kaip kam patinka.
Kumpį ištrinu alyvuogių aliejumi ir užberiu įvairiais prieskoniais. Dedu į paprastą polietileno maišą ir kišu į šaldytuvą keliom dienoms. Kepimo dieną kumpį prieš valandą išimu iš šaldytuvo suvynioju į aliuminio foliją.
Labai didelio (su kaulu) kumpio kepimas
Kartais tenka kepti visą kiaulės kumpį su visu kaulu didelei draugų kompanijai. Jį marinuoti tenka šiek tiek rimčiau.
Susimaišome mišinį iš: alyvuogių aliejaus, vorčesterio padažo, sojos padažo, medaus, truputis citrinos sulčių ir įvairių prieskonių mišinio. Paimame medicininį švirkštą (be adatos) ir pritraukiame šio marinato. Peiliu bedame iki pat kaulo ir įšvirkčiame truputį marinato į ertmę. Ir taip padarome apie 10 ar daugiau dūrių. Toliau patį kumpį ištriname prieskoniais kaip aprašyta aukščiau. Marinuojame apie 3 dienas. Kumpį dedame į orkaitėje esančią kepimo skardą, įpilame verdančio vandens ir uždengiame folija. Kepame ilgai apie 5 val., (priklausomai nuo kumpio dydžio), kol mėsa bus minkšta. Tai patikrinti galite ilgąja šakute skirta kepsniams vartyti ar pasmegti.
Sudėtingumas: paprasta
Keptas kiaulienos kumpis
Česnaką supjaustyti stambiai. Kiaulienos kumpyje padaryti pjūvius. Į juos pridėti česnakus. Kumpį gardinti druska, pipirais. Aptepti majonezu ir kepti 200°C temp. orkaitėje apie valandą.
Va ir skanus kepsnys!
AUTORIUS: KristinaRašyti komentarąSpausdintiDalintis šiuo receptuIšbandykite!Sotus kiaulienos plovasTikra itališka lazanija - tirpsta burnoje!Greitas čili troškinysVištienos kepsniukai - blyneliaiKomentaraiAtsakytiNuotrauka pasirinkta sėkmingai!Tik JPG, PNG arba JPEG formatai yra leistini!Romantiški užkandžiai Valentino dienai - 29 nesudėtingos, bet įspūdingos idėjosReceptai Valentino dienai - 34 gardžios idėjos nuo vakarienių iki desertųKam pirkti, jei gali pasigaminti? 37 idėjos nuo sūrio iki vytintos mėsos!Desertai Valentino dienai pasaldinti - 38 receptai nuo greitukų iki prancūziškos konditerijos pažibųReceptai su brokoliais - 38 skanios idėjos!Dalyvaukite!Konkurse: Jaukūs patiekalai
Kiaulienos kumpis su kaulu
Kiaulės (kiaulienos) kumpis - vertinama mėsa, gaunama iš kiaulės užpakalinių šlaunų. Iš kiaulienos kumpio galima gaminti beveik visus kiaulienos patiekalus, dešras, kotletus, kepsnius, šašlyką ir t.t. Skaityti daugiau >>
Čanachai su kiauliena ir kopūstaisCukinijų apkepasDuonos pyragas su cukinijomis, kumpiu ir mocarelaGarstyčiose marinuotas kumpisGlazūruotas kiaulienos kumpis orkaitėjeGreitos morkų salotos su kumpiuGriežinėliai su sūriu, kiauliena ir sezamaisGuliašas su pupelėmis ir marinuotais agurkaisItališki karšti sumuštiniai orkaitėjeKarštas plovasKepenėlių blyneliaiKiauliena ir jos dalys: kokiam patiekalui kas tinka ir šefo karkos receptas
Jeigu mėgstate gaminti, tikriausiai žinote, kad norint iškepti gerą kiaulienos kepsnį, geriausia rinktis sprandinę. Ši dalis labiausiai tinka ir šašlykams. Tačiau kulinarinio pradžiamokslio etape ne vienam turbūt teko patirti ir visišką fiasko, kada ištrauktas iš orkaitės kumpis labiau priminė, liaudiškai tariant, pintį, nei valgomą daiktą.
Šaltinis:Projekto partneriai:
„Norfa“Kiaulienos kepsnys / 123RF.com nuotr.A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidąTemos: 3 „Mėsos ekspertai“ „Mėsininko patarimai“ „Norfa“
Kaip virtuvėje išvengti nesėkmių ir pasirinkti teisingą kiaulienos dalį savo patiekalui, pasakoja „Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininkas Dainius Bartošius. Šie patarimai turėtų būti visada po ranka, kol įgusite ir mėsytę išmoksite atskirti net užsimerkę.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius BartošiusKiaulienos skerdenos puselė dalinasi į keturias pagrindines dalis: priekinę, nugarinę, šoninę ir galinę dalis. Visos šios dalys dar dalinasi į smulkesnės dalis, viso gaunasi apie 30 pavadinimų mėsos gabalėlių.
Priekinė dalis išpjaustoma į sprandinę, mentę, šonkaulių dalį, krūtinkaulį ir karką.
Iš nugarinės dalies gali būti pjaustoma nugarinė dalis be kaulo, nugarinė su šonkauliuku, nugarinė su lašinuku arba nugarinės kepsniai su kaulų.
Šoninė dalis, nupjovus nuo jos paslėpsnį, supjaustoma į smulkesnius šoninės gabalėlius arba nupjovus nuo šoninės odą su lašiniais, išpjaustomi šonkauliukai.
Iš galinės dalies gali būti išpjaustomas kumpis su kaulu, kumpis be kaulo, kumpis su lašinuku ir odele, kiaulienos kulninė dalis su kaulu arba be kaulo.
Kiekviena dalis dėl įvairios mėsos struktūros, riebalų ir skiriamojo audinio pasiskirstymo tarp raumenų pasižymi skirtingomis skoninėmis savybėmis. Dėl to tam tikros dalys naudojamos skirtingiems patiekalams gaminti.
Sprandinėje yra daugiausiai tarp raumenų pasiskirsčiusio riebalinio ir skiriamojo audinio, tai mėsą išlaiko sultingesnę. Iš sprandinės dalies gaminami kepsniai, šašlykai, kepami didesni jos gabalai.