Ar prisimenate tą ypatingą kvapą, kuris pasklisdavo namuose, kai močiutė ar mama kepdavo čirvinius blynus? Tai vienas tų patiekalų, kuris sugrąžina į jaukius sekmadienio rytus, vaikystės virtuvę ir akimirkas, kai dar nespėjus atvėsti, blynai dingdavo nuo stalo. Blynai daugeliui asocijuojasi su vaikyste ir jaukiais rytais virtuvėje. Saldus kvapas, šiluma ir vaikų rankelės vis sumažinančios kepamų blynų krūvelę...
Čirviniai blynai - tai lietuviška vaflių rūšis, kepama specialioje čirvinių blynų keptuvėje (dažniausiai - su gėlytės raštu). Traškūs išorėje, minkšti viduje - tokie yra tobulieji čirviniai blynai. Jie gali būti saldūs arba neutralaus skonio, puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek desertui ar vaišėms.
Kodėl Verta Turėti Čirvinių Blynų Keptuvę?
Manau, kad čirvinių blynų keptuvę turėtų būti kiekvienuose namuose. Čirviniai blynai gali pradžiuginti kiekvieną, o svarbiausia - padeda „atpalaiduoti rankas“ stovinti virtuvėje prie keptuvės. Kodėl?
- Nereikia stovėti ir vartyti blynų.
- Įmaišius į tešlą šaukštą riebalų, nebereikia tepti keptuvės, o taip suvartojama mažiau sočiųjų riebalų.
- Keptuvė pati pradeda šaukti, kai iškepa blynai, todėl nesudeginsite maisto.
- Nėra galimybės apsitaškyti riebalais, spragsinčiais iš keptuvės.
Sveikuoliški Čirvinių Blynelių Receptas
Šis receptas skirtas 2-3 porcijoms.
Ingredientai:
„Šlapi“ ingredientai:
- 400 g varškės
- 3 kiaušiniai (160g)
- 100g vandens ar augalinio pieno
- 40 g Eritrolio su Monk vaisiumi
- 40 g ištirpinto kokosų aliejaus
„Sausi” ingredientai:
- 80 g migdolų miltų
- 30 g kokosų miltų
- ¼ a.š.
Gaminimo Eiga:
- Sudėti į plakiklį visus „šlapius” blynų ingredientus ir juos suplakti iki glotnios košelės. 50sek./6. Palikti inde.
- Suberti sumaišytus tarpusavyje visus sausus ingredientus ir suberti į plakiklio indą. Išmaišyti, kad neliktų miltų gumuliukų. 50sek./6.
- Kepti čirvinių blynų keptuvėje, į ją dedant po kupiną šaukštą tešlos.
Patarimai Kepant Čirvinius Blynus
- Sviestas - būtinas. Jis ne tik suteikia skonį, bet ir padeda susidaryti traškiai plutelei.
- Tešlos tirštumas. Per skysta - blynai bus blyškūs ir minkšti. Tinkama konsistencija - kai tešla teka lėtai.
- Keptuvės temperatūra. Per šalta - blynai išsigers riebalų, per karšta - sudegs. Įkaitinkite vidutiniškai ir išbandykite su pirmuoju blynu.
- Neuždenkite karštų blynų.
Pasiūlymai:
- ✔ Jei norite mažiau saldžių - sumažinkite cukraus kiekį ir blynus naudokite kaip pagrindą užkandžiams su sūriais ar kumpiu.
- ✔ Galite įmaišyti šaukštą bulvių krakmolo - blynai taps dar traškesni.
- ✔ Norite šventiškesnio skonio?
Alternatyvus Receptas: Blynai Be Cukraus, Kiaušinių ir Miltų
Puikiausiai galima išsikepti gardžius blynus be cukraus, kiaušinių ir miltų! Ir net be glitimo, jei naudosite beglitiminius avižinius dribsnius. Blynus galima valgyti su nuostabiu datulių karameliniu padažu ir mėgstamom uogom.
Ingredientai:
- Avižos
- Bananai
- Augalinis pienas
- Prieskoniai
- Datulės
Gaminimo Eiga:
- Į kokteilinę pilame avižas, bananus, augalinį pieną, prieskonius ir viską plakame iki vientisos masės. Blynų tešla turi būti kaip kokteilio: nei per tiršta, nei per skysta.
- Įkaitiname kokosų aliejų (aliejaus labai negailėkite, nes kitaip blynai prilips). Vienam blynui reikės maždaug 2 valg. š. tešlos.
- Paruošiame karamelę: datules be kauliukų dedame į blenderį, pilame vandens apie 50-70 ml, žiupsnelį druskos ir susmulkiname. Dar įpilame vandens tiek, kad masė gautųsi karamelės konsistencijos.
- Blynus valgome su mėgstamom uogom, pjaustytais bananais ir gardžia datulių karamele.
Klasikinis receptas
Ingredientai:
- Miltų
- Cukraus
- Kiaušinių
- Pieno
- Sviesto
Gaminimo eiga:
- Paruoškite blynų tešlą.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite cukrų, kiaušinį pieną ir tirpintą atvėsintą sviestą.
- Atskirai sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir po truputį įsijokite į skystą masę.
- Čirvinių blynų keptuvę ištepkite gabalėliu sviesto ir įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies.
- Iškepkite blynus.
- Patiekite.
Kviečiame prisijungti prie kartu tobulėjančios bendruomenės.