Skaldytų žirnių sriuba yra soti, maistinga ir paprastai pagaminama. Joje naudojama nedaug ingredientų. Jei pagalvojote, kad tai viena banaliausių sriubų, Jūs esate visiškai teisūs, tik ši - ypatinga ir ypatinga ne savo esme, bet paruošimo būdu. Kai pirmą kartą ją pagaminau, mano vyras pasakė, kad tai skaniausia žirnienė kokią jis ragavo, o ši turi išimtinį statusą vaikystės patiekalų racione. Galiu tik prisipažinti, kad paskutiniu visiškai netikėtai patapau skaldytų žirnių gerbėja. Jeigu būtų įkurtas koks nors jų gerbėjų klubas, dabar tikrai į jį stočiau! Taigi, ši žirnienė pralaužė ledus, tiesa, ne iš pirmo šaukšto, bet koks ketvirtas buvo lemiamas ir lėkštėje liko trys bulvės.
Šiandien labai noriu su Jumis pasidalinti paprasta, kaimiška žirnių sriuba su mėsa. Aš ja gaminu su jautiena ir dešrelėmis. Tokio recepto išmokau iš savo mamos. Man asmeniškai ši sriuba yra itin skani.
Skaldyti geltonieji žirniai ir iš jų verdamos sriubos labai populiarios Skandinavijoje. Man tai - visų pirma, vaikystę primenanti sriuba. Joje nereikia bulvių, užtenka tirštumo ir stiprumo iš gerai apvirusių žirnių. Rūkytas kumpis ar šoninė - labai geri šios sriubos draugai. Aš šią sriubą viriau truputį pašviežindama ją žaliais šaldytais žirneliais ir viską pabaigdama petražolių pesto… Kas sakė, kad paprasti patiekalai negali būti ypatingi? Svarbiausia yra detalės.
Ši žirnių sriuba kiek kitokia, ji trinta. Žirnienės viršų apibarsčiau apkepusia šonine. Tikrai puiki sriuba, savo sotumu atstojanti pirmą ir antrą pietų patiekalus.
Ingredientai
Sočiajai žirnių sriubai reikės:
- 1,5 litro gero naminio sultinio
- 150 g skaldytų geltonųjų žirnių
- 1 vidutinio svogūno
- 1 skiltelės česnako
- 1 saliero stiebo
- 1 morkos
- 2 bulvės
- 100 g rūkytos šoninės
- 1-2 š. sviesto
- 1-2 lauro lapelių
- 1 žirnelio kvapniųjų pipirų
- 1 a.š. džiovinto mairūno
- 2 š. petražolių
- 1 a.š. balto vyno acto arba šviežiai spaustų citrinos sulčių
- druskos, šviežiai malti juodieji pipirų
Gaminimo eiga
Pirmiausia, geriausia žirnius yra išmirkyti per naktį. Tokiu atveju sriubos virimas sutrumpėja. Išmirkyti žirniai išverda ganėtinai greitai.
- Smulkiai supjaustome svogūną, česnaką ir salierą, morką sutarkuojame burokine tarka.
- Žirnius kelis kartus praskalaujame šaltame vandenyje ir paliekame ant sietelio, kad nuvarvėtų.
- Puodą, kuriame virsime sriubą dedame ant vidutinės mažos ugnies, kad įkaistų.
- Kai puodas įkais, dedame kubeliais pjaustytą šoninę ir leidžiame riebaliukams iš lėto tirpti. Jeigu šoninė nėra labai riebi, įdedame vieną šaukštą sviesto.
- Šoninei apskrudus, dedame antrą šaukštą sviesto kartu su svogūnais, česnaku, salieru ir morkomis.
- Viską išmaišome ir po poros minučių suberiame džiovintą mairūną, kvapniuosius pipirus ir lauro lapą, puodą uždengiame dangčiu.
- Šiame sriubos virimo etape ir įvyks didžioji magija. Viską kepiname labai lėtai, retkarčiais pamaišant, jokiu būdu neleidžiant apskrusti, jeigu jau taip nutiko, mažinam ugnį. Daržoves su šonine kepiname apie 15-20 minučių.
- Tuomet beriame žirnius, pamaišome, leidžiame truputį sušilti ir pilame sultinį.
- Viskam užvirus būtinai nugraibome paviršiuje susidariusias putas.
- Dabar uždengiame dangtį, sumažiname ugnį, kad sriuba vos kunkuliuotų ir paliekame virti apie 40-50 minučių, nepamiršdami kas 10-15 minučių pamaišyti.
- Kai žirniai bus beveik išvirę, tai matysis, o ir paragauti galima, dedame kubeliais pjaustytas bulves ir verdame dar apie 15 minučių arba kol išvirs bulvės.
- Sriubai baigus virti išjungiame ugnį, supilame balto vyno actą arba citrinos sultis, pamaišome ir uždengus leidžiame pailsėti, bent 10-15 minučių.
- Jei mėgstate trintas sriubas, galite blenderiuoti, o jei ne, tiesiog gardinkite druska, pipirais.
Sriuba patiekta su pakepinta šaltai rūkyta kiaulienos šonine. Šoninę smulkiai supjaustyti. Keletą minučių ją pakepinti sausoje keptuvėje. Šoninės gabaliukus išimti iš keptuvės.
Išpilstytą sriubą pilame į lėkštes pagardinkite smulkintom petražolėmis. Skanaus! Soti žirnienė - tikras žiemiškas maistas.
Patarimai
1 pastaba: Žirnių sriubai aš dažniausiai naudoju namuose virtą kiaulienos sultinį, mano nuomone jis tinka geriausiai, nes skonis sodrus ir stipresnis nei kitų, bet puikiai tiks vištienos ar daržovių, vienintelė sėkmės paslaptis ir sąlyga, tai geras naminis sultinys. Sriubose, kuriose nėra daug ingredientų ir stiprių prieskonių (imbieras, kalendra, kuminas ir t.t.) naminio sultinio į kubelius ar kitus pakaitalus nekeisčiau.
2 pastaba: Bulvių sriubai aš nepjaustau, aš jas laužau, tai yra: jeigu bulvė didelė, perpjaunu per pusę ir peilio pagalba išlaužau mažesniais gabalėliais.
3 pastaba: Sriuboms, padažams ar troškiniams, kai receptas reikalauja rūkytos šoninės, aš naudoju plonai pjaustytą itališką "pancetta tesa", nes ji turi mažai riebaliuko, o skonis nėra toks intensyvus kaip lietuviškos šoninės.