pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis: receptai ir naudingi patarimai

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, skanios, sočios ir maistingos perlinės kruopos nepelnytai pamirštos - kaip garnyrą ar įvairių patiekalų ingredientą lietuviai dažniau renkasi bulves, grikius arba ryžius.

Norintiems sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė siūlo nepraeiti pro privačios etiketės perlines kruopas, kurios savo kokybe nesiskiria nuo kitų, tačiau yra žemesnės kainos.

Perlinės kruopos - nors ir kasdien

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, perlinėse kruopose gausu mineralinių medžiagų: kalio, fosforo, magnio, taip pat yra šiek tiek B grupės vitaminų ir lėtai įsisavinamų angliavandenių, kurie sumažina kruopų glikeminį indeksą, todėl jos tinkamos vartoti žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.

Šios kruopos labai naudingos ir vaikams, todėl gali puikiai praturtinti šeimos pusryčius ar vakarienę.

„Perlinės kruopos turi visų augančiam žmogaus organizmui būtinų medžiagų. Jose yra geležies, fosforo, kalcio, magnio ir cinko - medžiagų, svarbių kaulų būklei bei raumenų funkcionavimui. Šis produktas taip pat puikiai tinka sergantiems širdies ligomis, nes skaidulų, B grupės vitaminų ir antioksidantų derinys tampa sveikos širdies mitybos sąjungininku, o didelis beta gliukano kiekis yra atsakingas už cholesterolio lygio balansą“, - pasakoja gydytoja dietologė.

Tačiau E. Gavelienė atkreipia dėmesį, jog perlinės kruopos yra šlifuoti miežių branduoliai, todėl jų turėtų vengti celiakija sergantys asmenys.

„Kadangi perlinėse kruopose yra glitimo, žmonės, kuriems reikia atkreipti dėmesį į glitimo kiekį produktuose, šių kruopų neturėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Visiems kitiems perlines kruopas galima valgyti kiekvieną dieną arba bent kelis kartus per savaitę“, - pataria ekspertė.

Kaip geriausia laikyti ir gaminti

Pasak D. Špūrienės, neverta namuose kaupti kruopų atsargų - parduotuvėse jų rezervai atnaujinami nuolat: „Kruopas geriausia laikyti sandariame inde ir saugoti nuo drėgmės bei tiesioginių saulės spindulių. Jei pastebėjote, jog pakuotėje ar inde prisikaupė drėgmės, kruopos sušoko į gabalėlius, nedelsdami tokias išmeskite.“

Jei norite greičiau pasigaminti perlinių kruopų košės pusryčiams, D. Špūrienė siūlo jas gerai nuplauti po tekančiu vandeniu ir iš vakaro palikti mirkti šaltame vandenyje - tai sutrumpins tolesnį jų gaminimo laiką.

„Tuomet išmirkytas kruopas tiesiog berkite į puodą ir uždenkite dangčiu, kad išeitų kuo mažiau garų. Pavirkite vandenyje, o išvirus pagardinkite žiupsneliu druskos. Tuo metu nemirkytas perlines kruopas geriausia virti ant pakankamai stiprios kaitros, kol užvirs, o tuomet dar maždaug 40 minučių palikti virti žemesnėje temperatūroje. Vieną puodelį kruopų reikėtų užpilti 2-3 puodeliais vandens, tokį santykį nesunku pamatuoti“, - pataria specialistė.

Kaskart vis kitoks skonis

Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, kruopas verta į kasdienį racioną įtraukti ne tik per pusryčius.

„Pastebėjau, kad patiekalų receptūrose retai aptinkame kruopas, o juk jos itin palankios mūsų sveikatai. Galima panaudoti daug įvairių rūšių kruopų sriuboms, troškiniams, apkepams, jomis pakeisti dalį mėsos, taip dar ir sutaupyti. O perlinės kruopos - itin universalios, jų košę galima valgyti vieną, ruošti kaip garnyrą, panaudoti pačių įvairiausių patiekalų gamybai. Be to, kaskart gardinant kruopas skirtingais prieskoniais ar žolelėmis, panaudojant įvairias daržoves, gardžiuosimės vis kitokio skonio kruopomis“, - pataria L. Barčaitė.

Receptai: Perlinių kruopų troškinys

Perlinių kruopų troškinys su kiauliena ir daržovėmis

Kulinarijos technologė siūlo pasigaminti perlinių kruopų troškinį su kiauliena ir daržovėmis. Mėsą galima keisti ir kita rūšimi, pridėti namie turimų daržovių ar mėgstamų prieskonių.

Reikės:

  • 200 g kiaulienos faršo
  • 100 g perlinių kruopų
  • 200 ml vandens
  • 1 morkos
  • 1 nedidelio svogūno
  • 2 pomidorų
  • 1 valgomojo šaukšto kapotų petražolių
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos
  • pipirų pagal skonį
  • aliejaus kepti

Kaip gaminti:

  1. Perlines kruopas išvirkite vandenyje, pasūdykite.
  2. Morką nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną.
  3. Morką, svogūną ir faršą apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, pagardinkite druska, pipirais. Sudėkite pjaustytus pomidorus ir pakaitinkite dar 3-4 minutes.
  4. Įmaišykite kruopas, supilkite vandenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir patroškinkite dar 10 min.
  5. Paruoštą troškinį dėkite į dubenėlius, papuoškite šviežiomis mėtomis.

Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis (vegetariškas)

Reikės:

  • 250 g perlinių kruopų
  • 200 g žaliųjų lęšių (išmirkytų ir išvirtų, tinka ir konservuoti ar garuose ruošti)
  • 2 nedidelių svogūnų
  • 2 skiltelių česnako
  • 3 vidutinio dydžio morkų
  • 4 pomidorų
  • 1 a. š. ciberžolės
  • 1 v. š. džiovintų bazilikų
  • 1 v. š. Provanso žolelių
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Kaip gaminti:

  1. Perlines kruopas nuplauname (galima ir pamirkyti kelias valandas), išverdame.
  2. Svogūnus kartu su morkomis, česnakais ir svogūnais pakepiname keptuvėje.
  3. Į perlines kruopas supilame pakepintus svogūnus, morkas, česnakus, paruoštus lęšius ir troškiname apie 7 minutes nedideliame vandens kiekyje.
  4. Galiausiai sudedame prieskonius ir supjaustytus kubeliais pomidorus. Troškiname dar kelias minutes.
  5. Gardiname žaliomis petražolėmis.

Receptu pasidalijo ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi Gali“ projektas „Nori gali“. „Gyvi Gali“ skatina dažniau rinktis augalinį maistą ir bent vieną dieną per savaitę atsisakyti mėsos, taip prisidedant prie savo sveikatos, planetos ir gyvūnų gerovės.