Tzatziki - lengvai pagaminamas, universalusis graikiškas jogurto pagardas, tinkantis prie daugelio patiekalų.
Yra toks padažas, kuris yra toks universalus, kad net universalesnis nei visų mėgstamas kečiupas! Tie, kas keliavo po Graikiją, man pritars, kad be tzatziki neapsieina jokia graikiška fiesta, jokie pietūs nei vakarienė.
Tzatziki, arba dzasziki - kaip pavadinsi, taip nesugadinsi! Ne veltui tiek kalbų paplitusios tzatziki versijos, nes šis pagardas plačiai paplitęs Pietryčių Europos ir Artimųjų Rytų virtuvėse. Praktiškai visur jo pagrindas - tirštas jogurtas, agurkai, česnakas ir alyvuogių aliejus.
Yra ir kitokių jo pavadinimų: tiurkų kalbose - „cacik“ (tr. cacık), Bulgarijoje, Balkanuose ir Levanto šalyse - „tarator“ (bg. таратор), o Lietuvių kalbos komisija siūlo savo variantą - „dzadzikis“, bet jam labai sunku išstumti lotynizuotą graikišką variantą „tzatziki“ (gr. τζατζίκι).
Ingredientai
Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Paklausta, kaip gaminti tzatziki, ponia Stella, šeimininkaujanti vienoje kaimiškoje tavernoje Graikijoje, recepto neslepia, greitai išdėsto ir pabrėžia, kad svarbiausia jame - daug česnako.
- Jogurtas
- Agurkai
- Česnakas
- Alyvuogių aliejus
Tzatziki gaminimo žingsniai
- Visų pirma reikia sutarkuoti agurkus. Galima juos nulupti, galima palikti su odele.
- Ant sutarkuotų agurkų užberkite šiek tiek druskos, sumaišykite ir palikite koštuve (apie 15 min.) skysčiui nuvarvėti. Prieš dedant į dubenį paspauskite, kad nuvarvėtų kuo daugiau skysčio.
- Jeigu jogurtas skystokas, galite jį sutirštinti. Į koštuvą paklokite švarų virtuvinį rankšluosti arba medvilninį merliuką, įpilkite jogurtą ir palikite nuo 30 minučių iki 2 valandų, kad nutekėtų drėgmės perteklius (jei skubate, šį veiksmą galite praleisti).
- Į dubenį įpilkite jogurtą, alyvuogių aliejų, smulkintas žoleles ir česnaką, citrinos sultis, druską. Viską išmaišykite.
- Galiausiai įdėkite agurkus ir sumaišykite. Palikite vėsioje vietoje bent 30 min.
Prieskoniai
Tzadziki spice mix is very versatile. It is intended for people who like dried onions, dill, celery. We use it for sauces, salads, mashed potatoes, soups, pancakes, vegetable and meat dishes.
Keli patarimai, kur naudoti Tzadziki prieskonius:
- Tzadziki padažas - sumaišykite prieskonius su graikišku jogurtu, tarkuotais šviežiais agurkais (galite naudoti ir raudoną ar marinuotą) ir įberkite šiek tiek druskos (druskos pagal skonį).
- Bulvių košė - prieš 10 - 5 min. iki virimo pabaigos įberkite tzadziki prieskonių, kad prieskoniai išbrinktų ir baigtų virti. Svarbu, kad įbėrus prieskonių nepiltumėte vandens, nes prieskoniai taip pat išsipils. Tada pilame pieną, sviestą ir triname bulvių košę.
Patarimai ir Pasiūlymai
- Jeigu mėgstate, galite įberti šiek tiek raudonos maltos saldžiosios paprikos arba grūstų juodųjų pipirų.
- Jeigu mėgstate česnaką, recepte galite naudoti jo kiek daugiau - ne vieną, o dvi skilteles.
- Dalį jogurto galima pakeisti neskysta grietine.
- Tzatziki laikykite sandariame inde šaldytuve iki 3 dienų.
- Labai svarbu gaminant tzatziki kuo sausiau nuspausti susmulkintus (sutarkuotus) agurkus - tik taip padažas nepavandeniuos, išliks standus, pačios geriausios konsistencijos.
- Agurkus sutarkuokite stambia tarka, ir pabarstę apie ¼ šaukštelio rupios druskos, išmaišykite. Palikite kelias minutes pastovėti, kad agurkai išskirtų kuo daugiau skysčio.
- Sukrėskite agurkų masę į dviejų sluoksnių marlės gabalėlį, ir kuo sausiau nuspauskite sultis. Agurkų tirščius sudėkite į dubenėlį (sultis išpilkite).
- Į tą patį dubenėlį sudėkite sutrintus česnakus, supilkite actą, aliejų, sudėkite graikišką jogurtą, ir viską labai gerai išmaišykite. Pagardinkite baltaisiais pipirais ir druska.
Pateikimas
Patiekite su šviežių daržovių lazdelėmis, baltos duonos skrebučiais, su orkaitės keptomis daržovėmis (bulvėmis, paprikomis, morkomis, šparagais) ar grybais (pievagrybiais). Šis pagardas taip pat skanus su mėsos kukuliais ar falafeliais. O taip pat su tabulė, lęšių ar avinžirnių salotomis.
Tzatziki - universalusis graikiškas jogurto pagardas - paruoštas.