pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Nepalo Juodoji Arbata: Rūšys ir Ypatumai

Juodoji arbata yra populiariausia arbatos kategorija pasaulyje, pasižyminti sodriu skoniu, intensyviu aromatu ir ilgaamžėmis tradicijomis. Juodoji arbata iš Tealure.lt siūlo unikalų gėrimo patyrimą, kuris sužavi arbatos mėgėjus visame pasaulyje. Ši arbata yra pilnai oksiduota, pasižyminti turtingu skoniu ir tamsiu skysčiu, kuris patenkina net ir išrankiausius skonius. Juodoji arbata turi ilgą ir turtingą istoriją, prasidedančią Kinijoje.

Juodoji arbata, žinoma ir kaip „raudonoji arbata“ Kinijoje, pirmą kartą buvo pagaminta daugiau nei 400 metų. Tradiciškai ji buvo džiovinama ir apdorojama saulėje, kas suteikė jai unikalų skonį. Per laiką juodoji arbata tapo populiari visame pasaulyje.

Juodoji arbata siūlo unikalią patirtį tiek skoniu, tiek sveikatos naudomis. Juodoji arbata turi daug naudingų savybių. Ji gali padėti padidinti energijos lygį, todėl daugelis ją renkasi kaip alternatyvą kavai. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad juodoji arbata gali gerinti širdies sveikatą.

Juodosios Arbatos Įvairovė ir Savybės

Juodoji arbata apima įvairias rūšis, kiekviena iš jų unikali ir turinti savitą skonį. Viena iš žinomiausių juodųjų arbatų yra Jin Jun Mei, kuri išsiskiria savo saldžiu skoniu ir aromatu. Nepalo aukštikalnių arbata taip pat yra aukščiausios kokybės juodoji arbata, vertinama dėl savo vaisiškų ir gėliškų natų. Himalayan Handrolled juodoji arbata, rankų darbo, yra dar viena išskirtinė rūšis, dažniausiai vertinama dėl savo unikalios tekstūros ir skonio. Daugelyje arbatos kolekcijų galima rasti ir saulėje vytintos juodosios arbatos, kuri suteikia natūralios saldumo natų.

Renkantis arbatas, svarbu žinoti, kad juodosios arbatos kokybė gali skirtis priklausomai nuo kilmės vietos ir apdorojimo būdo. Tealure bendradarbiauja su mažais arbatos ūkiams, garantuodami, kad jų produktai yra aukščiausios kokybės ir atitinka įvairių vartotojų poreikius. Arbatos kolekcija Tealure.lt ne tik patenkina skonio reikalavimus, bet ir suteikia galimybę atrasti kultūrinę arbatos vertę. Užsiėmęs gyvenimo būdas ir noras išbandyti kažką naujo skatina daugelį žmonių ieškoti unikalių arbatos rūšių.

Juodoji arbata vartojama tiek gryna, tiek su pienu ar prieskoniais. Garsiausi juodosios arbatos tipai - Assam, Darjeeling, Keemun, Earl Grey, Ceylon ir Lapsang Souchong. Skirtingos juodosios arbatos rūšys pasižymi ir įvairiomis savybėmis.

Dažnai manoma, kad kokybišką juodąją arbatą užaugina kalnuotose vietovėse ir gan aukštai. Žinomi Himalajų kalnų regionai - Indijos Darjeeling'as ir Sikkim‘as. Nepale taip pat tradiciškai augina kokybišką juodąją arbatą. Vis dėl to žemiau esančiuose regionuose taip pat auginamos kokybiškos arbatos - tai ir Indijos Assam‘o regionas, taip pat garsūs Šri Lankos žemutiniai arbatos sodai.

Žemiau auganti arbata auga gausiau ir greičiau, dažniausiai yra tamsesnė, sodresnė, stipresnė. Tuo tarpu kylant aukštyn, arbata lengvėja, gaivėja, vaisiškėja, tačiau auga lėčiau ir duoda mažesnį derlių.

Ypatingos Sandakphu arbatos iš Himalajų priekalnių Nepale susilaukia vis daugiau pripažinimo. Aukštikalnių arbatos yra ypač vertinamos dėl išskirtinių skoninių savybių, atsirandančių veikiant aukštikalnių klimatui. Sandakphu arbatos fabrikas įsikūręs dviejų tūkstančių metrų aukštyje. Pavadintas švento Sandakhpu kalno - aukščiausios Ilamo viršūnės - garbei, šis fabrikas yra jungtinės vietinių ūkininkų pastangos organiškai auginti kokybišką arbatą ir gaminti išskirtines arbatos rūšis.

Čia arbata auginama smulkiuose aukštikalnių ūkiuose. Jo iniciatoriai - arbatos profesionalų pora Twistina ir Chandra Subba. Siekdami regiono ūkininkams suteikti daugiau nepriklausomybės, jie ne tik mokina arbatos augintojus įvairių arbatos gamybos technologijų, bet ir padeda atverti prekybinius kanalus į vakarus bei manufaktūroje įdiegti socialiai atsakingas praktikas. Didžiąją dalį vadovaujančių pozicijų fabrike užima moterys, kas yra reta Nepalo kaimo regionams. Fabrikas priklauso patiems augintojams, jie taria lemiamą žodį, kokias arbatas gaminti, kaip parduoti ir dalintis pelną.

Čia gaminama arbata auginama ir renkama 1,5-2 km aukštyje. Tokiems aukščiams būdinga dideli temperatūrų skirtumai, vėsesnis oras, mažesnė drėgmė, nuo tiesioginių saulės spindulių augalus dengiančios miglos. Dėl tokių sąlygų aukštikalnių arbatos dažniausiai turi kompleksišką skonį, mažiau kartumo, daugiau kreminės tekstūros. Ilamo regionas ribojasi su garsiuoju Darjeeling arbatos regionu, esančiu iškart už sienos su Indija, taigi klimatinės sąlygos ir dirva čia panašūs.

Čia auginama ne tik arbata - tarp arbatos laukų įsiterpę prieskonių ir daržovių ploteliai, o juos supa ne vienas gamtos rezervatas. Sandakphu arbatos meistrai mėgsta eksperimentuoti, kiekvienam arbatkrūmių tipui, kiekvieno sodo ar derliaus arbatai ieškodamas tinkamiausio būdo skoniui išryškinti, neapsiribodamas Nepalui tradicinėmis juodosiomis arbatomis.

NEPAL TARA CHIYABARI SFTGFOP1 Tippy - Šį arbatos sodą supa kalvų peizažas, iš kurio atsiveria gražūs kaimyninės Indijos vaizdai. Sodas buvo įkurtas 1994 metais. Maži rudai žalios spalvos arbatos lapai sukūria auksinės spalvos užpilą, kurio aromatas su aiškiu medaus atspalviu. Vienam puodeliui reikės 2 - 3 gramų arbatžolių. Užpilama šviežiai užvirintu, 95 - 100 laipsnių, vandeniu - kuo trumpiau laikoma - tuo ji bus „lengvesnė“. Assamo juodoji arbata laikoma 3 - 5 min. Stimuliuojanti arbata paruošiama po 2 min., o raminanti - po 5 min.

NEPAL HIMALAYAN BOUQUET SFTGFOP1 CL Tippy - Arbata šiame Nepalo arbatos sode pirmą kartą buvo surinkta 2020 metais. Sodas yra atokioje Himalajų dalyje. Tolygiai juodai rudi arbatos lapai, papildyti auksiniais "tipsais", sukūria oranžinės spalvos užpilą. Aromate ir skonyje jaučiamas liepžiedžių medaus skonis, kurį papildo prinokusių abrikosų natos. Vienam puodeliui reikės 2 - 3 gramų arbatžolių. Užpilama šviežiai užvirintu, 95 - 100 laipsnių, vandeniu - kuo trumpiau laikoma - tuo ji bus „lengvesnė“. Assamo juodoji arbata laikoma 3 - 5 min. Stimuliuojanti arbata paruošiama po 2 min., o raminanti - po 5 min.

Arbatos Paruošimas

Paruošti juodąją arbatą nėra sunku, tačiau tinkamas procesas yra esminis. Geriausia naudoti šviežią, filtruotą vandenį ir tinkamą temperatūrą. Juodajai arbatai tinka 90-95°C vanduo. Laikykite arbatą užpilta 3-5 minutes. Galima eksperimentuoti su papildomais ingredientais, tokiais kaip medus arba šokoladas, kad gautumėte dar daugiau skonio niuansų.

Arbatos Klasifikacija

Gaminant juodąją arbatą, lapeliai specialiai maigomi, gniaužomi, ritinėjami, to tikslas - pažeisti lapo odelę bei ląsteles, kad deguonis vienodai pasiektų visas lapo vietas ir galėtų oksiduoti enzimus. Taip vyksta fermentacija juodoje arbatoje, ji pageidaujama greita ir tolygi.

Kinai savo arbatų beveik neskirsto į klases. „Golden Monkey“, Black Needle“, „Golden Snail“, „Keemun“, tai tradiciniai pavadinimai tuo pačiu nusakantys ir skinamą lapelį, ir jo fermentacijos procesą, ir galutinę pagamintos arbatos išvaizdą, ir net skonio profilį. Kartais šalia šalia klasikinių pavadinimų galima rasti raides „A“, „B“, „C“, jos nusako kokybės lygį.

Tuo tarpu britai, išvystę arbatos industriją Indijoje bei Šri Lankoje įvedė ir aiškią gradavimo sistemą, paremtą dviem visiškai ne britiškais žodžiais „Orange Pekoe“. Manoma, kad „Pekoe“ yra romanizuotas iš kiniškų dialektų žodžio baak-ho, biak-hou, pak-hau ir reiškia balti pūkeliai. Tai užuomina į dar neišsiskleidusius lapelius, kurie būna padengti baltais pūkeliais, ar plaukeliais. Tuo tarpu viena iš „Orange“ žodžio kilmės versijų sako, kad tai Nyderlandų karališkosios šeimos Orange-Nassau įtaka. Tais laikais jie turėjo prekybos arbata monopolį ir šį žodį vartojo kaip kokybės ženklą. Taigi, „Orange Pekoe“ (OP), britai ėmė vartoti kaip standartinį apibrėžimą tam tikro skynimo, apdorojimo ir dydžio lapeliams.

Jei lapelis gamybos metu sutrupa, atsijojus OP klasę, lieka BOP - Broken Orange Pekoe. Į arbatos maišelius dažnai pakuojami žemiausios klasės lapeliai, žymimi F (Fannings) arba D (Dust). Klaidingai manoma, kad tai nuotrupos ir dulkės, likusios po aukštesnės kokybės arbatos gamybos.

Kitos arbatos rūšys:

  • Nilgiri FOP - pilno lapo juodoji arbata, kurioje yra jaunų pumpurėlių.
  • Darjeeling Thurbo FTGFOP1 - pirmojo derliaus juodoji arbata, lengva, gaivi, žolynų ir vaisių aromato.

Įdomūs faktai apie juodąją arbatą

Juodoji arbata, kaip ir žalioji, ulongo ir puerh arbatos, gaminama iš camellia sinensis augalo, tad kofeino ji turi ir, priklausomai nuo paruošimo būdo, gali stipriau ar švelniau tonizuoti. Kaip ir žalioji, juodoji arbata turi daug antioksidantų. Juodosios arbatos gydomosios savybės yra spekuliatyvi tema, todėl teiginius, susijusius su sveikata, reikėtų vertinti atsargiai.

Juoda arbata su bergamote yra vienas populiariausių pasaulyje arbatos skonių, plačiausiai žinoma Earl Grey vardu. Juodoji arbata su pienu asocijuojama su Didžiąja Britanija - britai iš tiesų mėgsta gerti arbatą su pienu. Ši tradicija atsirado tuomet, kai buvo stengiamasi apsaugoti savo porcelianinius indus - pradžioje įpilamas pienas ir tik tada karštas vanduo. Pieno paskirtis buvo atvėsinti vandenį, kad šis nepažeistų indų.

Juodoji arbata prieš miegą nebus geras pasirinkimas, nes turi stimuliuojančių savybių. Juoda arbata su citrina yra populiarus gėrimas, paplitęs slaviškuose kraštuose. Pirmojo derliaus Darjeeling arbata - švelni, gėliška ir lengva kaip pavasario vėjas. Rankomis rinkta arbata iš Himalajų kalnų pasižymi subtiliu gėlišku aromatu ir vaisiškai gėlišku skoniu.