pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Marinuoti Putpelių Kiaušiniai: Receptai ir Populiarumas

Šis įspūdingas kiaušinių užkandis papuošia ir pagyvina kiekvieną užkandžių lėkštę ir nepalieka abejingų.

Putpelių kiaušinių populiarumas Lietuvoje

Žmonių susidomėjimas putpelių kiaušiniais nuolat auga ir tai rodo vis didėjantys jų pardavimai. Pavyzdžiui, Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai šiuos kiaušinius Velykų laikotarpiu yra itin pamėgę - duomenys rodo, kad putpelių kiaušinių pardavimai prieš Velykas išauga beveik 3 kartus. Šie nedideli ir išskirtiniai kiaušiniai savaime margi, todėl vis dažniau tampa šventinio stalo puošmena.

Vieną moderniausių Lietuvoje putpelių ūkių valdanti Daiva Urbonavičiūtė sako, kad putpelių kiaušinius galima naudoti visur, kur šiaip naudojame vištų kiaušinius. Tai ir konditerija, ir salotų, mėsos patiekalai. Anksčiau putpelių kiaušiniai per Velykas buvo daugiau išimtis nei taisyklė, bet šiais laikais vis daugiau žmonių savo šventinį stalą puošia būtent šiais kiaušiniais. Vieni žmonės putpelių kiaušinius perka tik per Velykas, kiti - visus metus, bet jų populiarumas tik auga, abejonių dėl to beveik nekyla.

Kadangi putpelių kiaušiniai savo išvaizda primena nudažytus kiaušinius, žmonės per Velykas dažnai jų papildomai nedažo, nes jie puikiai atrodo ir natūralūs.

Putpelių kiaušinių nauda

Pasak ūkininkės, putpelių kiaušinių valgymas perimtas iš Pietryčių Azijos kultūros, kurioje šis produktas dėl savo gausios vitaminais ir mikroelementais sudėties yra nepakeičiama maisto raciono dalis. Pavyzdžiui, Japonijoje įprasta kiekvieną rytą suvalgyti 2-3 putpelių kiaušinius vaikams, moksleiviams, studentams, besimokantiems ar aktyvų protinį darbą dirbantiems žmonėms. Pastebėta, kad putpelių kiaušiniai stiprina imunitetą, dažnai gydytojų yra rekomenduojami po traumų, kaulų lūžių, sergant osteoporoze. Putpelių kiaušiniai pasižymi alergiją mažiau sukeliančiais baltymais, todėl jei žmogus yra alergiškas vištos kiaušinių baltymui, dažnu atveju kaip alternatyvą gali vartoti putpelių kiaušinius.

Taip pat putpelių kūno temperatūra yra 42 laipsniai, o tai nepalanki terpė daugintis salmonelėms, todėl šiuose kiaušiniuose neturėtų būti salmoneliozės bakterijų. Iš žmonių tenka išgirsti, kad putpelių kiaušiniai turi švelnesnį, lengvesnį skonį. Visgi, šie kiaušiniai yra vertinami dėl savo dekoratyvinio ir elegantiško dydžio. Neretai iš mamyčių tenka išgirsti, kad vaikai itin mėgsta putpelių kiaušinius, nes jie mažesni, todėl juos patogu valgyti. Taip pat tokius kiaušinius dažnai naudoja įvairiose šventėse, kai patiekiami vieno kąsnio užkandžiai.“

Kaip išvirti putpelių kiaušinius?

D. Urbonavičiūtė dalijasi ir putpelių kiaušinių virimo pradžiamoksliu:

  1. Iš šaldytuvo išimtus putpelių kiaušinius nuplauname ir dedame į nedidelį puodą.
  2. Užpilame šaltu vandeniu.
  3. Viryklėje nustatę didžiausią kaitrą, užverdame ir iškart ijungiame.
  4. Kiaušinius vandenyje paliekame:
    • 5 sekundes, jei norime, kad tryniai liktų skysti;
    • 1 minutę, jei norime, kad tryniai būtų minkšti;
    • 2 minutes, jei norime, kad tryniai būtų kieti.
  5. Palaukus norimą laiką, nedelsdami užliejame šaltu vandeniu.
  6. Palaikę minutę, jį nupilame.

Dėl gana storos kiaušinių plėvelės po lukštu kartais juos sunku nulupti. Putpelės kiaušinį sėkmingai nulupsite, jei spausdami pavoliosite jį lėkštėje ir sutraiškysite visą lukštą. Tuomet lengvai jį „nuvyniosite“. Jei reikia nulupti daugiau kiaušinukų vienu metu, atvėsinkite juos šaltu vandeniu, nupilkite jį. Uždengę puodą, kuriame jie virė, gerai papurtykite, kad visi kiaušiniai sudužtų, ir vėl užpilkite šaltu vandeniu. Taip kiaušinius lengvai nulupsite.

Burokėlių sultyse marinuoti putpelių kiaušiniai

Šis įspūdingas kiaušinių užkandis papuošia ir pagyvina kiekvieną užkandžių lėkštę ir nepalieka abejingų.

Reikės:
  • 150 ml vandens
  • 150 ml obuolių acto
  • nedidelio burokėlio
  • 10 g druskos
  • 60 g cukraus
  • 2 gvazdikėlių
  • kelių juodųjų pipirų žirnelių
  • kelių lauro lapų
Gaminimo eiga:
  1. Burokėlį nuplauname, nulupame ir sutarkuojame burokine tarka.
  2. Sudedame į puodą kartu su kitais produktais ir užverdame.
  3. Marinatą kaitiname 5 minutes ir paliekame atvėsti. Atvėsusį nukošiame.
  4. Putpelių kiaušinius išverdame, nulupame, sudedame į sterilų stiklinį indą ir užpilame šiltu marinatu.
  5. Kiaušinius galima valgyti jau po dviejų valandų.
  6. Laikant ilgiau, skonis stiprės.
  7. Po dviejų valandų indą sandariai uždarome ir dedame į šaldytuvą.
  8. Šitaip marinuotus kiaušinius šaldytuve galime laikyti kelias savaites.

Kiaušiniai bus švelniai marinuoti ir itin aromatingi.

Kiti marinuotų putpelių kiaušinių receptai

Receptas su česnakais ir ciberžole:

Reikės:
  • 100 vnt. putpelių kiaušinių
  • 2 v. š. cukraus
  • 1 v. š. druskos
  • 1 v. š. acto
  • Nubraukto a. š. juodųjų pipirų
  • Česnako skiltelės
  • Ciberžolė
Gaminimo eiga:
  1. Kietai išvirkite kiaušinius ir nulupkite.
  2. Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų, druską, prieskonius, česnakus, ciberžolę arba tarkuotus burokėlius ir kelias minutes pavirkite (kol druska ir cukrus ištirps).
  3. Į stiklainius sudėkite kiaušinus, iš marinato išimtas 1-2 česnako skilteles, užpilkite karštu marinatu ir uždenkite.
  4. Savaitę ar dvi stiklainius laikykite šaldytuve.

Receptas su apelsinais ir medumi:

Reikės:
  • 40 putpelių kiaušinių
  • 2 a. š. medaus
  • 2 a. š. prieskonių
  • Apelsinai
Gaminimo eiga:
  1. Perpjaukite putpeles į dvi dalis ir abi puses gerai ištrinkite prieskoniais.
  2. At­skirame dubenėlyje išplakite kiaušinius, medų, sudėkite nuluptus ir smulkiais kubeliais supjaustytus apelsinus.
  3. Viską gerai išmaišykite, paspaudykite rankomis, kad apelsinai geriau įsimaišytų, ir užpilkite ant putpelių.
  4. Tada palikite marinuotis bent 3-4 val.
  5. Putpelių puseles sumaukite ant iešmų ir kepkite šašlykinėje arba ant grotelių 15-20 min. (kepimo laikas priklauso nuo ugnies kait­rumo).

Greitas receptas su actu ir svogūnais:

Reikės:
  • 40 virtų putpelių kiaušinių
  • 2,5 stiklinės vandens
  • 1 stiklinės acto
  • 2-3 šaukštų cukraus
  • 1 smulkiais kubeliais pjaustyto svogūno
  • 3-4 skiltelių smulkinto česnako
  • 2 laurų lapelių
  • 1 smulkintos aitriosios paprikos be sėklų
  • 1 šaukštelio druskos
Gaminimo eiga:
  1. Išvirkite marinatą ir atvėsinkite jį iki kambario temperatūros.
  2. Nulupkite kiaušinius ir subadykite krapštuku, kad geriau išsimarinuotų.
  3. Sudėkite juos į stiklainiukus ir užpilkite paruoštu marinatu.
  4. Uždenkite ir pastatykite į šaldytuvą.