pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Virti Burokėliai: Receptai ir Nauda

Burokėliai - tai tikras vitaminų ir visokių naudingų medžiagų užtaisas. Juose apstu magnio, jodo, kalcio, kalio, fosforo, geležies, taip pat didelis kiekis vitamino C. Burokėliai yra viena lietuviškiausių daržovių, ypatinga ne tik tuo, kad turtinga vitaminų, mikroelementų ir kitų organizmui naudingų savybių, bet ir tuo, kad yra nepaprastai universali. Raudonųjų burokėlių šakniavaisiuose gausu baltymų, magnio, jodo, kalcio, kalio, fosforo, geležies, vitaminų C ir PP, B grupės vitaminų, karoteno, folio rūgšties.Raudonuosiuose burokėliuose esanti ląsteliena ir organinės rūgštys gerina virškinamojo trakto veiklą, stimuliuoja skrandžio sulčių gamybą, gydo širdies ir kraujagyslių Iigas, aterosklerozę, mažina kraujospūdį, stabdo vėžinių ląstelių dauginimąsi, gerina kepenų veiklą. Jie labai naudingi valant inkstus, kraują, be to, padeda šalinti toksinus iš organizmo. Naudingi ne tik švieži burokėliai, bet ir jų sultys. Sveika ir skanu įvairūs kokteiliai, pavyzdžiui, burokėlių, salierų ir citrinų sulčių. Tiesa, neapdorotų burokėlių skonis toli gražu ne visiems priimtinas. Tačiau naudos, nors ir mažiau, neabejotinai gausite ir iš virtų, keptų orkaitėje ar troškintų.Legendiniai šaltibarščiai, barščiai, silkė pataluose, burokėlių salotos - tik keletas patiekalų iš gausaus valgiaraščio, kuriame karaliauja tradicinė lietuvių ypač mėgstama daržovė - burokėlis. Burokėlis tinka ir su silke, ir su grybais, ir su šokoladu. Atrinkome keletą įdomių receptų su burokėliais.

Kaip Virti Burokėlius Žiemai

Virti burokėliai žiemai - tai viena populiariausių būdų pasiruošti šviežių daržovių atsargų vėsesniam metų laikui. Šis receptas leidžia išsaugoti visą burokėlių naudą ir skonį, kad šaltesniais mėnesiais virtumėte skanias mišraines, garnyrus ar sriubas be jokių papildomų rūpesčių. Virti burokėliai ne tik palengvina kasdienį maisto gaminimą, bet taip pat padeda išvengti persūdytų, konservuotų produktų su įvairiais priedais.

Burokėlių Atranka ir Paruošimas

Rinkitės nesutrūkinėjusius, tvirtus ir vidutinio dydžio burokėlius. Optimaliausia virti burokėlius su lupenomis ir nupjovus tik ilgus šaknies galiukus. Taip jie nepraras nei sultingumo, nei spalvos, nei aromato. Patariama neperkaitinti - pervirti burokėliai praranda tiek skonį, tiek vertingas maistines savybes. Dėl skonio ir spalvos geriausia rinktis jaunus, vienodo dydžio burokėlius - jie išvirs tolygiau ir bus švelnesnio skonio.

Burokėlių Virimas

Sudėkite nuplautus burokėlius į didelį puodą. Užpilkite šaltu vandeniu, kad burokėliai būtų visiškai apsemti. Uždenkite puodą ir dėkite ant vidutinės ugnies. Užvirus vandeniui, sumažinkite kaitrą. Virimo laikas priklauso nuo burokėlių dydžio: mažesni virs apie 40-50 min., didesni - net iki 1,5 valandos. Burokėlius verdant ne vandenyje, o garuose išlieka didelė dalis naudingųjų medžiagų.

Burokėlių Atvėsinimas

Išvirtus burokėlius geriausia nedelsiant perkelti į šaltą (arba net ledinį) vandenį.

Odos Pašalinimas ir Supjaustymas

Atvėsusių burokėlių žievė lengvai nusiima rankomis. Norėdami apsaugoti rankų odą nuo raudonų dėmių, galite dėvėti pirštines. Virtus burokėlius prieš pjaustant ar tarkuojant rekomenduojama gerai atšaldyti - tada jie bus tvirtesni, ne taip trupės ir bus lengviau paruošti įvairiems patiekalams.

Burokėlių Konservavimas (jei norite ilgiau laikyti)

Paruoštus burokėlius sudėkite į sterilizuotus stiklainius - užpilkite šiek tiek užvirinto vandens arba, jei mėgstate intensyvesnį skonį, užpilkite šlakeliu šilto vandens su šlakeliu acto (apie 1 valg. šaukštą 1 litrui vandens). Jei pageidaujate, pasūdykite. Stiklainius hermetiškai užsukite ir sterilizuokite dideliame puode - stiklainius dėkite į puodą su vandeniu (kad apsemtų 2/3 aukščio) ir kaitinkite apie 20 minučių.

Laikymas Be Konservavimo

Jei nenorite konservuoti, paruoštus virtus burokėlius sudėkite į sandarius indelius, laikykite šaldytuve.

Patarimai ir Panaudojimas

Virti burokėliai žiemai - itin universalus ingredientas, kuris puikiai tinka skirtingiausiems patiekalams. Tradiciškai Lietuvoje jie naudojami mišrainėms, sriuboms, garnyrams ar net desertams ruošti. Išvirtus burokėlius galima maišyti su keptais svogūnais ir raugintais agurkais, gardinti naminę vinigretę ar sotesnes silkės patiekalus. Puikiai dera su majonezu, jogurtu, česnaku ar keptais riešutais. Fantastiška alternatyva - burokėlių tyrė, kurią galite užšaldyti ir vėliau naudoti kaip garnyrą ar kaip pagrindą sriuboms, troškiniams ar užkandėliams. Virti burokėliai patiekiami ir kaip pagrindinis užkandis šventinėms progoms - juos galima paserviruoti su sūriu, kepta mėsa, žuvimi ar kaip spalvingą ingredientą salotų dubenyje.

Receptai su Burokėliais

Štai keletas receptų, kuriuose puikiai atsiskleidžia burokėlių universalumas:

Burokėlių Karpačas

Ingredientai:

  • 3 šviežių burokėlių
  • Saujos vynuoginių pomidorų
  • Saujos kedrų riešutų
  • 50 g ožkos pieno sūrio
  • Skiltelės česnako
  • 1 v. š. balzaminio acto
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

  1. Plautus burokėlius įvyniokite į foliją ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę - kepkite apie valandą, kol jie suminkštės.
  2. Iškeptus ir atvėsusius burokėlius supjaustykite griežinėliais.
  3. Sumaišykite balzaminį actą ir alyvuogių aliejų, pasūdykite, pagardinkite pipirais, įmaišykite smulkiai pjaustytą česnaką. Palaikykite maždaug 20 min., kad užpilas įgautų česnako skonį. Česnako gabalėlius išgriebkite.
  4. Lėkštėje išdėliokite burokėlių griežinėlius ir pomidorų puseles, apšlakstykite užpilu, apibarstykite smulkintu ožkos pieno sūriu, kedrų riešutais (juos pirmiau trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje) ir kapotais svogūnų laiškais arba petražolių lapeliais.

Burokėlių Salotos su Obuoliais ir Kaliarope

Ingredientai:

  • Aliejus: 2.00 valg. š.
  • Obuoliai: 2.00 vnt.
  • Kaliaropė: 1.00 vnt.
  • Citrinos: 1.00 vnt.
  • Druska: 1.00 arbat. š.

Gaminimas:

  1. Atskirame indelyje paruoškite marinatą: sumaišykite smulkintus česnakus, aliejų, citrinų sultis ir medų.
  2. Burokėlius nulupkite ir supjaustykite.
  3. Viską sumaišykite.
  4. Kulinaro patarimas: šias salotas galite valgyti ir su ožkų, fetos tipo arba fetos sūriu.

Burokėlių Kotletai

Ingredientai:

  • Burokėlius ir svogūną sutarkuokite smulkesne burokine tarka, pagardinkite prieskoniais, pasūdykite.
  • Suberkite avižinius dribsnius ir gerai išmaišykite.
  • Formuokite kotletukus.
  • Juos apvoliokite džiūvėsėliuose ir iš abiejų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje.
  • Tada įpilkite šlakelį vandens ir dar apie 5 min. patroškinkite uždengtoje keptuvėje.

Šokoladinis Burokėlių Pyragas

Ingredientai:

  • 1 stiklinės virtų smulkiai tarkuotų burokėlių̨
  • 3 kiaušinių
  • 100 g juodojo tirpinto šokolado
  • 60 g sviesto
  • 1 v. š. aliejaus
  • 0,5 stiklinės cukraus
  • 1 v. š. medaus
  • 2 v. š. kakavos miltelių
  • 1,5 a. š. kepimo miltelių

Gaminimas:

  1. Ištirpintą sviestą sumaišykite su aliejumi, cukrumi, medumi, kiaušiniais.
  2. Į masę supilkite šokoladą, įsijokite kakavos miltelius, kakavą, druską, kepimo miltelius.
  3. Nusunkite burokėlių̨ sultis ir įmaišykite juos į tešlą.
  4. Pyragą̨ pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitusią orkaitę ir kepkite apie 25 min.

Rauginti Burokėliai

Ingredientai:

  • 3 šviežių burokėlių
  • Krieno šaknis (nebūtinai)
  • Česnako skiltelės
  • Žolelės (pagal skonį)
  • Duonos riekė
  • Druska (1 šaukštas litrui vandens)

Gaminimas:

  1. Verdančiu vandeniu perliekite paruoštą indą - rauginti tinka stiklainiai, taip pat keraminiai arba emaliuoti indai.
  2. Visas daržoves nuplaukite ir nulupkite.
  3. Nedidelius burokėlius supjaustykite ketvirčiais, didesnius - griežinėliais.
  4. Susmulkinkite krieno šaknį (jeigu naudojate), česnako skiltelių ir žolelių nesmulkinkite.
  5. Daržoves bei žoleles suberkite į pasirinktą indą, įdėkite duonos riekę ir užpilkite prieš tai užvirintu, atvėsintu ir pasūdytu vandeniu - litrui vandens reikia šaukšto druskos.
  6. Daržovės turi būti visiškai apsemtos vandeniu. Jeigu indas platus, daržoves jame prislėkite lėkšte arba lentele, o ant viršaus galite uždėti kad ir vandens pripildytą puslitrį stiklainį.
  7. Fermentacijos procesą pamatysite jau po poros dienų - kai skystyje susidarys putos, tuomet išimkite iš burokėlių duoną.
  8. Užraugtas daržoves patariama valgyti po 5-7 dienų.

Burokėlių sriuba su Grybais

Ingredientai:

  • Burokėliai: 6.00 vnt.
  • Svogūnai: 2.00 vnt.
  • Grybai: 5.00 vnt.
  • Prancūziškas batonas 1.00 vnt.
  • Čiobreliai: 1.00 arbat. š.
  • Kmynai: 1.00 arbat. š.
  • Sviestas: 1.00 valg. š.
  • Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
  • Druska: 1.00 arbat. š.

Gaminimas:

  1. Burokėlius nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, neluptus dėkite į karščiui atsparią formą ir kepkite apie 40 min. ant vidutinės ugnies.
  2. Juos sumeskite į verdantį sultinį, kiek pavirkite, nugraibykite putas, sudėkite smulkintus grybus, bulves, morkas, likusį svogūną, suberkite kmynus ir virkite apie 15 min.
  3. Sriubą tiekite pagardinusios grietine.

Keptų Burokėlių Salotos su Pomidorais ir Ožkos Sūriu

Ingredientai:

  • Burokėliai: 6.00 vnt.
  • Vynuoginiai pomidorai 10.00 vnt.
  • Pipirai: 1.00 arbat. š.
  • Druska: 1.00 arbat. š.

Gaminimas:

  1. Burokėlius gerai nuplaukite, įvyniokite į foliją ir kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštės - maždaug valandą. Orkaitėje kepti burokėliai suminkštėja, bet nepraranda skonio, todėl jų negalima pakeisti virtais burokėliais.
  2. Dubenėlyje sumaišykite balzaminį actą ir alyvuogių aliejų, pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite smulkiai pjaustytą česnaką. Palaikykite maždaug 20 min., kad užpilas įgautų česnako skonį.
  3. Lėkštėje išdėliokite burokėlių griežinėlius ir pomidorų puseles, apšlakstykite užpilu, apibarstykite smulkintu ožkos pieno sūriu, kedrų riešutais (juos pirmiau trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje) ir kapotais svogūnų laiškais arba petražolių lapeliais.

Įdaryti Burokėliai su Ryžiais ir Grietine

Ingredientai:

  • Burokėliai: 6.00 vnt.
  • Ryžiai: 6.00 valg. š.
  • Grietinė: 100.00 g (15 proc.
  • Cinamonas: 1.00 arbat. š.
  • Druska: 1.00 arbat. š.
  • Pipirai: 1.00 arbat. š.

Gaminimas:

  1. Išvirkite ryžius.
  2. Išskobkite burokėlius ir sumaišykite su ryžiais.
  3. Šia mase įdarytus burokėlius sudėkite į karščiui atsparų indą, ant kiekvieno uždėkite po šaukštą grietinės, užberkite riešutų.

Kepti Burokėliai su Padažu

Ingredientai:

  • Burokėliai: 8.00 vnt.
  • Medus: 3.00 valg. š.
  • Garstyčios: 1.00 valg. š.
  • Citrinos: 1.00 vnt.

Gaminimas:

  1. Burokėlius sudėkite į 160 laipsnių orkaitę ir kepkite 20-30 minučių arba kol suminkštės. Tada nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
  2. Atskirai išplakite visas padažo sudedamąsias dalis ir juo užpilkite daržoves.