pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Kepti Bulves, Kad Jos Nesugertų Daug Aliejaus

Bulviniai blynai yra vienas populiariausių ir mėgstamiausių patiekalų Lietuvoje ir ne tik. Atrodytų, vos kelių ingredientų patiekalas, tačiau kiekvieno kepėjo bulviniai blynai yra vis kitokie. Slaptas ingredientas? Triukai? Magija, meilė? Kokia paslaptis? Alfo patarimai, kurių dėka Jūsų kepti blynai bus patys skaniausi.

Bulvinių blynų kepimo laikas: pagrindiniai veiksniai

Kepimo laikas yra vienas svarbiausių aspektų, lemiančių galutinį bulvinių blynų rezultatą. Jis priklauso nuo daugelio veiksnių, kuriuos būtina atsižvelgti:

  • Bulvių rūšis: Skirtingos bulvių rūšys turi skirtingą krakmolo kiekį. Krakmolingos bulvės greičiau apskrunda, tačiau gali būti sunkiau iškepti vidų.
  • Bulvių tarkavimo būdas: Stambiai tarkuotos bulvės keps ilgiau nei smulkiai tarkuotos.
  • Blynų storis: Storesni blynai keps ilgiau, nes reikia laiko, kad karštis pasiektų vidų.
  • Keptuvės temperatūra: Per žema temperatūra leis blynams sugerti per daug riebalų, o per aukšta - greitai apskrudins išorę, paliekant vidų žalią.
  • Keptuvės tipas: Storesnio dugno keptuvės geriau paskirsto šilumą, todėl blynai keps tolygiau.

Optimalus kepimo laikas

Atsižvelgiant į aukščiau išvardintus veiksnius, optimalus bulvinių blynų kepimo laikas vienai pusei yra maždaug 5-7 minutės. Tačiau tai tik apytikslis laikas, todėl svarbu stebėti blynus ir reaguoti į jų spalvą bei tekstūrą. Blynas turėtų būti gražios auksinės spalvos ir lengvai atsiskirti nuo keptuvės dugno.

Žingsnis po žingsnio: tobulo kepimo technika

  1. Paruošimas: Nuskuskite bulves ir sutarkuokite jas norimu būdu. Nusunkite skystį, susidariusį tarkuojant bulves. Galite naudoti marlę arba sietelį.
  2. Masės paruošimas: Į tarkuotas bulves įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir šiek tiek miltų (nebūtina, bet padeda surišti masę). Jei norite, galite įdėti smulkiai pjaustyto svogūno.
  3. Keptuvės paruošimas: Įkaitinkite keptuvę su dideliu kiekiu aliejaus arba taukų. Aliejus turi būti pakankamai karštas, bet ne rūkstantis.
  4. Kepimas: Šaukštu dėkite bulvių masę į keptuvę, formuodami blynus. Palikite tarp blynų šiek tiek vietos, kad jie nesiliestų.
  5. Kepimo laikas: Kepkite blynus ant vidutinės ugnies apie 5-7 minutes kiekvieną pusę, kol jie taps auksinės spalvos ir traškūs.
  6. Riebalų pašalinimas: Iškepusius blynus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.

Temperatūros svarba

Tinkama kepimo temperatūra yra esminė norint iškepti tobulus bulvinius blynus. Per žema temperatūra leis blynams sugerti per daug riebalų ir jie taps riebaluoti bei minkšti. Per aukšta temperatūra greitai apskrudins blynų išorę, paliekant vidų žalią. Ideali kepimo temperatūra yra vidutinė. Galite patikrinti, ar aliejus pakankamai įkaitęs, įmesdami į jį mažą bulvės gabalėlį. Jei jis iškart pradeda burbuliuoti ir skrunda, aliejus tinkamas kepimui.

Ingredientų įtaka kepimo laikui

Be bulvių rūšies ir tarkavimo būdo, kiti ingredientai taip pat gali turėti įtakos kepimo laikui:

  • Kiaušiniai: Kiaušiniai padeda surišti masę ir suteikia blynams purumo. Didesnis kiaušinių kiekis gali šiek tiek pailginti kepimo laiką.
  • Miltai: Miltai taip pat padeda surišti masę ir sugeria drėgmę. Per didelis miltų kiekis padarys blynus kietus ir sausus.
  • Svogūnai: Svogūnai suteikia blynams skonio ir aromato. Jie taip pat gali šiek tiek pailginti kepimo laiką, nes turi drėgmės.

Receptai ir patarimai

Bulviniams blynams kepti tinka visos krakmolingos bulvių veislės, tačiau jeigu galite rinktis, rinkitės „Vineta“ (baltos bulvės) ir „Laura“ (raudona žievelė ir geltonas vidus) veislės šakniagumbius. Jeigu norite, kad blynai būtų traškūs ir bulves tarkuojate burokine tarka, tarkius keliskart perplaukite šaltu vandeniu, nusausinkite ir tik tada maišykite su kiaušiniu, druska ir kitais ingredientais. Jeigu bulves tarkuojate tarkavimo mašina arba smulkia tarka, traškumo efekto pasieksite blynus kepdami didesniame kiekyje riebalų (aliejaus): jeigu „maudysis" aliejuje kaip kaip spurgos, iškeps traškūs iš visų pusių. Kai kepame mažame aliejaus kiekyje, aliejus įsigeria į blynus. Kuo daugiau aliejaus, tuo tolygesnis kepimas, tuo mažiau aliejaus įsigeria į blyną.

Blynų tešlą dėkite tik į labai gerai įkaitintą aliejų. Jeigu bulvės vandeningos, tarkius nuspauskite, susidariusias sultis nupilkite. Kiaušinius iš pradžių išplakite atskirame inde ir tik tada dėkite į bulvių masę - taip geriau išsimaišys. Bulvinius blynus labai tinka skaninti muskato riešutu, peletrūnu ar šalaviju, taip pat tarkuotu česnaku arba svogūnu. Tiesa, svogūnas suminkština blyną, jis tampa mažiau traškus. Į tešlą galite įtarkuoti saldžiosios bulvės arba įberti gerą žiupsnį cukraus: blynai gražiau apskrus. Blynus galima greitai apkepti karštoje keptuvėje, o baigti kepti orkaitėje: jie bus traškūs. Bulvinius blynus kepkite nerūdijančio plieno keptuvėje - joje patogiau kepti blynus, kuriems iškepti reikia daugiau laiko. Keptuvėje su teflonine danga kepkite greitai iškepančius blynus - kefyrinius, rikotos ar kt.

Keptuvės su blynais jokiais būdais neuždenkite, nes dings visas traškumas, blynai tiesiog sušus. Iškepusius blynus nusausinkite, tačiau geriausia tai daryti ne ant popierinės, o ant medžiaginės servetėlės. Bulvinius blynus svarbu valgyti ką tik iškeptus, nes jie greitai netenka traškumo.

Svilpikai Kepti Aliejuje

Svilpikai, tradicinis lietuviškas patiekalas, gaminamas iš virtų bulvių tešlos, yra puikus pasirinkimas tiek kasdieniam stalui, tiek šventėms. Nors dažniausiai jie kepami orkaitėje, kepti aliejuje švilpikai įgauna ypatingą traškumą ir auksinę spalvą, paverčiantys šį patiekalą tikru skanėstu. Štai žingsnis po žingsnio receptas, kaip pasigaminti traškius švilpikus, keptus aliejuje:

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių
  • 150-200 g kvietinių miltų (priklausomai nuo bulvių krakmolingumo)
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštelis druskos
  • Aliejus kepimui (apie 500 ml)

Paruošimas:

  1. Bulvių paruošimas: Bulves nuskuskite, išvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Svarbu nepervirti, kad bulvės nesugertų per daug vandens.
  2. Bulvių trynimas: Išvirusias bulves gerai sutrinkite grūstuvu arba bulvių trintuvu. Svarbu, kad neliktų gumuliukų. Palikite bulves šiek tiek atvėsti.
  3. Tešlos maišymas: Į atvėsusias bulves įmuškite kiaušinį, suberkite druską ir palaipsniui berkite miltus. Maišykite, kol gausite vientisą, minkštą tešlą. Tešla neturėtų būti per kieta, bet ir ne per lipni. Jei tešla per lipni, įberkite dar šiek tiek miltų.
  4. Švilpikų formavimas: Iš tešlos suformuokite nedidelius, pailgus švilpikus. Galite juos formuoti rankomis arba naudoti specialų švilpikų formavimo įrankį.
  5. Kepimas: Į keptuvę pilkite aliejų ir įkaitinkite jį iki 170-180°C. Atsargiai dėkite švilpikus į įkaitusį aliejų ir kepkite, kol jie taps auksinės spalvos ir traškūs. Svarbu neperkrauti keptuvės, kad aliejus neatvėstų ir švilpikai neprisigertų riebalų.
  6. Patiekimas: Iškepusius švilpikus išimkite iš keptuvės ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekite karštus su mėgstamu padažu.

Kepimo Aliejuje Niuanasai ir Patarimai

Kepimas aliejuje reikalauja tam tikrų žinių ir įgūdžių. Štai keletas patarimų, kurie padės pasiekti geriausių rezultatų:

  • Aliejaus temperatūra: Aliejaus temperatūra yra labai svarbi. Per žema temperatūra leis švilpikams prisigerti riebalų, o per aukšta - greitai apskrus, bet liks žali viduje. Ideali temperatūra yra 170-180°C. Galite naudoti specialų termometrą aliejui matuoti.
  • Aliejaus kiekis: Aliejaus turi būti pakankamai, kad švilpikai plaukiotų jame. Tai užtikrins tolygų kepimą iš visų pusių.
  • Kepimo laikas: Kepimo laikas priklauso nuo švilpikų dydžio ir aliejaus temperatūros. Paprastai kepama 3-5 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie taps auksinės spalvos.
  • Švilpikų kiekis: Nekepkite per daug švilpikų vienu metu. Tai sumažins aliejaus temperatūrą ir pablogins kepimo kokybę.
  • Aliejaus filtravimas: Po kepimo aliejų galima nufiltruoti ir naudoti pakartotinai. Tačiau svarbu stebėti aliejaus kokybę. Jei jis patamsėjo arba įgavo nemalonų kvapą, jį reikia išpilti.

Kiti receptai ir patiekalai

Be tradicinių bulvinių blynų ir švilpikų, yra ir kitų patiekalų, kuriuose bulvės atlieka svarbų vaidmenį. Štai keletas iš jų:

Virtų bulvių ir kalafiorų blynai

Tai lengvas ir skanus vegetariškas patiekalas, kuris puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei. Tai yra Žemaičių blynų vegetariška versija, papildyta bulvėmis ir kalafiorais - dviem puikiais ingredientais, kurie kartu sukuria švelnų skonį ir suteikia patiekalui tekstūros. Bulvės yra angliavandenių šaltinis, kuris suteikia energijos, o kalafiorai praturtina patiekalą skaidulomis ir vitaminais, tokiais kaip C ir K. Tai yra idealus būdas įtraukti daugiau daržovių į savo mitybą, ypač tiems, kurie nelabai mėgsta kalafiorų skonio, nes šiuose blynuose jis tampa beveik nepastebimas.

Receptui reikės:

  • Bulvės: 600 g
  • Kalafiorai: 400 g
  • Kiaušinis: 1 vnt.
  • Česnako skiltelės: 2-3 vnt.
  • Miltai: 4-5 v.š. (su kaupu)
  • Džiūvėsėliai: apvoliojimui
  • Aliejus: kepimui

Paruošimas:

  1. Bulves verdame su žiupsniu druskos apie 20-30 minučių, geriausia su lupena. Po virimo šiek tiek atvėsiname ir nulupame.
  2. Kalafiorą išskaidome į mažesnius žiedynus ir dedame į verdantį pasūdytą vandenį apvirti apie 5 minutes. Po to juos nusausiname.
  3. Virtas daržoves sutarkuojame burokine tarka arba sumalame mėsmale, kol gaunama vientisa masė.
  4. Į gautą daržovių masę įmušamas kiaušinis, išmaišome, įspaudžiame česnaką ir įdedame miltų. Jei masė labai lipni, papildomai įberiam dar miltų arba krakmolo.
  5. Drėgnomis rankomis formuojami nedideli blynai, kuriuos apvoliojame džiūvėsėliuose.
  6. Kepame gerai įkaitintoje keptuvėje su nedideliu kiekiu aliejaus, kol taps auksinės spalvos.
  7. Tiekiame su sviesto ir grietinės šiltu padažu arba tiesiog su grietine, kad būtų dar skaniau.

Saldžiųjų bulvių šiaudeliai

Saldžiąsias bulves nulupkite, nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambesniais šiaudeliais. Apibarstykite bulves išvardintais prieskoniais, smulkintais česnakais, pasūdykite, apšlakstykite aliejumi ir išmaišykite. Dėkite į skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje, apie 20-25 min. (laikas priklausys nuo to, kaip stambiai supjaustytos bulvės). Keptų saldžiųjų bulvių šiaudeliai skanu su česnakiniu varškės, majonezo ar jogurto padažu, su šviežių daržovių salotomis.

Patarimai, kaip sumažinti aliejaus kiekį kepant

  • Bulviniams blynams kepti tinka visos krakmolingos bulvių veislės.
  • Jeigu norite, kad blynai būtų traškūs ir bulves tarkuojate burokine tarka, tarkius keliskart perplaukite šaltu vandeniu, nusausinkite ir tik tada maišykite su kiaušiniu, druska ir kitais ingredientais.
  • Jeigu bulves tarkuojate tarkavimo mašina arba smulkia tarka, traškumo efekto pasieksite blynus kepdami didesniame kiekyje riebalų (aliejaus): jeigu „maudysis" aliejuje kaip kaip spurgos, iškeps traškūs iš visų pusių.
  • Kai kepame mažame aliejaus kiekyje, aliejus įsigeria į blynus. Kuo daugiau aliejaus, tuo tolygesnis kepimas, tuo mažiau aliejaus įsigeria į blyną.
  • Blynų tešlą dėkite tik į labai gerai įkaitintą aliejų.
  • Jeigu bulvės vandeningos, tarkius nuspauskite, susidariusias sultis nupilkite.
  • Keptuvės su blynais jokiais būdais neuždenkite, nes dings visas traškumas, blynai tiesiog sušus.