pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kalėdiniai minkšti meduoliai: receptas ir gaminimo paslaptys

Kažkur skaičiau, kad žmonės, kurie iš anksto pradeda ruoštis Kalėdoms, jų laukti, puošti namus, yra laimingesni. Kalėdų laukimas - užburiantis laikotarpis, bet tuo pačiu įnešantis šiokio tokio chaoso į mūsų mintis ir veiksmus. Vis skubam, lekiam taip ir galvą galima pamesti. O gal šiek tiek ramybės ir susikaupimo, užsimiršimo ir daugiau gražaus laiko su artimaisiais.

Dar prie pilnos Kalėdų laukimo laimės pridėčiau kalėdinius kvapus, kurie man pirmiausia asocijuojasi su cinamonu, kardamonu, imbieru, gvazdikėliais, ir atkeliauja jie dažniausiai iš orkaitės! Nė neabejoju, kad tikri Kalėdų gerbėjai kvapių kalėdinių sausainių išsikepa ne skardą ir ne dvi. Tad jei šiais metais norisi įdomesnio recepto - išbandykite šiuos drėgnus, sodraus skonio pasipūtusius meduolius.

Kalėdos ateis greičiau nei dabar galvojame, o paskutinę minutę net nuostabiausi dalykai praranda savo smagumą, todėl ruoštis anksčiau yra tiesiog geriau, ramiau ir laimės daugiau. Ir tada, tą stebuklingą Kalėdų rytą, belieka vienintelis darbas - džiaugtis. Bet juk laimė ir niekur neskubanti meilė, kuria apgaubiame savo artimuosius, yra pati geriausia dovana, kurią galime įteikti ar gauti patys.

Ingredientai ir gamybos procesas

Receptas paprastas ir nesudėtingas. Meduoliai pagaminami greitai ir paprastai. Svarbu turėti medaus (naudojau natūralų) ir prieskonių tinkamų meduoliams (cinamono, imbiero, gvazdikėlių) aš naudojau meduolių prieskonių mišinį (čia viskas viename).

Juolab kad ir ingredientai, ir gamyba - reikalas nesudėtingas, o meduolių prieskoniai „Santa Maria“ dar labiau palengvina darbą, nes viskas, ko reikia, laukia vienoje pakuotėje. Šį prieskonių mišinį sukūrė švedai, o skandinavai juk tikri imbierinių kepinių žinovai. Svarbiausia - nepadauginkite ir pritaikykite pagal savo skonį, nes kokybiški prieskoniai „Santa Maria“ pasižymi ryškesniu aromatu ir skoniu. Aš šių prieskonių beriu ir į obuolių ar morkų pyragus, nesaugau iki kitų Kalėdų.

Tešlai reikės:

  • Medaus
  • Cukraus
  • Sviesto
  • Kiaušinių
  • Miltų
  • Meduolių prieskonių mišinio

Gaminimo eiga:

  1. Į prikaistuvį dedu medų, cukrų ir sviestą. Vis pamaišydama, kaitinu ant nedidelės ugnies, kol ištirps.
  2. Įmušu kiaušinius ir sumaišau.
  3. Viską maišau šaukštu, kai pasidaro sunku maišyti šaukštu, minkau rankomis.
  4. Užminkau tešlą.
  5. Po 2val išimu tešlą iš šaldytuvo.
  6. Padalinu tešlą į dvi dalis.
  7. Ant stalo beriu miltų ir iškočioju ploną ~3mm lakštą.

Kiti receptai ir patarimai

Beatos virtuvė. Atrodo, saulėtoj virtuvėj laikrodis sukasi atgal. Vakar valgėme Kalėdų tortą, šiandien kepame meduolius, kas laukia rytoj? Kepsime kalėdinį pyragą.

Šiemet kažkaip daug kas iš pažįstamų kepė ir dovanojo meduolius, tad gavau jų bent iš kelių šeimų.. tačiau meduolių karaliumi dėl skonio ir minkštumo vainikavau savo sesers Simonos keptus garduolius. Ji kukliai tai vadina pradinuko laime, kadangi kepa pirmą kartą. O aš lenkiu galva ir dalinuosi receptūra.

Šie gražuoliai savo skoniu primena medaus tortą. Tai tradiciniai Lenkijos miesto Torūnės meduoliai, apie kurių atsiradimą sklando legendos... Jie buvo dailios arkliuko formos, tačiau taip greitai dingo iš mano akiračio ir atsidūrė vaikų skrandžiuose, kad nespėjau ir nufotografuoti.

Šie skanumynai pasižymi savo minkštumu ir nepakartojamu aromatu. Norite, kad namai kvepėtų vokiškomis Kalėdomis? Šie įdegę gražuoliai tikrai pelnys simpatijas tų, kurie dievina šokoladą. Priešingai nei įprasti meduoliai, jie yra kietesnės konsistencijos, tačiau nepaprastai traškūs. Norite minkštesnių šokoladinių meduolių? Tiesiog sudėkite juos į dėžutę, o kartu pridėkite ir nulupto obuolio gabaliuką. Dėžutę uždenkite, o obuoliuką kas kelias dienas keiskite nauju. Pamatysite - sausainukai suminkštės.

Beveik visą Gruodžio mėnesį mano virtuvėje kvepėjo cinamonu, kardamonu ir imbieru. Bandžiau įvairius meduolių receptus.

Receptas "Simonos meduoliai"

Kadangi tai receptas iš kažkurios labai senos kepinių knygos, kurios nė pavadinimo nežinau, tai net negaliu ir šaltinio nurodyti, tad ir iškilmingai skelbiu juos „Simonos meduoliais“.

Ingredientai:

  • Miltų
  • Medaus
  • Cukraus
  • Margarino
  • Kiaušinių
  • Kepimo miltelių
  • Prieskonių (cinamono, imbiero, kardamono)

Gaminimas:

  1. Medų, cukrų ir margariną šildyti tol, kol suskystės medus ir išsilydys margarinas.
  2. Miltus sumaišyti su soda ir po šaukštą dedant į skystą masę sukti (patogiausia su dideliu mediniu šaukštu).
  3. Miltus dėti tol, kol tešlą jau bus sunku maišyt.
  4. Galima tešlą palaikyti 24 val.
  5. Tešlą iškočioti į maždaug 3-5mm storio lakštą, išspausti formelėmis ir sudėti į skardą, išklotą sviestiniu popieriumi.
  6. Meduolius kepti 190 laipsnių karštumo orkaitėje kol vos pradės ruduoti krašteliai.
  7. Dažniausiai pakanka iki 10 min.

Dekoravimas

Myliu ir meduolių dekoravimą, bet čia jau truputį kita kalba. Jei minkydama tešlą jaučiuosi stipri ir žinau, kad viskas bus gerai (skanu!), tai dekoruodama meduolius dažniausiai pasijaučiu ne tokia ir gabi; tai viena tų sričių, kai savo įgimtą perfekcionizmą užleidžiu kažkam kitam, o pati, nesiekdama rezultato, mėgaujuosi procesu.

Šiemet saldžias meduolines pasakas, kaip ir beveik kasmet, kūriau su Dr. Oetker Lietuva pabarstukais. Tuo tarpu, kai visur, kur tik pažvelgi, tiek daug spalvų ir ryškių blizgučių, man pasirodė labai žavu meduolius puošti mažiau spalvotai, bet labai elegantiškai - auksine ir sidabrine spalvomis. Tiesa, žodis „elegantiškai“ čia gal ir nelabai tinka, - aš ir vėl gavau progą įsitikinti, kad kepti man sekasi bent šimtąkart geriau nei puošti.

Likę suintriguoti? Turime gerą žinią: mūsų laikais šių meduolių receptas yra žinomas ne tik Katarzynai.

Glajui reikės:

  • Cukraus pudros
  • Kiaušinio baltymo

Gaminimas:

  1. Glajui cukraus pudrą sumaišau su kiaušinio baltymu, turi būti tiršta masė.
  2. Sudėkite visas glajaus sudedamąsias galis į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol mase taps vientisa ir standi.
  3. Glajumi dekoruokite meduolius.

Na, kokie gi kalėdiniai sausainiai be specialaus papuošimo? Juk kur kas smagiau, kai šventiniai gardėsiai spalvingi, linksmi arba... balti, kaip snaigės... Glajus yra linkęs greitai džiūti. Todėl negaminkite jo daugiau, nei reikės tam kartui. Glajus per skystas?

Taigi, pasitelkite fantaziją ir kurkite savo unikalius kalėdinius meduolius!