pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kava Puodelyje: Receptai ir Skonių Įvairovė

Dažnai kava mėgaujamės paprastai - tiesiog geriant ją iš puodelio. O jeigu pabandytumėte juodą kavą papildyti desertus arba paruošti kiek kitokius kavos gėrimus nei šalta ar latte kava? Leiskimės į skonių kelionę!

Šalta Kava: Gaivumas Karštomis Dienomis

Šalta kava - tai kavos gėrimas, pagamintas iš vienokiu ar kitokiu būdu atvėsintos kavos. Šaltos kavos populiarumas ypač išauga karštojo sezono metu, kai ieškoma atvėsinančių, gaivių gėrimų. Ruošiant šaltą kavą galite išgauti įvairius skonius, nuo lengvo ir gaivaus iki išraiškingo ir intensyvaus, priklausomai nuo naudojamų kavos pupelių ir priedų.

Nors šaltą kavą dažniau renkamasi pirkti iš kavinių, tačiau šį gaivų gėrimą galite nesunkiai pasigaminti ir namuose.

Kaip Pasigaminti Šaltą Kavą:

  • Užplikykite ½ puodelio mėgstamos kavos.
  • Palaukę, kol gėrimas atvės, berkite į jį ledo kubelius arba pilkite gėrimą ant ledukų.
  • Įdėkite į stiklinę ledus rutuliukais ar kitu pavidalu ir užpilkite karšta kava.
  • Pridėkite ledukus į sumaišytą kavos mišinį.
  • Įdėkite maltą kavą į Vietnamietišką kavos filtrą arba naudokite lašinamo tipo kavos virimo aparatą.
  • Paruoškite espresso arba stiprią kavą.
  • Galite gaminti kavą mėgstamu būdu - kavos aparatu, prancūzišku presu ar kapsuliniu kavos aparatu.
  • Įpilkite pieno tiek, kad stiklinė būtų pilna.
  • Pridėkite ledukų.

Šaltos kavos rūšių šiais laikais yra pačių įvairiausių. Frappe - įprastai gaminama iš tirpios kavos, cukraus, vandens ir ledo.

Šaltos kavos šaknys pastebėtos jau XIX a. Anot legendų, šalta kava kilo iš Graikijos, kur kavos pupelės buvo sumaltos malūne ir sumaišytos su šaltu vandeniu bei ledu. JAV šaltos kavos populiarumas sparčiai augo nuo pat jos atsiradimo.

Šalta kava buvo gaminama iš sumaltų kavos pupelių ir ledo kubelių. Šiandien šalta kava yra neatsiejama kavos kultūros dalis, karštu metu perkama kavinėse arba nešama pagaminta namuose termo puodelyje.

Kavos Receptai: Įkvėpimas Jūsų Puodeliui

Kavos receptai - tai rekomendacijos ir ingredientai, naudojami įvairiems kavos gėrimams, ne tik paprastam kavos puodeliui paruošti. Visuose kavos receptuose kaip pagrindas naudojama tam tikros rūšies virta kava arba espresso. Ji gali būti ruošiama iš pupelių, maltos kavos arba tai gali būti kavos aparatu paruošta stipri kava. Šiandien leisime jums susipažinti su keliais skirtingais kavos receptais, kurie praplės jūsų akiratį ir leis susipažinti su kitokiais kavos pojūčiais.

1. Kavos "Mojito"

Mėgstate Mojito? Siūlome pamėginti naują variantą su kava! Paruoškite 2 puodelius espresso kavos*. Jai atvėsus, pilkite ją ant ledo ir palikite pastovėti. Į stiklinę, kurioje patieksite gėrimą, įmeskite kelis mėtos lapelius ir du laimo ketvirčius. Laimą ir mėtas galite dėti pagal skonį - vieniems patinka stipriau jausti šį gaivumą, kitiems pakanka lengvo skonio.

Į ruošiamo gėrimo stiklinę įpilkite mėtinio sirupo - užteks kelių arbatinių šaukštelių. Supilkite kavos ir trinto ledo mišinį į stiklinę su mėtomis, laimu ir sirupu.

2. Tiramisu Puodelyje

Jeigu Italija yra Jūsų svajonių šalis arba tiesiog mėgstate šios šalies skonius, tikrai susigundysite namie ar biure pasigaminti lengvai paruošiamą desertą. Šįkart siūlome tiramisu valgyti ne iš lėkštės, bet pagaminti puodelyje, kad dar labiau jaustumėte kavos aromatą ir skonį.

Paruoškite vieną espresso kavos puodelį. Žinoma, pamatę šį gėrimą-desertą Jūsų kolegos ar draugai tikrai susivilios, todėl rekomenduojame ruošti iškart kelis. Išplakite grietinėlę kartu su amareto sirupu iki standžios masės. Į puodelį su kava dėkite šaukštą grietinėlės - ji turi nenuskęsti, bet gražiai plūduriuoti. Ant viršaus užberkite smulkintų krekerių ar sausainių bei pabarstykite kakavos.

3. Šalta Kava su Bananais

Šiltą vasaros dieną ieškome, kaip pasigaminti šaltą kavą. Žinoma, norime daugiau skonių ir kavos pagardintos su priedais. Paruoškite kavą ir leiskite jai atvėsti. Jeigu turite galimybę naudoti trintuvą, kavą, bananą, sirupus ir ledo kubelius suplakite iki vientisos masės. Jei trintuvo po ranka neturite, sumaišykite kavą ir sirupus, įdėkite ledo kubelių, o bananą panaudokite papuošimui.

4. Kavos Želė

Mėgstate vaisių želę? Vaisių želė - visiems gerai pažįstamas desertas. Paruoškite kavą. 125 ml vandens užvirkite su cukrumi, maišykite, kol cukrus ištirps. Želatiną 5 minutėms užmerkite su 1 šaukštu šalto vandens. Dar neatvėsusią kavą sumaišykite su vandens ir cukraus sirupu, sudėkite išbrinkusią želatiną ir viską gerai išmaišykite.

5. Kava su Saldžiąja Bulve

Ar kada pagalvojote, jog egzistuoja ne tik morkų ar gilių kava, bet puikiu kavos ingredientu gali tapti ir bulvė? Gaminant šį gėrimą biure, bulvės kepimui galite naudoti mikrobangų krosnelę. Šakute lengvai subadykite bulvę ir dėkite į mikrobangų krosnelę 3 minutėms. Po to, bulvę apverskite ir kaitinkite dar 3 minutes.

Bulvei iškepus, į trintuvą įpilkite pieno, cukraus, tirpios kavos ir kartu sumalkite saldžiąją bulvę. Susidariusią vientisą masę pakaitinkite. Ant viršaus dėl skonio ir estetikos pabarstykite cinamono.

6. Smore Kava

Smore - tradicinis vakaro prie laužo desertas, paplitęs Amerikoje ir Kanadoje. Tai tarsi mažas saldus sumuštinis, kurį sudaro pertepti tirpintu šokoladu krekeriai ir viduryje esantis ant laužo keptas zefyras. Paruoškite kavos puodelį. Kol kava vėsta, ištirpinkite šokoladą.

Patogiausia tai daryti indą su sulaužytu šokoladu pastačius į karšto vandens vonelę. Kai šokoladas kiek pravės, supilkite kavą į šokoladą ir pamaišykite. Metas pasirūpinti zefyrais. Jei turite galimybę zefyrus pakepinti ant laužo ar griliaus - taip ir padarykite. Paprastomis sąlygomis zefyrus apskrudinti galima virš viryklės ar tiesiog pasinaudojus žiebtuvėlio pagalba.

Kai visi ingredientai jau paruošti, metas lipdyti sumuštinį. Kadangi tik kelių šių sumuštinukų Jums tikrai nepakaks, o kur dar kolegos ar šeima, laukiantys paragauti, rekomenduojame smore pasigaminti daugiau.

Kiti Kavos Gėrimų Receptai

1. Macchiato

Caffè macchiato arba espresso macchiato - tai šlakelis espresso kavos, užpiltas suplaktu pienu. Žodis “macchiato” itališkai reiškia “dėmėtas”, t. y. tamsią espreso kavą nudažo ant viršaus esanti pieno puta. *putai suplakti geriausiai tinka liesas pienas, nesenesnis nei savaitės. pieno putai išgauti tinka elektriniai plaktuvai arba pieno mašytuvai.

2. Vietnamietiška Kiaušinių Kava (Cà Phê Trứng)

Ši kava dar vadinama Cà Phê Trứng (cah-fay trung), yra ištaigingas ir skanus kavos gėrimas, kilęs iš Hanojaus (Vietnamas). Jį sudaro stiprios kavos pagrindas, ant kurio užpilamas tirštas putų sluoksnis iš kiaušinio trynio, cukraus ir kondensuoto pieno. Kiaušinių trynius, kondensuotą pieną ir vanilės ekstraktą sudėkite į didelį dubenį. Plakite elektriniu plakikliu mažiausiai 5-7min. Pagaminkite espresso ir padalinkite į kiekvieną stiklinę ar puodelį po lygiai, taip pat pasilikte 10-20ml kavos pabaigai.

3. Affogato

Norint labiau suprasti koks iš tiesų šis gėrimas, išsiaiškinkime ką reiškia šis neįprastas pavadinimas. Affogato tai paprastas, bet nuostabus itališkas kavos desertas. Išvertus iš italų kalbos pažodžiui tai reiškia “nuskendęs”, o tai puikiai apibūdina jo pateikimą: ledų arba gelato kaušelis “nuskandintas” karšto espresso kavos puodelyje. Šis gėrimas vartojamas, kai esate “per sotūs desertui”!

4. Plakta Kava - Whipped Coffee (Dalgona)

Plakta kava, kartais dar vadinama Dalgona kava (ypač Pietų Korėjoje), - tai kavos ruošimo būdas, kai ant gėrimo užpilamas tirštas kavos putų sluoksnis. Dideliame dubenyje suplakite kavą ir cukrų. Supilkite verdantį vandenį. Plakite elektriniu mikseriu, kol sutirštės ir taps labai purios konsistencijos, apie 5-7 min.

Kavos Priedai: Prieskoniai ir Daugiau

Jeigu visgi nedrąsiai perkate naujoves, kasdienį kavos puodelio įprotį dar įdomesne patirtimi galite paversti ir visai paprastai - pridėjus aromatingų prieskonių ar papildomo jėgos pliūpsnio galinčio suteikti priedų.

Populiarūs Kavos Priedai:

  • Cinamonas: Švelnus ir šiek tiek saldus cinamono skonis sušvelnins kavos kartumą, tad patiks net ir ne kavos gurmanams. Paprastai į puodelį kavos pakanka įberti pusę šaukštelio cinamono. Geriausia, kad tai būtų tikras Ceilono cinamonas, dar puikiau, jeigu ir ekologiškas.
  • Ciberžolė: Ciberžolės skonis yra švelnesnis nei cinamono, tad į puodelį galima dėti ir visą arbatinį šaukštelį prieskonio. Ji taip pat puikiai dera kavoje su pienu. Beje, jeigu nesibaidote ryškesnių skonių, įberkite ir šiek tiek maltų pipirų - tiek, kad jie neerzintų.
  • Imbieras: Gryno imbiero milteliai arba šiek tiek tarkuotos šviežios šaknies yra greičiausias ir lengviausias būdas „paaštrinti“ kavos puodelį.
  • Kakava: Galite į puodelį dėti net ir visą šaukštą kakavos miltelių - kakavos ir kavos skoniai puikiai derės.

Rudeniški Kavos Gėrimai

Viena populiariausių rudens kavų neatsiejama nuo daržovės, su kuria dažnas mūsų asocijuoja šį metų laiką. Moliūgo skonio kavas atšalus orams pradeda siūlyti kone kiekviena kavinė, tačiau pasigaminti šį gėrimą, kurį galima drąsiai vadinti rudens atributu, paprasta ir namuose.

Kaip Pasigaminti Moliūgo Skonio Latte:

  1. Prikaistuvyje sumaišykite ir įkaitinkite pieną, moliūgų tyrę, cukrų, dalį moliūgų prieskonių (cinamoną, muskato riešutą, gvazdikėlius, imbierą ir kvapiuosius pipirus) bei vanilės ekstraktą.
  2. Kaitindami mišinį nuolat jį maišykite, bet neleiskite jam užvirti.
  3. Į pagamintą stiprią kavą įmaišykite gautą pieno ir moliūgų tyrės mišinį.

Moliūgų skonio latę galima gerti ir šaltą, pagardinti kitais prieskoniais, šokoladu ar zefyrais. Gaminant šaltą gėrimo variantą rekomenduojama naudoti moliūgų skonio sirupą, atšaldyti juodą kavą ir patiekti sumaišius su kaip mat gėrimą atšaldančiais ledukais.

Saldžių Bulvių Latte

Saldžių bulvių latės skonis yra panašus į iš moliūgų pagamintą latę, tačiau nėra jaučiami apie rudenį pranešantys prieskoniai.

Gaminimo Eiga:

  1. Visų pirma nulupkite ir kubeliais supjaustykite saldžią bulvę.
  2. Tuomet ją termiškai apdorokite pasirinktu būdu: apipilkite aliejumi ir 25-30 minučių kepkite orkaitėje 200°C laipsnių temperatūroje, apšlakstykite aliejumi ir kepkite 10-15 minučių karšto oro gruzdintuvėje 200°C laipsnių temperatūroje arba virkite ant garų iki 10 minučių, kol bulvė suminkštės.
  3. Keptą ar virtą bulvę sutrinkite iki tyrės, įmaišykite kitus ingredientus (pieną, sirupą/medų, vanilės ekstraktą) ir pakaitinkite kelias minutes prikaistuvyje. Svarbiausia, kad šis mišinys neužvirtų.

Ciberžolės Kava

Tai nemažai naudos sveikatai turintis prieskonis - iš kraujo šalina toksinus, teigiamai veikia odą, malšina skausmą ir gerina virškinimą, tad ja patariama patiekalus ir gėrimus paskaninti kuo dažniau. Sumaišykite kavą, pieną, sutarkuotą ciberžolę, klevų sirupą (arba medų), trintuve susmulkintą imbierą ir pipirus. Maišykite iki kol gausis vientisa masė. Tuomet supilkite į prikaistuvį ir šildykite, kol pradės garuoti, tik neužvirinkite.

Meksikietiška Kava

Sumaišykite cukrų, kakavos miltelius, cinamoną, susmulkintą muskato riešutą ir kajeno pipirus dideliame puode. Supilkite kavą bei pašildytą pieną ir gerai išmaišykite.

Kava su Arbata

Šiltą arbatos koncentratą sumaišykite su šviežiai išvirta kava. Sušildykite pieną, į jį įpilkite vanilės sirupo ir medaus bei maišykite šildydami. Šis ir kiti siūlomi pasigaminti gėrimai puikiai tiks kartu su sausaisiais, šokoladu ir gera knyga. Karštas kavas galima maišyti ir su vaniliniais ledais! Tiesiog leiskite pasireikšti savo vaizduotei.

Turkiška Kava

Turkiška kava yra viena iš seniausių kavos ruošimo tradicijų pasaulyje. Ji pasižymi ne tik unikaliu skoniu, bet ir ritualu, kuris dažnai tampa svarbia socialine veikla. Turkiška kava ruošiama naudojant specialų indą, vadinamą cezve. Pirmiausia, kavos pupelės sumalamos iki labai smulkių miltelių. Į cezve supilamas šaltas vanduo, įdedama cukraus ir, jei norima, pridedama šiek tiek kardamono. Mišinys maišomas ir užkaitinamas.

Pakartokite šį procesą dar kartą, kol kava įgaus norimą stiprumą. Pagrindinės turkiškos kavos rūšys priklauso nuo cukraus kiekio, tačiau kartais gali būti naudojama ir papildomų prieskonių, tokių kaip kardamonas, cinamonas ar gvazdikėliai.

Turkiška kava išsiskiria savo gamybos būdu ir skoniu. Pirmiausia, tai yra tradicinė kava, paruošta be filtravimo, todėl gėrimas tampa tirštas ir sodrus. Turkiškos kavos skonis yra intensyvus, o kavos likučiai, likę puodelyje, suteikia ypatingą tekstūrą. Be to, turkiška kava dažnai ruošiama ant mažos ugnies, lėtai, leidžiant išgauti visus kavos aromatus.

Kava į Turkiją atvyko iš Jemeno 16-ajame amžiuje ir greitai tapo neatsiejama kasdienio gyvenimo dalimi. Per šį laikotarpį atsirado ir kavos ruošimo įrankiai, tokie kaip cezve. Turkiškos kavos tradiciniu kavos aparatu pagaminti neišeis.

Tvarumas ir Kava: Mažiau Šiukšlių, Daugiau Skonio

Atšilus orams daugelis kavos entuziastų kasdienį įprotį paįvairina šaltos kavos versijomis - norisi atgaivos ar mažam vasaros nuotykiui prilygstančių naujų skonių. O jei pasakytume, kad čia puikiai dera ir tvarumas? Vienas iš paprastų būdų mėgautis kava sąmoningai - pasidomėti ta, kuri pasižymi tvarumu jau gamybos technologijoje.

Jei norisi geriau suvokti, kokį skirtumą šis metodas lemia, galima pasitelkti įdomiąją aritmetiką - kaskart kaitindami vandenį tik iki rekomenduojamos temperatūros per metus sutaupytumėte 22 kWh elektros energijos. Be to, užpilant tirpiąją kavą verdančiu vandeniu prarandama dalis subtilaus aromato, kuriuo neretai norisi pasimėgauti prieš pirmąjį gurkšnelį.

Alternatyvos Vienkartiniams Puodeliams:

  • Termo puodelis: Įsigykite termo puodelį - dabar jų yra įvairių ir itin patogių: skirkite laiko išsirinkti patinkantį ir tinkantį - tokį, iš kurio gerti būtų išties malonu.
  • Daugkartinis puodelis: Neabejotinai turite savo mėgstamą kavos ruošimo būdą, mylimą tikrą, t. y. daugkartinį puodelį ir jaukią vietą prisėsti ja pasimėgauti.

Patarimai Kaip Pasigaminti Puikų Kavos Puodelį Namuose

Štai Italala Caffè baristos Godos Pangonytės patarimai, kurie padės jums pasigaminti puikios kavos puodelį:

1. Rinkitės Kokybiškus Ingredientus

Gerai kavai paruošti jums tereikia dviejų ingredientų - kavos pupelių ir vandens. Skirkite dėmesio jiems pasirinkti, kad galėtumėte mėgautis kava. Vienas svarbiausių dalykų - kavos pupelių kokybė ir šviežumas. Kavą rekomenduojama rinktis ne masinės prekybos vietose, bet kavos namuose, kur prekiaujama aukštos kokybės rūšine kava iš kruopščiai atrinktų kavos ūkių.

Kava turi būti šviežiai paskrudinta, tačiau ne per šviežia - nuo skrudinimo turėtų būti praėjusios 5-7 dienos, per kurias iš kavos pasišalina CO2, susikaupęs joje skrudinant. Per šviežia kava neatskleidžia visų skonių potencialo, ji nestabili bei sunkiau paruošiama. Ir priešingai, kavai senstant, prarandamos jos skoninės savybės ir kvapas. Rekomenduojama naudoti kavos pupeles, nuo kurių skrudinimo datos nepraėjo daugiau nei mėnuo.

Kitas labai svarbus ingredientas yra vanduo. Jo kokybė namuose ne visur yra ideali kavai ruošti. Jei naudojate geras pupeles, bet rezultatas vis tiek netenkina, pabandykite paekspermentuoti su vandeniu. Naudokite filtruotą vandenį ar silpnos mineralizacijos vandenį buteliuose. Italala Caffè gerų rezultatų pasiekia su Neptūnu, Akvile, Acqua Panna.

2. Kavą Malkite Tinkamu Rupumu

Ruošiant kavą skirtingais būdais, kava su vandeniu reaguoja skirtingą laiką. Espresso atveju, tai vos 30 sek., o filtrinės kavos - 2-3 min. Per šį laiką vandenyje turi spėti ištirpti reikiamas kiekis skoninių ir kvapiųjų dalelių. Todėl kavos pupeles svarbu sumalti tinkamu rupumu, skirtu būtent jūsų kavos ruošimo būdui. Jei neturite malūnėlio namuose, paprašykite kavą sumalti kavos namuose, paminėkite kavos ruošimo būdą, kurį naudojate.

Visada gera idėja kavą šviežiai susimalti pačiam. Tam naudokite malūnėlį su girnomis - malūnėlis su peiliukais kavą sukapos netolygiai ir jūsų puodelis nebus skanus. Ruošimui puodelyje French Press kavinukui pupeles malkite gana stambiai, vidutiniškai ar vidutiniškai stambiai - V60, Aeropress, Kalita, Chemex kavinukams, o smulkiai ar labai smulkiai - moka, espresso ar turkiškai kavai.

3. Auksiniai Kavos Ruošimo Principai

Gaminant maistą visada svarbu vadovautis receptu. Kavos paruošimas - ne išimtis. Daugeliui kavos paruošimo būdų galioja šis auksinis ingridientų santykis - 60 g kavos vienam litrui vandens. Žinoma, tai nereiškia, jog turite gaminti litrą kavos kiekvieną kartą. Tiesiog persikaičiuokite kavos kiekį pagal savo puodelio ar ąsotėlio dydį. Jei norite gaminti 250 ml, atsisverkite kavos proporcingai. Šiuo atveju, tai būtų 15 g kavos.

Dar vienas labai svarbus dalykas - vandens temperatūra. Kavos paruošimui visada geriausia naudoti 90-96 laipsnių vandenį. Aukštesnėje temperatūroje dalis skonio ir kvapo sudega, o mažesnės temperatūros nepakanka visiems reikiamiems skoniams iš kavos ištraukti.

Vandenį į kavą pilkite sukamaisias judesiais. Vos sudrėkinę maltą kavą šiek tiek stabtelkite - leiskite kavai išleisti likusį anglies dioksidą. Dar vienas dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį - laikas, kai kava reaguoja su vandeniu. Skirtingiems ruošimo būdams rekomenduojamas laikas - skirtingas. Ruošdami stebėkite, ar telpate į šias rekomendacijas.

4. Būkite Tikslūs, Bet Naudokitės Tuo, Ką Jau Turite

Kad ruošdami kavą būtumėte tikslūs, jums gali pakakti ir paprastų virtuvinių įrankių:

  • Kavą sverkite virtuvinėmis svarstyklėmis arba naudokite šaukštą. Valgamajame šaukšte be kaupo - 5 g kavos.
  • Reikiamą kiekį vandens atsimatuokite matavimo stiklinėje ir užvirkite tik reikiamą kiekį.
  • Kadangi daugelis neturime namuose virdulio su integruotu termometru, kitas labai lengvas būdas, kaip šią temperatūrą pasiekti, yra leisti užvirusiam vandeniui atvėsti 2 min.
  • Kiek laiko kava reaguoja vandenyje, skaičiuokite paprastu kulinariniu laikmačiu arba mobiliuoju telefonu.

5. Eksperimentuokite

Geriausias patarimas, į kurį būtina įsiklausyti - eksperimentuoti su kavos paruošimu. Nebūtina turėti daug skirtingų kavinukų - tiesiog juos išbandyti įvairiais būdais. Pavyzdžiui, savo mėgstamą flat white galite pasiruošti ir namuose, be espresso aparato. Jam stiprią į espresso panašią kavą galite pasiruošti aeropress ar moka kavinuku, o pašildytą pieną išplakti sandariai uždarytame indelyje energingai purtydami.

Dažniausiai Užduodami Klausimai Apie Kavą: Baristos Atsakymai

  • Ką geriau rinktis - kapučiną ar espresso?

    Kapučinas su saldžia pieno puta puikiai praskaidrins rytą. Bet šiuo kavos gėrimu rekomenduojama mėgautis iki pietų - vėliau pienas gali apsunkinti virškinimo sistemos veiklą. Espresso renkamės, jei norime stipraus, koncentruoto kavos puodelio. Taip pat - jei norime pajusti visus unikalius kavos puodelyje slypinčius skonius.

  • Geriant espresso kyla amžinoji dilema - vanduo prieš ar po. Ką patartumėte?

    Mūsų patarimas - vanduo prieš. Prieš ragaudami kavą atsigeriame vandens, kad paruoštume savo skonio receptorius - nuplautume anksčiau ragautus skonius. Espresso rekomenduojama išgerti trimis gurkšniais. Jei norime pajusti ir kiekviename gurkšnyje slypintį kavos poskonį, vandens galime gurkštelėti ir po kiekvieno kavos gurkšnio.

    Tarp kavos profesionalų yra paplitusi ir kita taisyklė - jei ragautas espresso nepatiko, atsigeriame vandens po jo - nuplauname receptorius. Taigi, tai yra subtilus būdas pasakyti, jog kava nelikote sužavėti.

  • Kiek kavos puodelių rekomenduojate išgerti per dieną?

    Pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijas, paros kofeino kiekis - apie 400 mg, 240 ml puodelyje kavos yra apie 100 mg kofeino. Taigi, keturi tokie kavos puodeliai dienai būtų riba. Tačiau visi mes skirtingai toleruojame kofeiną, todėl puodelių kiekis priklauso nuo kiekvieno mūsų savijautos.