pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kada ir kaip duoti vaisių kūdikiui: patarimai ir rekomendacijos

Vaisiai yra svarbus kūdikio primaitinimo produktas, nes juose yra daug skaidulų, kurios padeda virškinimui. Vaisiuose daug pirmaisiais gyvenimo metais būtinų vitaminų ir mineralų.

Pasak Šeimos gerovės centro gydytojos - pediatrės Rūtos Tarasevičienės, tai priklauso nuo to, kada mama pradėjo mažylio papildomą maitinimą. Vaisiai dažniausiai būna antras po daržovių įvedamas patiekalas. Paprastai vaisius jau galima duoti 5 mėnesių kūdikiui. Papildomas primaitinimas pradedamas nuo daržovių tyrės ar košės.

O vaisių siūloma paskanauti tada, kai vaikas jau įprato prie daržovių ir košių. Paprastai vaisiai įtraukiami į valgiaraštį tada, kai vaikas kelias savaites jau valgo košes. Tačiau kai kurie gydytojai pataria jų duoti pirmiau, nes vaikams vaisiai dažniausiai patinka.

Kaip pradėti primaitinimą vaisiais?

Vaisių tyrės kūdikiui siūloma tarp maitinimų - po pagrindinio patiekalo praėjus 1-1,5 valandos. Pradėti geriausia nuo 2-3 arbatinių šaukštelių ir po truputį didinti iki 50-60 gramų. Primaitinimą vaisiais pradėkite nuo trintų obuolių, bananų, kriaušių ar slyvų, galima duoti mėlynių. Kūdikis gali paragauti ir persikų, abrikosų.

Pradėti pažintį su uogomis reikia nuo 2-3 uogyčių ir nepamirškite, kad nedera jų gardinti cukrumi. Kūdikis gali paragauti ir persikų, abrikosų. Iš pradžių vaikas supažindinamas su vienu vaisiumi, o po keleto dienų prie jo pridedama ir kitokio.

Taip galėsite stebėti mažylio savijautą, paragavus vieno ar kito produkto. Kurį laiką jo nebesiūlykite - bandykite kitą. Atskirkite kūdikiui vaisių porciją, pertrinkite juos pro sietelį, pasaldinkite, kad nebūtų rūgštūs. Leiskite kūdikiui priprasti prie kiekvienos vaisių rūšies.

Kokie vaisiai tinkamiausi kūdikiams?

Geriausia pradėti nuo apvirto ar kepto obuolio. Duodant obuolį stebėkite, ar neberia odos, ar nepučia pilvuko, ar dažniau neatpylinėja. Atsiradus minėtiems simptomams, vėl grįžti prie virto ar kepto obuolio. Geriausia pradėti nuo tradicinio mūsuose vaisiaus - obuolio.

Grandytas obuolys labai naudingas kūdikiui. Jame esanti citrinų rūgštis gerina medžiagų apykaitą, pektinai tonizuoja žarnyną, absorbuoja dujas. Galite duoti sutrinto banano, abrikosų tyrės.

Pirmam kartui pateikite visai mažą kiekį, pavyzdžiui 5-10 g trintos virtos mėsos įmaišykite į mažylio mėgstamą daržovių tyrę. Palaipsniui mėsos kiekį didinkite, tuo pačiu mažindami daržovių tyrės kiekį.

Jei vaikelis griežtai kelis kartus iš eilės atsisako mėsos, padarykite pertrauką ir vėl bandykite. Jeigu kūdikis jau įprato prie daržovių, atėjo laikas paskanauti ir vaisių. Žinoma, geriausias šviežių vaisių sezonas - rudenį, kai pasirodo skaniausi obuoliai, kriaušės ir slyvos. Bet šviežių vaisių galima įsigyti ištisus metus, o pradėti verta nuo sezoninių, užaugintų Lietuvoje.

Vaisiai, kurių reikėtų vengti

Kūdikiams iki 8 mėnesių nereikėtų siūlyti arbūzų, melionių, kivių, mangų, vynuogių, spanguolių. Gastroenterologai rekomenduoja duoti kūdikiams tik ant medžio prinokusius vaisius. Bananai atvežami žali ir vėliau sunokinami dirbtinai.

Kaip paruošti vaisius kūdikiui?

Pirmuosius 6-8 mėnesius visi vaisiai, išskyrus bananus, vaikams duodami virti (vaisius reikia virti nedideliame kiekyje vandens). Antrąjį pusmetį galite kūdikiui duoti šviežių vaisių: nuluptų obuolių ir kriaušių (uogų ir vynuogių be kauliukų paprastai pradedama duoti ne jaunesniems kaip dvejų metų vaikams). Galite pirkti konservuotus pertrintus vaisius vaikų maisto parduotuvėse arba duoti tuos, kuriuos perkate kitiems šeimos nariams.

Jeigu kūdikiui duodate konservuotų vaisių, nupilkite sirupą, nes jis mažiems vaikams per saldus. Užsiėmusios mamos dažnai renkasi pirktines vaisių tyreles, bet jei turite laiko, pasigaminkite pačios. Slyvas, abrikosus, bananus galima sutrinti grūstuvėje arba trintuvu. Nepatariama trinti metaliniu šaukštu, nes metalas naikina vitaminą C. Obuolius ir kriaušes sutarkuokite plastikine tarka.

Naudingiausios yra šviežios tyrelės, pagamintos iš kokybiškų, ekologiškų gausiai netręštų vaisių ir uogų. Pradėkite nuo skystos tyrės, pamažu vaisių tyrė turėtų būti vis tirštesnės konsistencijos, galima duoti šaukšteliu nugrandyto obuolio. 7-10 mėnesių kūdikiui duodama tyrė su mažais maisto gabaliukais. 10-12 mėn. mažylis jau gali pats valgyti smulkiai supjaustytus vaisius.

Kiek vaisių duoti kūdikiui?

Daugumai vaikų vienam kartui užtenka 50-60 g vaisių. Vaisių galite duoti kiekvieną kartą maitindamos arba net du kartus per dieną, žiūrint, koks kūdikio apetitas ir kaip jis juos įsisavina. Paprastai vaisių duodama maitinant 14 ar 18 valandą. Paruoštus vaisius (ar konservus) šaldytuve galima laikyti 3 dienas.

Vaisių nauda kūdikiui

Vaisiai, kaip ir daržovės, yra būtinas papildomo maisto produktas - juose esantys vitaminai, mineralinės, skaidulinės medžiagos svarbios normalioms organizmo funkcijoms, taip pat ir imunitetui. Vaisiai ne mažiau svarbus kūdikio primaitinimo produktas, nes jie turi daug skaidulų, kurios padeda virškinimui.

Vaisiuose daug pirmaisiais gyvenimo metais būtinų vitaminų ir mineralų. Juose yra karotino (vitamino A), B grupės, E vitaminų, askorbo rūgšties (vitamino C), antioksidantų, mineralų: kalio, kalcio, magnio, mangano, jodo. Kai kūdikiui sukanka pusšešto mėnesio, jau po pažinties su daržovėmis, galima duoti vaisių ar uogų sulčių.

Pirmosioms sultims tinka obuoliai, vyšnios, juodieji serbentai. Morkų sulčių kūdikiui nedera duoti daugiau kaip 50 g per parą. Kitokių sulčių mažylis per dieną gali išgerti maždaug 120 -160 ml. Jų siūlykite tik po valgio - desertui, kitaip mažasis smaližius gali atsisakyti skoniu tikrai nenukonkuruosiančių daržovių. Būtent dėl skonio vaisių tyre dažnai pagardinami kiti mažylio patiekalai: košė, jogurtas, varškė. Patys vaisiai vertingesni už iš jų išspaustas sultis.

Tiesa, šviežių vaisių ir uogų sultyse išlieka visos naudingosios medžiagos, bet nebėra augalinių skaidulų. Iš pradžių vaikas supažindinamas su vienu vaisiumi, o po keleto dienų prie jo pridedama ir kitokio.

Naudingosios savybės

  • Bananai yra geras mikroelementų šaltinis: magnio, kalio, kalcio, geležies ir fosforo. Juose yra vitaminų A, B1,B2, C.
  • Mėlynėse yra pektino, taip pat padedančio susilpninti uždegimą, ypač daug karotino (provitamino A), kuris ne tik naudingas regėjimui, bet ir neutralizuoja laisvuosius radikalus, apsaugodamas organizmo ląsteles. Šios uogos turi vitaminų B, C, kalcio, fosforo, kalio, mangano, geležies. Be to, mėlynės mažai alergizuojantis maisto produktas.

Bananus duokite kūdikiui tik absoliučiai išnokusius, t. y. su juodomis dėmėmis ant žievės ir šviesiai rusvu minkštimu. Juos gerai sumaigykite šakute ir įpilkite truputį pieno, jeigu masė per tiršta. Vaisiai yra saldūs, todėl jais galima puikiai pakeisti saldumynus.

Vaisiai ir virškinimas

Manoma, jog vaisiai minkština vidurius. Bet daugumai vaikų, tarp jų ir naujagimiams, minėti vaisiai, išskyrus džiovintas slyvas, tokio poveikio neturi. Džiovintos slyvos - tai švelniai laisvinantys vaistai ir dėl to dvigubai vertingesnės tiems vaikams, kuriems chroniškai užkietėja viduriai. Tokiems vaikams kiekvieną dieną vieną kartą galima duoti sutrintų džiovintų slyvų, o kitą kartą - kokių nors kitokių vaisių.

Jeigu jūsų kūdikiui, priešingai, truputį sutrinka skrandžio veikla, vaisių geriau jam duoti kartą per dieną, o džiovintas slyvas apskritai išbraukti iš valgiaraščio.