Kasdieniam meniu paįvairinti siūlau išbandyti kotletų su špinatais gaminimo būdą. Įprastą ir kasdienį patiekalą galima padaryti įdomiu žalumynų (špinatų) pagalba. Gaunasi gražus, kvapnus ir įdomus patiekalas, kuris dera su bet kokiu garnyru. Viskas paruošiama labai paprastai ir greitai. Maisto gaminimui skirtus produktus galima nesunkiai nusipirkti parduotuvėje.
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai - sveiki atvykę!
Ingredientai
- 500 gramų kiaulienos (malta liesa)
- 300 gramų špinatų
- 1 vienetas kiaušinių (trynis)
- 100 mililitrų džiūvesėlių (malti)
- 1 stiklinė pieno
- 1 valgomasis šaukštas sviesto
- 100 gramų sūrio (brandintas)
- 1 žiupsnelis druskos
- 1 žiupsnelis pipirai
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
Porcijų skaičius: 2
Paruošimo būdas
- Špinatų lapelius gerai nuplauti po tekančiu vandeniu.
- Džiūvėsėlius užpilti pienu ir palikti brinkti.
- Į mėsos faršą įmušti kiaušinio trynį, sukrėsti išbrinkusius džiūvėsėlius, pasūdyti, pagardinti pipirais ir viską labai gerai išmaišyti.
- Špinatų lapelius nuvarvinti ir smulkiai supjaustyti, įmaišyti į faršą.
- Brandintą sūrį supjaustyti kubeliais.
- Iš faršo drėgnomis rankomis suformuoti vienodo dydžio kotletus, į vidų įdėti po gabalėlį sūrio.
- Sudėti kotletus į sviestu pateptą kepimo indą ir kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus.
- Tiekti su grietine.
Šitaip skanu, kad net vaikams nekyla klausimas „O kas čia žalia?“ Tokiems vištienos kotletams-maltinukams su sūriu ir špinatais, labiausiai tinka tiks malta vištų krūtinėlių mėsa, ją galite sumaišyti su malta šlaunelių mėsa. Geriausiai tinka malta vištų krūtinėlių mėsa, ją galima sumaišyti su malta šlaunelių mėsa. Galima kepti orkaitėje ir/arba keptuvėje. Itin skanu patiekti su pamėgtomis daržovėmis, o kad būtų dar įdomiau - suderiname jų spalvas, kūrybiškai supjaustome. Gi valgome ir savo akimis. :)
Ingredientų alternatyvos
- Vietoje maltos vištienos galite naudoti maltą kalakutieną arba jų mišinį, taip pat galite išbandyti liesą maltą kiaulieną, jei norite kitokio skonio.
- Jei neturite šviežių špinatų, galite naudoti šaldytus (atšildytus ir nusunktus) arba pakeisti juos lapinėmis salotos ar kale lapais.
- Sėlenas galima pakeisti avižiniais dribsniais, džiūvėsėliais arba visai nedėti.
- Puskietį fermentinį sūrį galima pakeisti mocarela, čederiu ar kitais mėgstamais sūriais.
- Kario prieskonį galima pakeisti ciberžole, paprika arba kitais mėgstamais prieskoniais.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Geriausi rezultatai gaunami, kai mėsa yra šviežiai malta.
- Prieš formuojant kotletus, galite palaikyti masę šaldytuve apie 30 minučių - taip ji geriau susiriš.
- Formuodami kotletus, galite šiek tiek sudrėkinti rankas vandeniu, kad mėsa neliptų prie pirštų.
- Kotletų storį stenkitės išlaikyti vienodą, kad jie keptų tolygiai.
- Jei kepate didelį kiekį, galite kotletus iškart dėti į orkaitę, prieš tai juos patepus aliejumi.
Gaminimo eiga
- Pirmiausiai, jei naudojate, labai smulkiai supjaustykite 0,5 svogūno ir pakepinkite aliejuje, kol taps permatomas ir suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
- Sausai išvalykite keptuvę ir sudėkite į ją špinatus, kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol špinatai sukris ir išsausės, pamaišykite, kad nepradėtų svilti, tačiau aliejaus nepilkite. Išsausėjusius špinatus dėkite ant lentelės ir plačiu peiliu labai smulkiai sukapokite.
- Į didelį dubenį smulkiai sutarkuokite bulves, sudėkite varškę, sukapotus špinatus, pakepintus svogūnus, pilkite kiek paplaktus kiaušinius, berkite manų kruopas, gerą žiupsnį druskos ir šiek tiek pipirų. Viską išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
- Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir šaukštu dėkite kotletukų masės, šiek tiek paplokite. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai paskrus. Karštį reguliuokite atsižvelgdami į savo viryklės ir keptuvės savybes - svarbu, kad kotletukai nepradėtų degti, o vidus gerai iškeptų.
- Tuomet į dubenį dėkite mėsą, špinatus, sūrį, suberkite sėlenas ir įmuškite kiaušinį.
- Formuojame vištienos kotletus-kukuliukus ir apkepkite keptuvėje maždaug 3-4 minutes.
Jei neturite špinatų arba jų nemėgstate, vietoje jų galima naudoti smulkintus brokolius, tarkuotą cukiniją (nusausintą), kale lapus ar net virtas dilgėles. Beata dažniausiai naudoja kietesnį, gerai besilydantį sūrį - pavyzdžiui, „Džiugas“, „Gouda“, „Cheddar“ arba net mocarelą. Kotletai gali byrėti, jei masė per drėgna arba jei joje trūksta rišiklių - kiaušinių, džiūvėsėlių ar miltų.
Taip, kotletus galima kepti orkaitėje - 180 °C temperatūroje apie 25-30 minučių, priklausomai nuo jų storio. Norint sultingų kotletų, svarbu neperkepti - kepkite ant vidutinės ugnies, kol tik iškeps, bet nepradės džiūti.
Taip, suformuotus kotletus galima užšaldyti. Geriausia juos išdėlioti ant lentelės, kad neužšaltų vienas prie kito, o po to perkelti į maišelį.
Kitas receptas su špinatais ir feta
- Reikės: 500 g kiaulienos faršo (puikiai tiktų vištienos arba kalakutienos), 100 g fetos sūrio, 100 g špinatų, 1 šaukštelis džiovinto čiobrelio, pagal skonį druskos ir pipirų, 3 šaukštai maltų džiuvėsėlių, 1 kiaušinis.
- Į faršą sudėkite mažais gabaliukais smulkintą fetą, pjaustytus špinatus, berkite džiuvėsėlius, pipirus, druską ir čiobrelius, muškite kiaušinį ir gerai išminkykite.
- Formuokite kotletukus ir kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Galite kepti ir orkaitėje, tada užtruks apie 30 min. 180 laipsnių temperatūroje. Su druska atsargiai, nes fetos sūris irgi turi sūrumo, kad nepadaugintumėte jo.