pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Konservuoti žirneliai su morkomis: receptas, ingredientai ir paruošimo būdas

Naminiai konservuoti žalieji žirneliai - tai puikus būdas išsaugoti šviežių žirnelių skonį ir naudą ilgą laiką. Šis paprastas ir greitas receptas leidžia pasigaminti skanius žirnelius, kuriuos galėsite naudoti įvairiuose patiekaluose žiemą, kai šviežių žirnelių jau nebebus. Kadangi žirneliai konservuojami su šiek tiek druskos ir cukraus, jie išlaiko savo natūralų skonį ir puikiai tiks tiek kaip garnyras, tiek kaip ingredientas sriuboms, troškiniams ar salotoms.

Naudingos sudedamosios dalys

Žalieji žirneliai - tai puikus baltymų, vitamino C, vitamino K ir folatų šaltinis. Be to, jie taip pat turi daug skaidulų, kurios padeda gerai veikti virškinimo sistemai ir palaikyti sveiką cholesterolio lygį. Žirneliai taip pat turi antioksidantų, kurie padeda kovoti su uždegimais ir senėjimo procesais organizme.

Cukrus ir druska - šie ingredientai yra naudojami konservavimo procese, kad sustiprintų skonį ir padėtų išlaikyti žirnelius šviežius ilgesnį laiką.

Ingredientai

  • išlukštenti žalieji žirneliai
  • vanduo: 2 litrų
  • druska: 2 šaukštų su kaupu
  • cukrus: 4 šaukštų

Recepto paruošimas

  1. Pirmiausia į vandenį sudėkite druską ir cukrų. Užvirinkite.
  2. Kai jau užverda, sudėkite žirnelius ir pavirkite 5 minutes.
  3. Tada žirnelius išgriebkite iš karšto vandens (nuovirą pasilikite, jo dar mums prireiks) ir berkite į dubenį su šaltu vandeniu, kad atvėstų.
  4. Kai jau atvėsta, žirnelius gerai nukoškite ir suberkite į puslitrinius arba litrinius stiklainius, kad kuo mažiau tarpelių liktų, o iki dangtelio - ne mažiau vienas centimetras tuščios ertmės.
  5. Žirnelius užpilkite perkoštu nuo nuosėdų nuoviru, kuriame jie prieš tai virė.
  6. Stiklainius sudėkite į didelį puodą su karštu vandeniu (maždaug 80-90 laipsnių temperatūros) ir kaitinkite pusvalandį.
  7. Tuomet stiklainius uždarykite steriliais iškaitintais dangteliais, apverskite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.

Kiti receptai su žirneliais ir morkomis

Yra patiekalų, kurie nekinta per laiką - jie paprasti, jaukūs ir kiekvienu kąsniu primena vaikystę. Svieste troškintos morkos su žirneliais - būtent toks receptas. Tai ne šiaip garnyras, o patiekalas su istorija.

Svieste troškintos morkos su žirneliais

Ne viena močiutė ar senelis jį ruošdavo iš to, ką turėjo darže: saldžios morkos, švieži arba konservuoti žirneliai, gabalėlis tikro sviesto ir žiupsnelis meilės. Ir kas svarbiausia - šį receptą nesunku atkurti.

Ką reikės turėti?

Svieste troškintos morkos su žirneliais - tai receptas, kuriam tikrai nereikės brangių ar neįprastų produktų. Svarbiausia - naudoti šviežias, kokybiškas daržoves ir tikrą sviestą.

Kaip paruošti?

Svieste troškintos morkos su žirneliais ruošiamos be skubos - čia svarbiausia šiluma, ne greitis. Morkas nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais arba šiaudeliais - kaip mėgstate. Įkaitinkite didesnę keptuvę ar puodą su storu dugnu.

Įdėkite morkas, lengvai pasūdykite ir jei norite - įberkite žiupsnelį cukraus. Uždengę troškinkite ant silpnos ugnies apie 10-15 minučių, vis pamaišydami. Kai morkos jau beveik suminkštėjusios, suberkite žirnelius.

Jei norite - pabarstykite smulkintais krapais, petražolėmis ar įmaišykite šaukštą grietinėlės.

Kur tinka šis patiekalas?

Svieste troškintos morkos su žirneliais - tai daugiau nei garnyras. Jei ruošiate šį patiekalą iš šviežių daržo morkų - nebijokite jų net šiek tiek „pervirti“ svieste.

Kartais tikrą skonį atrandame ne tarp sudėtingų receptų, o paprastume. Svieste troškintos morkos su žirneliais - tai būtent toks patiekalas: be pretenzijų, bet su tikra šiluma. Tad jei norisi jaukumo lėkštėje - grįžkite prie šio recepto.

Morkos ir žalieji žirneliai troškinti grietinėje

Štai dar vienas receptas, kaip skaniai paruošti morkas ir žirnelius:

Maistingumas

  • Baltymai: 2,59 g
  • Riebalai: 3,86 g
  • Angliavandeniai: 13,84 g
  • Energinė vertė: 100,43 kcal

Ingredientai

Ingredientas Svoris (gramais) Brutto Svoris (gramais) Netto
Morkos 175,00 140,00
Virtos morkos 129,00 129,00
Konservuoti žali žirneliai 23,00 15,00
Grietinė, 25 % riebumo 15,00 15,00
Kvietiniai miltai, aukšč. rūšies 2,00 2,00

Gamybos technologija

  1. Morkos nuplaunamos, nuvalomos, supjaustomos kubeliais ir šutinamos nedideliame vandens kiekyje apie 15-20 min.
  2. Žalieji žirneliai pakaitinami nuovire, paskui nuoviras nupilamas.
  3. Šutintos morkos sumaišomos su žaliais žirneliais, dalimi grietinės, pasūdomos, sudedami padžiovinti miltai, sumaišyti su likusia grietine.
  4. Pavirinama apie 3-5 min.

Patiekalą galima patiekti su grietine ar su sviestu, su cukrumi ir kt. Šio priedo maistinė ir energetinė vertė į viso patiekalo maistinę ir energetinę vertę neįtraukta.