„Labai gardūs, greitai pagaminami, sotūs sumuštiniai su silke, avokadu ir graikišku jogurtu. Šventėms, pusryčiams ar vakarienei. Pagaminsite vos per 10 minučių“, - sako Kristina Naturjevienė ir kviečia išbandyti sumuštinius su silke.
Sumuštiniai su silke ir avokadu
Šie sumuštiniai - beveik lietuviški sušiai, vieni prisotinti gerųjų riebalų - avokado ir silkės su krienų macnumu. Pirštus apsilaižyti galima.
Ingredientai:
- 4 riekelės duonos
- Avokadas
- Citrinų sultys
- Druska
- Pipirai
- Mėlynasis svogūnas
- Silkės filė
- Graikiškas jogurtas
Gaminimo eiga:
- 4 riekeles duonos dedu ant lentelės.
- Avokadą pjaunu pusiau, pašalinu kaulą.
- Avokado puseles pjaunu dar per pusę bus 4 gabalėliai.
- Avokado gabalėlius dedu ant duonos riekelių ir sutrinu šakute.
- Ant sutrinto avokado užspaudžiu šiek tiek citrinos sulčių, beriu druskos, pipirų.
- Pusę nedidelio mėlynojo svogūno supjaustau smulkiais kubeliais.
- Svogūno kubelius išdėlioju ant sumuštinių.
- Vieną skanios silkės filė gabalėlį supjaustau riekelėmis.
- Silkės gabalėlius išdėlioju ant ruošiamų sumuštinių.
- Po šaukštą graikiško jogurto dedu ant sumuštinių.
Vieno kąsnio sumuštiniai su silke ir burokėlių mišraine
Šie sumuštiniai puikiai tiks užkandžiams ar lengvai vakarienei.
Ingredientai:
- Sūdyta silkės filė aliejuje
- Duonos riekelės
- Salotų lapai
- Virti burokėliai
- Česnakas
- Majonezas
- Žalumynai (krapai ar svogūnų laiškai)
Gaminimas:
- Burokėlius sutarkuojame burokine tarka, dedame išspaustas česnako skilteles, majonezą.
- Viską sumaišome, jeigu reikia pasūdome.
- Silkę supjaustome nedideliais gabalėliais.
- Ant duonos riekelės dedame salotos lapą, šaukštą burokėlių mišrainės, ir gabalėlį silkės.
- Sumuštinius apibarstome šviežiais krapais ar svogūnų laiškais.
Silkės sumuštinukai su saulėje džiovintais pomidorais
Silkės sumuštinukai su saulėje džiovintais pomidorais - puikus derinys tarp sūraus silkės skonio ir saldaus, intensyvaus pomidorų aromato. Šie sumuštinukai yra paprasti, tačiau labai skanūs, puikiai tinkantys tiek užkandžiams, tiek lengvai vakarienei.
Ingredientai:
- Prancūziškas batonas
- Silkė
- Saulėje džiovinti pomidorai
- Svogūnas
- Česnakas
- Pomidorų pasta
- Raudonėlis
Gaminimo eiga:
- Svogūną ir česnaką susmulkinti.
- Į keptuvę pilti porą šaukštų aliejaus nuo saulėje džiovintų pomidorų, įkaitinti, suberti svogūnus ir kepti apie 5-6 minutes iki sumikštės, tuomet suberti česnaką ir dar pakepti apie 30s iki pasklis malonus česnako kvapas.
- Nuimti nuo kaitros, sukrėsti smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, pomidorų pastą, berti raudonėlį ir išmaišyti.
- Prancūzišką batoną supjaustyti riekelėmis.
Kepti burokėliai sumuštiniams
Keptuose burokėliuose išlieka daugiau vitaminų, mineralinių medžiagų bei skonio, nes jie lieka viduje, o ne vandenyje. Dažniausiai aš jų išsikepu daugiau ir savaitės eigoje naudoju skirtingiems patiekalams.
Paruošimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 190'C.
- Burokėlius kruopščiai nuplaukite, nusausinkite ir keliais sluoksniais suvyniokite į foliją, sudėkite ant skardos ar grotelių ir kepkite.
- Kepimo laikas labai priklauso nuo burokėlių dydžio, patikimiausias būdas patikrinti ar iškepę, tai išėmus vieną burokėlį iš orkaitės, atvynioti kraštelį folijos ir įbesti peilį arba šakutę, jeigu peilis išsitraukia lengvai, nėra jokio pasipriešinimo, tuomet iškepę, jei dar kietas, kepkite papildomas 20-30 minučių ir vėl patikrinkite.
- Vidutinio dydžio burokėlius aš kepu apie 40-50 minučių.
- Iškeptus sudėkite į sietelį, nuvyniokite foliją ir leiskite atvėsti.
- Atvėsusius burokėlius nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais.
Uždėję burokėlio griežinėlį ant sumuštinio, truputį pabarstykite druska, pipirais ir keliais lašeliais citrinos sulčių.
Sūdyta silkė
Šiems sumuštiniams Jums reikalinga sūdytos silkės filė.
Bet kokiu atveju, Jums reikalinga SŪDYTA silkės filė, ne marinuota!!!