pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kepta ir marinuota žuvis: gardūs receptai Jūsų stalui

Ant grilio keptą maistą mėgsta daugelis, ypač vasarą. Kai daug laiko praleidžiame gamtoje, kepsninėje ruoštas maistas tampa dar skanesnis. Visgi, įsibėgėjęs grilio sezonas vilioja pasinerti į eksperimentus ir kepti ne tik šašlykus, dešreles ar mėsainius, bet rinktis sūrius, daržoves, vaisius ir žuvį. Ant kepsninės kepta žuvis - tikra palaima ieškantiems lengvesnių skonių ir tiems, kam mėsos patiekalai šiek tiek pabodo.

„Žmonės vasaros laikotarpiu prie kepsninių praleidžia daug laiko. Pastebime, kad lietuviai neapsiriboja vien tik mėsos gaminiais, todėl paruošėme platų įvairiausių produktų, skirtų kepti ant grilio, asortimentą - nuo šamo filė juodajame alaus marinate iki ypatingai paruoštų lašišų filė kepsnių, kepimui skirtų bulvių ir sūrių, kurie sulaukia didelio pirkėjų dėmesio ir dažnai atsiduria jų krepšeliuose“, - teigia V.

Marinavimas - raktas į burnoje tirpstančią žuvį

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad norint pasiruošti burnoje tirpstančių lašišos ar šamo kepsnių, pirmiausia reikia juos tinkamai išmarinuoti. „Pats paprasčiausias būdas marinuoti žuvį - užberti žiupsnelį druskos, pipirų, apšlakstyti citrinos sultimis ir leisti pasimarinuoti bent pusvalandį. Tuomet uždėti žuvies pjausnius ant gerai įkaitintų grotelių ir kepti apie 6-10 minučių iš abiejų pusių, priklausomai nuo dydžio. Iškepusią žuvį geriausia patiekti su šviežiomis daržovėmis, ant grilio keptais smidrais, brokoliais ar saldžiosiomis bulvėmis, žiedinių kopūstu koše ar ryžiais“, - pataria V.

Žolelės, svogūnai ir česnakai tinka praktiškai bet kokios žuvies marinavimui. Jais neįmanoma sugadinti nė vieno patiekalo, be to, ant grilio kepamai žuviai šie priedai kaip tik suteiks puikų aromatą. „Vasara dovanoja visą kalną šviežių prieskoninių žolelių. Bazilikai, rozmarinai, čiobreliai, petražolės, kalendra, laiškiniai česnakai ir daugelis kitų taps puikiais priedais jūsų patiekalams. Žinoma, kaip ir visur, svarbu naudoti ne per didelius žolelių kiekius. Priešingu atveju žuvis praras savo skonį, o juk marinato esmė jį dar labiau atskleisti ir pabrėžti, bet ne užgožti“, - sako V.

Prieš renkantis prieskonines žoleles verta atsižvelgti į tai, kokią žuvį planuojate kepti. Pavyzdžiui, prie lašišos puikiai tinka šviežios petražolės ar krapai, o šamą verta pagardinti kalendra, čiobreliais ar rozmarinais.

„Ruošdami marinatą įsitikinkite, ar jo pakaks tolygiai padengti žuvį. Geriausia indą, kuriame marinuojasi žuvis, uždengti folija ir padėti į šaldytuvą. Praėjus pusei marinavimo laiko žuvį reikėtų apversti. Skubant ar neturint laiko, žuvį pakaks pamarinuoti ir 30 minučių, visgi, geriausia marinate ją palaikyti kelias valandas“, - pataria V.

Receptai, kurie papuoš Jūsų stalą

Ant grilio kepta lašiša su citrininiu padažu

Ingredientai:

  • 4 lašišos filė gabaliukai
  • 1 citrina (sultys ir žievelė)
  • Druska ir pipirai pagal skonį

Padažui:

  • 2 šaukštai sviesto
  • 1 skiltelė malto česnako
  • Smulkintos petražolės

Paruošimas:

  1. Lašišos filė sudėkite į didelę lėkštę. Ant lašišų filė užspauskite citrinos sulčių.
  2. Tada lašišą pagardinkite druska ir pipirais, prieskonius gerai įtrinkite iš abiejų pusių. Leiskite lašišai marinuotis bent jau apie pusvalandį.
  3. Kol lašiša marinuojasi, įkaitinkite kepsninę ir jos groteles ištepkite alyvuogių aliejumi, kad lašiša kepdama nepriliptų.
  4. Prieš kepant lašišą, aptepkite ją alyvuogių aliejumi ir uždėkite ant grotelių.
  5. Tuomet pasiruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus ingredientus - sviestą, maltą česnaką, smulkintas petražoles, jei norisi pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
  6. Iškepusią lašišą įdėkite į lėkštę ir patepkite gautu padažu.

Terijaki glazūruota lašiša

Ingredientai:

  • 4 lašišos filė gabaliukai

Marinatui:

  • 2 šaukštai rudo cukraus
  • Česnakas
  • Imbieras
  • Pusė sojų padažo
  • Raudonųjų pipirų dribsniai
  • Ryžių actas

Terijaki glazūrai:

  • 2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo
  • 1 šaukštelis vandens
  • ½ puodelio sojų padažo

Paruošimas:

  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite rudąjį cukrų, česnaką, imbierą, pusę sojų padažo, raudonųjų pipirų dribsnius ir ryžių actą.
  2. Tuomet, kai viską sumaišysite į padažą supilkite alyvuogių aliejų ir susmulkintus svogūnų laiškus.
  3. Lašišos filė sudėkite į dubenėlį ir supilkite gautą marinatą.
  4. Kol lašiša marinuojasi pasigaminkite padažą. Dubenėlyje sumaišykite 2 šaukštelius kukurūzų krakmolo su 1 šaukšteliu vandens.
  5. Tuomet Ištirpintą kukurūzų krakmolą supilkite į puodą, įpilkite ½ puodelio sojų padažo ir virkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol pradės tirštėti.
  6. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite kepsninę.
  7. Marinuotą lašišų filė kepkite apie 6 minutes iš kiekvienos pusės.
  8. Kai lašiša visiškai iškeps, išimkite ją iš kepsninės ir aptepkite jau pagamintu terijaki glajumi.

Ant grilio keptas šamas su žolelių majonezu

Ingredientai:

  • 4 šamo filė gabaliukai

Žolelių majonezui:

  • Majonezas
  • Česnakas
  • Druska
  • Juodieji pipirai
  • Citrinos žievelė
  • Citrinos sultys
  • Kalendra
  • Čiobreliai
  • Rozmarinas

Paruošimas:

  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą, česnaką, druską, juoduosius pipirus, citrinos žievelę, citrinos sultis, kalendrą, čiobrelius ir rozmariną.
  2. Tuomet, popieriniu rankšluosčiu nusausinkite šamų filė ir aptepkite iš abiejų pusių pagamintu mišiniu.
  3. Žuvį uždėkite ant grotelių ir kepkite apie 15-20 minučių.
  4. Kai žuvis iškeps, išimkite iš kepsninės, įdėkite į lėkštę ir apibarstykite šviežiomis petražolėmis.

Šamas su medaus glazūra

Ingredientai:

  • 4 šamo filė gabaliukai

Prieskonių mišiniui:

  • Cajun prieskonių mišinys
  • Paprika
  • Česnakų milteliai
  • Čiobreliai
  • Raudonėliai
  • Druska
  • Pipirai

Medaus glazūrai:

  • Medus
  • Rudas cukrus
  • Citrinos sultys
  • Maltas česnakas

Paruošimas:

  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite Cajun prieskonių mišinį, paprikos, česnakų miltelius, čiobrelius, raudonėlius, druską ir pipirus.
  2. Į kitą dubenį įpilkite medaus, rudojo cukraus, citrinų sulčių ir malto česnako, viską gerai išmaišykite.
  3. Paruoškite dar vieną negilų indą ir į jį sudėkite ištirpintą sviestą.
  4. Šamų filė panardinkite į ištirpintą sviestą, o tada pamerkite į su prieskoniais sumaišytą indą ir dėkite ant jau įkaitintos kepsninės.
  5. Kiekvieną pusę kepkite apie 6 minutes.
  6. Kai žuvis iškeps, perkelkite ją ant lėkštės ir apliekite medaus glajumi. Patiekite su šviežiomis arba ant grilio keptomis daržovėmis.

Švediška kepta marinuota silkė - tradicinis patiekalas

Švediška silkė yra tai, ką visiems laikams adaptavau savo virtuvėje. Atėjus šventėms mano šeima net neįsivaizduoja stalo be švediškų keptų marinuotų žuvelių - tradicinio patiekalo ant švediško stalo.

Ingredientai:

  • Žuvelės (silkė ar kitos smulkios žuvelės)
  • Džiūvėsėliai
  • Druska
  • Svogūnai
  • Actas
  • Vanduo
  • Cukrus
  • Pipirų žirneliai
  • Lauro lapai
  • Aliejus kepimui

Paruošimas:

  1. Džiūvėsius sumaišome su druska (maždaug 4 šaukštai džiūvėsių ir 1 nubrauktas šaukštas druskos).
  2. Nuplautas žuveles išvoliojame džiūvėsių ir druskos mišinyje ir dedame į įkaitintą aliejų. Kepame iš abiejų pusių, kol apskrus.
  3. Į stiklinį indą dedame sluoksniais svogūnus ir žuvį: pradedame svogūnais, ant viršaus guldome sluoksnį žuvų, tada vėl klojame sluoksnį svogūnų ir taip toliau.
  4. Actą puode sumaišome su vandeniu, supilame cukrų.
  5. Pipirų žirnelius sutraiškome plaktuku arba virtuviniu kombainu (aš sudedu pipirus į celofaninį maišelį ir sutraiškau juos plaktuku mėsai mušti). Pipirus suberiame į marinatą, įmetame lauro lapus.
  6. Nukėlus nuo ugnies, iškart verdančiu marinatu užpilame žuvis ir svogūnus. Paslėgiame, kad visas turinys atsirastų marinato skystyje.

Tinka valgyti jau kitą dieną. Tačiau skaniausia silkė tuomet, kai pastovi keletą dienų.

Kiti žuvies paruošimo būdai

Žuvies apkepimas ir vėliau marinavimas tirpale nėra tikrai naujas dalykas ir, manau, kad šis receptas puikiai puikiausiai tiktų karpiui, nes karpis - riebi žuvis, kuriai papildoma rūgštelė ir prieskoniai tikrai nepakenks. Bet aš dažniausiai taip ruošiu skumbrę… Žuvies filė apkepama lengvai ant keptuvės ir dedama į iš anksto paruoštą marinatą. Valgoma kambario temperatūros…

Aš pagalvoju apie tą žuvį tokią minkštą ir traškias morkas su malonia rūgštele, ir kvapniais prieskoniais, ir man pradeda seilė nevalingai varvėti 🙂 Taip ruošiama žuvis Lotynų Amerikoje ir Ispanijoje, ir Lietuvoje, net neabejoju, apie tokį paruošimą esate girdėję.

Žuvies reikėtų valgyti bent kartą per savaitę. Tačiau paruoštą pagal šiuos receptus norėsis valgyti kasdien. Greita, paprasta, sotu ir skanu. Išbandykite.

Žuvies tai jau tikrai visada yra, tik, aišku, skirtingą žuvį visi ant stalo deda. Vieni negali be karpio, kiti -be heko. Pas mus visuomet būdavo jūros lydekos paprastai apkeptos, miltuose pavoliotos, ant viršaus uždėta ištroškintų svogūnų pomidorų padaže.

Kiti žuvies patiekalai
Pavadinimas Aprašymas
Balta žuvis su pomidorais ir prieskoninėmis žolelėmis Lengvas ir aromatingas patiekalas su šviežiais ingredientais.
Druskoje keptas upėtakis Sultingas ir kvapnus upėtakis, keptas druskos apvalkale.
Lašišos ir daržovių pilna skarda Sotus ir spalvingas patiekalas su lašiša ir įvairiomis daržovėmis.
Menkė su kuskusu ir pomidorais Paprastas ir skanus patiekalas su menke, kuskusu ir pomidorais.
Orkaitėje kepta su pesto padažu marinuota lašiša Aromatinga lašiša, marinuota ir kepta su pesto padažu.
Orkaitėje keptos skumbrės su citrusiniais vaisiais Gaivi ir aromatinga skumbrė, kepta su citrusiniais vaisiais.
Menkė moliūgų padaže Švelnus ir skanus patiekalas su menke ir moliūgų padažu.