Salotos su ridikėliais ir varške yra ne tik skanios, bet ir tikra vitaminų bomba. Ridikėlių ir varškės derinys ne tik pamaitins, bet ir prisotins kūną didele kalcio dalimi. Salotos su ridikėliais ir varške yra skanus būdas ne tik pamaitinti šeimą, bet ir sustiprinti jų sveikatą, nes ridikėliuose ir varškėje yra daug kalcio.
Ingredientai ir Paruošimas
Paruoškime visus reikalingus ingredientus. Kiaušiniai turi būti kietai virti ir atvėsinti iki kambario temperatūros.
- Į salotų dubenį sudėkite šviežią varškę, pabarstykite druska ir paprika, tada gerai sutrinkite šakute.
- Kiaušinius stambiai supjaustykite ir sudėkite į varškę.
- Ridikėlius supjaustykite mažais gabalėliais.
- Į salotas įdėkite ridikėlius, taip pat smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus ir krapus.
- Įberkite druskos, pagardinkite grietine ir patiekite. Skanaus!
Ridikėlių Nauda Sveikatai
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ridikėliuose gausu skaidulų, vitaminų bei naudingų mineralų, taip pat juose yra net apie 95 proc. vandens ir mažai kalorijų, o tai padeda palaikyti organizme skysčių balansą.
Gydytoja dietologė E. Gavelienė pavasarį rekomenduoja ridikėlius įtraukti į mitybos racioną dėl juose esančio vitamino C, folio rūgšties, kalio bei kitų vertingų maisto medžiagų: „Ridikėliuose esantis vitaminas C, fosforas, cinkas ir B grupės vitaminai naudingi mūsų organizmui. Nėra nieko geriau, kaip pasinaudoti tuo, ką mums teikia gamta, kad užtikrintume visas mūsų organizmui reikalingas maistingąsias medžiagas. Pavasarį parduotuvėse jau atsiranda daržovių, turinčių daug antioksidantų, kurie stiprina mūsų organizmo gynybines galias bei imunitetą.“
Pasak ekspertės, ridikėliai taip pat yra puikus antocianinų - flavonoidų, suteikiančių jiems spalvą ir padedančių apsaugoti širdies bei kraujagyslių sveikatą, šaltinis. „Antocianinai pasižymi išskirtine savybe - rūpinasi mūsų venomis ir arterijomis, apsaugo nuo sukietėjimų ir uždegimų. Valgydami visų rūšių raudonos ar mėlynos spalvos vaisius ir daržoves gausime pakankamai šių sveikų flavonoidų“, - teigia E.Gavelienė.
Patarimai Renkantis Ridikėlius
Renkantis daržoves gydytoja dietologė pataria nepamiršti taisyklės - kasdien suvalgyti po penkis vaisius ar daržoves, o perkant ridikėlius reikėtų atkreipti dėmesį į keletą aspektų.
- Galima panaudoti ir jaunų ridikėlių lapus: dėti juos į salotas ar žaliuosius kokteilius.
- Gerai nuplautus ridikėlius galima valgyti žalius, kai jie yra labai švieži ir traškūs, todėl tai gali būti sveikas ir puikus užkandis tarp valgymų - keliaujant, dirbant ar mokantis.
- Be to, galima juos panaudoti ir gaminant kitus patiekalus: ne tik skaninti salotas, bet ir kepti, troškinti ar susmulkintus dėti į padažus, įtarkuoti į baigiamą virti sriubą“, - rekomenduoja dr. E. Gavelienė.
Kaip Ilgai Išsilaiko Ridikėliai?
Pasak O. Suchočevos, renkantis ridikėlius, kaip ir visas daržoves, reikia atkreipti dėmesį, kad jie būtų kieti ir nepavytę: „Parsinešus į namus, juos patartina laikyti šaldytuve, tačiau ridikėliai turi daug drėgmės, tad ilgai juos šviežius išlaikyti sunku net ir šaltai. Nors kiti šakniavaisiai, tokie kaip morkos ar burokėliai, irgi turi drėgmės, jie šaldytuve gali pagulėti kur kas ilgiau, o ridikėliai tampa vandeningi ir praranda specifinį skonį, tad rekomenduotina juos suvartoti kiek galima greičiau.“
Pasak ekspertės, geriausiai išsilaiko tie ridikėliai, kurie yra su lapais. O ridikėliais be lapų prekiaujama ištisus metus.
Kreminės Agurkų ir Ridikėlių Salotos
„Rimi“ kulinarijos technologai siūlo pasigaminti kremines agurkų ir ridikėlių salotas: daug laiko nesugaišite ir galėsite mėgautis sveikatai palankia vakariene.
Receptas
Salotoms reikės:
- 2 vnt. trumpavaisių agurkų
- 7 vnt. ridikėlių
- 4 vnt. svogūnų laiškų
- 300 g grūdėtosios varškės
- 60 g ridikėlių daigų
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Kaip gaminti
- Agurkus ir ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais.
- Svogūnų laiškus susmulkinkite 5 mm ilgio gabaliukais.
- Agurkus, ridikėlius, svogūnų laiškus sumeskite į dubenėlį ir išmaišykite.
- Paskaninkite juos druska ir pipirais.
- Ant viršaus užpilkite grūdėtosios varškės (varškę galite keisti graikišku jogurtu ar tepamuoju varškės sūriu) ir papuoškite daigais.
Agurkų Nauda ir Patarimai
Pasak balandį sveikatos mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ vaisių ir daržovių pirkimų direktorės Olgos Suchočevos, pirkėjai itin vertina lokalumą, todėl prekybos centruose jau nuo kovo mėnesio gali rasti lietuviškų ilgavaisių ir trumpavaisių agurkų. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad dėl mažo kaloringumo bei maistinių savybių agurkus verta įtraukti į savo kasdieninės mitybos racioną.
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, įprasta manyti, kad agurkas - savyje daug vandens turinti daržovė, todėl dažnai jo nauda nepelnytai nuvertinama. „Tai, kad agurko sudėtyje yra didelis kiekis vandens - tiesiog puiki savybė, nes taip galima apsisaugoti nuo skysčių netekimo. Daliai žmonių, pavyzdžiui, vaikams, jeigu nenori gerti daug vandens, arba senyvo amžiaus žmonėms, kuriems sudėtingiau vartoti skysčius, agurkas gali būti nors ir dalinis, bet tikrai puikus skysčių šaltinis.“
Dėl maistinės vertės ir mažo kaloringumo gydytoja dietologė rekomenduoja agurkus įtraukti į kasdienės mitybos racioną. „Agurkuose yra vitaminų K ir C, šiek tiek mineralų: magnio, kalio, mangano, nėra riebalų ir nedaug angliavandenių, todėl jais mėgautis galima net kelis kartus per dieną“, - agurkų naudą atskleidžia E.Gavelienė.
„Agurkai yra ypač svarbi daržovė ir svorį kontroliuojantiems žmonėms, tad galėtų būti puiki priešpiečių ar pavakarių alternatyva. Agurkuose esančios skaidulos prailgina sotumo jausmą, todėl juos galima supjaustyti šiaudeliais ir įsidėti į dėžutę užkandžiui. Renkantis kokybiškus agurkus verta atkreipti dėmesį, kad jie būtų vienodai žalios spalvos, be geltonų dėmių, iškilimų ar žievės defektų“, - pataria gydytoja.
Agurkų Laikymas
Specialistė pataria agurkus laikyti šaldytuve. „Parsinešę namo agurkus nuplaukite ir gerai išdžiovinkite. Padėkite juos į šilčiausią šaldytuvo vietą - stalčių - taip agurkų šviežumą išlaikysite iki savaitės. Mažai kas žino, bet agurkus rekomenduojama atskirti nuo kitų maisto produktų kvapų, nes jie linkę juos sugerti.“
Agurkų ir Ridikėlių Salotos su Varške
„Rimi“ kviečia maitintis sveikiau ir dalijasi agurkų ir ridikėlių salotų receptu.
Receptas
Patiekalui reikės:
- 2 vnt. trumpavaisių agurkų
- 7 vnt. ridikėlių
- 4 vnt. svogūnų laiškų
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- 150 g grūdėtos varškės
- 30 g ridikėlių daigų
Gaminimo eiga:
- Agurkus ir ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais.
- Svogūnų laiškus supjaustykite 5 mm ilgio gabaliukais.
- Agurkus, ridikėlius, svogūnų laiškus sumeskite į dubenėlį ir išmaišykite.
- Paskaninkite druska ir pipirais.
- Ant viršaus užpilkite grūdėtos varškės ir papuoškite daigais.
1 patarimas. Vietoje grūdėtos varškės galite naudoti graikišką jogurtą ar tepamąjį varškės sūrį.
2 patarimas.