Ar mėgstate aguonas? Ar mėgstate jas labai labai labai? Taip? Tuomet šis pyragas jums! Nereikia laukti Kalėdų, kad galėtumėte pasimėgauti aguoniniais skanėstais. Neriebus, nepersaldus, patogus pasiimti kaip užkandį obuolių aguonų pyragas, manau, ras savo gerbėjų (mūsų šeimoje- tai vienas mėgstamiausių).
Ingredientai
Tešlai:
- 250 g aguonų
- 200 ml karšto pieno
- 220 g miltelinio cukraus
- 400 g žalių tarkuotų obuolių
- 6 kiaušinių
- 120 g minkšto sviesto
- 3 a. š. kepimo miltelių
- 6-7 v. š. manų kruopų
- Kelių lašelių migdolų esencijos
Arba:
- 400 g aguonų
- 250 g nuplautų džiovintų datulių
- 150 g nuplautų auksinių razinų
- 180 g pilno grūdo avižinių dribsnių
- 5 XL kiaušiniai
- 5 obuoliai (700 g), nulupti ir supjaustyti ketvirčiais
- 1 a. š. cinamono
- 1 a. š. džiovinto imbiero
Obuolių sluoksniui (apverstam pyragui):
- 45 g sviesto (labai minkšto, kambario temperatūros)
- ⅓ stiklinės cukraus (balto arba rudo)
- 2 obuoliai (supjaustyti 3 mm storumo juostelėmis)
Pyrago tešlai (apverstam pyragui):
- ½ stiklinės aguonų (išmirkykite ir sumalkite arba susmulkinkite blenderiu, arba naudokite jau sumaltas aguonas - 75 g)
- ⅔ stiklinės maltų migdolų (sumaltų migdolų)
- 140 g miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 4 kiaušiniai
- 170 g cukraus
- ¼ šaukštelio druskos
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto (arba migdolų ekstrakto)
- 160 ml pieno
- 100 g tirpinto (ir atvėsinto) sviesto
- 1 obuolys (sutarkuotas burokine tarka)
- 1 šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės
Gaminimo Eiga
Klasikinis Obuolių ir Aguonų Pyragas
- Aguonas (aš dedu nemaltas) užpilti karštu pienu ir palikti brinkti 30 min. Aguonoms išbrinkus, pieno perteklių, jei jo bus, nukošti.
- Minkštą sviestą su kiaušinių tryniais bei milteliniu cukrumi išsukti iki vientisos masės.
- Nulupti, sutarkuoti žalius obuolius. Palaikyti keletą minučių ir nuspausti susidariusias sultis.
- Į išsuktą sviesto masę pilti manus, žalius tarkuotus obuolius, išbrinkusias aguonas, pilti migdolų esencijos ir, jei dėsite, miltus ar džiūvėsėlius. Viską gerai išmaišyti.
- Kiaušinių baltymus išplakti iki labai standžių putų. Dėti baltymus į aguonų masę ir keliais judesiais labai atsargiai įmaišyti. Labai svarbu, kad masė nesukristų.
- Kepimo indą iškloti kepimo popieriumi ir lengvai patepti minkštu sviestu.
- Kepti apie 1 val. 170 laipsnių temperatūroje.
Obuolių ir Aguonų Pyragas su Datulėmis ir Razinomis
(visus ingredientus maišyti viename dubenyje)
- Sausas aguonas suberti į mikserį ir sumalti minutę. Išpilti į didelį dubenį.
- Datules, razinas, 2 kiaušinius ir pusę kiekio obuolių sumalti iki košelės. Išpilti į dubenį.
- Avižinius dribsnius, likusius obuolius ir kiaušinius bei prieskonius sumalti iki košelės.
- Visus produktus gerai sumaišyti dubenyje.
- Skardą iškloti kepimo popieriumi, patepti skystu sviestu, pabarstyti sezamu, išpilti paruoštą masę, išlyginti, vėl pabarstyti sezamu.
- Kepti įkaitintoje orkaitėje 40 min./180C/ be konvekcijos. Jei kepate orkaitės skardoje, gausis plonas-1,5 cm storio pyragas ir reikia stebėti, kad neperkeptų. Jei imate 26×26 cm skardą, tuomet kepkite apie 50 min. Palikti atvėsti ir tik tuomet pjaustyti.
Pastaba: galima įmaišyti šaldytus ar šviežius juoduosius serbentus ar bruknes, taip pat nulukštentus lazdyno riešutus.
Apverstas Obuolių ir Aguonų Pyragas
- Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.
- Kepimo indą su nusegamais kraštais (26 cm skersmens) išklokite pergamentiniu popieriumi (tik dugną).
Obuolių sluoksnis:
- Dubenėlyje gerai ištrinkite sviestą su cukrumi ir šią masę tolygiai ištepkite kepimo formos dugną (įklotą popierių) ir šonus.
- Tada visą kepimo formos dugną išdėliokite obuolių juostelėmis, kad jos šiek tiek užliptų viena ant kitos.
Tešla:
- Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: aguonas, migdolų miltus ir miltus, kepimo miltelius, pagniaužykite rankomis, kad įsitikintumėte, jog neliko jokių gumuliukų, masė tolygiai susimaišė. Atidėkite į šalį.
- Kitame dubenyje arba kombaino inde iki purių putų suplakite kiaušinius kartu su cukrumi, druska ir vanilės (migdolų) ekstraktu.
- Supilkite pieną, dar paplakite, tada supilkite sviestą ir galiausiai sudėkite birių ingredientų mišinį, švelniai išmaišykite.
- Įmaišykite tarkuotus obuolius ir citrinos žieveles.
- Šią masę užliekite ant sudėliotų obuolių ir pašaukite kepti.
- Kepkite apie 50 minučių, arba kol įsmeigę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą.
- Palaukite, kol pyragas pravės skardoje, tada apipjaukite kraštus, nusekite formos šonus. Apverskite pyragą į serviravimo lėkštę ir atsargiai nulupkite pergamentinį popierių.
Patarimai ir Pastabos
- Obuolius geriau dėti rūgštesnius.
- Jei naudojate jau sumaltas aguonas, atkreipkite dėmesį, ar jos nėra saldintos, ir atitinkamai sumažinkite cukraus kiekį.
- Pyragą galite papuošti šokoladu ar glajumi. Glajui dubenį su sulaužytu šokoladu, grietinėle ir likeriu statyti ant puodo su verdančiu vandeniu (dugnas nesiekia vandens) ir maišyti, kol šokoladas ištirps. Pravėsusį pyragą aplieti šokoladu, puošti sezamo grūdeliais ir laikyti apie 3 val.