Sausio mėnesį žmonės neretai sau meta iššūkius, o vienas dažniausių - susijęs su mityba. Todėl laida „Kotrynos burtai“ - duoklė tiems, kurie nusprendė metus pradėti be mėsos ir miltų! Anot laidos vedėjos, pirmąjį metų mėnesį atsisakyti mėsos ir taip paįvairinti savo mitybą daržovėmis, tampa vis populiariau.
O štai desertui ji paruoš pyragą su kriaušėmis ir be kvietinių miltų. „Jam paruošti naudoju migdolų miltus, todėl jis puikiai tiks netoleruojantiems ar atsisakiusiems glitimo“, - teigia Kotryna.
Kriaušių Pyragas su Migdolais
Ingredientai:
- 200 g sviesto
- 200 g migdolų miltų
- 100 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 3 kriaušės
- Keli šaukštai rudojo cukraus
Gaminimo Eiga:
- Kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi.
- Suberkite migdolų miltus ir išmaišykite.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart gerai išmaišydami.
- Kepimo formą ištepkite sviestu ir supilkite pyrago tešlą.
- Kriaušes nulupkite, išskobkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
- Kriaušių skilteles gražiai išdėliokite ant pyrago paviršiaus ir viską pabarstykite ruduoju cukrumi.
- Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 35 minutes.
Skanaus!
Kitas Kriaušių Pyrago Receptas
Ingredientai:
- Miltai - 6 valgomieji šaukštai
- Cukrus - 2 valgomieji šaukštai
- Sviestas - 120 gramai
- Kiaušinis - 1 vienetas
- Kriaušės - 4 vienetai
- Cukrus - 4 valgomieji šaukštai
- Vanduo - 300 mililitrai
- Citrinos sultys - 3 valgomieji šaukštai
- Kiaušiniai
Gaminimas:
- Kriaušes nulupkite, pašalinkite sėklas, kotelius, perpjaukite į kelias dalis. Paruoštas kriaušės apliekite citrinos sultimis, cukrumi, užpilkite vandeniu ir virkite apie 15 min. Dar kelioms minutėms palikite sirupe ir išimkite. Sirupo neišpilkite!
- Migdolus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 10 min. pabrinkti. Tuomet nupilkite vandenį, atvėsinkite migdolus ir pašalinkite jų luobelę. Nuvalytus migdolus sumalkite.
- Trečdalį gautos migdolų masės sumaišykite su tešlai skirtais 6 šaukštais miltų, 2 šaukštais cukraus. Į šią masę sudėkite smulkiais kubeliais pjaustytą, šaltą sviestą ir viską trinkite pirštais iki kol susidarys smulkūs trupiniai. Į trupinius įmuškite kiaušinį ir suminkykite tešlą. Ją 30 min. palaikykite šaldytuve.
- Kol tešla vėsta, pasiruoškite migdolų kremą. Kremui skirtus kiaušinius, cukrų, minkštą sviestą labai gerai išplakite, pridėkite likusius migdolus, miltų, romo (galite nenaudoti arba naudoti romo esenciją).
- Pašaldytą tešlą iškočiokite, įklokite į kepimo formą, suformuojant kraštelius. Paskirstykite kremą, į jį lengvai įspauskite virtas kriaušes. Pyragą kepkite iki 200C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
- Kol kepa pyragas, sutirštinkite nuo kriaušių virimo likusį sirupą - tiesiog jį pavirkite iki kol sutirštės. Iškepusį pyragą aptepkite šiuo tirštu sirupu.
Migdolinis kriaušių pyragas
Ingredientai:
Tešlai:
- 175 g minkšto kambario temperatūros sviesto
- 150 g cukraus
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
- 2 kiaušiniai
- 220 g miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- ½ a. š. sodos
- 1 a. š. tarkuoto muskato riešuto
- 140 ml grietinės
- tarkuota vienos citrinos žievelė
- 50 g maltų migdolų
- 2 kietos kriaušės
- šiek tiek citrinos sulčių
Migdoliniam viršui:
- 50 g sviesto
- 50 g cukraus
- 2 v. š. riebios grietinėlės
- 75 g migdolų plokštelių
Gaminimas:
- Minkštą sviestą išplakti su cukrumi ir vanile iki purios baltos masės. Po vieną įmaišyti kiaušinius.
- Miltus persijoti su druska, kepimo milteliais, soda ir muskatu. Įmaišyti pusę miltų į sviesto masę.
- Įmaišyti grietinę, citrinos žievelę ir migdolus. Tuomet įmaišyti likusius miltus.
- Kriaušes nulupti, supjaustyti riekėmis ir apšlakstyti citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.
- Pusę tešlos sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą 20 cm skersmens išardomą torto formą. Ant viršaus paskleisti kriaušes ir sukrėsti likusią tešlą bei išlyginti paviršių.
- Kepti pyragą iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
- Tuo metu paruošti migdolinį viršų - puode ištirpinti sviestą, įmaišyti cukrų bei grietinėlę, tada įmaišyti migdolus.
- Pyragą išimti iš orkaitės ir lygiu sluoksniu užpilti migdolų masę. Kepti dar 20 - 25 minutes, kol viršus bus karamelinės spalvos, o pyragą patikrinus mediniu pagaliuku, tešla prie jo nebelips.
Patiekti šiltą ar atvėsintą. Skanaus!