pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ar galima maišyti vištieną su jautiena mityboje?

Kol kas jautiena nėra ta mėsa, kuri dominuotų ant stalo mūsų šalyje - ją gerokai lenkia kiauliena ir vištiena. Mitybos specialistai vertina jautieną, nes joje gausu geležies, vitamino B bei mikroelementų. O gaminantys jautieną namuose tikriausiai ne kartą yra girdėję, kad svarbiausia šiuo atveju - mėsos nesugadinti.

Viskas prasideda nuo tinkamo, kokybiškos jautienos gabalėlio išsirinkimo - tai yra pati svarbiausia taisyklė. Vienas patiekalų, kuris pirmiausiai asocijuojasi su jautiena ar veršiena - sultingas kepsnys. Patyrę maisto ekspertai teigia, kad jam geriau rinktis jautienos nugarinės dalį ar išpjovą.

Gaminant kepsnį rekomenduojama rinktis brandintą jautieną. Ji yra minkšta, sultinga ir aromatinga, be to - lengviau virškinama. Kepsniams geriausia rinktis veršienos ar jautienos išpjovą, nugarinę ar antrekotą, jų gabalėliai turi būti maždaug nykščio storio, o kepimo laikas - nuo 4 iki 12 minučių. Jautienoje, priešingai nei lietuvių mėgstamoje kiaulienoje, yra mažiau riebalinės dalies.

Jautienos gaminimo patarimai

Gaminant jautieną, svarbu atkreipti dėmesį į keletą aspektų, kad mėsa būtų skani ir sultinga:

  • Orkaitės temperatūra: Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių Celsijaus.
  • Apkepimas: Įkaitinkite keptuvę, pašlakstykite aliejumi ir sudėkite miltuose apvoliotą, druska ir pipirais pagardintą jautieną, kepkite kol gražiai apskrus.
  • Troškinimas: Ant nekaitrios ugnies troškintuve apkepkite svogūnus 2-3 minutes, tada sudėkite česnakus ir pakepinkite 1 minutę, dėkite pomidorų pastą ir vėl jautieną.
  • Kepimas orkaitėje: Supilkite konservuotus pomidorus ir pagardinkite prieskoniais, įpilkite vyną bei šiek tiek patroškinkite. Visą turinį maišykite kol užvirs, uždenkite troškintuvą dangčiu ir pašaukite į jau įkaitusią orkaitę, kepkite apie 1,2-2 valandas. Kepimo metu pamaišykite ir įsitikinkite, kad niekas neprikibo prie dugno. Likus 30 minučių, sudėkite raudonąsias paprikas ir kepkite likusį laiką. Išėmę iš orkaitės ant viršaus supilkite grietinę.
  • Troškinimas ant viryklės: Troškinant mėsą ant viryklės, reikėtų atidžiau stebėti ir maišyti, kad ji neprikibtų prie keptuvės dugno.

Kepsnio paruošimas

Gaminime: pirmiausia paruoškite padažą. Sumaišykite vieną šaukštą ištirpinto sviesto su petražolėmis, česnaku ir sojos padažu. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite likusį sviestą. Dėkite kepsnį ir kepkite, kol mėsa pasieks norimą paruošimo lygį. Mėsą apliekite paruoštu česnakiniu sviesto padažu. Mėsos kepimo laikas priklauso nuo kepsnio storio ir norimo efekto.

Norint 200 g mėsos kepsnį paruošti, su krauju, reikia kepti ant labai gerai įkaitintos keptuvės po 1-3 minutes iš abiejų pusių, o kepant po 3-5 minutes, kepsnys bus vidutiniškai iškeptas. Norint gerai iškepti mėsą, reikės 6-8 min.

Veršienos tartaro gaminimas

Gaminame: sukapokite veršienos nugarinę į kiek įmanoma mažesnius gabalėlius ir supjaustykite visus likusius ingredientus mažais kubeliais. Į supjaustytos mėsos indą įpilkite alyvuogių aliejų ir išmaišykite. Į tą patį indą įdėkite garstyčias ir tabasko bei vorčesterio padažus, viską išmaišykite. Konditerinės formos pagalba suformuokite apskritimą arba kvadratą.

Gaminant veršienos tartarą labai svarbu išlaikyti visų ingredientų balansą. Tiesa, svarbiausias dalykas - kuo šviežesnė veršiena, kadangi ji žalia, parduotuvėje vertėtų rinktis kuo šviesesnį nugarinės gabaliuką.