Medinius pagaliukus prieš naudojant reikia pamirkyti apie 30 min vandenyje, kad jie kepant nepradėtų degti ir, kad mėsa prie jų neliptų. Veriame mėsą ant pagaliukų.
Souvlaki - Graikiški šašlykai orkaitėje
Kaip gi receptai iš Graikijos be žymiųjų souvlaki. Souvlaki - tai Graikiški šašlykai, dažniausiai vištienos arba kiaulienos, bet žinoma marinuoti kitaip, nei mums įprasti. Būtinai su citrina, raudonėliu, čiobreliu.
Aš dariau su kalakutiena, bet tiks bet kokia mėsa:
- kalakuto krūtinėlės;
- 5 nedidelės česnako skiltelės;
- 1 citrinos;
- 4 v.š. alyvuogių aliejaus;
- 1 v.š. raudonėlio;
- 1 v.š. čiobrelių.
Taigi, išspaudžiame citriną, į sultis pilame aliejų, išspaudžiame česnaką, sudedam prieskonius, druskos ir pipirų. Mėsą supjaustome nedideliais gabaliukais (maždaug 2 cm kubeliais), sudedame į maišelį, į kurį dar supilame ir marinatą. Maišelį užrišame/užspaudžiame ir dedame į šaldytuvą. Gerai pamarinuota mėsa bus labai šviesi. Paukštiena atrodys lyg jau iškepta, nes bus beveik balta.
Medinius pagaliukus prieš naudojant reikia pamirkyti kokį 30 min vandenyje, kad jie kepant nepradėtų degti, ir kad mėsa prie jų neliptų. Veriame mėsą ant pagaliukų.
Iškeptus iešmelius dedame į lėkštę, valgome su tzatziki, pitomis arba bulvėmis.
Vištienos širdelių iešmeliai
Vištienos širdelės gali būti patiektos ir šitaip:
- Pirmiausia užmarinuojame širdeles: į dubenį dedame širdeles, beriame pasmulkintą (arba išspaustą) česnaką, aliejų, druską bei pipirus.
- Širdelių iešmelius kepame grilyje arba ant grotelių orkaitėje (įkaitintoje iki 180 laipsnių).
Hasselback Potatoes - švediškos bulvės
Šiandien Hasselback Potatoes yra vadinamos tradiciniu Švedijos patiekalu. Tačiau per kelis šių bulvių gyvavimo šimtmečius, jos tapo populiarios ne tik šioje šiaurės šalyje. Hasselback Potatoes - tai pats lengviausias būdas paversti pačias paprasčiausias bulves iš nuobodžių į stebinančiai žavias. Tam nereikia nei šūsnies produktų, nei didelių įgūdžių, nei marių laiko.
Jums reikės:
- Bulvės
- Aštrus peilis
- Gabaliukas sviesto
- Lašelis alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelis druskos bei pipirų.
Įkaitinkite orkaitę iki 200˚C temperatūros. Svarbiausia, ruošiant šį švedišką bulvių patiekalą - dailiai ir teisingai supjaustyti bulves. Jas turite supjaustyti labai plonais, apie 3 mm storio, kuo lygesniais griežinėliais, tačiau neperpjauti visiškai, t.y. viena bulvės pusė turi būti visiškai nepažeista, „laikyti“ visus griežinėlius kartu. Nors taip supjaustyti bulvę iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti itin lengva, taip nėra - bulvė pakankamai kieta, o aštrus peilis kartais ima… ir perpjauna ją perpus.
Yra du variantai kaip supjaustyti bulves:
- I variantas: Jeigu naudojate nedideles bulves, įdėkite jas į valgomą šaukštą (taip, lyg įdėtumėte kiaušinį).
- II variantas: Jeigu naudojate didesnes bulves, kurios į šaukštą netelpa, galite naudoti medinius pagaliukus (pavyzdžiui, suši lazdeles).
Jeigu visos bulvės pusės yra labai nelygios, galite vieną jos pusę plonai nupjauti taip, kad gautumėte plokščią paviršių. Bulves iš visų pusių aptepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
Per šį laiką nedideliame prikaistuvyje sumaišykite sviestą, alyvuogių aliejų ir labai smulkiai sukapotas česnako skilteles. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps, o česnakas ims skleisti savo aromatą. Perkoškite per sietelį ir pašalinkite česnakus.
Praėjus pirmosioms 15 kepimo minučių, išimkite bulves iš orkaitės. Šepetėliu jas aptepkite maždaug puse pasiruošto sviesto ir aliejaus mišinio. Peiliu atsargiai šiek tiek praskleiskite griežinėlius, kad šio mišinio patektų ir į tarpelius. Praėjus šiam laikui, dar kartą pakartokite tą patį: apšlakstykite bulves likusiu aliejaus ir sviesto mišiniu. Ir vėl stenkitės, kad jo patektų ir tarp bulvių griežinėlių. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir pipirais.
Kepkite dar 20-30 minučių, kol bulvės bus gražiai auksinės spalvos. Iškepusias bulves išimkite iš orkaitės, jei norite, apibarstykite dar žiupsniu druskos, pipirų bei mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, ir nedelsiant patiekite.