Su pasididžiavimu ir nostalgija dalinuosi savo pasukų vaflių receptu, kuris nugulė į mano užrašus, prieš maždaug 7 metus. Nostalgija, nes nuo šių vaflių prasidėjo mūsų šeimos tradicijos, susijusios su maistu. Dabar jau turime ne vieną mėgstamą patiekalą, kurį vis kartojame, bet prisiminimuose visa tai prasidėjo nuo šių vaflių. Dvyniai buvo beveik metų amžiaus ir jau pilnai įsitraukę į mūsų mitybą, tad savaitgaliais pradėjau kepti šiuos vaflius, kol ištobulinau receptą.
Dabar visa šeima puikiai žino, kokie yra mūsų vafliai ir net pakeitus smulkmeną recepte, iškart pastebi pokyčius. Vafliai su pasukomis yra purūs ir minkšti viduje su maloniai traškia plutele. Dėl pasukų jie ypatingai gerai iškyla ir turi smagų vos rugštų poskonį.
Ingredientai
Vaflių tešlai prireiks visai įprastų ingredientų. Galbūt tik pasukų ne visada turiu šaldytuve, tačiau jos čia yra ypatingai svarbios, nes vafliams suteikia purumą, storumą, putlumą ir labai gerą poskonį. Renkuosi GAMTOS pasukas, kurios yra išskirtinai kremiškos ir tirštesnės, palyginus su kitomis parduotuvėse randamomis pasukomis. Šis receptas pritaikytas būtent joms, mat su skystesnėmis pasukomis reikėtų koreguoti sausųjų ingredientų proporcijas ir kiekius.
Gaminimo eiga
- Pirmiausia imuosi sviesto tirpinimo: į nedidelę keptuvę ar puodą sudedu sviestą ir ištirpinu ant nedidelės kaitros. Keptuvėje arba puode ant nedidelės kaitros ištirpinu sviestą (tinka ir mikrobangų krosnelė, jei turite). Sviestą palieku ataušti.
- Į didesnį dubenį įmušu kiaušinius, supilu cukrų ir vanilinį cukrų. Naudodama rankinę plakimo šluotelę išplaku iki suputojimo. Naudodama plakimo šluotelę didesniame dubenyje iki suputojimo išplaku kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų.
- Dabar į kiaušinių masę supilu ataušintą tirpintą sviestą ir pasukas. Geriausia, jei pasukos yra kambario temperatūros. Taip jos neatšaldo sviesto, kuris gali šiek tiek sustingti į mažus varškės tekstūros gumuliukus. Bet, tiesą sakant, dažniausiai pati pamirštu pasukas ištraukti iš šaldytuvo prieš kepant vaflius, tad nieko baisaus, jeigu taip nutiks ir jums. Naudodami šaltas pasukas, nuolat maišykite tešlą pildami jas į dubenį. Ataušintą tirpintą sviestą ir pasukas (geriausia, kad jos būtų kambario temperatūros) supilu į kiaušinių masę ir iškart gerai išmaišau plakimo šluotele.
- Paskutinis tešlos gamybos žingsnis - sausieji ingredientai. Sudedu kvietinius miltus, kukurūzų krakmolą, kepimo miltelius ir druską. Dabar sudedu visus likusius sausuosius ingredientus: kvietinius miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir druską.
- Dabar tešlą išmaišau jau ne plakimo šluotele, o šaukštu arba silikonine mentele. Šiame žingsnyje labai svarbu nepersistengti su maišymu. Plakimo šluotelę dedu į šoną ir naudodama šaukštą maišau tešlą. Svarbu - nereikia permaišyti iki visiškai vientisos masės, nes vafliai bus sausi ir ne tokie purūs. Maišau tik tol, kol tešloje nebelieka didelių gumulų. Maišau, kol tešloje nelieka labai didelių gumulų, tačiau žirnio dydžio gumuliukai tešloje yra geras ženklas, kad vafliai bus purūs viduje su traškia išorine plutele. Žirnio dydžio gumuliukai yra geras ženklas, kad tešla išmaišyta pakankamai.
- Atėjo laikas iškepti vaflius. Į gerai įkaitintą čirvinių arba belgiškų vaflių keptuvę dedu 3-4 didelius šaukštus tešlos. Į gerai įkaitintą čirvinių arba belgiškų vaflių keptuvę dedu 3-4 didelius šaukštus tešlos. Kepimui papildomų riebalų nenaudoju, nes tešla yra riebi. Nuotraukoje matosi, kad mano tešloje yra nemažai gumuliukų.
- Vaflį kepu iki norimo apskrudimo lygio. Kepu iki norimo apskrudimo lygio: trumpiau kepti vafliai bus minkštesni, o ilgiau kepti vafliai - traškesni. Trumpiau kepti vafliai bus minkštesni, ilgiau kepti - traškesni. O čia jau skonio klausimas, dėl kurio juk nesiginčyjama. Kepimui nenaudoju papildomų riebalų, nes tešla yra gan riebi ir turėtų neprilipti prie keptuvės.
Šie vafliai su pasukomis yra purūs ir minkšti viduje su maloniai traškia plutele. Dėl pasukų jie ypatingai gerai iškyla ir turi smagų vos rugštų poskonį.
Patarimai kepsiantiems vaflius ar čirvinius blynus
-
Įsitikinkite, kad įdėmiai perskaitėte naudojimosi įranga instrukcijas. Ne visos čirvinių blynų keptuvės leidžia pagaminti skanėstus tokiu pat būdu. Priklausomai nuo gamintojo ir modelio skirtingos vaflinės ar čirvinių blynų keptuvės gali pasižymėti tam tikra specifika. Yra čirvinių blynų receptų, kur nurodoma, kad prieš naudojimą vaflinę ar čirvinių blynų keptuvę reikėtų patepti sviestu ar aliejumi, nors didelė tikimybė, kad įrangos instrukcijoje sakoma, jog to daryti tikrai nereikia. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad neprisvylanti tokių elektrinių keptuvių danga ne visada tokia ir yra.
Naudojantis įrenginiu pirmą kartą, rekomenduojama vis dėlto tą paviršių patepti sviestu ar aliejumi net ir tuo atveju, kad aiškiai rašoma, jog įrenginys yra su neprisvylančia danga.
-
Kiek žmonių, tiek nuomonių ir tiek, žinoma, receptų. Jeigu jums svarbu, kad čirviniai blynai viduje būtų purūs, ruošdami tešlą, atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Suplaktus trynius sujunkite su kitais pasirinktame recepte nurodomais ingredientais.
-
Čirvinių blynų tešla nėra tokia paprasta pagaminti, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Ji turėtų būti tokios konsistencijos, kad lengvai pasiskleistų po čirvinių blynų keptuvės plokšteles, tačiau neturėtų būti perplakta. Tešlos perplakimas aktyvuoja glitimą, kuris suteikia tešlai šiek tiek guminę ir mažiau purią konsistenciją.
-
Labai dažnai čirvinių blynų receptuose galima sutikti tokį ingredientą kaip pasukos. Ką daryti, jei šaldytuve jų paprasčiausiai neturime? Vietoj pasukų galima naudoti pieną arba grietinę.
-
Pagrindinė taisyklė, kurios reikėtų būtinai paisyti, - neatidaryti čirvinių blynų keptuvės per anksti, t.y., kol čirviniai blynai nebus iškepę. Juk indikacinė lemputė elektrinėse čirvinių blynų keptuvėse yra ne šiaip sau. Dažniausiai tokia lemputė informuoja apie įrenginio pasiruošimą naudojimui ir apie laiką, kai galima atidaryti keptuvę ir išimti iškeptus čirvinius blynus. Garai - natūralus indikatorius.
Jei elektrinėje blynų keptuvėje blogai nustatytas ar dėl kažkokių priežasčių neveikia laikmatis ar nepasitikite indikacinės lemputės veikimu, galima vadovautis kylančiais nuo čirvinių blynų keptuvės garais. Kai nebesimatys garų, elektrinę čirvinių blynų keptuvę galima atidaryti, tačiau yra tikimybė, kad blynai bus per daug iškepę ar net prisvylę.
-
Jeigu kepate čirvinius blynus daugiau nei vienam asmeniui, ko gero, norėsite, kad visi juos šiltus valgytų tuo pat metu, tačiau jūsų turima čirvinių blynų keptuvė vienu metu pajėgi iškepti tik du blynelius. Ką daryti tokiu atveju? Tokiu pat metu, kai įkaitinate čirvinių blynų keptuvę, įjunkite orkaitę ir nustatykite joje apie 120 laipsnių temperatūrą. Kai iškepsite visus čirvinius blynus, sudėkite juos trumpam į orkaitę.
Patiekimas
Vaflius patiekiu su mėgstamais priedais. Mūsų dažniausias pasirinkimas - graikiškas jogurtas ir trintos braškės arba uogienė.
Čirviniai blynai tiekiami su mėgstama uogiene, apibarstyti cukraus pudra, arba apšlakstyti tirpintu šokoladu. Čirviniai blynai valgomi su mėgstama uogiene, apibarstyti cukraus pudra ar aplieti šokoladu.Galite patiekti su plakta grietinėle, uogiene arba tiesiog valgyti vienus. Tiekite su mėgstama uogiene, grietine, plakta grietinėle ar vaisiais. Galite papuošti mėtų lapeliu ir pabarstyti milteliniu cukrumi.
Varle.lt buitinės technikos specialistai teigia, kad vaflinės ir čirvinių blynų keptuvės populiarios visada. Tokia technika leidžia labai lengvai ir greitai išsikepti ne tik gardžių patiekalų, bet ir gražiai atrodančių skanėstų, kuriuos mėgsta ne tik vaikai.