pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sausainių receptai be sviesto

Ieškote paprasto, pigaus ir sveikesnio recepto saldžiam kąsneliui prie kavos ar arbatos? Šie naminiai varškės sausainiai be miltų ir sviesto - puikus pasirinkimas! Jie ne tik kainuoja vos apie 2 eurus, bet ir gaminami be sunkiai virškinamų riebalų ar kvietinių miltų. Be to, šiuos sausainius pamėgs net vaikai - jie švelniai saldūs, purūs ir labai sotūs.

Varškės sausainiai be miltų ir sviesto

Ingredientai:

  • Varškė
  • Avižiniai miltai

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
  2. Varškę gerai ištrinkite šakute arba sumalkite (jei grūdėta), kad būtų vientisa.
  3. Įmaišykite avižinius miltus.
  4. Masė turi būti minkšta, lipni, bet formuojama.
  5. Šaukštu formuokite nedidelius rutuliukus ir dėkite juos ant kepimo skardos.
  6. Kepkite 15-18 minučių, kol sausainiai švelniai pagels.

Žemės riešutų sviesto sausainiai

Vienas iš klasikinių, paprastų receptų sausainiams. Nors klasika jis tikriausiai labiau yra Amerikoje ar kitur užsienyje, nes labai asocijuojasi su anglišku turiniu ir filmais. Gal Lietuvoj tokie sausainiai ir nėra go-to pasirinkimas, bent jau ne mano aplinkoj ar šeimoj, nes pirmą kartą jų paragavau būtent dabar, kurdama šį receptą. Ir jie irgi būdavo labai skanūs! Nors receptas paprastas, pirmas mano bandymas buvo nevykęs, sausainiai labai trupėjo, bet buvo tokie naujai skanūs.

Ingredientai:

  • 100 g. žemės riešutų sviesto be cukraus (kreminio)
  • 70 g. cukraus
  • 60 g. sviesto
  • 2 šaukštai augalinio pieno (gali būti ir gyvūninis pienas)
  • 100 g. miltų
  • 1 arb. š. sodos
  • 1 arb. š. druskos

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C. Didelę kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi.
  2. Kambario temperatūros sviestą sutrinti su cukrumi gumine mentele ar plaktuvu.
  3. Įmaišyti riešutų sviestą, pieną, kol taps vientisa mase.
  4. Atskirame inde sumaišyti miltus, sodą ir druską.
  5. Sausus ingredientus sudėti į drėgnus, maišant, kol susidarys tešla. Jei tešla per sausa, galima įpilti šiek tiek daugiau augalinio pieno. O jeigu tešla vis vien šiek tiek trapi - galima ją palaikyti šaldytuve apie 30 min.
  6. Iš tešlos paruošti maždaug šaukšto dydžio rutuliukus, dėti ant kepimo skardos ir šiek tiek įspausti, kad būtų plokštesni. Palikti 2-3 cm.

Kiti sausainių receptai

Yra daug majonezinių sausainių receptų. Jų sudėtis yra maždaug tokia pati, tačiau keičiant gaminius kiekvieną kartą galite įgauti naują kepinio skonį. Dalinuosi receptu be aliejaus. Tešla naudojant majonezą yra riebi, minkšta. Negalima jos plakti su dideliu kiekiu miltų ar ilgai minkyti. Taip pat verta paminėti, kad po paruošimo tešla turi būti naudojama nedelsiant, ji nėra saugoma. Beje, sausainius galima patiekti ir šiltus, ir šaltus.

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite reikiamus ingredientus.
  2. Dubenyje sumaišykite kiaušinį ir cukrų.
  3. Įdėkite majonezo, sodos. Išmaišykite.
  4. Minkykite minkštą, lanksčią, nelipnią tešlą.
  5. Padalinkite tešlą į dvi dalis. Vieną dalį iškočiokite į 0,5-0,8 cm storio sluoksnį, sausainių formele išpjaukite ruošinius.
  6. Ruošinius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 20 minučių. Atsižvelkite į savo orkaitės savybes!
  7. Praėjus nurodytam laikui, išimkite kepimo skardą iš orkaitės. Sausainiai turi būti tolygiai parudavę.
  8. Perkelkite sausainius į dubenį. Patiekite šiltus arba visiškai atvėsintus.

Avižiniai sausainiai

Nida Degutienė (Nidos receptai): Šie avižiniai sausainiai tikrai ne dietiški, neapgaudinėsiu nei jūsų, nei savęs. Bet užtai jie TOKIE skanūs, kad velniai nematė tų kalorijų: verčiau jas išvaikščiokit kur nors mašiną toliau pasistatę arba šiaip į mišką išsiruošę.

Gaminimo eiga:

  1. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
  2. Viename dubenyje gerai sumaišykite miltus, kepimo miltelius, smulkintus riešutus ar saulėgrąžas ir druską.
  3. Nida Degutienė (Nidos receptai): Jei jums (arba ypač jūsų vaikams) sunku pamilti pusrytinę košę, išmėginkite ją kitu pavidalu - avižinių sausainių forma! Nustebsite, kai perskaitysite šių sausainių sudėtį: avižiniai dribsniai, bananai, malti migdolai ir kokosai, džiovintos mėlynės, klevų sirupas ir šiek tiek alyvuogių aliejaus.
  4. Nida Degutienė (Nidos receptai): Tikrai nesu iš tų, kuri apsieitų be kokio nors saldėsio prie rytinės kavos puodelio ar malšinant alkio kirminėlį darbo dienai besibaigiant.
  5. Grūstuve ar rankomis sutrupinkite sausainius. Anakardžius šiek tiek paskrudinkite ir susmulkinkite peiliu. Sutirštintą (kondensuotą) pieną sumaišykite su kava. Galite pirkti ir jau paruoštą sutirštintą pieną su kava. Avižinius sausainius smulkiai sutrupinkite ir sumaišykite su maltais riešutais, minkštu sviestu.
  6. Viename dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, sausainių trupinius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Kitame inde varškę ištrinkite su minkštu sviestu, suberkite cukrų ir atsargiai įmaišyti standžiai išplaktus baltymus.
  7. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad šiek tiek atšiltų. Šakute sutrinkite bananą.

Sausainiai su riešutų sviestu ir medumi

Ingredientai:

  • Riešutų sviestas
  • Medus
  • Kokosų aliejus
  • Miltai
  • Kepimo milteliai
  • Kanapių sėklos

Gaminimo eiga:

  1. Kartu sumaišykite riešutų sviestą, medų ir kokosų aliejų. Jei medus ar kokosų aliejus kieti, viską lengvai pašildykite.
  2. Miltus gerai permaišykite su kepimo milteliais. Suberkite į riešutų sviesto masę kartu su kanapių sėklomis. Viską gerai išmaišykite.
  3. Rankomis formuokite rutuliukus, juos lengvai paspauskite, kad pasidarytų šiek tiek plokšti. Dėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
  4. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje 12-15 minučių, arba kol iškepa. Sausainius išdėkite ant grotelių, kad atvėstų.