Turbūt ne veltui kebabinę galima rasti bene kiekviename Lietuvos mieste! Kebabą mėgsta beveik visi, todėl kviečiame pasilepinti ir pasigaminti mūsų išbandytą receptą. Šiandien siūlau pasigaminti visais atžvilgiais kietesnę naminę kebabo lavaše versiją. Vietoje neaiškios kilmės mėsos dedu sultingą, minkštutėlę ir skonio pilną vištieną. Vietoje kopūsto - gardžios salotos, pomidorai, marinuoti agurkai. Vietoje riebaus majonezo padažo - česnaku ir krapais gardintas graikiškas jogurtas.
Ingredientai
Kebabui (4 porcijos):
- 400 g šviežios vištienos filė
- 4 lavašai (galima pakeisti tortilijomis)
- Pekino kopūsto (pagal skonį)
- 2 pomidorai
- 2 agurkai (vidutinio dydžio)
- 1 mažas smulkintas svogūnas
- Druskos, pipirų
- 1 smulkinta česnako skiltelė
Padažui:
- Pomidorų padažo
- 4 v.š. majonezo
- 4 v.š. grietinės
- 2 v.š. natūralaus jogurto
- 1 smulkiai tarkuoto agurko
- 3-4 trintų česnako skiltelių
- Smulkintų krapų
- Kitų mėgstamų prieskonių (pvz.)
Gaminimo eiga
- Supjaustome vištieną mažais gabaliukais.
- Susmulkintą vištieną kepame keptuvėje, pabarstome druska, pipirais, česnaku, susmulkintu svogūnu ir kepame kol švelniai apskrus.
- Kol mėsa kepa, susmulkiname daržoves.
- Ruošiame padažą: sumaišome visus padažo ingredientus išskyrus pomidorų padažą ir paliekame šiek tiek pastovėti (gali net per naktį - nuo to skonis bus tik sodresnis).
- Ruošiame kebabus: imame lavašą, ištepame jį pomidorų padažu, į vidurį stulpeliu dedame pekino kopūstą, mėsą, agurką, pomidorą, svogūną ir užpilame apie 3 v.š. padažo.
Gamindama naminius kebabus šeimai, dažniau renkuosi jauną, šviežio derliaus kopūstą nei pekino kopūstą, bet jei pastarąjį mėgstate labiau - galite gaminti su juo. Jei nuspręsite gaminti su šviežiu kopūstu, jį stenkitės supjaustyti kuo ploniau, supjaustytą apibarstykite druska ir būtinai, labai gerai, keletą minučių pamaigykite iki kol išsiskirs sultys. Dubenėlyje sumaišome natūralaus skonio jogurtą, pomidorų padažą, majonezą, įspaudžiame česnako skilteles, beriame smulkiai pjaustytus marinuotus agurkėlius, svogūnų laiškus ir gerai išmaišome. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek aliejaus.
Kitas receptas
Ingredientai:
- 500 g vištienos krūtinėlės
- 150 ml natūralaus jogurto
- 4 česnako skiltelės
- 1 svogūnas
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus
- Prieskoniai pagal skonį: kuminas, raudonėlis, pipirai, druska, paprika
- 1/2 ilgavaisio agurko
- 150 ml natūralaus jogurto
- Juodųjų pipirų
- Druskos
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. citrinos sulčių
- Mėtos
- Lavašas
- Salotos
- Ridikėliai
- Pomidorai
Gaminimo eiga:
- Vištieną supjaustome juostelėmis.
- Supilame jogurtą, įspaudžiame česnaką ir suberiame juostelėmis supjaustytą svogūną. Pilame citrinos sultis, alyvuogių aliejų, ir beriame prieskonius pagal skonį: kuminą, raudonėlį, pipirus, druską ir papriką.
- Vištienos filė, supjaustytą juostelėmis, dėkite į įkaitintą aliejų keptuvėje. Suberkite smulkiai pjaustytus svogūnus, o prieš baigiant kepti įpilkite graikiško jogurto (apie 200 g).
- Vištieną apiberkite mėgstamais prieskoniais ir uždengus dangčiu patroškinkite kelias minutes.
- Paruošiame padažą. Agurką sutarkuojame ir nusunkiame, skystį išpilame.
- Tarkuotą agurką sumaišome su jogurtu, smulkintomis mėtomis ir česnaku. Pagardiname alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, beriame druskos bei pipirų pagal skonį.
- Kitas padažo variantas: Likusį graikišką jogurtą sumaišykite su džiovintais krapais, druska ir tarkuotais arba išspaustais česnakais ir gerai išmaišykite.
- Formuojame kebabus. Ant lavašo dedame smulkintas salotas, ridikėlius, pomidorus, keptos vištienos gabalėlius. Apšlakstome paruoštu padažu, užlenkiame apačią ir susukame.
Naminiai kebabų receptai praverčia, kai stinga laiko, o valgyti norisi čia ir dabar. Tačiau nors ir greitas, šis maistas yra sveikas. Kuo daugiau daržovių, tuo ir sveikiau, ir gardžiau. Kebabą valgykite šiltą. Tik nesakykite, kad kartais slapčia nepasimėgaujate kebabu iš artimiausios kebabinės.
Kebabų istorija siekia daug tūkstančių metų. Šašlykas - tai ant ugnies kepta mėsa. Jį pradėjo gaminti klajoklių tautos, kurios mėsai kepti naudojo iešmus. Šiandien šašlykas gaminamas tiesiog visur.