Kepkite ir mėgaukitės, kai tik turite cukinijų. Šie maistingi keksiukai puikus kasdieniškas desertas, tinka ir pasimėgavimui savaitgalio pusryčiams. Vasaros pabaigoje gausiai derančios mūsų platumose cukinijos - itin nepretenzingos: auginamos nereikalauja nuolatinės priežiūros, iš jų galima pagaminti daugybę nebrangių patiekalų, be to, jaunų cukinijų visus metus nepritrūksta parduotuvėse.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad prekybos centruose cukinijos populiarios ištisus metus: „Daržovės vis dar lieka vienos iš pigiausių produktų, todėl tikrai sutaupysite. Cukinijos - itin universalios, pritaikomos daugybėje patiekalų. Jos tinka ne tik blyneliams, apkepams, troškiniams, sriuboms, jas galima kepti įdarytas, dėti į faršą, marinuoti, rauginti, kartu su kitomis daržovėms konservuoti žiemai - tokia mišrainė pravers ant žiemos vaišių stalo, netikėtai užsukus svečiams.“
O. Suchočeva siūlo cukinijas panaudoti ir kepant saldžius daržovių pyragus bei keksiukus: „Galite į tešlą dėti džiovintų vaisių arba šokolado gabaliukų, taip pat į kvietinius ar ruginius miltus įmaišyti sorų, migdolų, kokosų, bolivinių balandų ar burnočių miltų: kaskart bandykite vis kitokius ir stebinkite artimuosius kulinariniais eksperimentais.“
Cukinijų nauda sveikatai
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad cukinijos ne tik naudingos akims, odai ar imunitetui, bet ir padeda kontroliuoti svorį - jose esančios skaidulos mažina alkio jausmą. Juolab, kad, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai labai naudinga daržovė.
„Cukinijos ne tik aprūpina mūsų organizmą kaliu, fosforu, magniu, kalciu, geležimi, vitaminais C, A, E, B6 ir B2 - jose esančios skaidulos mažina ir alkio jausmą. Be to, cukinijos vertingos dėl karotinoidų: liuteino, zeaksatino, beta karoteno, beta kriptoksantino. Tai itin svarbu norintiems kuo ilgiau išsaugoti gerą regėjimą arba pristabdyti akių ligų(kataraktos ar glaukomos) progresavimą“, - sako dr. E. Gavelienė.
Ir nors dažnai manoma, kad karotinoidų gausu tik morkose, jų yra ir cukinijose: „Liuteinas bei zeaksatinas saugo akis ir nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio. Beta karotenas, kaip antioksidantas, saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, padeda išlaikyti odos elastingumą, stiprina imunitetą. O kripkoksantinas, kurio randama cukinijose, gali būti naudingas norint išvengti vėžio.“
Pati naudingiausia cukinijų savybė - jos padeda sureguliuoti vandens balansą organizme. Cukinijos padeda pašalinti iš organizmo druskų perteklių, pasižymi šlapimą varančiu poveikiu. 90% cukinijų masės sudaro vanduo. Šį skystį organizmas įsisavina geriau negu paprastą vandenį. Cukinijos padeda stiprinti visą organizmą (dėl didelio karotino ir vitamino C kiekio).
Cukinijų keksiukų receptai
Cukinijų keksiukai su sūriu
Reikės:
- 300 g kvietinių miltų
- 2 a. š. kepimo miltelių
- 0,5 a. š. druskos
- Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 180 g tarkuoto sūrio (čederio, fermentinio ar varškės)
- 250 g tarkuotų cukinijų
- 2 nedidelių smulkiai pjaustytų svogūnų
- 220 ml pieno
- 2 didelių kiaušinių
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Keksiukų formeles ištepkite riebalais arba sudėkite į juo popierinius indelius.
- Cukiniją sutarkuokite, tarkius suberkite į rėtį, apibarstykite druska ir palikite, kad išsiskirtų skystis.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir pipirus. Išmaišykite, suberkite sūrį ir sumaišykite.
- Atskirame dubenyje sumaišykite nuspaustą cukinijų masę, svogūną, pieną ir kiaušinius, gerai išmaišykite.
- Sudėkite šlapius ingredientus į sausus ingredientus ir maišykite tik kol miltai sudrėks - nepermaišykite.
- Išdėliokite tešlą keksiukų formelėse.
- Kepkite 25-35 minutes (nelygu keksiukų dydis), kol bus švelniai auksinės rudos spalvos, o įsmeigtas dantų krapštukas ištraukus liks sausas.
- Išimkite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti ant grotelių, po to išimkite iš formelių.
- Patiekite keksiukus šiltus arba kambario temperatūros.
Sveikuoliški cukinijų keksiukai su šokoladu
Reikės:
- 450 g ekologiškos cukinijos
- 80 g susmulkintų migdolų riešutų (migdolų miltų)
- 60 g ekologiškos kakavos
- 2 vnt. ekologiškų kiaušinių
- 80 g ekologiško juodojo šokolado 70 proc.
- 60 g neraf. cukraus
Kaip gaminti:
- Cukinijas smulkiai sutarkuojame, dedame kiaušinius, tirpintą atvėsintą šokoladą ir gerai išmaišome.
- Riešutus, kakavą, cukrų bei cinamoną taip pat gerai išmaišome.
- Sujungiame šlapią ir sausą mases ir viską išmaišome.
- Paruoštą keksiukų tešlą dedame į keksiukų formeles ir kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min.
Keksiukai su cukinijomis
Reikės:
- 3 puodelių bet kokių miltų
- 2,5 puodelio smulkintų cukinijų
- 2 kiaušinių
- 1 puodelio cukraus
- 1 puodelio augalinio aliejaus
- 1 šaukšto kepimo miltelių
- 1,5 šaukštelio malto cinamono
- Žiupsnelio druskos
- 2 šaukštelių vanilės ekstrakto
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
- Atskirame dubenyje sumaišykite kiaušinius, tarkuotą cukiniją, cukrų, aliejų ir vanilę.
- Drėgną mišinį supilkite į miltų mišinį ir išmaišykite.
- Supilkite tešlą į paruoštas keksiukų formeles, užpildydami jomis 2/3 tūrio.
KETO cukinijų keksiukai
(8-9 keksiukai po 70g)
- 800 g cukinijos - sutarkuoti
- 2 kiaušiniai - suplakti
- 180-200 g sūdytos žuvies - supjaustyti smulkiais kubeliais
- 90-100 g svogūno - supjaustyti smulkiais kubeliais
- 200 g brandinto sūrio - sutarkuoti
- 200 g žalių daržovių (šparaginių pupelių, kale kopūsto, špinatų) - supjaustyti smulkiais kubeliais
- 1-2 skiltelės česnako - sukapoti arba 1 a.š. džiovintų česnakų
- 2 v.š. migdolų miltų
- 1 a.š. ciberžolės ir žiupsnis pipirų, garstyčių ir paprikos miltelių
Gaminimo eiga:
- Viską sumaišyti.
- Išskirstyti į keksines ir kepti 25-30min./170C.
- Galima valgyti atvėsintus su salotomis.
Maistinė vertė 100 g cukinijų:
100 g cukinijų yra apie 20 kcal.