Kiek daugiau saulės ir dažnesnis mėlynas dangus siunčia aiškų signalą, kad šaltasis metų sezonas - jau į pabaigą.
Ingredientai tešlai:
- 150 g miltų
- 100 g margarino
- 3 šaukštai šalto vandens
- druskos
Ingredientai įdarui:
- 4 šaukštai maltų džiūvėsėlių
- 3 kiaušinių baltymai
- petražolių lapelių
- muskato riešuto
- druskos pagal skonį
- kiaulienos arba kiaulienos/jautienos faršas - 1 kg
- svogūnai - 2 galvutės
- Sviesta - gabalėlis
- Švieži kapoti krapai - 2 saujelės
- Druska, pipirai
- 1/2l
Kiti ingredientai:
- 1 viščiukas
- 2 šaukštai aliejaus
- Truputis druskos
- 1 pak.
- Truputis vanil.
- 2v.š.
- 1a.š.
- Druskos ir ką tik maltų pipirų
- 1 pak.
- 1 kiaušinis
- 3 arb. š.
- 2 valg. š.
- Druskos
- Svogūnų laiškų pabarstymui
- 1 citrinos nutarkuotos žievelės
- 4 vnt.
- 3 vnt.
- 8 vnt.
Gaminimas
Pirmiausiai įjunkite orkaitę ir įkaitinkite ją iki 180-200 laipsnių.
Iš miltų, 140 g sviesto, kepimo miltelių, grietinėlės ir druskos paruošti vientisą tešlą.
Sumaišius visus ingredientus lietiniams iškepti didelius blynus.
Vištos šlauneles perpjauname per sąnarį, įtriname druska bei pipirais ir palaikome 1val.
Miltus persijoti į dubenį.
Cepelinų gaminimas
Bulves nuskutame, nuplauname.
12 bulvių išverdame ir sugrūdame mediniu grūstuvu, arba sumalame mėsmale.
20 bulvių sutarkuojame nuspaudžiame skystį ir leidžiame nusistovėti krakmolui.
Tada skystį nupilame, o ant dugno likusį krakmolą dedame į tarkius.
Jeigu krakmolo nuo bulvių liko nemažai, papildomai jo dėti nereikia, tačiau jeigu jo mažai, geriau įdėti 1-2 valgomuosius šaukštus krakmolo.
Tarkius sumaišome su virtomis ir sugrūstomis bulvėmis ir gerai išminkome.
Jeigu norite, kad cepelinai būtų baltesnis, tarkius galima apšlakstyti citrinos cultimis arba įdėti kelias sutrintas C vitamino tabletes.
Iš bulvių masės rankomis darome 1 cm storumo blynus, dedame įdaro ir sulipiname kraštus.
Jeigu tešla kimba prie rankų, sušlapinkite jas vandeniu.
Dideliame puode užviriname vandenį.
Kad cepelinai tikrai neišsileistų, į vandenį, kuriame virs cepelinai, galima įpilti stiklinėje vandens ištirpinto krakmolo (1 valgomasis šaukštas).
Cepelinų įdaro gaminimas
Svogūnus smulkiai suplaustome, pakepiname svieste ir dedame į mėsos faršą.
Ten pat dedame kapotus krapus, pagardiname druska, pipirais.
Viską gerai sumaišome.
Formuojame cepelinus.
Patarimai ir idėjos
Po Velykų užsilikęs margučių kalnas šaldytuve daugeliui kelia galvos skausmą. Vis dėlto, tai proga pigiau ir tvariau pasigaminti gardžių užkandžių bei patiekalų.
Yra daugybė puikių būdų, kaip panaudoti po Velykų likusius kietai virtus kiaušinius.
Vienas iš klasikinių variantų - tai paruošti gardžią ir pigią kiaušinių mišrainę.
Tiesiog supjaustykite kietai virtus kiaušinius mažais gabalėliais ir sumaišykite juos su majonezu, garstyčiomis, kubeliais supjaustytais salierais, svogūnais ir prieskoniais, pavyzdžiui, druska bei pipirais.
Dar vienas universalus būdas panaudoti kietai virtų kiaušinių likučius - juos įdaryti: tereikia išimti jų trynius, perpjovus per pusę.
Išimtus trynius sumaišykite su majonezu, garstyčiomis, šlakeliu acto ir prieskoniais, o po to mišinį sukrėskite į kiaušinių baltymus.
Tokio užkandžio puikus garnyras - paprikos, šviežios žolelės ar traški šoninė.
Dar vienas puikus būdas sunaudoti po Velykų likusius virtų kiaušinių likučius - panaudoti juos pigesniems, bet gardiems ir pikantiškiems kepiniams.
Pasigaminkite pikantiškų keksiukų ar bandelių, į jų tešlą įmaišydami kietai virtų kiaušinių, sūrio, žolelių ir prieskonių.
Kietai virtus kiaušinius taip pat galite naudoti kreminiam kišui gaminti.
Tokie pikantiški kepiniai puikiai tiks priešpiečiams, net pietums ar vakarienei, o mėgautis jais galima tiek karštais, tiek šaltais.
Kietai virtų kiaušinių likučius galima išsaugoti marinuojant juos aromatingame sūryme.
Tiesiog pavirkite acto, vandens, cukraus, druskos bei prieskonių, pavyzdžiui, garstyčių sėklų, pipirų grūdelių ir lauro lapų, mišinį.
Tuomet karštą marinatą užpilkite ant nuluptų kietai virtų kiaušinių sterilizuotame stiklainyje.
Leiskite jiems atvėsti iki kambario temperatūros, tada stiklainį uždarykite ir bent savaitę palaikykite šaldytuve, kad išryškėtų skonis.
Tokiu būdu konservuotais kiaušiniais galima pigiai, skaniai ir pikantiškai pagardinti salotas, sumuštinius ar mėsos patiekalus, o šaldytuve juos galima laikyti kelias savaites.