pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminis lavašas: paprastas receptas ir daugybė panaudojimo būdų

Lavašas - universalus kepinys, tinkantis įvairiems patiekalams ir užkandžiams. Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip pasigaminti naminį lavašą, bei idėjų, kaip jį panaudoti.

Baltyminis lavašas: puikus pasirinkimas sportuojantiems

Tiems, kas stengiasi savo mityboje padidinti baltymų kiekį, šis lavašas turėtų praversti kaip idėja bet kuriam dienos patiekalui ar užkandžiui. Kitas recepto pavadinimas galėtų būti baltyminis lavašas, nes šioje plokščioje "duonoje" iš viso apie 60 g baltymų! Jį itin lengva pagaminti (galima išsikepti ir iš anksto), o į vidų įsukusi mėgstamiausius priedus - gaunu sotų, skanų ir maistingą suktinį, kuris kaskart gali būti vis kitokio skonio.

Kadangi jau praminiau šį kepinį baltyminiu lavašu su 60 g baltymų, svarbu paminėti, kad net 42 g jų atkeliauja iš GRŪDĖTOS varškės, o likusieji - iš kiaušinių. Mano mėgstamiausia - Pieno Žvaigždžių GRŪDĖTA varškė, kuri visada būna itin smulkiais ir maloniais grūdeliais bei švelnaus skonio. Ją dažniausiai valgau tiesiog vieną ar gardinu granola ir uogiene. Tai vienas tų produktų, kuris pasotina, yra natūralus ir taip lengva jį pagriebti, kai esi išalkęs.

Baltyminio lavašo ingredientai:

  • Grūdėta varškė
  • Kiaušiniai

Gaminimo eiga:

  1. Įjungiu orkaitę, nustačiusi 190 laipsnių temperatūrą. Režimas - kaitinimas iš viršaus ir apačios be vėjelio. Groteles įstatau vienu lygmeniu žemiau, nei centras.
  2. Grūdėtą varškę ir kiaušinius sumalu kokteilinėje (arba naudodama rankinį smulkintuvą) iki vientisos masės.
  3. Kepimo skardelę ar stiklinę formą, kurios dydis apie 35 x 25 cm, iškloju kepimo popieriumi. Jei tokio dydžio formos nėra, naudoju didelę orkaitės skardą (ją taip pat iškloju popieriumi).
  4. Varškės ir kiaušinių masę išpilu į kepimo formą ir mentele tolygiai paskirstau per visą formos paviršių. Jei naudoju didelę orkaitės skardą, masę paskirstau ne per visą paviršių, o maždaug 35 x 25 cm dydžio plote. Jei masė bus paskirstyta itin plonu sluoksniu, iškeptas lavašas gali lengvai plyšti.
  5. Skardą dedu į paruoštą jau įkaitintą orkaitę ir kepu apie 25-35 minutes (kepimo laikas priklauso nuo orkaitės). Iškepęs lavašas yra rusvai ir tolygiai apskrudusiu paviršiumi ir iškilęs.
  6. Lavašui iškepus, jį išimu iš orkaitės ir palieku kurį laiką šiek tiek atvėsti skardoje. Jis sukrenta ir atvėsęs lengvai, neplyšdamas išsiima iš kepimo formos. Tuomet jau galiu naudoti įvairiems suktiniams gaminti. Taip pat jis puikiai išsilaiko šaldytuve net kelias dienas, jei yra sandariai uždarytame inde.

Naminis lavašas be mielių

Lavašų receptų pilna įvairiausių, kai pirmą kartą bandžiau šį, pasirinkau, nes neturėjau namuose mielių.

Ingredientai:

  • ~ 500 g miltų
  • Apie 200 g vandens
  • Druska
  • Sviestas
  • Aliejus
  • Kiaušinis
  • Kepimo milteliai

Gaminimo eiga:

  1. Miltus supilti į dubenį, suberti druską ir pilti verdantį vandenį.
  2. Išmaišom kaip galim, tešla bus kietoka, kai vos pravės, gerai išminkome rankomis.
  3. Minkome, kol atvėsta ir sudedame sviestą, aliejų ir kiaušinį, vėl gerai išminkome.
  4. Imame gerą saują miltų ir sumaišome su kepimo milteliais.
  5. Beriame juos į tešlą ir vėl paminkome, miltų imam tiek, kad užminkome minkštą elastingą tešlą. (Miltų dedu ir vis paminkau paminkau, kol tešla nebelimpa prie rankų. Jei sudėsit visus 500 g. miltų ar daugiau, užminkysit kietą tešlą, bus sunku minkyti, bet tada lavašas bus labai arti to, kur perkat greito maisto restorane.
  6. Apipjauname norimą formą ar kvadratą, ar apskritimą ir kepame iki vidutinės kaitros įkaitintoje keptuvėje be riebalų.
  7. Iškepusius lavašus dedame į perlenktą drėgną rankšluostį.

Lavašo suktinukai: greiti ir skanūs užkandžiai

Lavašo suktinukai yra greitai pagaminamas užkandis, kurio įdaras gali būti labai įvairus: nuo pikantiško iki saldaus. Dažniausiai suktinukus gaminame pikantiškus. Jie puikiai atrodo patiekti ant stalo, juos patogu pasiimti į gamtą, iškylas ar kelionę. Aš lavašo suktinukų pridariau vykstant į sodybą, nes nuvažiavus visuomet norisi kažko užkąsti. Taigi, suktinukai - puikus pasirinkimas.

Labai tinka iškyloms (laikyti šaltkrepšyje), užkandžiams prie TV ar pusryčiams. Visais atvejais - net pietums.

„Šių suktinukų pagaminimas neatims daug laiko, o ant stalo galėsite patiekti jau iškart nemažą kiekį užkandžių. Lavašo suktinukai gali būti puikus užkandis gamtoje, priešpiečiams, lengviems pietums mokykloje ar darbe“, - sako tinklaraštininkė Liucija. Įdarą suktinukams taipogi galite labai lengvai pakoreguoti pagal save - rinkitės savo mėgstamą kumpį, sūrį, kreminį sūrį ir majonezą.

Joninių dieną laukiate atvykstant draugų ar artimųjų, o juos pavaišinti norisi greitai pagaminamais užkandžiais? Tuomet jums tikrai pravers šis lavašo suktinukų receptas, kuris sužavės visus ragautojus. Lavašo suktinukams reikės: lavašo, mėgstamo tepamo sūrelio, krabų lazdelių, agurko, paprikos, svogūno laiškų, krapų. Išsivyniojame lavašą.

„Dauguma Jūsų žinomų užkandžių pabodę ir norisi ko nors naujo? Išbandykite lavašo suktinukus su kumpiu ir sūriu. Patiks tikrai visiems“, - sako recepto autorė Liucija. Reikės: 2 didelių lavašo lakštų; 250 g kumpio; 1 agurko; 230 g kambario temperatūros kreminio sūrio (pvz.: „Philadelphia“); 5 valg. š. majonezo; 150 g fermentinio sūrio; 1 nedidelės saujos susmulkintos petražolės (nebūtina).

Įvairūs lavašo suktinukų receptai

Štai keletas idėjų, kaip galite įdaryti lavašą:

  • Su lašiša ir sūreliu: Lavašą ištepkite tepamu sūreliu, ant viršaus išklokite salotų lapus bei lašišos gabalėlius, pabarstykite šviežiai maltais pipirais.
  • Su rūkyta lašiša ir krapais: Lavašą sutepti lydytu sūreliu, apibarstyti smulkintais krapais, visą plotą padengti salotų lapais, ant viršaus suberti smulkintą lašišą ir citriną.
  • Su vištiena ir daržovėmis: Supjaustykite visas daržoves, salotų nepjaustykite. Lavašą perkirpkite (lavašo nepjaukite, nes sutrūkinės) į dvi dalis. Iškepkite vištienos krūtinėlę.
  • Su krabų lazdelėmis: Lavašą sutepti majonezu, ant viršaus sudėti supjaustytus pomidorus, krabų lazdeles, paprikas ir sutarkuotą agurką. Tada sudėti vištienos filė gabaliukus ir sūrį.
  • Su varške ir alyvuogėmis: Varškę sutriname su susmulkintu česnaku, alyvuogėmis, smulkintais krapais bei druska. Aptepame lavašus majonezu, paskleidžiama varškės masę ir viską suvyniojame. Suvyniojus, padedame 2 val. į šaldytuvą. Patiekiame supjaustę ritinėliais.
  • Su kumpiu ir marinuotais agurkais: Smulkiai supjaustykite kumpį. Kubeliais supjaustykite agurkus. Sutarkuokite sūrį. Visus susmulkintus ingredientus sumaišykite su majonezu ir susmulkintais krapais. Gautu mišiniu aptepkite lavašą, suvyniokite į ritinį ir supjaustykite riekelėmis.
  • Su vištiena ir avokadu: Vištieną supjaustyti į gabalus. Sumaišyti su druska, pipirais ir aptepti sojų padažu, apkepti grilyje. Pomidorai supjaustyti griežinėliais. Avokadą supjaustyti kubeliais. Lavašą aptepti majonezu. Išdėstyti salotas, vištieną, avokadą, pomidorus.
  • Su sūdyta lašiša: Lavašo lakštą aptepame majonezu. Suplėšome salotų lapus, išdėliojame tolygiai ant lavašo. Pjaustome riekelėmis agurką, gabaliukais sūdytą lašišą, dedame ant lavašo. Lavašą susukame ir paliekame pastovėti apie valandą.

Kiti lavašo panaudojimo būdai

Be suktinukų, lavašą galima naudoti ir kitiems patiekalams gaminti:

  • Kebabai: Ant tortilijos ar lavašo tepame padažą, ant viršaus dedame vištienos ir daržovių ir suvyniojame į suktinuką.
  • Blyneliai: Sumaišykite pakepintą faršą kartu su tarkuotomis daržovėmis, prieskoniais ir sūriu. Tinka keptuvė, kurios ne gaila kaitinti be riebalų.

Naminio lavašo receptas su speltų miltais

Pastaruoju metu pamėgau speltų miltus, ir lavašui jie itin tinkami.

Ingredientai:

  • 350 g speltų miltų
  • 150 ml drungno vandens
  • 30 ml bekvapio aliejaus
  • Žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

  1. Miltus įsijoju į gilų indą, supilu vandenį, aliejų ir beriu druskos. Ji, beje, nėra būtina, jei lavašas bus valgomas su sūrumo turinčiu maistu.
  2. Pradžioje maišau šaukštu, o kai tešla pradeda atšokti nuo indo sienelių - imuosi minkyti. Tai trunka neilgai, tešla tampa tąsi ir nelimpanti prie rankų. Ją supjaustau į 10 lygių dalių.
  3. Kaičiu ugnį ir virš jos statau keptuvę. Darbastalį pabarstau trupučiu miltų, dedu gabalą tešlos ir kočioju ploną kiek įmanoma apvalų lakštą. Jei norite idealaus apvalumo - reikėtų išmatuoti keptuvės diametrą, iškočioti didelį lakštą ir, uždėjus tokio pat dydžio lėkštę, išpjauti reikalingą dydį. Man asmeniškai netobula forma patinka labiau.
  4. Lakštą dedu į gerai įkaitusią keptuvę, tešloje esančio aliejaus užtenka, kad lavašas neliptų prie dugno. Kol kepa viena pusė - apie 1-2 min. - iškočioju kitą lakštą, tuomet lavašą apverčiu, lukteliu apie 30-40 sekundžių ir kepinį dedu į paruoštą lėkštę.