Šafranas, dažnai vadinamas "raudonuoju auksu", yra vienas iš labiausiai vertinamų prieskonių pasaulyje dėl savo unikalaus skonio, kvapo ir gydomųjų savybių. Šiame straipsnyje aptarsime šafrano naudą sveikatai ir jo panaudojimą gaminant skanią ir sveiką arbatą.
Istorinis šafrano panaudojimas
Per visą istoriją šafranas buvo labai vertinamas ne tik dėl kulinarinio naudojimo, bet ir dėl daugybės gydomųjų ir emocinių savybių. Senovės civilizacijos, įskaitant egiptiečius, graikus ir romėnus, pripažino unikalias šafrano savybes ir dažnai naudojo jį įvairioms gydymo priemonėms. Egipto faraonai egzotiškąjį šafraną merkdavo į vonias maudynių metu, kad nuslopintų nepageidaujamus kvapus. Buvo tikima šafrano, kaip afrodiziako savybėmis.
Šafranas kildinamas iš Graikijos ir pietvakarinės Azijos, o žodis „šafranas“ yra persų kilmės. VII a. pr. Kr. Asirijoje šafraną pradėjo naudoti kaip prieskonį. Persijoje šafrano siūlelius įausdavo į audinius, aukodavo dievams, o šio prieskonio arbata gydydavo liūdesį. Po Romos imperijos žlugimo, apie šafraną sužinojo visa Europa.
Kas yra šafrano arbata?
Šafrano arbata, gaminama iš gyvybingų šafrano krokų gėlių gijų, pasižymi unikaliu skonio ir galimos naudos sveikatai deriniu. Ši arbata - tai ne tik skonis; joje gausu junginių, galinčių pagerinti jūsų emocinę savijautą. Šafrano sudėtyje yra antioksidantų ir nuotaiką gerinančių savybių, kurios gali padėti palengvinti nerimo ir depresijos simptomus. Vos nedidelis kiekis šafrano gali smarkiai paveikti jūsų nuotaiką.
Šafrano arbatos nauda sveikatai
Šafrano arbata turi daug naudingų savybių sveikatai, įskaitant:
- Nuotaikos gerinimas: Šafranas padeda kovoti su depresija, didindamas serotonino lygį smegenyse. Šafrano sudėtyje yra tokių junginių kaip krocinas ir safranalas, kurie pasižymi nuotaiką gerinančiomis savybėmis.
- Nerimo mažinimas: Tyrimai rodo, kad šafrano sudėtyje yra biologiškai aktyvių junginių, tokių kaip krocinas ir safranalas, kurie gali padėti palengvinti nerimo simptomus.
- Atsipalaidavimo ir ramybės skatinimas: Tyrimai rodo, kad biologiškai aktyvūs šafrano junginiai, ypač krocinas ir safranalas, gali pagerinti nuotaiką ir padėti pajusti ramybę.
- Antioksidacinės savybės: Pagrindiniai šafrano antioksidantai - krocinas, pikrokrocinas ir safranalas - atlieka svarbų vaidmenį kovojant su oksidaciniu stresu jūsų organizme.
- Miego kokybės gerinimas: Tyrimai rodo, kad šafrano sudėtyje yra tokių junginių kaip krocinas ir safranalas, kurie pasižymi miegą skatinančiomis savybėmis.
- Proto aiškumas: Šafrano arbata gali labai padidinti jūsų protinį aiškumą ir kognityvines funkcijas, todėl tai yra natūralus būdas sustiprinti dėmesį ir koncentraciją.
- Vėžį stabdančios savybės: Šafranas turi daug antioksidantų, kurie padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus, susijusius su lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip vėžys.
- PMS simptomų mažinimas: Įrodyta, kad 20-45 metų amžiaus moterims kasdien vartojant po 30 mg šafrano, PMS simptomai, tokie kaip dirglumas, galvos skausmas, potraukis maistui ir skausmas, buvo sėkmingai pašalinti.
- Afrodiziako poveikis: Tyrimai parodė, kad šafranas gali turėti afrodiziako savybių, ypač žmonėms, vartojantiems antidepresantus.
- Apetito mažinimas ir svorio kritimas: Mokslinių tyrimų duomenimis, šafranas mažina apetitą, o tai gali padėti išvengti užkandžiavimo ir numesti svorio.
- Širdies ligų rizikos veiksnių mažinimas: Tyrimai su gyvūnais ir mėgintuvėliuose rodo, kad antioksidacinės šafrano savybės gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir neleisti užsikimšti kraujagyslėms bei arterijoms.
- Cukraus kiekio kraujyje mažinimas: Tai buvo pastebėta atlikus tyrimus mėgintuvėliuose ir diabetu sergančiomis pelėmis.
- Alzheimerio liga sergančių atminties gerinimas: Šafrano antioksidacinės savybės gali pagerinti suaugusiųjų, sergančių Alzheimerio liga, pažinimą.
Kaip paruošti šafrano arbatą
Šafrano arbata ruošiama iš šafrano siūlų - būtent jų koncentracijoje slypi naudingosios savybės. Štai kaip ją paruošti teisingai:
- Užvirinkite vandenį, bet neleiskite jam intensyviai virti.
- Į puodelį įdėkite 4-5 šafrano „siūlus“.
- Užpilkite juos karštu (bet ne verdančiu) vandeniu.
- Uždenkite puodelį lėkštute ar dangteliu ir palikite 10-15 minučių, kad prieskonis tinkamai pritrauktų.
Prieš naudojant šafraną, rekomenduojama pusvalandį pamirkyti jį karštame vandenyje (galima ir baltame vyne). Taip šafranas atskleidžia daugiausia savo aromatų. Šį vandenį į patiekalą supilti reikia gaminimo pabaigoje (šafraną, žinoma, taip pat įdėkite į gaminamą patiekalą). Jei šafraną į patiekalą dėsite sutrintą, trinkite jį tik prieš pat naudojimą.
Šafrano naudojimas kasdieniame gyvenime
Šafrano įtraukimas į kasdienį gyvenimą gali būti naudingas būdas pagerinti tiek kulinarinę patirtį, tiek emocinę sveikatą. Pradėkite nuo žiupsnelio šafrano į rytinę arbatą ar kavą. Šafraną taip pat galite naudoti gamindami maistą, įberdami jo į ryžių patiekalus, sriubas ar troškinius, kad įgautumėte ryškią spalvą ir unikalų skonį. Mėgstantiems kepti, pabandykite šafraną įmaišyti į desertus, pavyzdžiui, pyragus ar kremus.
Šafranas yra subtilaus skonio ir aromato, todėl jį lengva įtraukti į savo racioną. Jis puikiai dera su pikantiškais patiekalais ir turėtų būti mirkomas karštame vandenyje, kad įgautų gilesnį skonį. Taip pat galite įsigyti šafrano papildų ir pasinaudoti jo teikiama nauda.
Kaip išsirinkti ir saugoti šafraną
Kuo sodresnė ir tamsesnė šafrano spalva, tuo jis geresnės kokybės. Įtariai žiūrėkite į šviesiai oranžinį ar geltoną prieskonį. Žinoma, jei norite turėti tikrą, kokybišką produktą, nesusigundykite žema kaina - tai pirmas netikro šafrano požymis. Pačius šafrano siūlelius reikia laikyti vėdinamoje (vėsioje) ir tamsioje vietoje.
Šafranas Ajurvedoje
Šafranas paminėtas seniausiuose Ajurvedos traktatuose, kaip „Čaraka Samhita“ ir „Sušruta Samhita“ (apie 500 m. prieš Kristų). Jis yra svarbus daugelio medicinos receptų sudedamoji dalis. Šafranas veikia atjauninančiai (Rasayana). Subalansuoja pita, vata ir kapha došas, todėl yra vadinamas tridoša.
Galimas šalutinis šafrano poveikis ir dozavimas
Šafranas paprastai yra saugus, šalutinio poveikio beveik neturintis prieskonis. Nedideli šafrano kiekiai, naudojami ruošiant maistą, tikrai nesukelia nepageidaujamo poveikio. Kaip maisto papildą žmonės gali saugiai suvartoti iki 1,5 g šafrano per dieną. Tačiau įrodyta, kad norint gauti maksimalią naudą organizmui, pilnai pakanka ir 30 mg šafrano per dieną.
Kalbant apie galimą šalutinį šafrano poveikį, svarbu paminėti, kad tik didelės - 5 g ar didesnės dozės gali sukelti toksišką poveikį. Didelių dozių turi vengti nėščiosios, nes tai gali sukelti persileidimą. Kaip ir dėl bet kurio kito prieskonio ar papildo, dėl šafrano vartojimo pasitarkite su savo gydytoju.
Apibendrinimas
Šafranas yra galingas prieskonis, turintis daug antioksidantų ir teigiamai veikiantis emocinę sveikatą. Įtraukus šafraną į savo mitybą, galite pagerinti nuotaiką, sumažinti stresą, pagerinti miego kokybę ir mėgautis kitais privalumais. Šafrano arbata yra paprastas ir skanus būdas pasinaudoti šio prieskonio nauda.
Taigi, kodėl gi nepabandžius šafrano arbatos ir neįsitikinus jo teigiamu poveikiu savo emocinei sveikatai?
Šafrano nauda sveikatai
Privalumas | Aprašymas |
---|---|
Nuotaikos gerinimas | Padeda kovoti su depresija, didindamas serotonino lygį smegenyse. |
Nerimo mažinimas | Gali padėti palengvinti nerimo simptomus. |
Atsipalaidavimo skatinimas | Padeda pajusti ramybę. |
Antioksidacinės savybės | Kovoja su oksidaciniu stresu organizme. |
Miego kokybės gerinimas | Pasižymi miegą skatinančiomis savybėmis. |
Proto aiškumas | Sustiprina dėmesį ir koncentraciją. |
Vėžį stabdančios savybės | Padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus. |
PMS simptomų mažinimas | Sėkmingai pašalina PMS simptomus. |
Afrodiziako poveikis | Gali turėti afrodiziako savybių, ypač žmonėms, vartojantiems antidepresantus. |