Žiediniai kopūstai - tai soti, tačiau visai nekaloringa daržovė. Jeigu jūsų virtuvėje žiediniai kopūstai dar nerado vietos, šią žiemą nedvejodami įtraukite juos į savo meniu. Ši naudinga daržovė praturtins patiekalus maloniais skoniais ir suteiks organizmui maistingųjų medžiagų.
Viduržemio jūros lobis
Kalafiorai yra viena iš seniausių žinomų Viduržemio jūros regiono daržovių. „Kalafiorai, arba žiediniai kopūstai, buvo be galo mėgstami Italijos bei Kipro gyventojų, vėliau paplito ir Rytuose, pradedant nuo senovės Egipto bei Persijos žemių, o šiandien jų galima rasti beveik kiekviename pasaulio kampelyje. Žiediniai kopūstai priklauso augalų rūšiai, vadinamai Brassica oleracea. Jai priskiriamos ir kitos puikiai pažįstamos daržovės: lapiniai kopūstai, brokoliai ir Briuselio kopūstai“, - sako J.Sabaitienė.
Nors mūsų akims labiausiai pažįstamas baltos spalvos žiedinis kopūstas, jų būna net keturių spalvų: tradicinis baltasis, oranžinis, violetinis ir žalias. Nepriklausomai nuo to, kokios spalvos yra žiedinis kopūstas, visi jie pasižymi panašiomis, sveikatai naudingomis savybėmis.
Žiediniuose kopūstuose esantys fermentai slopina žalingą laisvųjų radikalų poveikį. Taip pat daržovėje gausu amino rūgščių, kurios teigiamai veikia mūsų nuotaiką bei miego kokybę. Nors tai ne dar ne visai įprasta, naudingosios žiedinių kopūstų medžiagos pasisavinamos greičiau, jei daržovė valgoma žalia.
Maistinė vertė
„Šis kopūstų šeimos augalas turi daugybę naudingųjų medžiagų, tokių kaip kalis, magnis, C, K bei B grupės vitaminai. 100 g žiedinių kopūstų per dieną gali suteikti beveik visą organizmui reikalingą dienos vitamino C dozę. Be vitaminų ir mineralų, daržovė gausi maistinių skaidulų, kurias organizmas lengvai ir greitai pasisavina. Be to, 100 gramų žiedinių kopūstų tėra vos 25 kalorijos“, - prideda J.Sabaitienė.
Universalūs paruošimo būdai
„Tai ne tik skani, bet ir greitai paruošiama daržovė, todėl žiediniai kopūstai - idealus pasirinkimas dirbantiems ar nuolat skubantiems žmonėms, kurie stengiasi sveikai maitintis. Jei labiau mėgstate termiškai apdorotus kopūstus, virkite juos ne ilgiau nei 5 minutes. Norint, kad būtų išsaugotos visos maistinės medžiagos, žiedinius kopūstus geriausia ruošti ne vandenyje, o garuose. Be to, juos galima ruošti ir kitais būdais - kepti keptuvėje, orkaitėje, iš jų ruošti įvairiausias košes, netgi veganų pamėgtus žiedinių kopūstų „kepsnius“, - pasakoja ekspertė.
Žiediniai kopūstai puikiai dera daugelyje patiekalų - jie puikiai tinka su kitomis įvairiausiomis daržovėmis, mėsa, žuvimi, jūros gėrybėmis, makaronais ir gali būti gardinami įvairiausiais prieskoniais, o ypač ciberžolėmis, česnakais, bazilikais, kalendromis, čiobreliais, paprikos milteliais, kuminais, krapais. Žiediniai kopūstai dera ir su sūresniais priedais, kaip alyvuogės, ančiuviai, kaparėliai, taip pat ir riešutais, netgi obuoliais, paprikomis. Ir, žinoma, tradicinėmis arba saldžiosiomis bulvėmis, brokoliais, grybais, špinatais.
„Žali, susmulkinti žiediniai kopūstai traškumo pridės įvairiausioms salotoms. Jeigu norite pasigaminti lengvą garnyrą - supjaustytą kalafiorą pašlakstykite alyvuogių aliejumi, mėgstamais prieskoniais ir 10-15 minučių pakepkite orkaitėje. Vėliau galite ant jų užberti tarkuoto sūrio arba paskrudintų kedro riešutų. Dar vienas puikus būdas panaudoti kalafiorą - juo pagardinti bulvių košę arba pasigaminti žiedinių kopūstų piurė. Tereikia kalafiorus išvirti vandenyje arba iškepti orkaitėje, pagardinti grietinėle, druska, pipirais, sviestu ir viską sutrinti iki kreminės masės“, - teigia ekspertė.
Pasak jos, norėdami, kad ši daržovė šviežia išsilaikytų ilgiausiai, žiedinius kopūstus sudėkite į plastikinį arba popierinį maišelį ir laikykite šaldytuve žiedynu į viršų - taip išvengsite besikaupiančios drėgmės, o virtų žiedinių kopūstų šaldytuve nelaikykite ilgiau nei 2 dienas.
Receptai su žiediniais kopūstais
J.Sabaitienė dalijasi ir keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite žiedinius kopūstus.
Kepti žiedinių kopūstų griežinėliai
Reikės:
- 2 nedidelių žiedinių kopūstų
- 1 česnako skiltelės
- 1 rozmarino šakelės
- 300 ml grietinės
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- žiupsnelio druskos, pipirų
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
- Žiedinius kopūstus nuplikykite - užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite apie 5 minutes ir nupilkite.
- Kai kopūstai atvės, supjaustykite juos 2 cm storio griežinėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepkite griežinėlius.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, išdėliokite apkeptus žiedinių kopūstų griežinėlius, apibarstykite juos druska, pipirais bei susmulkintais rozmarinais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Skardą dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 5-10 minučių.
- Grietinę sumaišykite su smulkintu česnaku ir pagardinkite druska.
- Prieš patiekdami, keptus žiedinių kopūstų griežinėlius užliekite grietinės padažu.
Kreminė žiedinių kopūstų sriuba
Reikės:
- 100 g svogūnų
- 1 česnako skiltelės
- 200 g bulvių
- 500 g žiedinių kopūstų
- 100 ml grietinėlės
- 80 g sviesto
- 40 ml alyvuogių aliejaus
- žiupsnelio druskos, pipirų
- 8 prancūziško batono riekelių
Kaip gaminti:
- Žiedinį kopūstą nuplaukite, nupjaukite žiedyną, o iš lapų ir stiebo išvirkite sultinį.
- Smulkiai supjaustykite svogūną ir apie 10 minučių pakepinkite puode su alyvuogių aliejumi.
- Tuomet į puodą išspauskite česnaką, įdėkite ploną griežinėlį sviesto ir kubeliais pjaustytas bulves.
- Viską išmaišykite ir užpilkite sultiniu.
- Kai bulvės bus pusiau išvirusios, sudėkite kalafiorų žiedynus, viską pagardinkite druska ir virkite, kol bulvės visiškai suminkštės.
- Sutrinkite išvirusią sriubą trintuvu, supilkite grietinėlę, įberkite pipirų ir patiekite su paskrudintu prancūzišku batonu.
Makaronai su žiediniais kopūstais
Reikės:
- 400 g „Capellini“ ar kitų mėgstamų makaronų
- 400 g žiedinių kopūstų
- 80 g tarkuoto parmezano (ar kito kietojo) sūrio
- 60 g sviesto
- 60 g miltų
- 300-400 ml vandens
- 100 ml grietinėlės
- 70 g tepamo sūrio
- žiupsnelio druskos, pipirų
- 10 šviežių bazilikų lapelių
Kaip gaminti:
- Išvirkite makaronus pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas.
- Apvirkite žiedinius kopūstus pasūdytame vandenyje, tuomet vandenį nupilkite į kitą indą.
- Tuščiame puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus ir pakaitinkite, kol jie šiek tiek pagels.
- Nuolat maišydami į puodą supilkite vandenį, kuriame virėte kopūstus, ir ant mažos kaitros virkite dar 10 minučių.
- Galiausiai į puodą supilkite grietinėlę, sudėkite lydytą sūrį ir pusę turimo tarkuoto sūrio.
- Viską maišykite, kol sūris išsilydys, įberkite žiupsnelį druskos.
Kiti receptų variantai
- Troškintas žiedinis kopūstas su šparaginėmis pupelėmis ir pomidorais
- Žiedinių kopūstų ir grybų karis
- Sočiosios orkaitėje keptų žiedinių kopūstų salotos su brokoliais ir mangais
- Grilyje keptas žiedinio kopūsto „steikas“, kai norisi pailsėti nuo mėsos
- Alfo brusketos su žiediniais kopūstais
- Žiedinių kopūstų apkepas su džiovintais pomidorais ir kietuoju sūriu
- „Kung Pao" kalafioras
Sriubos su žiediniais kopūstais
Trinta žiedinių kopūstų sriuba
Reikės:
- Svogūnai
- Morkos
- Bulvės
- Žiediniai kopūstai
- Daržovių sultinys
- Dižono garstyčios
- Grietinėlė
- Druska
- Pipirai
- Aliejus
Gaminimas:
- Supjaustykite svogūnus ir morkas, o tada apkepkite puode su keliais šaukštais aliejaus.
- Sudėkite bulves ir žiedinius kopūstus.
- Užpilkite daržovių sultiniu ir virkite tol, kol visos daržovės suminkštės.
- Sriubą sutrinkite virtuviniu kombainu ar trintuvu.
- Šį patiekalą pagardinkite Dižono garstyčiomis ir grietinėle. Druskos ir pipirų berkite pagal skonį.
Salierų-žiedinių kopūstų sriuba
Reikės:
- Svogūnas
- Salieras
- Žiedinis kopūstas
- Pipirai
- Lauro lapai
- Vanduo ar sultinys
- Grietinėlė
- Druska
- Putpelių kiaušiniai
- Makadamijų riešutų aliejus
- Ridikėliai
- Daiginti mungo pupelės
Gaminimas:
- Supjaustykite svogūną, salierą ir žiedinį kopūstą kubeliais, berkite į vidutinio dydžio puodą, kuriame įkaitinote šiek tiek alyvuogių aliejaus. Kepinkite, kol svogūnai taps skaidrūs ir minkšti.
- Suberkite į puodą pipirus, lauro lapus, supilkite vandenį ar sultinį, pridenkite puodą dangčiu ir užvirkite.
- Sumažinkite karštį iki vidutinio ir virkite apie 25 min. Išimkite lauro lapus ir pipirus, įberkite druskos. Sutrinkite sriubą, supilkite grietinėlę ir dar patrinkite. Paragaukite ir, jei reikia, dar pasūdykite.
- Patiekite dubenėliuose su minkštai virtais putpelių kiaušiniais ir lašeliu makadamijų riešutų aliejaus.
Trinta kalafiorų ir morkų sriuba su obuoliais
Reikės:
- Bulvės
- Žiedinis kopūstas
- Svogūnas
- Česnakas
- Imbieras
- Prieskoniai
- Daržovių sultinys
- Jogurtas
- Kalendra
Gaminimas:
- Sudėkite supjaustytą bulvę bei žiedinį kopūstą ir susmulkintą svogūną į didelį puodą su aliejumi ir trupučiu vandens.
- Užvirinkite, išmaišykite, uždenkite puodą ir sumažinę kaitrą virkite apie 10 minučių - retsykiais pamaišydami ir stebėdami, kad neprisviltų, jei kartais kaitra per didelė.
- Pridėkite sutraiškytą česnaką, imbierą, prieskonius ir maišydami pakaitinkite kelias minutes.
- Supilkite į puodą daržovių sultinį, užvirinkite, uždenkite ir pavirkite ant mažos ugnies apie 20 minučių.
- Trintuvėje sriubą sutrinkite, sumaišykite su jogurtu ir įpylę į lėkštę papuoškite kalendra.
Kitas receptas: Vištiena su žiediniais kopūstais
Reikės:
- Vištiena
- Žiediniai kopūstai
- Paprikos
- Porai
- Laurų lapai
- Pipirai
- Druska
- Liesa grietinėlė
- Sviestas
Gaminimas:
- Į puodą sudėkite nuplautas viščiuko šlauneles, įpilkite apie pusantro litro vandens.
- Kai užvirs, sumeskite laurų lapus, pipirus ir apie 20 minučių pakaitinkite.
- Šlauneles išgriebkite.
- Keptuvėje išlydytame svieste pakepinkite porų griežinėlius. Sudėkite smulkintą mėsą ir kepinkite dar kelias minutes.
- Sumeskite smulkintus žiedinius kopūstus, paprikas ir virkite, kol daržovės suminkštės. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų.
- Tiekiant tinka užbalinti liesa grietinėle.
Žiedinių kopūstų karis
Reikės:
- Žiediniai kopūstai
- Svogūnai
- Imbieras
- Česnakas
- Žalia aitrioji paprika
- Aliejus
- Pomidorų pasta
- Malta kalendra
- Kuminas
- Malta aitrioji paprika
- Kokosų pienas
- Žirnelių ir morkų mišinys
- Garam masala
- Anakardžiai
- Kalendra
- Citrina
- Basmati ryžiai
Gaminimas:
- Imbierą nulupkite. Jį, česnaką ir žalią aitriąją papriką sukapokite (jei norite aštresnio troškinio, palikite sėklytes). Suberkite visus tris ingredientus į grūstuvėlę, įberkite žiupsnį druskos ir trinkite, kol gausite vientisą pastą.
- Svogūnus nulupkite ir smulkiai sukapokite. Didelėje keptuvėje su dangčiu įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus ir kepinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol jie taps auksiniai ir ims vos ruduoti. Sudėkite imbiero, česnako ir aitriosios paprikos pastą. Nuolat maišydami kepinkite 3-4 minutes. Sudėkite pomidorų pastą, maltą kalendrą, kuminą, maltą aitriąją papriką ir 1 1/4 arbat. šaukšt. druskos. Gerai išmaišykite.
- Žiedinį kopūstą sulaužykite žiedynais. Suberkite juos į keptuvę ir išmaišykite, kad visi gabalėliai pasidengtų prieskoniais. Supilkite kokosų pieną ir užvirkite. Uždenkite dangčiu ir kaitinkite 10-12 minučių.
- Kol žiedinis kopūstas troškinasi, pakepinkite anakardžius sausoje keptuvėje, kol ims kvepėti. Palikite atvėsti.
- Kai žiedinis kopūstas bus minkštas, suberkite žirnelių ir morkų mišinį beigaram masalą. Išmaišykite ir kaitinkite dar 4-5 minutes. Paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite prieskoniais, druska ar kokosų pienu.
- Prieš pat tiekdami apibarstykite karį kepintais riešutais, sukapota kalendra bei įspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Tiekite su basmati ryžiais.
Žiedinio kopūsto kotletai
Reikės:
- Žiedinis kopūstas
- Morka
- Džiūvėsėliai
- Sūris
- Pipirai
- Druska
Gaminimas:
- Žiedinį kopūstą ir morką apvirkite, kad suminkštėtų. Tuomet daržoves ir džiūvėsėlius maistiniu smulkintuvu sumalkite iki vientisos masės.
- Į masę įmaišykite sūrį, pipirus ir druską.
- Įkaitintoje keptuvėje po kelias minutes iš abiejų pusių kepkite šlapiomis rankomis suformuotus kotletukus.
Žiedinio kopūsto apkepas su faršu
Reikės:
- Bulvės
- Žiedinis kopūstas
- Faršas
- Svogūnas
- Morkos
- Mėsos prieskoniai
- Pipirai
- Druska
Gaminimas:
- Nuskustas bulves ir nuvalytą žiedinį kopūstą apvirkite sūdytame vandenyje.
- Faršą sumaišykite su mėsos prieskoniais, įberkite pipirų ir druskos.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, morką ir kepkite maišydami, kol daržovės lengvai paskrus, tada sudėkite faršą ir dar kelias minutes pakepinkite.
- Į aliejumi pašlakstytą keraminį kepimo indą sukrėskite apkeptą faršą, ant viršaus sudėkite grūstas bulves ir žiedinius kopūstus.
Žiedinio kopūsto vėrinukai
Reikės:
- Žiedinis kopūstas
- Svogūnai
- Paprikos
- Alyvų aliejus
- Druska
- Pipirai
- Žalumynai
Gaminimas:
- Kopūstą išskirstykite žiedynėliais. Juos pasūdykite, pagardinkite pipirais, apšlakstykite aliejumi ir apibarstykite žalumynais.
- Kopūstų žiedynėlius pakaitomis su svogūnų ir paprikų gabaliukais suverkite ant medinių iešmelių.
- Paruoštus vėrinukus apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus ar ant žarijų.
Žiedinių kopūstų pyragas
Reikės:
- Žiedinis kopūstas
- Svogūnai
- Kiaušiniai
- Druska
- Bazilikas
- Miltai
- Kepimo milteliai
- Ciberžolė
- Sūris
- Sezamas
- Juodgrūdė
Gaminimas:
- Žiedinį kopūstą išskirstome žiedynais. Sudedame į pasūdytą verdantį vandenį. Verdame apie 15 min. - žiedinis kopūstas turi būti minkštas. Nukošiame vandenį ir paliekame nuvarvėti kiaurasamtyje.
- Nulupame svogūną, atpjauname kelis 5 mm storumo griežinėlius ir juos išskaidome. Atidedame juos į šoną. Likusį svogūną susmulkiname. Kartu su rozmarinu ant vidutinės ugnies pakepiname aliejuje, iki suminkštės. Nukeliame nuo ugnies ir paliekame atvėsti.
- Į didelį dubenį sudedame kepintus svogūnus, įmušame kiaušinius, suberiame druską, sumetame baziliko lapelius ir viską gerai išmaišome šluotele. Tuomet atskirai permaišome miltus, kepimo miltelius ir ciberžolę, viską suberiame į kiaušinio plakinį. Ir vėl gerai išmaišome. Įmaišome tarkuotą sūrį. Tuomet sudedame ir atsargiai sumaišome žiedinius kopūstus.
- Sviestu ištepame 24 cm formą, jos šonus apibarstome sezamais ir juodgrūde. Supilame tešlą į kepimo formą, išlyginame paviršių, ant paviršiaus išdėliojame svogūnų žiedus.
- Kepame 200 °C laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. Ištraukiame ir leidžiame pyragui pailsėti 20 min.