Kas nemėgsta bulvių? Nuo seno tai ir gatvės, ir jaukių namų maistas. Jacket Potatoes - anglų išmonė - su odele iki minkštumo orkaitėje iškeptos bulvės, kurias galima patiekti vien su sviestu ir druska, o galima ir su visokiausiais įdarais. Tai galėtų būti paprasta, greita ir jauki jūsų šeimos vakarienė.
Įdarytos bulvės su šonine ir sūriu
Ingredientai:
- Bulvės (didelės) - 4 vnt.
- Svogūnas (didelis) - 1 vnt.
- Šaltai rūkyta šoninė - 120 g
- Fermentinis arba kietasis sūris - 100 g
- Grietinėlė arba pienas - 40 g
- Druska, malti pipirai - pagal skonį
- Sviestas - ~ 2 valgomieji šaukštai
- Kapoti žalumynai papuošimui
Gaminimo eiga:
- Bulves gerai nuplauname šepetėliu ir keliskart bakstelime šakute.
- Kiekvieną bulvę apibarstome druska ir suvyniojame į atskirą foliją.
- Taip paruoštas bulves dedame į skardą ir šauname į įkaitintą orkaitę.
- Kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 valandą 20 minučių.
- Iškeptas bulves šiek tiek atvėsiname ir atsargiai nupjauname kiekvienos bulvės šoną.
- Šaukšteliu išskobiame dalį minkštimo (turi likti apie 1 cm storio bulvių "dubenėliai").
- Gaminame bulvių įdarą.
- Svogūnus smulkiname, šoninę pjaustome juostelėmis, sūrį sutarkuojame burokine tarka.
- Keptuvėje ištirpiname maždaug du šaukštus sviesto, dedame svogūnus ir kepiname ant silpnos ugnies apie 2 minutes (kartais įpildami šlakelį vandens, tai padeda neapdeginti svogūnų).
- Dedame šoninę ir dar pakepiname apie minutę.
- Dubenyje sumaišome: bulvių minkštimą, šoninę su svogūnais, grietinėlę (arba pieną) ir maždaug 2/3 tarkuoto sūrio.
- Bulvių įdarą pagardiname druska, pipirais (galima dėti ir šviežių žalumynų) ir viską gerai išmaišome.
- Į išskobtas bulves pridedame įdaro, apibarstome likusiu sūriu ir dar kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių.
- Iškeptas sūriu įdarytos bulves apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
Taip ruoštas bulves galima pateikti ir garnyrui. Garantuojame: sūriu įdarytos bulvės taps jūsų mėgiamu patiekalu.
Įdarytos bulvės su vištiena ir paprika
Ingredientai:
- Bulvės (didelės) - 4 vnt.
- Vištienos krūtinėlės filė - ~250 g
- Nedidelė saldžioji paprika - 0,5 vnt.
- Svogūnas - 1 vnt.
- Česnakas - 2 skiltelės
- Augalinis aliejus - 2 valgomieji šaukštai
- Grietinėlė - 50 ml
- Fermentinis sūris - 100-120 g
- Druska, malti pipirai, muskato riešutas - pagal skonį
- Kapotos petražolės arb krapai - 2 valgomieji šaukštai
Gaminimo eiga:
- Bulves nuplauname šepetėliu ir keliskart bakstelime šakute.
- Kiekvieną bulvę apibarstome druska ir suvyniojame į atskirą foliją.
- Taip paruoštas bulves dedame į skardą ir šauname į įkaitintą orkaitę.
- Kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 valandą 10 minučių.
- Iškeptas bulves atvėsiname ir atsargiai nupjauname kiekvienos bulvės šoną (arba pjauname pusiau).
- Šaukšteliu išskobiame dalį minkštimo (turi likti apie 1 cm storio bulvių "dubenėliai").
- Gaminame bulvių įdarą.
- Visus supjaustytus ingredientus dedame į atskirus dubenėlius.
- Vištienos krūtinėlės filė pjaustome mažais gabalėliais.
- Papriką pjaustome kvadratėliais.
- Svogūną ir česnaką smulkiname.
- Sūrį sutarkuojame burokine tarka.
- Į keptuvę pilame du šaukštus augalinio aliejaus, dedame svogūną ir kepame ant silpnos ugnies apie 2 minutes (kartais įpildami šlakelį vandens, tai padeda neapdeginti svogūno).
- Dedame papriką ir dar kepame apie minutę.
- Dedame česnaką, dar šiek tiek pakepiname ir dedame smulkiai pjaustytą vištienos krūtinėlę.
- Keptuvės turinį pagardiname druska, pipirais, muskato riešutu ir kepame apie tris minutes.
- Tada į keptuvę dedame bulvių minkštimą, pilame grietinėlę, beriame kapotus žalumynus ir viską maišant kepame dar apie minutę.
- Į išskobtas bulves pridedame įdaro, apibarstome tarkuotu sūriu ir dar kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-15 minučių.
Bulvių puselės su sūriu ir dešra
Ingredientai:
- 5-6 bulvės
- Rūkyta dešra (pagal skonį)
- 100 g sviesto
- 100-150 g tarkuoto sūrio
- 1-2 skiltelės česnako
- Druska ir pipirai (pagal skonį)
- Švieži bazilikai
- Aliejus kepimo indui ištepti
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepimo indą ištepkite aliejumi.
- Bulves nuplaukite ir ne iki galo spausdama peilį supjaustykite griežinėliais (jie turi laikytis ant pagrindo).
- Į tarpelius įsprauskite po rūkytos dešros griežinėlį. Sudėkite į kepimo indą.
- Sviestą ištirpinkite ir apšlakstykite bulves. Užberkite kapotų česnakų. Pabarstykite druska ir pipirais.
- Kepimo indą apgaubkite folija, sandariai užspauskite kraštus. Šaukite į orkaitę ir kepkite 40 minučių.
- Atsargiai nuimkite foliją, pabarstykite bulves tarkuotu sūriu ir dar kepkite 10-15 minučių.
- Tiekite pabarsčiusi kapotais bazilikais.
Bulvės su brokoliais, šonine ir čederio sūriu
Gaminimo laikas: 1 val. 30 min.
Ingredientai:
- Bulvės
- Šoninė
- Brokoliai
- Grietinė
- Čederio sūris
- Druska
- Pipirai
- Česnakai
Taip pat reikės 1 arb. š., ½ arb. š., ½ arb. š.
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Bulves gerai nuplaukite, odeles nušveiskite šepetėliu, nusausinkite.
- Dėkite bulves ant grotelių, įtaisytų orkaitės centre, ir kepkite bulves apie 1 val. 30 min. (tikslus kepimo laikas priklausys nuo bulvių dydžio).
- Kol bulvės kepa, šoninę supjaustykite kubeliais ir pakepinkite sausoje keptuvėje, kol gardžiai apskrus.
- Iškepusias bulves išimkite iš orkaitės. Perpjaukite perpus išilgai.
- Dubenyje sumaišykite pusę išskobto bulvių minkštimo, šoninės kubelius (saujelę atidėkite patiekimui), smulkiai pjaustytus apvirtus brokolius, grietinę. Pagardinkite druska, pipirais, česnakais.
- Paruošta mase įdarykite bulves. Išdėliokite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, apiberkite viršų likusius čederio sūriu, ir grąžinkite atgal į iki 200 ᵒC temperatūros įkaitintą orkaitę.
- Patiekite su grietine, apibarstę skrudintos šoninės kubeliais ir smulkiai kapotais žalumynais.
Bulvės su Bri sūriu ir česnakais
Ingredientai:
- Virtos bulvės
- Bri sūris
- Kietasis sūris
- Česnakas
- Krapai
- Alyvuogių aliejus
- Druska
- Pipirai
Gaminimo eiga:
- Virtas bulves perpjaukite pusiau ir šaukštu išskobkite jų vidų.
- Išskobtą bulvių vidurį susmulkinkite peiliu. Česnaką ir krapus smulkiai supjaustykite. Sumaišykite su smulkintomis bulvėmis.
- Bri sūrį supjaustykite riekelėmis. Į smulkintas bulves sudėkite tarkuotą kietąjį sūrį, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus. Gerai išmaišykite.
- Gautą masę dėkite atgal į išskobtas bulves ir ant viršaus sudėkite bri sūrio riekeles.
- Kepkite karšto oro gruzdintuvėje 180 °C temp.