pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kepta Duona Su Sūriu: Receptai Ir Patarimai

Kepta duona su sūriu - tai užkandis, kuris mėgstamas daugelio. Tai tarsi lietuviškas kulinarinis paveldas, keliaujantis iš kartos į kartą. Šiame straipsnyje rasite ne tik tradicinius keptos duonos su sūriu receptus, bet ir sveikesnes alternatyvas bei patarimus, kaip pasigaminti tobulą užkandį.

Tradicinis Keptos Duonos Su Sūriu Receptas

Mėgstate keptą duoną su sūriu? Traškios česnaku kvepiančios duonos lazdelės su tįstančiu sūrio - majonezo padažu niekada nepalieka abejingų - tai senas geras receptas, kuris mūsų šeimoje karaliauja jau tikrai ne vienerius metus. Vos penki ingredientai, kelios minutės virtuvėje ir jau galima mėgautis vienu skaniausių užkandžių pasaulyje.

Ingredientai:

  • 6 vienetai duonos (riekutėmis)
  • 4 valgomieji šaukštai aliejaus
  • 2 česnakų
  • 4 valgomieji šaukštai majonezo
  • 150 gramų sūrio
  • Šiek tiek druskos

Paruošimas:

  1. Duoną supjaustome juostelėmis, sūrį sutarkuojame.
  2. Duonos juosteles dedame į įkaitintą aliejų, pakepame iš abiejų pusių.
  3. Iškepusią duoną pabarstome druska ir įtriname česnaku.
  4. Tuomet ant duonos užpilame majonezą, užberiame tarkuotą sūrį.
  5. Viską išmaišome ir kišame į mikrobangų krosnelę arba orkaitę.
  6. Kepame kelias minutes, kol išsilydo sūris.

Geriausia valgyti iškarto, nes padažas gana greitai tvirtėja.

Sveikesnė Keptos Duonos Alternatyva: Su Česnakine Varškės Užtepėle

Nors kepta duona su majonezu ir sūriu nėra pats sveikiausias patiekalas, tačiau galima rasti ir sveikesnių alternatyvų. Kepta duona su česnakine varškės užtepėle yra vienas iš tokių variantų. Tai puikus užkandis, kurį galima patiekti per šventes ar tiesiog pasimėgauti vakare.

Ingredientai:

  • Duona (geriausia viso grūdo)
  • Varškė
  • Česnakas
  • Graikiniai riešutai
  • Druska

Paruošimas:

  1. Duoną supjaustome gabalėliais.
  2. Keptuvėje įkaitiname riebalus (saikingai).
  3. Kiekvieną duonos gabalėlį pabarstome druska ir įtriname česnaku.
  4. Ant duonos tepame česnakinės varškės užtepėlę.

Šis receptas yra ne tik skanus, bet ir sveikesnis už tradicinę keptą duoną su sūriu. Vietoje majonezo ir sūrio naudojama varškė, kuri yra puikus baltymų šaltinis, o česnakas ir graikiniai riešutai suteikia užkandžiui papildomo skonio ir naudingų medžiagų.

Patarimai, Kaip Pasigaminti Tobulą Keptą Duoną

  • Teisingas duonos pasirinkimas: Vietoje tradicinės šviesios duonos, rinkitės viso grūdo duoną su mažesniu cukraus kiekiu.
  • Kepimo būdas: Venkite gruzdinimo riebaluose. Geriau kepti keptuvėje naudojant saikingą kiekį riebalų.
  • Priedai: Vietoje majonezo ir sūrio, naudokite sveikesnius priedus, tokius kaip varškė, avokado kremas ar humusas.

Amerikietiškas variantas: "Žydinti" duona su sūriu

Keptos duonos, sūrio ir česnako derinį esame atradę toli gražu ne mes vieni. Amerikiečiai savąją vadina visaip - „žydinčia“, „traukoma“, „sūrine“.

Esmė paprasta - paėmus duonos kepaliuką visame jame padaryti daug gilių įpjovų, į jas pridėti sūrio, ištirpinto sviesto, pasirinktų priedų ir pašauti į orkaitę. Už pusvalandžio ištrauksite nuodėmingai skanų ir itin efektingai atrodantį užkandį, kuris taps vakarėlio hitu.

Ingredientai:

  • Duonos kepaliukas (prancūziškas batonas, itališka čiabata, raugo ar pan.)
  • Ištirpdytas sviestas (arba aliejus)
  • Česnakas (išspaustas arba milteliai)
  • Švieži žalumynai (svogūnų laiškai ar petražolių)
  • Druska
  • Sūris (fermentinis, mocarela, čederis, bri)
  • Priedai (šoninės ar dešros gabaliukai, pjaustytos alyvuogės, saulėje džiovinti pomidorai, pesto padažas)

Paruošimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių.
  2. Ant duonos išpjaukite tinklelį, darydami iš pradžių vertikalius pjūvius, tuomet horizontalius.
  3. Į dubenėlį sudėkite sviestą, česnaką, itališkus prieskonius ir pusę smulkintų žalumynų.
  4. Sviestą supilkite į padarytus duonos pjūvius, ištepkite konditeriniu teptuku.
  5. Apvyniokite duoną folija, kad ji visa būtų uždengta.
  6. Kepkite 10-15 minučių, tada atidenkite ir kepkite dar 10 minučių.

Recepto variantai ir įkvėpimai

  • Keptos duonos užkandis - morkų ir dešros sumuštinukai: Šie keptos duonos sumuštinukai sukelia priklausomybę. Tokius sumuštinukus labai patogu pasiruošti iš anksčiau šventiniam stalui, vakarėliui ar tiesiog vakarui prie filmo.

Duonos pasirinkimas

Ilgus metus lietuviai buvo gan konservatyvūs rinkdamiesi duoną - ištikimybė tradicinei ruginei ir plikytai šviesiai duonai buvo labai stipri. Visgi, ilgainiui skonis pradėjo keistis: pirkėjai pamėgo vietoje keptą prancūzišką batoną, atrado itališkos čiabatos universalumą.

Man labai skanu gaminti su šviesia rugine “Vilniaus duona” Močiutės duona. Tai išskirtinė, pagal senąsias tradicijas ilgai brandinama ir dideliais kepalais kepama duona, kurios sudėtyje net 90% ruginių miltų.