pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Keptos menkės filė receptai

Skaniai paruošta žuvis gali pranokti net skaniausią mėsos kepsnį. Vasarą ypač išauga susidomėjimas balta jūrine žuvimi, tokia, kaip menkė. Subtilus jos skonis ypač tinkamas išbandyti naujus receptus.

Puikus pavyzdys yra mūsų tautiečių pamėgtų fish & chips pavyzdys, atkeliavusį iš Didžiosios Britanijos. Tai gruzdinta menkė tešloje, patiekiama su bulvytėmis, dažnai ir žirneliais. Ten ten menkė toli gražu nėra perkepta, geruose fish & chips jį būna minkšta ir skaidri.

Štai keletas receptų, kaip skaniai paruošti menkę:

Menkė su sviesto padažu

Menkė su sviesto padažu tikrai nėra riebi, neišsigąskit. Šis receptas itin paprastas, bet mūsų labai mėgiamas. Žuvį valgome, nes reikia, ieškojau sveiko kepimo būdo be aitrių skonių, kad valgytų ir vaikas. Ypač tinka nesugalvojantiems, kaip dar tą menkę iškept, neskaitant apvoliojimo miltuose ir kepimo keptuvėje 😀 Man ši žuvis būtent su tuo ir asocijuojasi, primena tą keptą žuvį, skirtą Kūčių stalui. Valgom su salotom, turinčiom aiškų, ryškų skonį.

Ingredientai:
  • 0.5 kg menkės filė
  • 40 g sviesto
  • 3 v.š. citrinos sulčių + 1 a.š. tarkuotos žievelės
  • 2 česnako skiltelės
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1/4 a.š. pipirų
Gaminimas:
  1. Menkės filė gabaliukus dedame į kepimo indą vienu sluoksniu.
  2. Ištirpintą sviestą sumaišome su citrinos sultimis ir tarkuota citrinos žievele, pilame ant žuvies.
  3. Beriame druską, pipirus, smulkintą česnaką, ir šiek tiek pamaišome, kad visa žuvis pasidengtų prieskoniais.
  4. Dedame į 200 °C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 15 minučių, priklausomai nuo žuvies gabalėlių storumo.

Traškūs menkės filė kepsneliai su ridikėlių garnyru

Traškius menkės filė kepsnelius, paruoštus pagal šį receptą ir patiektus su gaiviu ridikėlių garnyru, pamėgs net ir tie, kurie į žuvies patiekalus nė nežiūrėdavo.

Ingredientai:
  • 1-2 VIČI atlantinės menkės filė be odos
  • 2-3 šaukštų „Panko“ džiūvėsėlių
  • 1 šaukšto VILNIUS margarino „Kepiniams su sviestu“
  • 2-3 saulėje dž. pomidorų skiltelių
  • 2-3 vidutinių ridikėlių
  • 1 saujos įvairių salotų lapų
  • 1 nedidelės žaliosios citrinos
  • Ryšulėlio petražolių
  • 1-2 česnako skiltelių
  • 3-4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Druska, pipirai
Gaminimas:
  1. Susmulkinkite petražoles, česnaką ir saulėje dž. pomidorus. Ridikėlius perpjaukite išilgai per pusę.
  2. Vidutinės kaitros keptuvėje išlydykite VILNIUS margariną „Kepiniams su sviestu“, suberkite džiūvėsėlius ir maišydami kepinkite 2-3 min., kol apskrus.
  3. Į kepintus džiūvėsėlius suberkite kapotus pomidorus, česnaką, petražoles, pagardinkite druska ir gerai išmaišykite.
  4. Į įkaitintą keptuvę pilkite dalį alyvuogių aliejaus, dėkite VIČI atlantinę menkės filė be odos, pabarstykite druska, pipirais ir kepkite apie 2 min., apverskite.
  5. Šalia kepamos žuvies filė sudėkite ridikėlius pjūviu žemyn ir kepkite dar 2 min.
  6. Į lėkštę dėkite salotų lapus, keptus ridikėlius, keptą menkės filė, pabarstykite džiūvėsėlių mišiniu, išspauskite žaliosios citrinos sulčių ir apšlakstę alyvuogių aliejumi patiekite.

Menkės filė su daržovėmis ir feta vienoje skardoje

Vienos skardos patiekalai yra turbūt geriausias pasirinkimas, kai skaniai, sočiai, gražiai ir nesugaištant daug laiko, reikia pamaitinti gausią šeimą ar draugų būrį. Visada jaukus patiekalas.

Ingredientai (3 asm.):
  • 500 g menkės filė
  • 2 saujų vyšninių pomidorų
  • 1 saujos žaliųjų alyvuogių
  • 1 saujos „Kalamata“ alyvuogių
  • 3 česnako skiltelių
  • 2 SPILVA marinuotų aitriųjų paprikų
  • 100 g fetos sūrio
  • 2 šaukštelių lukštentų pistacijų
  • 5 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio juodųjų pipirų
  • Žiupsnelio KOTANYI raudonėlių
Gaminimas:
  1. Menkės filė supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
  2. Į kepimo skardelę sudėkite žuvį, pomidorus, alyvuoges, česnakus, SPILVA marinuotas aitriąsias paprikas, laužytą fetos sūrį, pistacijas.
  3. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais, KOTANYI raudonėliais.
  4. Kepkite orkaitėje 200 °C temp. apie 25 min.

Ledjūrio menkė su pomidorais ir čiobreliais

Reikės:
  • 4-6 cm storio ledjūrio menkės gabalėlių
  • 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 1 susmulkinto svogūno
  • 400 g šviežių, susmulkintų pomidorų
  • 1 šaukštelio rudojo cukraus
  • keleto šakelių čiobrelių
  • 1 valgomojo šaukšto sojų padažo
Kaip gaminti:
  1. Pirmiausia įkaitinkite keptuvę ir įpilkite į ją šlakelį aliejaus. Tuomet į keptuvę suberkite smulkintą svogūną ir kelias minutes pakepkite, kol lengvai paruduos.
  2. Sudėkite smulkintus pomidorus, berkite cukrų, čiobrelius, sojų padažą ir viską patroškinkite apie 5 minutes.
  3. Tuomet į padažą gražiai išdėliokite žuvį, uždenkite keptuvę ir viską ant lengvos ugnies kepkite 8-10 min. vartydami žuvį, kol matysite, kad ji yra iškepusi.
  4. Patiekite su keptomis arba virtomis šviežiomis bulvėmis.

Ledjūrio menkė su alyvuogėmis ir pančeta

Reikės:
  • 4-6 cm storio ledjūrio menkės gabalėlių
  • 100 g alyvuogių
  • 100 g saulėje džiovintų pomidorų
  • 400 g šviežių, susmulkintų pomidorų
  • 8 griežinėlių plonai supjaustytos pančetos (šoninės)
Kaip gaminti:
  1. Sumaišykite alyvuoges ir saulėje džiovintus pomidorus su smulkintais pomidorais, gautą mišinį pagardinkite prieskoniais. Tuomet gautą mišinį dėkite į kepimo indą.
  2. Ant viršaus gražiai išdėliokite žuvies gabalėlius. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 15-20 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  3. Tuomet iki vidutinės ugnies įkaitinkite keptuve, į ją įpilkite lašelį aliejaus, sudėkite pančetos gabalėlius ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  4. Juos dėkite ant paruoštos žuvies. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Grilyje kepta ledjūrio menkė su svogūnais ir sviestu

Reikės:
  • 4-6 cm storio ledjūrio menkės gabalėlių
  • 1/4 puodelio sviesto
  • 1 mažo smulkiai supjaustyto geltonojo svogūno
  • 1/4 puodelio sultinio
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1/2 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • citrinos skiltelių
Kaip gaminti:
  1. Iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Tuomet mažoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus ir juos kepkite apie 1-2 minutes, kol šie taps permatomi ir aromatingi.
  2. Tuomet supilkite sultinį ir viską troškinkite apie 3 minutes. Galiausiai gautą masę nuimkite nuo ugnies ir leiskite jai šiek tiek atvėsti.
  3. Žuvies gabalėlius aptepkite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska ir pipirais. Sudėkite žuvį ant grilio, uždarykite dangtį ir kepkite apie 8 minutes.
  4. Tuomet patepkite žuvies gabalėlius gautu padažu ir lengvai vartydami pakepkite juos dar kelias minutes. Žuviai iškepus sudėkite į lėkštę, užpilkite likusiu padažu ir apšlakstykite šviežiomis citrinos sultimis. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Virtų bulvių apkepas su menke

Ingredientai:
  • 1 ½ arb. š. druskos
  • 1 arb. š. maltų juodųjų pipirų
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • ½ arb. š. džiovintų itališkų žolelių mišinio
  • ½ arb. š. džiovintų česnakų granulių
  • ½ arb. š. maltos paprikos
  • 1 valg. š. sviesto
  • 2 arb. š. kvietinių miltų
  • 200 ml riebios grietinėlės
  • 100 ml daržovių sultinio
  • Pagal skonį druskos
  • Pagal skonį maltų juodųjų pipirų
  • Pagal skonį džiovintų žolelių
  • Pagal skonį citrinos sulčių
  • Pagal skonį garstyčių
  • 400 g menkės filė
  • 500 g virtų bulvių
Gaminimas:
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
  2. Kepimo indą ištepkite aliejumi.
  3. Virtas bulves supjaustykite gabalėliais, suberkite į gilesnį kepimo indą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite džiovintų žolelių ir česnakų mišiniu.
  4. Kepimo indą pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 minučių.
  5. Keptuvėje ištirpinkite sviestą.
  6. Supilkite grietinėlę, daržovių sultinį, pagardinkite druska, pipirais, džiovintomis žolelėmis, citrinos sultimis ir garstyčiomis. Kaitinkite, kol užvirs, ir dar kelias minutes, kol padažas ims tirštėti.
  7. Kepimo indą su bulvėmis išimkite iš orkaitės. Sudėkite žuvies gabalėlius, ant viršaus supilkite grietinėlės padažą.

Valgant menkę, net ir restoranuose, tenka ją gauti perkeptą, svečiuose, dažnai, irgi. Suprantu namie pasitaiko, nes mes esame truputį žuvies tešloje tauta ar žuvies, apvoliotos miltuose, bet kad ir taip kepant, jos nereiktų sukepti iki negalėjimo.

Ingredientas Poveikis
Omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys Svarbios širdies ir smegenų sveikatai
Vitaminas B12 Būtinas nervų sistemos veiklai
Fosforas Svarbus kaulams ir energijos apykaitai
Selenas Antioksidantas, stiprina imuninę sistemą

Tinkamai su žuvimi suderinti tokie netikėti ingredientai kaip pomidorai ar alyvuogės atskleis naujų skonių.