Pica, kurioje tobulai dera traški pluta, aromatingas padažas ir sūris, yra visų mėgstamas patiekalas. Tačiau kiekvienos išskirtinės picos pagrindas yra labai svarbus elementas - picos tešla.
Tobulos picos tešlos gamyba yra ir menas, ir mokslas, reikalaujantis dėmesio detalėms ir šiek tiek intuicijos.
Pagrindiniai Picos Tešlos Ingredientai
Bene kiekvienoje parduotuvėje galima nusipirkti jau paruoštos šviežios picos tešlos, apkeptų picos papločių ar sausų picos tešlos mišinių, tačiau pasiruošti naminę picos tešlą tikrai nesunku ir jums nereikės jokių įmantrių ingredientų.
- KVIETINIAI miltai, vanduo, kietųjų KVIEČIŲ miltai, etilo alkoholis, rapsų aliejus, tešlos kildymo medžiagos E450 ir E500, KVIEČIŲ glitimas, dekstrozė, joduota druska, emulsikliai E471 ir E481, sausos mielės, antioksidantas E300, KVIEČIŲ krakmolas, druska, fermentas alfa-amilazė, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E330.
- Mieles (nesvarbu ar naudojate sausas ar šviežias), sumaišykite su cukrumi ir šiltu vandeniu.
Miltų Rūšis
1. Pasirinkta miltų rūšis atlieka lemiamą vaidmenį nustatant picos plutos tekstūrą ir struktūrą. Nors įprastai pasirenkami universalūs miltai, daugelis picų kepėjų prisiekinėja, kad jie pasižymi didelio baltymingumo duonos miltų savybėmis. Iš šių miltų tešla būna elastingesnė, todėl ji tampa klasikinio niujorkietiškos ar neapolietiškos picos skonio.
Mielės
2. Mielės yra stebuklingas mikroorganizmas, atsakingas už lengvą ir erdvią picos plutos tekstūrą. Nesvarbu, ar pasirinksite sausas, ar tirpiąsias mieles, labai svarbu leisti joms tinkamai suveikti. Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje (apie 43°C) su žiupsneliu cukraus, kad pabustų mielių ląstelės.
Tešlos Brandinimas
3. Kas laukia, tas sulaukia puikių dalykų - tai pasakytina ir apie picos tešlą. Leidžiant tešlai lėtai fermentuotis šaldytuve, išryškėja jos skonis ir tekstūra. Šaltas fermentacijos procesas, paprastai trunkantis nuo 24 iki 72 valandų, sukuria sudėtingesnį ir subtilesnį galutinio produkto skonį.
Kadangi tešla yra brandinama, jai yra būtinas hermetinis įpakavimas, kitaip dalis tešlos sukietėja ir tampa nebevartojama.
Vanduo ir Druska
4. Picos tešlos ingredientų paprastumas pabrėžia kokybės svarbą. Be miltų ir mielių, vanduo ir druska yra elementarus duetas, kuris lemia tešlos struktūrą ir skonį. Subalansavus tešlos drėgmės lygį - paprastai apie 60-70 % - sukuriama ideali konsistencija.
Picos Tešlos Gaminimo Procesas
Dubenyje sumaišykite miltus su druska. Suformuotą tešlos rutulį dėkite į aliejumi pateptą dubenį. Iš tešlos formuokite norimo dydžio picas ir jas kepkite iki 220-250°C įkaitintoje orkaitėje 10-15 minučių.
Išimtą iš šaldytuvo tešlą išlankstyti su kepimo popieriumi ant kepimo skardos. Prieš kepant aptepti norimu padažu ir uždėti mėgiamų ingredientų. Kepti orkaitėje 15-20 min.
Minkymas
5. Tešlos minkymo būdas turi įtakos galutinei jos tekstūrai. Nesvarbu, ar tešlą minkysite rankomis, ar naudodami maišytuvą, tikslas - gauti lygią ir elastingą tešlą.
Po to tešlą kruopščiai minkykite mažiausiai 5 minutes. Tai lengviausia padaryti virtuviniu kombainu.
Miltus įsijoju į gilų dubenį, supilu aliejų, beriu druską ir lengvai sumaišau. Į stiklinę su reikalingu kiekiu šilto vandens (ne daugiau 40C) suberiu ar sudedu presuotas mieles ir ilgu šaukštu lėtai maišau, kol mielės pilnai ištirpsta ir aktyvuojasi. Gautą balzganą skystį supilu į miltus, pradžioje maišau mentele ir galiausiai imuosi minkymo. Išminkytą tešlą pridengiu lininiu rankšluosčiu ir palieku šiltoje vietoje kilti.
Fermentacija ir Temperatūra
6. Fermentacijos procesui įtakos gali turėti ingredientų ir aplinkos temperatūra. Jei norite, kad tešla kiltų lėtai ir kontroliuojamai, naudokite vėsų vandenį ir leiskite tešlai fermentuotis šaldytuve.
Tešlos Kočiojimas
Jei gaminsite dideles picas, padalykite tešlą į dvi vienodas dalis; jei gaminsite keturias mažas - į keturias dalis. Picos tešlos kočiojimo kilimėlį pabarstykite miltais ir kočėlu iškočiokite tešlą. Tešlą taip pat galite formuoti tiesiai ant medinės picos ližės.
Ant lentelės pasibarstykite miltų ir gerai iškočiokite tešlą. Svarbiausia, kad padas nebūtų storas, nes jis turėtų iškepti per 10 min.
Kai jau kyla mintis apie picą, iš šaldytuvo traukiu vieną tešlos kamuolį, ant stalo kloju silikoninį kilimėlį (jis skirtas ne tik kočiojimui, bet ir kepimui, patogu ir tvaru). Beriu žiupsnelį miltų, dedu tešlą, pradžioje ją išstumdau krumpliais, galiausiai kočėlu iškočioju apvaliai iki 30cm žymės.
Picos Tešlos Receptas
Picos Tešlai Pagaminti Reikia:
- 100 g kvietinių miltų
- 60 g vandens
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelio kepimo miltelių
- Žiupsnelio druskos
- Miltų rankoms suvilgyti
Gaminimo Eiga:
- Į dubenį suberkite miltus, druską, kepimo miltelius, supilkite vandenį ir aliejų.
- Minkykite su rankomis kol pasidarys vientisa tešla. Jei matote, kad tešla kieta, galite įpilti šiek tiek vandens ir toliau minkyti.
- Orkaitėje nustatykite karšto oro apipūtimo funkciją su 220 laipsnių temperatūra.
- Ant lentelės pasibarstykite miltų ir gerai iškočiokite tešlą. Svarbiausia, kad padas nebūtų storas, nes jis turėtų iškepti per 10 min.
- Į kepimo popieriumi išklotą skardą dėkite tešlą.
- Tešlą aptepkite pomidorų padažu, palikite kraštelius neteptus, kad jie būtų traškesni. Rankomis susmulkinkite ir dėkite mocarelą, dešrą galite dėti didesniais susuktais gabaliukais, kad ji būtų sultingesnė. Susmulkinkite ir užbarstykite abrikosų, suberkite picos prieskonius. Supjaustykite svogūną griežinėliais, jį įmasažuokite aliejumi, taip jis nesudegs, dėkite ant picos.
- Dėkite picą į orkaitę ir kepkite 220 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių.
Patarimai ir Gudrybės
- Mieles (nesvarbu ar naudojate sausas ar šviežias), sumaišykite su cukrumi ir šiltu vandeniu. Palikite 5-10 min. iki kol suputos.
- Daugelyje receptų yra patariama tešlą vynioti į maistinę plėvelę.
Picos Įdaras
Picos Įdarui:
- 3 šaukštų pomidorų padažo
- ½ raudonojo svogūno
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- 3 džiovintų abrikosų
- 80 g mėgstamos dešros / kumpio ar virtos vištienos
- 60 g mocarelos sūrio
- Žiupsnelio picos prieskonių
- Baziliko lapelių papuošimui
Amerikietiškos ir Itališkos Picos
Atvykę į mūsų „FOKUS pizza” restoranus ir atsivertę meniu jame rasite dviejų rūšių picas - amerikietiškas ir itališkas.
- ITALIŠKOS PICOS - pagal Neapolio tradicinį receptą kepamos plonapadės, putlių traškių kraštelių picos, kurių tešla prieš kepant brandinama keliolika valandų. Po brandinimo rankomis formuojamas pagrindas, tepami trinti pomidorai, dedamas „mocarela” sūris ir įvairūs kiekvienos picos skoniui pritaikyti ingredientai.
- AMERIKIETIŠKOS PICOS - labai sočios, putlios ir su gausybe sūrio! Priešingai nei itališkos, šios yra storapadės - iš pradžių šviežiai iškepamas aukštas ir storas tešlos padas, o tik paskui dedami kiti ingredientai ir kepama toliau! Recepto ingredientų dėjimo seka taip pat kitokia - iš pradžių picos padas tepamas padažu, tuomet ant padažo dedami visi pagardai ir tik tada beriamas sūris, kuris kepdamas išsilydo ir tarsi apkabina visus po juo esančius ingredientus!
Taigi, norint įvaldyti picos tešlos gamybos meną reikia suprasti ingredientų, technikos ir laiko sąveiką. Tai kelionė, kurios metu reikia eksperimentuoti ir pritaikyti prie savo skonio pageidavimų. Apsiginklavę žiniomis apie miltų rūšis, mielių aktyvavimą, fermentaciją, ingredientų pusiausvyrą, minkymo techniką ir temperatūros kontrolę, esate pasirengę leistis į picų gaminimo nuotykį, kuris žada pakylėti jūsų kulinarinius sugebėjimus į naujas aukštumas.
Realios prekės išvaizda gali šiek tiek skirtis nuo esančios nuotraukoje. Prekės, kurias gausite, gali būti kitokioje pakuotėje bei kitokios išvaizdos ar formos. Informacija produkto aprašyme, kuri pateikiama elektroninėje parduotuvėje, yra bendro pobūdžio, todėl nėra tapati informacijai, nurodomai ant produkto pakuotės. Ant produkto pakuotės nurodoma informacija yra išsamesnė ir gali šiek tiek skirtis nuo informacijos, nurodomos elektroninėje parduotuvėje pateiktų prekių aprašymuose. Visada rekomenduojame perskaityti ir vadovautis informacija, esančia ant prekės pakuotės.