pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Obuolių sūrio istorija ir tradicijos Lietuvoje

Obuolių sūris - tai unikalus ir skanus desertas, turintis ilgą istoriją ir tradicijas Lietuvoje. Tai - išskirtinai lietuviškas konditerijos gaminys. Obuolių sūrio kilmė yra ne iš etnografinės virtuvės, o iš viduramžių valdovų ir didikų dvarų.

Obuolių sūrio istorija

Istorinę lietuvišką virtuvę tyrinėjanti virtuvės šefė Rita Keršulytė-Ryčkova sako, kad obuolių sūris yra nepelnytai pamirštas patiekalas. LRT.lt primena, kad obuolių sūris yra pripažįstamas kulinarinio paveldo dalimi Lietuvoje. Bene seniausias obuolių sūrio receptas Lietuvoje minimas Radvilų virėjo XVII a. užrašuose. Patiekalas pavadintas „Cidonijų sūriu“, bet recepto pabaigoje priduriama, kad „...tokį pat sūrį galima ir iš obuolių gaminti...“.

Dar XVII a. Radvilų giminės virėjų užrašuose minimas „spaustų vaisių marmeladas“. Nors pasaulyje gaminami sūriai iš figų ar slyvų, obuoliai šiam desertui pirmiausia panaudoti mūsų krašte. Anot Vaidos, obuolių sūris - vienas seniausių saldumynų Lietuvoje. Jo istorija siekia laikus, kai į Lietuvą, ištekėjusi už Žygimanto, iš Italijos atkako gyventi Bona Sforza, kuri čia atsivežė ir visą virtuvę su puodais, virėjais, prieskoniais.

Italai turi saldėsį - džiovinta iš vaisių pagaminta tyrė. Kažkam šovė į galvą, kad tą masę galima supilti kaip sūrius ir džiovinti. „Tai - vienintelis produktas, kuris iš aukštuomenės nuėjo į baudžiauninkų virtuvę - paprastai būna atvirkščiai. Obuolių sūris - lietuviškas kalėdinis desertas, nes, surinkę obuolių derlių sūrį, tris mėnesius džiovindavo“, - pasakojo V.Paulė.

Obuolių sūrio gamybos tradicijos

Autentiškas, daugiau nei 100 metų senumo mūsų šeimos receptūros obuolių sūris yra rankų darbo desertas, pagamintas tik iš lietuviškų obuolių. Kilęs iš viduramžių valdovų ir didikų dvarų, obuolių sūris atkeliauja ir ant Jūsų stalo. Vienas kilogramas šio deserto gaminamas net iš mažiausiai 5 kg išskirtinės kokybės obuolių.

Sertifikuoto tautinio paveldo produktų amatininkas, Utenos rajono Kuktiškių seniūnijos ūkininkas Gvidas Paulius pažymi, kad rankų darbo obuolių sūris gaminamas pagal Žemaitijos krašto tradicijas, kurias perėmė iš žmonos tėvų. Minėtas sertifikatas liudija, kad toks brandintas obuolių sūris, kokį ruošia Vaida ir Gvidas, gaminamas ne mažiau 100 metų. Būtent Pauliai pirmieji Lietuvoje gavo obuolių sūrio Tautinio paveldo produkto sertifikatą.

Receptas, pagal kurį ruošiami sertifikatu ženklinami sūriai, atėjęs iš Vaidos mamos giminės, ir lieka nekeistas iki šiol. „Buvo paradoksas, kai reikėjo apsiginti Tautinio paveldo sertifikatą: mūsų klausė, iš kur prieš šimtą metų Lietuvoje buvo cinamonas, gvazdikėliai? Jie juk buvo ir prieš 400 metų!“, - tikino Vaida.

Vaida pasakojo savo sūrių „istoriją“: vieną dieną obuolius nulupi - vienam sūriui kilogramą obuolių, užpili cukrumi, laikai, kitą dieną nuvirini sirupą, trečiąją verdi sirupą su obuoliais. Po to dedi į maišelius, kabini virš malkomis kūrenamo pečiaus. Čia sūriai džiūsta apie 45 dienas. Tačiau internete sočiai receptų, kuriuose pasakojama, kaip obuolių sūrį pagaminti nepalyginamai greičiau.

„Yra sviestas, yra ir tepus riebalų mišinys. Tas pats ir su sūriais: galima padaryti per dvi dienas, o mes gaminame taip, kaip darydavo senais laikais“, - sakė Tautinio paveldo sertifikatą savo obuolių sūriams gavusi V.Paulė.

Įvairios obuolių sūrio rūšys

Gaminame ne tik tautinio paveldu pripažintą tradicinį obuolių sūrį. Mūsų naujieji sūriai, pagardinti aitriąja paprika, mėtomis, cinamonu, riešutais ar svarainiais, sukuria visiškai naujus potyrius. Jiedu su vyru ruošia 30-ies rūšių sūrius. „Populiariausias - su vyšniomis, skanus su kriaušėmis, turbinis derinys - čili ir mėta“, - vardijo Gvidas.

Tarp gausybės rūšių - ir obuolių su anyžiumi, juodaisiais serbentais, kedro riešutais, kanapėmis ar net pomidorais derinys. Pastarasis labai tinka prie paukštienos ar gėrimų. Anot Vaidos, obuolių sūrį labai pamėgę veganai: jo deda į daržoves, Cezario salotas, jogurtus, ledus, į varškę. Mat sūris primena razinas, tačiau galima pasirinkti įvairesnių skonių.

Kaip mėgautis obuolių sūriu?

Sūris tinkamas dėti ir ant šventinio stalo, ir kaip užkandis pertraukėlės metu. Taip pat tai tampa puikia dovana iš Lietuvos, atspindinčia mūsų šalies kulinarinio paveldo tradicijas! „Mes obuolių sūrį nuo taburetės, ant kurios pasidėjusios jį turguje pardavinėjo bobutės, pakėlėme iki gurnamų klasės. Man atrodo, kad nėra tokio krašto, kur nebūtų mūsų gaminio. Tačiau juos perka ne tik lauktuvėms - šį desertą į keliones įsideda jūreiviai, alpinistai.

Tiesa, labai daug lietuvių iš viso nesupranta, ką mes parduodame. Vieniem čia duona, kitiems - vytinta mėsa“, - pasakojo Vaida. Imate džiovintos kriaušes skiltelę, ant jos dedate po gabalėlį obuolių ir pelėsinio sūrio. Visą tai pagardinate šaukšteliu bruknių uogienės, čiobrelio lapeliu ir gabalėliu graikinio riešuto.... Pusryčiai, pietūs, vakarienė "Nė kąsnio be obuolio".

Obuolių sūris gali būti brandinamas kelias dienas, kad būtų išgautas dar pilnesnis skonis. Brandinant obuolių sūrį, prieskoniai ir cukrus geriau susimaišo su obuolių mase, ir galiausiai gaunama tvirta, bet švelni struktūra. Tai ypač aktualu tiems, kurie nori sukurti sodresnį ir intensyvesnį skonį. Nors obuolių sūris savaime yra nuostabus ir pilnas skonio, jis gali būti puikiai derinamas su įvairiais kitais produktais.

Galite pabandyti dėti riešutų, pavyzdžiui, graikinių arba migdolų, kurie suteikia traškumo ir papildomo skonio. Be to, obuolių sūris gali būti naudojamas kaip užkandis kartu su sūriais arba mėsa. Obuolių sūris - tai daugybė galimybių ir eksperimentų, kurių dėka galima sukurti unikalų ir nepamirštamą skonį.

Kur įsigyti?

Savo rankomis sukurtais produktais pora prekiauja sveiko maisto parduotuvėse, jaukiose kavinukėse bei mugėse ištisus metus, tačiau pristatyti juos pirkėjams ieškojo ir kitų šiuolaikinių sprendimų. Vienas iš jų - interneto svetainė. Pradėję nuo kontaktinės informacijos, šiandien verslininkai ją transformavo į elektroninę parduotuvę, kurioje savo produktus siūlo ir kiti autentiški ir natūralūs prekės ženklai.

Šiandien galime pasidžiaugti, kad unikalių, tvarių ir sertifikuotų tautinio paveldo gaminių, kurių gaminimo tradicijos siekia gerokai per 100 metų, jau galima įsigyti elektroninėje parduotuvėje „Pagaminta lietuvių“ madebylithuanians.com.

Lankytinos vietos

  • „Vau!!! edukacija-degustacija „Obuolys: nuo Adomo iki NASA“
  • Didžiulių sodyba-muziejus [šalia mūsų] (~1val) €2/žm (plačiau čia: Didžiulių muziejus)
  • "Medaus ūkio" 9 skirtingų skonių medaus skanėstų degustacija - €1,5/žm
  • "Arbatos magijos" kavų ir arbatų degustacija - "Kai skanu gali būti ir sveika" - €1,5/žm
  • Erdvė vaikams “Dūk! Žaisk!