Hekas arba jūrinė lydeka - ne tik Lietuvoje, bet ir įvairiuose pasaulio kraštuose vertinama bei mėgstama žuvis. Jos balta, minkšta mėsa yra labai universali virtuvėje, tad ypač lengva nenuobodžiai ir kaskart labai skaniai organizmą aprūpinti naudingomis žuvyse esančiomis medžiagomis. Siekiant subalansuotos mitybos, į savo racioną vertėtų įtraukti ne tik daug šviežių sezoninių daržovių, vaisių, uogų, tačiau ir kokybiškų baltymų.
„Palyginti su raudona mėsa, žuvis turi mažiau sočiųjų riebalų, o jų patiekalai paprastai pasižymi mažesniu kalorijų skaičiumi. Labai svarbu, kad iš žuvies gaunama svarbiųjų omega-3 rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats negamina. Tai reiškia, kad jų turime gauti su maistu. Be to, balta žuvis, tokia kaip menkė, ešerys ir jūrinė lydeka, yra puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis. Įdomu tai, kad ispanai jūrų lydeką net vadina „žuvų karaliumi“.
„Didelis jūrinės lydekos filė privalumas tai, kad joje yra nedaug kaulų, jie stambūs ir lengvai pašalinami. Jai termiškai apdoroti nereikia daug laiko, o mėsa yra gana tvirta. Be to, skonis yra švelnus, ši žuvis nepasižymi tipišku „žuvišku“ kvapu, todėl yra geras pasirinkimas norint, kad vaikai valgytų daugiau žuvies“, - atkreipia dėmesį G.
Jūrinės lydekos filė paruošimo būdų apstu. Ją galima greitai apkepti keptuvėje apvoliotą džiūvėsėliuose arba tešloje. Ieškant įvairovės, ji puikiai tiks suktinukams, o sumalta - ir kukuliukams. Visą darbą už jus gali padaryti ir orkaitė - šią žuvį visai nesunku skaniai iškepti folijoje skardoje, pikantiškame pyrage ar apkepe su daržovėmis. Norint išlaikyti jos mėsos drėgnumą, verta virti sultinyje, garuose, o be galo skanu yra ir troškinti.
Tai būdas, kuris išlaiko žuvies sultingumą ir leidžia praturtinti ją įvairiais padažais bei daržovėmis. „Jūrinę lydeką lengva paruošti, jos skonis yra subtilus, tad galite pasitelkti fantaziją derinant su įvairiais priedais. Tačiau jei žuvį gaminti dar tik mokotės arba norite vakarienę paruošti neapsisunkinant nei galvos, nei piniginės, rekomenduoju laikytis paprastų receptų. Procesas bus visiškai nesudėtingas, o pagardinimui prireiks tik nedaug ingredientų, kurių tikriausiai net jau turite namuose“, - sako G.
Du Paprasti Receptai Greitai Vakarienei
Jūrinės lydekos filė graikinių riešutų ir baltojo vyno padaže
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 25 min.
Reikės:
- 4 jūrinės lydekos filė gabalėlių
- 200 g graikinių riešutų
- 20 g kaparėlių
- 300 g grietinės
- 400 ml balto vyno
- 100 g sviesto
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
Gaminame:
- Žuvies filė pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais ir dėkite į keptuvę su trupučiu alyvuogių aliejaus. Apkepkite žuvį iš abiejų pusių ant didelės ugnies - vienai pusei reikės apie 2 minučių. Sumažinkite ugnį ir tuo metu paruoškite graikinių riešutų ir baltojo vyno padažą.
- Nuluptus graikinius riešutus sutrinkite grūstuvėje. Kitoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite smulkintus riešutus, pakepkite apie dvi minutes. Tada supilkite baltąjį vyną, kaparėlius ir grietinę. Viską išmaišykite ir leiskite dar apie tris minutes pasitroškinti.
- Šį padažą supilkite į keptuvę su žuvimi. Palikite ant ugnies dar 5-8 minutes ir patiekite.
Jūrinės lydekos filė petražolių padaže
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės:
- 4 jūrinės lydekos filė gabalėlių
- Didelio ryšulėlio šviežių petražolių
- 1 citrinos
- 200 g grietinės
- 2 česnako skiltelių
- Nedidelio svogūno
- 30 g sviesto
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
Gaminame:
- Jūrinės lydekos filė sudėkite į dubenį ir iš abiejų pusių apšlakstykite išspaustomis citrinos sultimis, pabarstykite druska ir pipirais. Paliksime žuvį pailsėti, kol ruošite padažą.
- Šviežias petražoles nuplaukite, sudedame juos į dubenį arba blenderio indą kartu su česnaku, pasmulkintu svogūnu, grietine, pagardinkite druska ir pipirais. Viską labai gerai sutrinkite ir supilkite į keptuvę su šaukštu sviesto. Palikite ant silpnos ugnies maždaug penkioms minutėms, kad padažas sutirštėtų.
- Tada sudėkite žuvies filė, jei reikia, dar pagardinkite druska ir pipirais bei palikite ant vidutinės ugnies apie 8-10 minučių. Skanaus!
Kiti Jūrinės Lydekos Paruošimo Būdai
Jei gaminate iš šaldytos žuvies, labai svarbu tinkamai ją atšildyti. Geriausia, jei žuvis bus atšildoma šaldytuve, maždaug 2-6 laipsnių temperatūroje.
Jūrinė lydeka folijoje su daržovėmis
- Tinkamai atšildykite žuvį, o tuomet išimkite ją iš šaldytuvo ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Gabalėlius apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais ir palikite valandai pastovėti.
- Bulves ir morkas supjaustykite plonais griežinėliais, o svogūnus ir paprikas - pusžiedžiais.
- 4 folijos lakštus patepkite aliejumi ir ant kiekvieno iš jų dėkite dalį bulvių ir morkų, o ant jų - svogūnus ir paprikas. Daržoves apibarstykite druska, krapais ir petražolėmis, uždėkite žuvies gabalėlius.
Kepta jūrinė lydeka su daržovėmis pomidorų padaže
Lyduko žuvis įgijo „liesos“ reputaciją dėl savo dietinės mėsos, todėl daugelis ukrainiečių žino, kad ją galima kepti keptuvėje ir tai yra maksimumas.
Reikės:
- jūrų lydekos (skerdenos) - 2 vnt.
- kvietiniai miltai - 7-8 šaukštai.
- augalinis aliejus - 3 šaukštai.
Gaminame:
Jūrų lydekos skerdenas supjaustykite filė, nuplaukite ir nuimkite stuburą. Filė supjaustykite gabalėliais, pabarstykite druska. Į gilų dubenį supilkite miltus ir kiekvieną filė gabalėlį susukite. Morkas ir svogūnus nulupkite, sutarkuokite, svogūnus supjaustykite pusžiedžiais. Kepkite 4-5 minutes iki auksinės rudos spalvos. Į atskirą keptuvę suberkite 2 šaukštus miltų ir kepkite 30 sekundžių. Supilkite pomidorų sultis, įberkite prieskonių ir suberkite lauro lapą. 1/3 padažo supilkite į ketaus keptuvę ar puodą, ant viršaus uždėkite pusę viso žuvies kiekio, po to pusę morkų ir svogūnų. Kartokite tai, kol baigsis ingredientai.
Jūrinė lydeka tešloje
Reikės:
- grietinė - 1 valgomasis šaukštas.
- augalinis aliejus (kepimui) - 3 šaukštai.
Gaminame:
Jūros lydekos skerdeną nuplaukite, išpjaustykite filė, nuimkite stuburą. Į gilų dubenį įmuškite kiaušinį ir plakite šluotele. Įpilkite grietinės, druskos ir maltų juodųjų pipirų. Ten suberkite smulkiai supjaustytus krapus ir išmaišykite. Galiausiai suberkite miltus ir vėl išmaišykite tešlą.
Orkaitėje kepta jūrinė lydeka su česnakiniu padažu
Jūros lydekos filė nuplaukite ir įkaitinkite orkaitę iki 190°C. Česnako skilteles nulupkite, sutarkuokite smulkia tarka, o žalumynus susmulkinkite peiliu. Ištirpinkite sviestą mikrobangų krosnelėje, tada supilkite į dubenį. Dėkite žuvį į kepimo indą, užpilkite padažu ir pašaukite į orkaitę.
Jūrinė lydeka su bulvėmis orkaitėje
Reikės:
- citrinos sultys - 1 valgomasis šaukštas.
Gaminame:
Jūros lydekos filė supjaustykite porcijomis, suberkite į gilų dubenį, įberkite druskos, pipirų, citrinos sulčių ir palikite 10 min. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Bulves nulupkite, nuplaukite, supjaustykite griežinėliais. Dėkite į dubenį, pasūdykite, suberkite pipirus, suberkite bulvių prieskonius ir pusę grietinės kiekio. Kepimo formą ištepkite aliejumi, pirmą sluoksnį išdėliokite dalį bulvių, o tada žuvį. Ant viršaus sluoksniu dėkite svogūną, supjaustytą žiedais, tada vėl bulves grietine. Žuvį ir bulves pašaukite į orkaitę 40-50 minučių ir kepkite 180°C temperatūroje.