pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Antienos krūtinėlės kepsnys - skanūs receptai ir patarimai

Kiti garnyrai:

Prie antienos krūtinėlės puikiai dera morkų piure (morkų košė, buitiškiai tariant).

Prie anties tinka keliasdešimt sekundžių pavirtos žirnių ankštys.

Dera brokoliai ar briuselio kopūstai.

Antį galite pateikti ir salotų pavidale.

Aziejitiškos salotos su anties krūtinėle

Salotoms reikės:

  • Mėgstamų salotų lapų
  • Tarkuotos burokine tarka morkos
  • Plonai pjaustytų ridikėlių
  • Žirnių ankščių
  • Briuselio kopūstų
  • Pakeptų žemės riešutų
  • Skrudintų sezamo sėklų
  • Kalendros

Padažui

Tarkuoto imbiero šaknies

  • 2 v.š. sojos
  • 1 a.š. medaus arba agavų sirupo
  • 2 v.š. sezamų aliejaus
  • 1 a.š. laimo sulčių
  • nedidelio gabalėlio (apie 2 cm ar čiut mažiau) tarkuotos imbiero šaknies

Gaminame:

  1. Anties krūtinėlę išsikepame pagal instrukciją.

3. Dedame salotas, tarkuotą morką, ridikėlius. Žirnių ankštis ir Briuselio kopūstus dedame į verdantį vandenį. Žirnių ankštims užtenka vos keliolikos sekundžių, o Briuselio kopūstus galite pavirti ir minutę. Tada dedate į indą su ledukais ir šaltu vandeniu arba tiesiog kišate po šaltu vandeniu kiaurasamtyje, kad jie nustotų virti ir liktų žavingai žali.

4. Sumaišome ingredientus padažui. Labai daug šarmo čia priduoda šviežiai tarkuota imbiero šaknis.

5. Pilame padažą ant salotų, beriame riešutus ir sezamo sėklas. Pagardiname kalendra.

SEGEBUTĖS UŽRAŠAI

Paprasti, skanūs ir akiai patrauklūs patiekalai, prie kurių norisi grįžti vėl ir vėl. Čia pateikiami šeimos receptai, draugų virtuvės paslaptys, nauji kulinariniai bandymai. Anksčiau aprašyti receptai nuolat tobulinami ir tikslinami, todėl "pasenusių" receptų čia nėra.

Kepta anties krūtinėlė

Anties krūtinėlė - išskirtinio skonio mėsa, tinkanti ypatingoms progoms, kaip pvz. garbingam svečiui maloniai nustebinti arba Valentino dieną mylimam asmeniui palepinti. Idealiame pasaulyje anties krūtinėlė būtų pateikta su perkoštu padažu, tačiau man padažo tirščiai - tai pats skanumėlis, atstojanis karštą garnyrą. Na, jeigu kokia karališka persona pas mane viešėtų, turbūt ir aš ištraukčiau padažui koštuvą.

Antienos krūtinėlė ruošiama ir servuojama pagal panašias taisykles, kaip ir jautienos nugarinės medaljonai (filet mignon), t.y. su krauju. O jeigu jums tai nepriimtina, tada pagal pateiktą receptą ant keptuvės apsrudintą krūtinėlę papildomai kepkite orkaitėje.

Kuo trumpiau ir kuo karščiau kepama krūtinėlė, tuo ji bus minkštesnė ir sultingesnė. Didžiausia klaida antienos krūtinėlės ruošime yra jos perkepimas. Šio recepto kepimo metu mano virtuvė būna pilna dūmų, tad patariu įjunti ventiliacijos trauką ir kuo plačiau praverti virtuvės langą.

Išeiga: 2 - 4 porcijos. Paruošimui reikai turėti sunkią keptuvę, geriausiai špižinę, tinkančią kepimui orkaitėje.

Produktai:

  • 1 vnt. anties krūtinėlė, apie 170-200 g
  • 1/2 arb. š. druskos
  • 1/4 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
Padažui:
  • 2 Valg. Š. sviesto
  • 1/2 ropinio svogūno
  • 2 lapeliai prieskoninio šalavijo - nebūtinai
  • 2 šakelės čiobrelio - nebūtinai
  • 100 ml vyno
  • 2 Valg. Š. uogienės: bruknių, aviečių, juodųjų ir raudonųjų serbentų, vyšnių, gervuogių, spanguolių arba šių uogų mišinio uogienės
Paruošimas:
  1. Krūtinėlę nuplauname, gerai nusausiname popieriniu rankšluosčiu, iš visų pusių ištriname druska ir pipirais.
  2. Paruošiame 230°C (450°F) karštumo orkaitę - tik jeigu norėsime mėsos be kraujo.
  3. Virš didelės liepsnos įkaitiname sausą keptuvę apie 3-5 min. Nulašinus į keptuvę lašelį vandens jis turi "šauti" ir kaipmat išgaruoti. Krūtinėlę dedame oda žemyn į įkaitusią keptuvę. Kepame nejudinant 5-6 min. Mėsa pradžioje prilips prie keptuvės, vėliau išsiskirs riebalai ir mėsa atlips. Apverčiame ir toliau kepame iš mėsos pusės dar 5-6 min. Gerai iškepusi krūtinėlė turi būti rudai paskrudusi su traškia odele.
  4. Jeigu nemėgstame mėsos "su krauju", iš keptuvės išpilame lauk visus riebalus ir tuojau pat kepame 5-7 min. iki maksimalios temperatūros jau prikaitintoje orkaitėje, t.y. maždaug 230°C (450°F) arba nustačius funkciją "Broil". Tokia mėsa išliks viduje gana ružava ir sultinga, bet iš jos nevarvės kraujas. Maksimum kepimo orkaitėje trukmė - 12 minučių - tokia mėsa bus pilnai iškepusi, bet dar nesukietėjusi.
  5. Krūtinėlę išdedame ant lėkštės ir paliekame mažiausiai 7-10 minučių "pailsėti", kitaip pjaustant labai bėgs sultys, o tai kenkia mėsos kokybei.
  6. Tuo tarpu paruoškime padažą. Švarioj keptuvėj virš vidutiniškos liepsnos išlydome sviestą, apkepiname smulkiai supjaustytą svogūną, susmulkintą šalaviją ir tarp pirštų sutrintus čiobrelius. Pasūdome, papipiriname ir kepiname apie 3 min. Pilame vyno, gerai išmaišome, pakaitiname dar 3 min. Įdedame uogienės, išmaišome ir paviriname padažą iki kol jis taps norimo tirštumo.
  7. Padažą pateikiame ąsotėlyje šalia krūtinėlės, supjaustytos skersai 1 cm storio griežinėliais.

Ko reikės:

Vištienai:
Pomidorų padažui:
Kepsnio užbaigimui:

1. Vištienos krūtinėlę nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Labai aštriu peiliu ir pradėdami nuo storiausios dalies kiekvieną krūtinėlę padalinkite į dvi puses (iš viso gausite 6 gabalėlius).

2. Kiekvieną gabalėlį iš abiejų pusių įtrinkite druska, pipirais bei raudonėliu. Jeigu turite laiko, uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve marinuotis per naktį, jeigu ne – palikite marinuotis kambario temperatūroje, kol pasiruošite padažą.

4. Į puodą suberkite džiovintą raudonėlį ir kelias sekundes pakepinkite, kol pasklis aromatas. Supilkite pomidorų tyrę, vandenį (juo galite praskalauti indelį nuo tyrės) ir užvirkite.

Vaidos Bernatavičienės, „Karšta košė“ tinklaraščio kūrėjos nuotr./Vištienos krūtinėlės kepsnys „Parmigiana“

5. Į užvirusį padažą suberkite cukrų, žiupsnelį druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Ugnį sumažinkite iki mažos, kas vos kunkuliuotų ir retkarčiais pamaišydami virkite apie 35-40 minučių, kol padažas sutirštės (turi būti daugiau mažiau kečupo konsistencijos). Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų ir palikite atvėsti, kol ruošite vištieną.

6. Į vieną dubenį suberkite miltus. Kitame suplakite kiaušinius, išspaustą česnaką, itališkų žolelių mišinį, nedidelį žiupsnelį druskos bei pipirų. Trečiame sumaišykite panko džiūvėsėlius su parmezanu.

7. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

8. Kiekvieną vištienos krūtinėlės gabalėlį iš abiejų pusių apvoliokite miltuose, tuomet iš abiejų pusių panardinkite į kiaušinių plakinį, o galiausiai į džiūvėsėlių mišinį. Juos švelniai rankomis apspauskite, kad kuo tolygiau priliptų. Po kiekvieno gabalėlio rankas nusiplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite, kad į mitlus bei kiaušinių plakinį nepatektų džiūvėsėlių. Apvoliotus vištienos gabalėlius sudėkite į skardą.

9. Paruoštą vištienos krūtinėlę 30 minučių įdėkite į šaldytuvą, kad prieš kepant geriau priliptų džiūvėsėliai.

10. Į didesnę keptuvę aukštesniais kraštais supilkite saulėgrąžų aliejų (jo turi būti apie 1,5-2 cm) ir įkaitinkite ant aukštos ugnies (ne maksimalios). Iš šaldytuvo išimkite vištieną.

Kepam antienos krūtinėlę:

  1. Antienos file išimkite ir palikite kambario temperatūroje apie 30 min. Mėsa neturi būti šalta.

2. Pirmiausia antieną įpjaustykite skersai kažkur 2cm įpjovomis, kad kepant laisvai galėtų ištekėti riebalai.

3. Anties krūtinėlę dėkite į šaltą keptuvę, odele žemyn ir kepkite 6-9 min (minutės priklauso ir nuo anties storumo, bet aš esu visada vis tiek už mažiau minučių), kol išsiskirs riebalai ir odelė taps auksinės spalvos.

4. Tuomet antienos krūtinėlę apverskite, įdėkite žoleles, labai tinka rozmarinai, ir kepkite dar 3-4min.

5. Tuomet du žingsniai: arba a., arba b.

a. Antį išimkite iš keptuvės, uždenkite folija ir leiskite pailsėti 5min, kad mėsa būtų sultingesnė ir nebūtų jai šoko. Jeigu jau nebepašausite anties į orkaitę, galite pagal tai ir minutes rinktis max vienai ar kitai pusei.

b. Antį pašaukite į 180 laipsnių karštumo orkaitę 7min. Jeigu norite pilnai iškepusios 10-11min. Jeigu planuosite kišti į orkaitę, mažinkite minutes ant keptuvės. Aš mėgstu žalesnę, tai kepu viso 8-9 min sudėjus abiejų pusių kepimą.

Druską ir pipirus dėkite tik ant iškeptos antienos.

Vištienos krūtinėlės kepsnys „Parmigiana“ – toks sultingas, kad kepsite vėl

„Vištienos kepsnys „Parmigiana“ nėra tradicinės italų virtuvės produktas, jį, kaip ir daugelį kitų, pasauliui padovanojo italų imigrantai Amerikoje. Artimiausias šio kepsnio „giminaitis“ buvo gaminamas su baklažanais, nes mėsa to meto Italijoje nebuvo dažnas svečias ant stalo“, – rašo Vaida Bernatavičienė, „Karšto košė“ tinklaraščio kūrėja.

Šaltinis:

Vištienos krūtinėlės kepsnys „Parmigiana“ / Vaidos Bernatavičienės, „Karšta košė“ tinklaraščio kūrėjos nuotr.

A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidąTemos: 6 Receptai Vištiena Maistas Patiekalai Kepsniai Paukštiena

Neįtikėtinai minkšta ir sultinga vištienos krūtinėlė, sodrus pomidorų padažas bei tąsus, apskrudęs sūris – tai juk viskas, ką mes mėgstame itališkuose patiekaluose tik vienoje lėkštėje. Efektingai atrodantis kepsnys „Parmigiana“ neabejotinai papuoš jūsų stalą, todėl tai yra puikus bei nebrangus pasirinkimas šventėms. Taip pat, tai yra saugus pasirinkimas, jeigu nesate tikri dėl valgytojų skonių ir ypač, jeigu laukiate kompanijos su vaikais.

Iš anksto noriu įspėti, kad nors patiekalas ir nesudėtingai pagaminamas, bet laiko pareikalaus. Taigi, šį kepsnį geriau rinkitės savaitgalio pietums ar vakarienei, kad po darbo dienos nereikėtų virtuvėje praleisti viso vakaro. Keletą dalykų galite pasiruošti iš anksto: padažą išvirkite prieš dieną ir atvėsinę laikykite sandariame indelyje šaldytuve; pasiruoškite bei pamarinuokite vištienos krūtinėlę ir uždengę laikykite šaldytuve, tačiau likus pusvalandžiui iki gaminimo išimkite iš šaldytuvo.

Labai dažnai vištiena „Parmigiana“ yra tiekiama su spagečiais. Kepsnys yra tikrai sotus bei ryškaus skonio, todėl mano nuomone, prie jo labiausiai tinka paprasti, virti ryžiai bei kalnas žalių salotų su aliejumi. Galite išbandyti abu variantus ir patys nuspręsti, kuris derinys jums labiau patinka.