Jei jau, tuomet pats laikas pasiruošti gardžių atsargų žiemai arba pasilepinti uogų ir vaisių skoniais.
Receptų įvairovė
Jei jau nusprendėte gaminti uogienę, verta išbandyti įvairius receptus. Vieni jų skirti blynams, kiti - tortams ar desertams gardinti.
Uogienė be cukraus
Daugeliui įprasta uogienes virti su cukrumi, tačiau norint gaminti sveikiau, maisto ekspertė pataria naudoti natūralius saldiklius. Vietoje cukraus ruošdami uogienę verčiau rinkitės natūralius saldiklius - medų ar datules. Šios medžiagos ne tik suteiks nemažai saldumo, tačiau praturtins uogienę išskirtiniais skoniais ir kvapais.
Vyšnių uogienė be cukraus
Ingredientai:- 1 kg vyšnių
- 1 l medaus
- 250 ml vandens
- Išimkite vyšnių kauliukus.
- Į puodą sudėkite medų ir užpilkite jį vandeniu. Kaitinkite ant vidutinės ugnies ir maišykite, kol medus ištirps. Medui ištirpus, sudėkite vyšnias. Virkite, kol jos ims kilti į paviršių.
- Gautą uogienę išpilstykite į sandarius indus ir palikite atvėsti. Laikykite šaldytuve arba šaltoje patalpoje.
Slyvų uogienė su datulėmis
Ingredientai:- 1,5 kg mėlynųjų slyvų
- 300 g datulių
- 100 ml vandens
- 1 arbat. šaukšt. cinamono
- Išimkite slyvų kauliukus ir smulkiai supjaustykite. Datules taip pat smulkiai supjaustykite ir viską sudėkite į puodą.
- Supilkite į puodą vandenį, pagardinkite cinamonu, uždenkite ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai užvirs, sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite apie 30 minučių.
- Tuomet puodą atidenkite ir virkite dar apie valandą, kol džemas gerai sutirštės. Nuolat švelniai pamaišykite.
- Gautą džemą supilkite į sandarius indus ir palikite atvėsti.
Aviečių uogienė
Yra įvairių aviečių uogienės receptų, vienas iš jų:
- Avietes užpilkite vandeniu ir virkite 15 min. Paskui perkoškite per tankų sietą, kad skystyje neliktų sėklų.
- Želatiną užpilkite 100 ml šalto virinto vandens, išbrinkusią ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Paruoštą želatinos tirpalą supilkite į sutirštėjusias aviečių sultis.
- Karštą uogienę supilstykite į stiklainiukus ir sandariai uždarykite.
Serbentų ir aviečių džemas
Štai receptas, kaip pasigaminti serbentų ir aviečių džemą:
- Abiejų rūšių uogų tyrę sukrėskite į puodą, supilkite nurodytą kiekį vandens, išmaišykite, statykite ant ugnies ir luktelėkite, kol užvirs.
- Nukėlusi nuo ugnies, citrinų žieveles išgriebkite. Džemą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite. Laikykite šaltai.
Uogienė su agaru
Agaras - puikus ingredientas norint sutirštinti uogienę. Štai receptas:
- Pusę kiekio pasirinkto skysčio sumaišykite su agaru ir užvirinkite.
- Likusiame vandenyje ištirpinkite medų arba cukrų ir supilkite į verdantį agarą.
- Pakaitinkite, kol užvirs ir išpilstykite į formeles. Vėsinti galite tiesiog kambaryje, šaldyti nebūtina.
Patarimai gaminant uogienę
Norėdami paruošti gardžią ir maistingą uogienę, pirmiausia atrinkite uogas, nepraradusias savo naudingųjų savybių. Gerai prinokusios uogos savyje turi ypatingo angliavandenio - pektino, veikiančio kaip natūralus tirštiklis. Ši medžiaga leidžia pagaminti džemo konsistenciją primenančią uogienę. Daug pektinų turi juodieji ir raudonieji serbentai, slyvos, agrastai ir avietės.
Svarbūs patarimai
- Atrinkite uogas: Uogos turėtų būti gerai sunokusios, šiek tiek tamsesnės spalvos, tačiau dar nepradėjusios gesti.
- Naudokite natūralius saldiklius: Vietoje cukraus rinkitės medų ar datules.
- Užtikrinkite švarius indus: Natūraliai saldžiai uogienei būtina užtikrinti itin švarius ir sandarius indus, antraip uogienė greitai ims gesti.
- Nelaikykite per ilgai: Maisto ekspertė rekomenduoja pagamintą uogienę suvalgyti per 10 mėnesių.
Marmeladas
Marmeladas yra mėgstamas skanus ir sveikas skanėstas, gaminamas iš vaisių ir uogų sulčių bei tyrių. Klasikinis naminis marmeladas gaminamas iš uogų ir vaisių, kuriuose gausu natūralaus pektino: svarainių, obuolių, kriaušių, slyvų, persikų, abrikosų, apelsinų, serbentų, vyšnių ir kt.
Kaip gaminti marmeladą
Pirmiausia nuspręskite, kokį tirštiklį naudosite marmeladui ruošti - nuo to priklauso žaliavų pasirinkimas. Jei planuojate gaminti marmeladą su pektinu (arba visai nepridėdami tirštiklių), naudokite vaisius ir uogas, kuriose yra daug pektino. Jei marmeladą gaminate su želatina arba agaru-agaru, vaisių ir uogų pagrindas gali būti beveik bet koks.
Marmeladas su agaru
Agaras teigiamai veikia organizmą: jame gausu kalcio, skaidulų ir jodo. Į uogų tyrę suberkite cukrų, sumaišytą su agaru, ir išmaišykite. Masė greitai sutirštės, todėl visus ingredientus reikia paruošti iš anksto ir turėti po ranka. Įdėkite medaus. Virkite dar 3-4 minutes, nuolat maišydami mišinį. Tyrelės temperatūra yra 106 °C (išmatuokite, jei turite kulinarinį termometrą). Kai masė pradės burbuliuoti, nukelkite nuo ugnies, supilkite vienos citrinos sultis. Nedelsdami supilkite dar karštą mišinį į paruoštas silikonines formeles.
Receptai su uogiene
Uogienė puikiai tinka ne tik kaip atskiras patiekalas, bet ir kaip ingredientas įvairiems desertams. Vienas iš tokių desertų - uogų tortas.
Uogų tortas
- Paruoškite visus ingredientus.
- Puode sumaišykite grietinę, kakavos miltelius, kubeliais supjaustytą sviestą, rudąjį cukrų ir agavų sirupą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ir sviestas ištirps.
- Gautą masę supilkite į dubenį, suberkite sodą, išmaišykite.
- Tada palaipsniui pradėkite dėti miltus. Minkykite vienalytę elastingą tešlą.
- Padalinkite tešlą į 6-7 dalis.
- Kiekvieną gabalėlį iškočiokite 2-3 mm storio. Pabadykite šakute. Kiekvieną pyragą kepkite 3 minutes iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- Kiekvieną pyragą, kol jis dar neatvėsęs, supjaustykite iki norimo skersmens.
- Nuo pyragų likusius likučius padžiovinkite orkaitėje ir susmulkinkite į trupinius.
- Kremui sviestą išplakti su cukraus pudra iki vientisos masės. Tada suberkite varškę ir grietinę, sumaišykite mikseriu iki vientisos masės.
- Gautu kremu aptepkite pyragus. Patogiau tai padaryti, jei pyragus dedate į kepimo žiedą. Dėti į šaldytuvą 1 valandai.
- Uogų sluoksniui uogas pakaitinkite su cukrumi, krakmolu ir agaru. Užvirkite ir virkite 1-2 minutes ir nukelkite nuo ugnies.
- Tortą apvyniokite maistine plėvele arba kepimo popieriumi.
- Ant viršaus dėkite uogas. Dėti į šaldytuvą 1 valandai.
- Nuimkite plėvelę, tortą apibarstykite trupiniais. Palikite 4-6 valandoms šaldytuve.
- Uogų tortas paruoštas. Skanaus!