Turbūt visi yra bent sykį gyvenime gaminę balandėlius. Aš pati labai juos mėgstu ir manau, kad tai vienas skaniausių lietuviškų patiekalų. Mano šeimoje balandėlis yra tikrasis vasaros hitas, gal ne kas antrą dieną juos valgome, bet tikrai dažnai. O šiuose balandėliuose nėra nė gramo mėsos. Taip, jie vegetariški, bet dėl to nė kiek ne prastesnio skonio.
Receptas įkvėptas armėniškos virtuvės tradicinio patiekalo - Pasus Dolma. Ją gaminant į rauginto kopūsto lapus įvyniojamas ryžių, lęšių ir įvairių daržovių įdaras. Po Rytų Europos virtuvės pavadinimu telpa daugybės etninių grupių - baltų, slavų, fino-ugrų - virtuvės tradicijos, kurios sukuria išskirtinį regiono patiekalų žavesį. Mėgstamus skonius čia atras tiek užkietėję mėsėdžiai, tiek tie, kurie renkasi lengvesnį maistą.
Atskiro paminėjimo verti ir Rytų Europos prieskoniai: ypatingą dėmesį gamtai bei ūkininkavimui skiriančios tautos į patiekalus įpina daugybę specifinių regionui skonių, kuriuos atrasti galima tiesiog savo kieme.
Kaip sako keliautojas, kulinaras ir „Lidl“ virtuvės šefas Vytaras Radzevičius, pagrindinės Rytų Europos virtuvės dedamosios yra sezoniškumas ir tradicija. Čia vertinami švieži produktai, laikas su artimais ir brangiais žmonėmis bei pati ragavimo, dalinimosi patirtis. Ar tai būtų tradicinių patiekalų užeiga turistinio miesto centre, ar iš paprasčiausių produktų gaminami pietūs kaimo namelyje - kiekvienas patiekalas yra paruoštas su begaline meile ir dėmesiu.
Dažnai nacionalinio maisto receptai keliauja iš kartos į kartą ir yra griežtai nekeičiami. Na, o ragauti bei dalintis įspūdžiais šio krašto gyventojams išties patinka: maistas tampa neatsiejama kasdienybės dalimi ir malonumu.
Nors kiekvieno Rytų Europos regiono virtuvė ir skiriasi, yra keli produktai, išskirtinai būdingi šiam kraštui. Mėgstama kiauliena ir jos gaminiai, tokie, kaip karka, dešra ar kumpiai, taip pat mėsos pagrindu ruoštos sriubos (pavyzdžiui, solianka). Taip pat plačiai paplitę įvairūs virtinukai - tiek miltiniai, tiek bulviniai. Ypatingą vietą užima ir paprikos: marinuotos mėgstamos kaip užkandis, o paprikų pasta gardinami kiti patiekalai. Svečius iš užsienio nustebina neatsiejamas pusryčių atributas - saldūs varškės sūreliai, kuriems sunkiai atsispiria tiek maži, tiek dideli ragautojai.
Tačiau viena iš šių kraštų maisto žvaigždžių neabejotinai yra balandėliai. Įvairias mėsos, suvyniotos į kopūsto lapą ir patiekiamos su mėgstamais garnyrais variacijas rasite turbūt kiekvienoje Rytų Europos šalyje. Paprastai ruošiant balandėlius, pasak V.Radzevičiaus, naudojama skirtinga mėsa, kartais - ir žuvis ar grybai. Balandėliai kai kur gardinami kitomis daržovėmis (pavyzdžiui, morkomis), gali būti skanaujami su grietine ar pomidorų padažu. Fantazijos gaminant šį patiekalą išties netrūksta, o būtent jo ingredientų įvairovė ir leidžia jam tapti Rytų Europos virtuvės simboliu.
V.Radzevičius siūlo išbandyti naujų skonių ir pasigaminti sveikus ir sočius vegetariškus balandėlius. Jie puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei.
Vegetariški balandėliai
4 valgytojams reikės:
- 1 kopūsto galvos (su sveikesniais, didesniais, vyniojimui tinkamais lapais);
- 2/3 stiklinės ryžių;
- 300 g grybų (baravykų, voveraičių, pievagrybių, galima juos sumaišyti arba rinktis vieną rūšį);
- 2 svogūnų galvų;
- 1 morkos;
- 5 česnako skiltelių;
- 250 g smulkintų pomidorų savo sultyse;
- 1-2 šaukštų aliejaus;
- 1 šaukštelio džiovintų čiobrelių;
- 2-3 lauro lapų;
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Kaip gaminti
- Kopūsto galvą apvirkite pasūdytame vandenyje, kad suminkštėtų lapai. Po to ją atvėsinkite, išpjaukite kotą ir atskirkite lapus.
- Ryžius nuplaukite iki skaidraus vandens, šiek tiek apvirkite, kad dar būtų kieti, nukoškite ir atvėsinkite.
- Grybus susmulkinkite, 20 minučių pavirkite ir nukoškite.
- Smulkiai supjaustykite svogūną ir burokine tarka sutrinkite morką.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, iki auksinės spalvos apkepinkite svogūną, tada įspauskite česnako skilteles, trumpai pakepinę, sudėkite morkas ir grybus. Visą masę kepkite pamaišydami apie 5 minutes.
- Į atskirą dubenį sudėkite apkepintus grybus, morkas bei svogūnus su česnaku, taip pat ryžius, čiobrelius, įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.
- Ant kopūsto lapo dėkite įdaro, susukite balandėlį ir apkepkite jį iš kiekvienos pusės keptuvėje po kelias minutes.
- Susuktus balandėlius sudėkite į puodą, supilkite smulkintus pomidorus savo sultyse ir įpilkite šiek tiek vandens, kad balandėliai būtų pusiau apsemti.
Balandėliai su žuvimi
Gal kiek neįprastas ir kopūstas (savojinis), ir įdaras, tačiau balandėliai su žuvimi yra tikrai verti išbandyti. VMG nuotr. 4 asm.
- Gaminimas 30 min.
- Troškinimas 60 min.
Balandėliams su žuvimi pagaminti reikia:
- 10-12 savojinių kopūstų lapų
- 500 g lašišos filė
- 50 ml apvirtų ryžių
- 2 šaukštų smulkintų krapų
- 2 valgomųjų svogūnėlių
- 1-2 šaukštų citrinos sulčių
- Žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės
- Šlakelio aliejaus
- 100 ml baltojo vyno
- Žiupsnelio druskos
Gaminimo eiga
- Kopūstus paruoškite taip, kaip tradicinių balandėlių recepte.
- Pagaminkite įdarą: lašišos filė sukapokite peiliu. Svogūnėlius labai smulkiai supjaustykite.
- Žuvį, svogūnus, krapus, apvirtus ryžius, citrinos žievelę sumaišykite. Pašlakstykite citrinos sultimis ir pasūdykite.
- Suvyniokite balandėlius.
- Į kepimo formą įpilkite vyno, vandens ir šaukite į orkaitę maždaug 40 min. Skanaus!
Greitai pagaminami balandėliai - be ryžių ir kopūsto lapų
Jei norite balandėlių, bet neturite laiko jų vynioti į kopūsto lapus ar nemėgstate virto kopūsto skonio - turiu jums išeitį, kopūstą dėti į maltą mėsą. Nors šis patiekalas išvaizda visai neprimena tradicinių balandėlių, bet skonis beveik toks pat. Jaučiasi švelnus kopūsto skonis, bet neužgožia mėsos skonio. Nors šiame recepte ryžių nenaudojau, jei jūs mėgstate balandėlius su ryžiais, drąsiai galite įdėti jų. Be to šiuos balandėlius galite ruošti ne tik puode ar gilioje keptuvėje, bet ir orkaitėje, tik tuomet reikėtų keletą minučių juos pakepti orkaitėje ar keptuvėje ir tuomet užpylus padažą troškinti. Tikiuosi patiks ir jums bei išbandysite receptą.
Ingredientai:
- 500 g malto kiaulienos kumpio ar kitos norimos liesos maltos mėsos
- 250 g kopūsto
- 150 g morkų
- 70 g svogūno
- druskos, pagal skonį
- pipirų, pagal skonį
- chmeli suneli prieskonių, pagal skonį
- saldžiosios paprikos miltelių, pagal skonį
Padažui:
- 2 v.š. grietinės
- 2 a.š.