Ar ieškote skanaus ir lengvai pagaminamo deserto? Sausainiai su kondensuotu pienu ir želatina - puikus pasirinkimas! Šis receptas idealiai tinka tiems, kurie nori pasimėgauti saldžiu skanėstu be didelių pastangų.
Ingredientai
- Sausainiai
- Kondensuotas pienas
- Želatina
- Pienas
- Braškinė želė
- Kivi želė
- Persikų skonio želė
- Aviečių skonio želė
Gaminimo eiga
- Pirmiausia želatiną užpilkite vandeniu ir palikite brinkti.
- Kondensuotą pieną sumaišykite su pienu ir padalinkite į 3 dalis.
Pradėkite sluoksniuoti. Nėra taip sunku, kaip gali iš pradžių pasirodyti. Tik prireikia šiek tiek laiko.
- Vieną dalį želatinos ištirpinkite garų vonelėje. Sumaišykite su viena dalimi pieno.
- Pilkite į indą, kuriame gaminsite desertą. Idealiai tinka želės žiedas arba stiklinaitės. Dėkite stingti.
- Kitą sluoksnį ruoškite iš braškinės želė. Užpilkite karštu 400 mililitrų vandeniu, gerai išmaišykite, kad ištirptų.
- Atvėsusią želė pilkite ant sustingusio balto sluoksnio.
- Taip pat paruoškite ir žalią sluoksnį su kivi želė. Užpilkite karštu 400 mililitrų vandeniu, gerai išmaišykite, kad ištirptų.
- Dabar dar kartą atėjo baltos želė eilė. Vieną dalį želatinos ištirpinkite garų vonelėje. Sumaišykite su viena dalimi pieno. Gerai išmaišykite.
- Atvėsinkite ir pilkite ant kivi želės sluoksnio.
- Ruoškite persikų skonio želė. Užpilkite karštu 400 mililitrų vandeniu, gerai išmaišykite, kad ištirptų. Atvėsusią želė pilkite ant sustingusio balto sluoksnio.
- Ruoškite aviečių skonio želė. Užpilkite karštu 400 mililitrų vandeniu, gerai išmaišykite, kad ištirptų. Atvėsusią želė pilkite ant sustingusios persikų želės.
- Dabar dar kartą baltos želė eilė. Paskutinę dalį želatinos ištirpinkite garų vonelėje. Sumaišykite su likusia dalimi pieno. Gerai išmaišykite. Atvėsinkite ir pilkite ant želės sluoksnio.
- Palikite stingti. Lepinkitės!
Šokoladinis saliamis su sausainiais ir riešutais
Ingredientai:
- Trapūs tešlos sausainiai
- Pistacijos ir migdolai (arba kiti mėgstami riešutai ar džiovinti vaisiai)
- Šokoladas
- Saldus sutirštintas pienas
- Vanilės ekstraktas
- Miltelinis cukrus
Gaminimo eiga:
- Trapios tešlos sausainius grubiai sulaužykite nedideliais gabalėliais.
- Pistacijas ir migdolus (galite naudoti ir kitus mėgstamus riešutus ar džiovintus vaisius) maisto smulkintuvu ar paprasčiausiu peiliu susmulkinkite iki nedidelių gabalėlių. Šokoladą sulaužykite nedideliais gabalėliais.
- Suberkite į nedidelį prikaistuvį, supilkite saldų sutirštintą pieną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies nuolat maišydama, kol šokoladas ištirps ir masė taps vientisa bei lygi.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir įmaišykite vanilės ekstraktą. Suberkite smulkintus riešutus ir sausainių gabalėlius. Sumaišykite, kad visi sausainiai ir riešutai apsiveltų šokoladu.
- Palikite masę kambario temperatūroje, kol atvės ir iš paruoštos masės išeis suformuoti šokoladinį saliamį.
- Ant lygaus paviršiaus pasitieskite kepimo popieriaus lakštą. Jį dosniai ir tolygiai apibarstykite milteliniu cukrumi.
- Ant šio kepimo popieriaus lakšto perkelkite atvėsusią masę ir suformuokite maždaug 30-40 cm ilgio pailgą ritinį (arba du perpus trumpesnius ritinius). Stropiai, paspausdami suvyniokite jį į kepimo popierių.
- Paruoštą šokoladinį saliamį dėkite į šaldytuvą ir palaikykite mažiausiai 8 val. arba per naktį.
Kiti variantai ir patarimai
- Tinginys su chalva ir uogiene: sluoksniuokite šviesius ir tamsius sausainius, aptepkite chalvos mase ir uogiene.
- Varškės tinginys: sumaišykite varškę su cukrumi, vaniliniu cukrumi, sausainių gabalėliais, džiovintais vaisiais ir riešutais.
- Tinginys su kava: sumaišykite sutirštintą pieną su kava, sviestu, sausainių trupiniais ir riešutais.
- Ledų sumuštiniai: sluoksniuokite sausainius su grietinėlės ir sutirštinto pieno sluoksniu bei mėlynių sluoksniu.
Patarimai
- Norint, kad varškės pyragas visada pavyktų, prisiminkite, jog varškę reikia pertrinti per sietelį - tuomet neliks stambių jos gabaliukų.
- Gamindami šį saldumyną galite fantazuoti kiek tinkami: formuodami rutuliukus įspauskite po lazdyno riešutą ar migdolą, kiekvieną bulvytę apvoliokite skirtinguose trupiniuose (be kakavos, tinka trupinti vafliai, kukurūzų dribsniai, tarkuotas juodasis ar baltasis šokoladas, cukraus milteliai).