Į kasdienį daugelio šalių gyventojų racioną įtraukiami žuvies produktai. Dažniau valgant žuvies, malonu stebėti, kaip tirpsta kilogramai. Dietologai šią dietą rekomenduoja, nes žuvyje daug vitaminų, baltymų ir riebiųjų rūgščių. Taigi laikantis žuvies dietos ne tik nėra sunku, bet ir organizmas sustiprėja. Žuvis ir jūros gėrybės - mikroelementų šaltinis: tai jodas, fosforas, floras, cinkas ir daugelis kitų. Nuolat valgant žuvies, organizmas apsivalo nuo cholesterino, sustiprėja imunitetas, smegenys ima veiksmingiau funkcionuoti.
Žuvų patiekalai vertingi, nes juos valgant greitai pajuntamas sotumas, o kalorijų pertekliaus nebūna. Žuvis - mažai kalorijų turintis produktas, kuris puikiai tinka dietoms. Jei nusprendėte kelias dienas maitintis žuvies produktais, vertėtų pasitarti su gydytojais, ypač jei kuriai nors žuviai turite alergiją. Jei norite sulieknėti, vertingiausias žuvis: lašišą, upėtakį, skumbrę, tuną, paltusą geriau keisti liesesnėmis žuvimis.
Žuvies Dieta: Pavyzdinis Valgiaraštis
Galimas toks žuvies dietos variantas:
- Pusryčiams: virtas kiaušinis, kefyras ar jogurtas (liesi). Po pusės valandos galima pasirinktinai suvalgyti: granatą, apelsiną arba kivį. Galima gerti nesaldintos žaliosios arbatos.
- 11 val.: antri pusryčiai: gabalėlis žuvies ir stiklinė vandens. Po dvidešimties min. suvalgykite dar gabalėlį žuvies su daržovėmis. Pirmojo gabalėlio masės - 50 g., antro - 200 g.
- Pietūs: prasideda nuo 300 ml vandens, o po 15 min. galima suvalgyti 200 g žuvies arba jūros gėrybių. Žuvį galima valgyti su salotomis arba apšlakstyti citrinos sultimis. Garnyrui tiks šparaginės pupelės, saldžiosios paprikos, kopūstai, žalumynai, burokėliai. Gerti galima praėjus dviem valandoms po valgio.
- Pavakariams: suvalgykite varškės arba išgerkite kefyro.
- Vakarienę: pradėkite nuo stiklinės vandens, paskui pereikite prie žuvies su daržovėmis ar jūros gėrybių. Salotas iš daržovių galima pagardinti jogurtu, citrinos sultimis.
- Prieš miegą: gerkite liekninamąją arbatą.
Laikantis žuvies dietos nevalgoma mėsos, kruopų, saldumynų, sūdytų ir rūkytų gaminių.
Patarimai Besilaikantiems Žuvies Dietos
- Žuvies patiekalams patartina rinktis liesą žuvį: jūros lydeką, menkę. Žinoma, galima suvalgyti ir riebesnės žuvies: lašišos, kuprės, skumbrės.
- Garnyrui nevalgykite bulvių, baklažanų, ridikų.
- Šiai dietai produktus geriausia virti, troškinti, kepti orkaitėje, nekepti.
- Galima vartoti prieskonius, aitriąsias paprikas, gerti raudonojo vyno (daugiausia - po 100 g du kartus per savaitę).
Laikantis šios dietos sumažės svoris, pagerės sveikata, organizmas gaus naudingų medžiagų.
Kaip Teisingai Pasirinkti Jūros Gėrybes?
Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, nors Lietuvoje jūrų gėrybės dar laikomos egzotika ar net prabangos preke, tačiau jų įvairovė prekybos centruose didėja, o pardavimai, tiek šviežių, tiek šaldytų prekių kategorijoje auga. Namų šaldiklyje žuvies ir jūrų gėrybių atsargų O. Suchočeva pataria turėti ilgesniam laikui, kad prireikus kaskart netektų keliauti į parduotuvę. Be to, tai padės sutaupyti laiko, o šių delikatesų įsigyjant akcijų metu - pinigų.
Artėjantis kalėdinis laikotarpis - metas, kuomet ant stalo puikuojasi kur kas daugiau žuvies bei jūros gėrybių. Karpį, silkę, lašišą, jūros gėrybes lietuviai gausiai valgo ne tik per Kūčias, jomis mėgaujasi ir per adventą, kai tradiciškai vartojama mažiau mėsos. Visgi, kad namo parsineštume tikrai kokybišką žuvį - pravartu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad nuo šviežios žuvies turėtų sklisti jūrą primenantis kvapas?
Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ maisto kokybės vadovė, sako, kad ar žuvis šviežia galima pasakyti ir pagal žiaunų, akių spalvą, ir pagal raumens konsistenciją. Jeigu norite įsigyti midijų, A. Čepulis pabrėžia, kad jų geldelės privalo būti užsivėrusios, nenudilusios. Kokybiškų krevečių lukštai taip pat turėtų būti tvirti, šviežios krevetės dažniausiai pasižymi balkšva, kartais netgi pilka spalva. Jeigu jaučiate, kad krevečių lukštas minkštokas, ant jo yra gleivių - tokios jūros gėrybės vartoti nėra tinkamos.
Renkantis kalmarus, pasak „Iki“ atstovės, dėmesį taip pat reikėtų atkreipti į spalvą. Šviežias kalmaras pasižymi balta spalva, kiek kietoka tekstūra. Kartais ant jo matomos tamsios, pilkos dėmės.
Kaip Teisingai Laikyti ir Atšildyti Žuvį ir Jūros Gėrybes?
Kaip teigia A. Čepulis, šviežią žuvį ir jūros gėrybes šaldytuve, geriausia laikyti ne ilgiau nei parą. Taip pat žuvį reikėtų laikyti šalčiausioje šaldytuvo vietoje, kuri paprastai jame yra pažymėta. Ten temperatūra yra apie 1-2°C. Tokiomis sąlygomis laikyti reikėtų ne ilgiau vieną parą, jei žuvis ar jūros gėrybės nesupakuotos ir ne ilgiau nei galiojimo terminas. Jeigu įsigijote šaldytų jūros gėrybių ar žuvies, šaldiklyje šie produktai gali būti laikomi kelis mėnesius. Visgi, šaldiklyje jų ilgai palikti nerekomenduojama. Mat bėgant laikui jos taps vis sausesnės.
Jeigu planuojate žuvį atšildyti - tai taip pat reikėtų daryti tinkamai. Žuvį ir jūros gėrybes geriausia atšildyti po truputį, iš šaldiklio ją perkėlus į šaldytuvą. Taip ji atšils palaipsniui, iš lėto, todėl geriausia ją iš kameros ištraukti iš vakaro. Dar vienas būdas atšildyti žuvį - su visa pakuote pamerkti į vėsų vandenį su ledukais. Vandenį geriausia keisti kas pusvalandį, kad jis išliktų vėsus. Atšildžius ir atsargiai išėmus iš pakuotės, prieš kepant žuvį dar yra geriausia nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
A. Čepulis teigia, kad žuvies kokybę lems ne tik tinkamas jos šaldymas, bet ir atitirpinimas. Pasak A. Čepulis, lygiai tos pačios taisyklės galioja ir atšildant jūros gėrybes. Šaldytas jūros gėrybes reikėtų sudėti į švarų indą ir dėti į šaldytuvą. Jeigu jos nėra supakuotos, indo nepamirškite uždengti maistine plėvele, kad jūros gėrybės ar žuvis neprisigertų kitų maisto produktų esančių šaldytuve kvapo.
A. Čepulis sako: „Žuvies atšildymas mikrobangų krosnelėje staigiai pakeičia jos temperatūrą. Taip žūva dalis gerųjų medžiagų, o krosnelėje atšildoma žuvis gali ir apvirti - tai pakeičia ir skonį, ir tekstūrą. O tokius produktus atšildant kambario temperatūroje taip pat gali greičiau daugintis bakterijos, todėl tokių atšildymo būdų geriausia vengti“.
Ruošiant Žuvį Ant Grilio
Vis dėlto, rečiau jas gaminantiems ar per mažai kulinarinių žinių turintiems žmonėms gali kilti įvairių iššūkių. Ruošiantis kepti žuvį parduotuvėje ją reikėtų pasirinkti su oda. Žuvies filė be odos nėra tinkama kepimui ant grilio, nes greitai praranda sultingumą ir tampa ypač trapi. Prisiminkite ir tai, kad žuvis mėgsta aukštesnę temperatūrą ir trumpesnį kepimo laiką nei mėsa, todėl jos nereikėtų perkepti bei suskrudinti“, - atkreipia dėmesį V. Nadzeika.
Kepant ant grotelių V. Nadzeika pataria žuvies odelėje papildomai padaryti ir 3-4 cm įpjovimus, kad marinatas geriau į ją įsigertų. „Taip iškepta žuvis turės dar traškesnę plutelę, o vidus išliks minkštas ir sultingas, - pabrėžia šefas ir rekomenduoja ant grilio išsikepti ne tik daugeliui įprastos lašišos, bet ir kitų rūšių žuvies.
Pavojai ir Atsargumo Priemonės
Kalbant apie žuvies ir jūrų gėrybių teikiamą naudą žmogaus organizmui, nereikia pamiršti, kad jų vartoti gali ne visi. Alergija jūrų gėrybėms yra antra pagal dažnumą maisto alergija, kuri jautriems asmenims gali baigtis ir anafilaksiniu šoku. Negalavimas dažniausiai pasireiškia suaugusiems asmenims ir išlieka visą gyvenimą. Alergija žuviai ir jūrų produktams pasireiškia veido, lūpų, liežuvio, gerklų tinimu, pasunkėjusiu kvėpavimu, niežtinčiu odos bėrimu, pilvo skausmais, vėmimu, viduriavimu.
Vieni iš pavojingiausių žuvų gaminių - šaltai rūkyti produktai, nes kyla rizika, kad žaliava užkrėsta listerijomis. Listeriozei jautriausi žmonės, kurių nusilpusi imuninė sistema, besilaukiančios moterys ir vyresni nei 65 metų asmenys.
Jūros Gėrybių Įvairovė ir Jų Paruošimas
A.Rasmussen atskleidžia kelis patiekalų receptus iš jų: „Šviežias austres reikia švariai nuplauti, palaikyti sietelyje, kol nuvarvės vanduo. Ši moliuskų rūšis yra ypatinga tuo, kad jas galima valgyti termiškai neapdorotas, taip išlaikant visiškai natūralų jų skonį.
„Aštuonkojus nuplaukite šaltame vandenyje. Tada dėkite juos į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, įberkite druskos bei įspauskite citrinų sulčių arba įpilkite truputį baltojo vyno acto ir statykite ant viryklės. Kai jie užvirs, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 13 minučių, kol aštuonkojai suminkštės. Juos išvirus, „mėsa“ turi būti švelni bei minkšta, kaip ir visoms jūrų gėrybėms būdinga - kiek salsvo skonio.
Taip pat kulinarė dalinasi ir gardžiu receptu: „Pakepinkite smulkintą česnaką ir sudėkite kruopščiai išvalytas mažąsias sepijas, po poros minučių įpilkite balto sauso vyno, įberkite žiupsnelį maltos aitriosios paprikos, druskos, baziliko.
„Labai svarbu midijas kruopščiai nuplauti ir išvalyti - pašalinti „barzdas“ - tai lyg siūlai, kuriais jos prisitvirtina prie vandenyje esančių stulpų, kol užauga. Tinkamai midijas paruošus, galima troškinti su pasirinktu padažu. Geriausia tai daryti uždengus keptuvės dangtį, maždaug tris minutes arba šiek tiek ilgiau, kol atsivers visos geldelės.
Karštas Jūros Gėrybių Užkandis
Jeigu mėgstate jūros gėrybes, būtinai išbandykite Alfo rekomenduojamą jūros gėrybių užkandį su krevetėmis ir aštuonkoju. Patiekalas, kuris tiks ne tik Naujų metų išvakarėse. Skanu valgyti visiems iš vieno indo.
Reikalingi produktai:
- 1 vidutinio svogūno
- 2-3 česnako skiltelių
- 3 šaukštų OBELIŲ čili pipirų skonio rapsų aliejaus
- Žiupsnelio KOTANYI maltos kalendros
- Žiupsnelio KOTANYI Kajeno paprikų
- 400 g MUTTI konservuotų pomidorų
- 1 šaukšto DAUMANTŲ pomidorų padažo „Karališkas“
- 150 g šviežių krevečių
- 150 g virto aštuonkojo
- Keleto petražolių šakelių
- ½ citrinos žievelės
- Žiupsnelio KOTANYI pipirų mišinio
- Žiupsnelio KOTANYI druskos
- TOSTE skrudinimo duonos „Protein“ arba MOČIUTĖS juodos duonos riekelių (patiekti)
Gaminimas:
- Supjaustykite kubeliais svogūną ir česnaką.
- Į ZYLE keptuvę pilkite OBELIŲ čili pipirų skonio rapsų aliejaus, įkaitinkite. Suberkite svogūnus, apkepinkite ant nedidelės kaitros. Kai taps permatomi, suberkite česnaką. Kai pradės kvepėti česnaku, berkite KOTANYI kalendrų ir Kajeno paprikų. Viską išmaišykite.
- Sudėkite MUTTI konservuotus pomidorus, berkite KOTANYI pipirų ir druskos, keletą minučių viską patroškinkite. Kai nugarinsite skysčius, dėkite DAUMANTŲ pomidorų padažo „Karališkas“.
- Padažą keptuvėje nustumkite į vieną pusę, į kitą dėkite apkepti krevetes iš abiejų pusių. Berkite KOTANYI druskos ir pipirų. Ant padažo sudėkite aštuonkojo gabaliukus. Užteks keleto minučių pakaitinti. Tada viską sumaišykite ir pakaitinkite 1 min. Berkite smulkintų petražolių.
- Patiekite apibarstę citrinos žievele. Skanaukite su TOSTE skrudinimo duona „Protein“ arba MOČIUTĖS juoda duona (galite jas paskrudinti).
PATARIMAI:
- Jei norite šiek tiek aštresnio skonio, galite įpilti degtinės ir ją nugarinti.
- Jei labiau mėgstate krevetes, patiekale galite naudoti tik jas, jei - aštuonkojus, naudokite juos.
Ispaniška Paelija su Makaronais (Fideuá)
Nors didžiausia ispaniškos virtuvės pažiba yra paelija, mažiau žinoma jos variacija su makaronais, vadinama „fideuá“, skoniu tikrai nenusileidžia. Šio patiekalo sudedamosios dalys ir paruošimas yra labai panašūs, tačiau vietoje ryžių naudojami ploni makaronai. Būtent šviežios jūros gėrybės ir žuvys suteikia šiam patiekalui gardų skonį, todėl jo gamybai patartina naudoti kokybiškus produktus.
Toje pačioje keptuvėje, kurioje kepėte makaronus, pakepinkite du smulkiai supjaustytus svogūnus su žiupsneliu druskos. Tuo pat metu žuvies sultinyje išvirkite krevetes ir visi ingredientai kataloniškai paelijai bus paruošti.
Žuvies ir Jūros Gėrybių Nauda
Gydytoja dietologė atskleidžia, kuo žuvis ir jūrų gėrybės yra taip vertinamos sveikatai palankios mitybos ekspertų. „Palyginti su mėsa, žuvies ir jūrų gėrybių nauda mūsų sveikatai yra nepakeičiama. Jose gausu vienos svarbiausių žmogaus organizmui būtinų statybinių medžiagų - baltymų, kurie lengviau įsisavinami bei virškinami. Be to, tai - skirtingų mineralų ir vitaminų gausa pasižymintis produktas. Visa jūrų gėrybių grupė yra puikus pasirinkimas mitybos racionui, o kiekvienas žmogus gali pasirinkti jam skoniu ar kitomis savybėmis labiausiai priimtinus delikatesus“, - pabrėžia dr. E. Gavelienė.
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Edita Gavelienė, jūros gėrybės priskiriamos prie didelės biologinės vertės maisto produktų. Jose gausu naudingų mineralinių medžiagų bei vitaminų: „Tai puikus jodo, seleno, kalcio, vitaminų A bei D šaltinis. Be to, jūros gėrybės pasižymi mažu kaloringumu, jose gausu Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių ir žmogaus organizmui reikalingų baltymų. Kiekvienas žmogus gali pasirinkti jam skoniu ar kitomis savybėmis priimtiniausias jūros gėrybes, tačiau jos turėtų būti vartojamos saikingai.
„Suaugusiam žmogui jūros gėrybes rekomenduojama skanauti bent du kartus per savaitę. Saikingais kiekiais jas gali skanauti ir vaikai. Tačiau kalbant apie jūros gėrybių teikiamą naudą, nereikėtų pamiršti, jog jų negali valgyti žmonės, kuriems pasireiškia alerginės reakcijos. Be to, per didelis jūros gėrybių kiekis žmogaus organizme gali sukelti baltyminį šoką, tad įtraukiant bet kokį naują produktą į savo mitybos racioną pirmiausia reikėtų jo paragauti mažesnį kiekį, palaukti ir pasižiūrėti, kaip organizmas reaguoja. Jeigu viskas gerai - galima valgyti toliau“, - pataria dr. E. Gavelienė.