pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

PSO Rekomendacijos dėl Mitybos Kūdikiams ir Vaikams: Cukrus, Vanduo ir Karvės Pienas

Maistas šiandien yra ne tik būtinybė išgyventi, bet ir malonumas, kurį siekiame patenkinti. Tačiau dažnai perdirbtas maistas, prisotintas skonio stipriklių, konservantų ir saldžių gėrimų, sukelia priklausomybę.

Cukraus Vartojimas

Paaugliai per parą turėtų suvartoti ne daugiau kaip 60 g cukrų, o PSO rekomenduoja sumažinti šį kiekį iki 30 g. Ikimokyklinio amžiaus vaikams šis kiekis turėtų būti dar mažesnis - 34 g, o siekiamybė - 17 g. Daugiausia cukraus vaikai gauna iš perdirbto maisto ir saldžių gėrimų.

Tėvų Pavyzdys ir Vaikų Suvokimas

Norint, kad vaikai maitintųsi sveikatai palankiai, svarbu suprasti, kodėl jie mėgsta tam tikrus produktus. Tėvams būtina būti pavyzdžiu, skatinant vaikus gerti vandenį ir rinktis sveikesnius variantus. Ankstyvoje vaikystėje susiformavę mitybos įpročiai yra labai svarbūs.

Žingsnis po žingsnio reikia ugdyti vaikų suvokimą apie sveiką mitybą ir jos naudą augančiam organizmui. Svarbu, kad vaikas pats įgytų žinių ir sąmoningumo, mokėtų pasirinkti sveikesnį variantą. Nereikia visiškai uždrausti saldumynų, bet svarbu, kad tai netaptų kasdienybe.

Vandens Svarba

Žmogaus organizmą sudaro 60-70 proc. vandens, kuris yra gyvybiškai svarbus. Pagal PSO rekomendacijas, vandens poreikis yra 25-30 ml vienam kilogramui kūno masės. Specialistė Danguolė Gasparavičienė teigia, kad pagal šiuos skaičiavimus, kiekvienas gali sužinoti, kiek vandens jam reikia per dieną:

  • 20 kg sveriančiam vaikui reikėtų apie 600 ml (apie 3 stiklines);
  • 40 kg sveriančiam vaikui - 1,2 l;
  • Suaugusiam žmogui (apie 60 kg) - 1,6 l.

Geriausia vaikams duoti natūralų negazuotą mineralinį vandenį be priedų, ypač karštuoju metų sezonu. Troškuliui malšinti puikiai tinka natūralus mineralinis vanduo RASA LIGHT, kuris turi ženklinimą „tinka kūdikių maisto gamybai“.

Kaip Paskatinti Vaikus Gerti Daugiau Vandens?

Padarykite atsigėrimą žaismingu ir įdomiu.

Žindymas ir Papildomas Maitinimas

Žindymas yra geriausia kūdikiui, nes mamos pienas aprūpina visomis svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis. Iki šešių mėnesių amžiaus motinos pienas patenkina visus kūdikio poreikius. PSO rekomenduoja žindyti iki dvejų metų amžiaus.

Nežindomiems antrojo pusmečio kūdikiams duodamas pieno mišinys. Papildomo maisto įvedimas yra laipsniškas procesas. 4-6 mėnesių amžiuje duodamas trintas vienalytis maistas, tyrė, skysta košė. 7-8 mėnesių kūdikis kramto maistą. 9-10 mėnesių mažylis kanda maistą ir ima jį pirštais. 10-12 mėnesių amžiaus bando pats valgyti šaukšteliu.

Amžiui Tinkamų Patiekalų Įvedimo Laikas

Duodant papildomo maisto, kūdikis pratinamas gerti vandens. Iki šešių mėnesių po valgio pasiūloma virinto atvėsinto vandens, o vyresniems - nevirinto. Nėra griežtų rekomendacijų, nuo kokio patiekalo geriausia pradėti papildomą maitinimą. Svarbiausia, kad kūdikis gautų visų jam tuo metu reikalingų maisto medžiagų, ypač geležies.

Būtina žinoti: jokie patiekalai kūdikiams nesaldinami, nepapildomi įvairiais prieskoniais, nes kūdikis turi išmokti pajusti ir skirti įvairių patiekalų kvapą, skonį. Iki metų dera tik didinti patiekalų įvairovę, o nuo metų nepataikauti, jeigu kažko atsisako, nepulti gaminti tik to, ką mėgsta ir valgo.

Karvės Pieno Poveikis

Vis dėlto yra duomenų, kad karvės pienas ir jo produktai žmonėms gali labiau kenkti, nei padėti. Gydytoja ginekologė genetikė Ingrida Kravčenkienė teigia, kad moksliniai tyrimai rodo, jog pienas kaulus ne stiprina, o susilpnina.

Karvės piene yra keturis kartus daugiau kalcio negu mamos piene, tačiau jo yra per daug, todėl mūsų organizmas ne visada jį įsisavina. Moksliniai tyrimai rodo, kad tiems žmonėms, kurie valgo pakankamai daržovių - lapinių ir ankštinių, niekada neišsivysto kalcio deficitas.

Įdomus tyrimas Švedijoje parodė, kad moterys, kurios gėrė po tris stiklines karvės pieno kasdien, kur kas dažniau patyrė kaulų lūžius. Taigi šis tyrimas įrodė, kad karvės pienas anaiptol nėra kalcio šaltinis ir nestiprina kaulų.

Kodėl Nestiprėja Kaulai?

Pienas ir apskritai gyvūninės kilmės produktai yra rūgštinis maistas, o mūsų organizmo balansas, arba pH, yra lengvai šarminis. Vartojant rūgštinį maistą, organizmas bando išlaikyti pusiausvyrą ir pH pašarminti. Tam procesui prireikia paimti mineralus iš kaulų, kur ir yra didžiausia kalcio saugykla.

Kaip Karvės Pienas Kenkia Sveikatai?

Karvės piene yra į insuliną panašaus augimo hormono, vadinamo IGF1, kuris skatina ląstelių augimą. Šis hormonas yra tiesiogiai susijęs su krūties, prostatos, plaučių ir žarnyno vėžiu.

Kadangi natūraliame karvės piene yra daug cukraus, laktozės ir riebalų, jis siejamas ir su nutukimu. Liesame arba nugriebtame piene riebalų yra 2 proc., baltymų - 41 proc., o angliavandenių - net 57 proc. Vadinasi, nugriebtas pienas yra ne kas kita, o angliavandenių šaltinis.

Pavojingas Baltymas

Pagrindinis karvės pieno baltymas yra kazeinas, kurio mūsų organizmas iki pabaigos neišskaido. Karvės pieno baltymas yra siejamas su pirmo tipo diabetu bei kitomis autoimuninėmis ligomis, tarp jų ir autizmo spektro sutrikimais, egzema, Krono liga, celiakija ir pan.

Kazeino kiekis mūsų maiste neturėtų viršyti 10 proc. bendro kaloringumo, antraip jis tampa nesaugus. Mokslininkas Colinas Campbellas atliko eksperimentą su žiurkėmis, kurios kasdien gaudavo aflotoksino ir skirtingą kiekį kazeino. Pirmos grupės žiurkės, gavusios mažiau kazeino, liko gyvos, o visos antros grupės žiurkės, gavusios daugiau kazeino, susirgo vėžiu ir pastipo.

Kiti Pieno Pavojai

Nuo pieno dažniausiai užsikrečiama salmonelioze, stafilokokų bakterijomis, listerijomis, ešerichija, koli bei tuberkuliozės mikobakterija. Taip pat galvijai dažnai serga BIV (galvijų imunodeficito sindromu) ir leukemija.

Pienas gali sukelti naktinį šlapinimąsi vaikams, aknę paauglystėje, vaikų nutukimą ir viduriniosios ausies uždegimą. Labai dažnai vėžiu sergantys žmonės, norėdami atsistatyti po chemoterapijos, geria karvės pieną - neturėtų to daryti, mat jiems kaip tik tai labai pavojingas, vėžį skatinantis produktas.

Karvės Pienas ir Kiti Produktai

Kalbėdama apie karvės pieną, turiu omeny ne tik pieną, bet ir visus jo produktus. Mūsų organizmui reikalingos laktobacilos, esančios piene, bet geriau jų gauti iš kitų šaltinių, kad ir raugintų kopūstų sunkos. Beje, dar viena bėda yra antibiotikų pėdsakai piene ir jo produktuose.

Natūralus ir Iš Pakelių

Pienas parduotuvių lentynose nėra natūralus produktas, mat jis praeina ilgą kelią nuo karvės iki vartotojo. Didžiosiose fermose auginamos karvės praktiškai nesigano laukuose, nejuda, o nuolatos stovi tvartuose, neretai ir šeriamos pačiais pigiausiais pašarais. Tokios karvės gauna ir antibiotikų, kurie, be jokios abejonės, patenka į pieną. Beje, piene yra ir didelis moteriškų lytinių hormonų kiekis, mat yra melžiamos ir veršingos karvės.

Na, o pienas, prieš patekdamas į parduotuvių lentynas yra pasterizuojamas (kaitinamas) - taip sunaikinami potencialūs ligų sukėlėjai, tačiau kartu yra inaktyvuojami fermentai, padedantys virškinti pieną, sunaikinami piene esantys vitaminai bei pakeičiama baltymų struktūra. Pienas yra homogenizuojamas - šio proceso metu pasikeičia pieno riebalų struktūra, kitaip tariant, ir pieno baltymai, ir riebalai tampa sunkiai virškinami, gali skatinti įvairius autoimuninius procesus bei uždegimines reakcijas. Taigi pienas iš pakelio nėra natūralus produktas, jis toks pats tolimas nuo tikro natūralaus pieno kaip meduolis nuo medaus.

Alergiškų Vaikų Kiekis ir Mamos Pienas

Doc. dr. V. Urbonas sako, jog paskutiniais metais, matydamas, kas dedasi aplinkui, mano, jog PSO nėra ta organizacija, kuria reikėtų aklai remtis. Tai organizacija, kurios patarimai skirti visam pasauliu. O mes juk gyvename Lietuvoje, Europoje, todėl natūralu, jog mums galioja visai kitokios mitybos taisyklės, nei gyvenantiems Angoloje ar Bangladeše.

Europos Rekomendacijos

Europos rekomendacijos, pasak doc. dr. V. Urbono, vaikus pradėti primaitinti kitais maisto produktais reikia tarp 4-6 mėnesių. Kuo toliau, tuo daugiau atsiranda duomenų, jog vaikus pradėti maitinti reikia būtent tuo laikotarpiu (4-6 mėn.), yra moksliškai pagrįsta, skirtingai nei PSO rekomendacijos: pradėti vaikus primaitinti nuo 6 mėnesių amžiaus.

Ši rekomendacija, pasak V. Urbono, keičiasi dėl išaugusio alergiškų žmonių skaičiaus. Pasirodo tiems vaikams, kurie buvo primaitinti keturių-penkių mėnesių amžiaus, alergingumas buvo mažesnis nei tiems, kurie buvo primaitinti sulaukus 6 mėnesių amžiaus.

Ne Visas Mamos Pienas Yra Kokybiškas

Pasirodo, jog vienos mamos pienas gali būti kokybiškas, o kitos - ne. Ir dabar, paskutiniu metu, yra atliekama daug tyrimų su žmogaus pieno polisacharido skaidulomis, kurios kryptingai didina ar mažina mūsų gerųjų bei blogųjų žarnyno bakterijų kiekį. O ši bakterijų sudėtis, manoma, daro įtaką imuninei funkcijai, nervų sistemos vystimuisi, žarnyno funkcijai ir daugeliui kitų funkcijų. Todėl dabar manoma, jog žarnynas yra visų ligų pradžia, kuris ypatingai jautrus pirmaisiais dvejais gyvenimo metais.

Dėl šios priežasties, ne taip seniai atrasti žmogaus pieno polisacharidai, kurių piene yra dvigubai daugiau, nei baltymų, parodė, jog kai kurios motinos jų pagamina daug, o kai kurių moterų piene jų yra per mažai. Galbūt ateis laikas, kai mes pradėsime koreguoti ir mamos pieną. Nereikia idealizuoti, jog visas mamos pienas yra vienodas ir idealiai geras. Kartais mes bijome kalbėtis tokiomis temomis kaip mamos pienas, neva tai yra absoliutus gėris, kurio negalima liesti ir tyrinėti.

1000 Dienų Programa

Devyni mėnesiai nėštumo ir pirmi dveji metai gyvenimo - galvojama, jog tai yra tas periodas, per kurį galime kažką pakeisti ir nulemti žmogaus ateitį. Specialistai suskaičiuoja, jog šiame laikotarpyje yra 1000 svarbių dienų.

Kiekvienas Atvejis - Individualus

Sveikatos apsaugos ministerija pataria remtis PSO rekomendacijomis, mat visose šalyse rekomenduojama pirmus šešis gyvenimo mėnesius kūdikius tik žindyti. Sulaukus 6 mėnesių kūdikiams turi būti pradėtas duoti ir papildomas maistas, o žindymas gali būti tęsiamas iki 2 metų ar ilgiau.

Yra nuomonių, kad kūdikius papildomu maistu reikėtų pradėti maitinti ankščiau, siekiant išvengti alergijos maistui, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad tam turi būti aiškios medicininės indikacijos ir sprendžiama kiekvienu atveju individualiai. Sveiki vaikai papildomai turėtų būti pradėti maitinti tik nuo 6 mėn. amžiaus.

Pasak SAM Visuomenės sveikatos departamento direktoriaus, Žindymo skatinimo komiteto pirmininko Audriaus Ščeponavičiaus, šiandien medikai neabejoja ilgalaikio žindymo privalumais. Tačiau daugeliu atveju mamoms vis dar trūksta informacijos apie jo naudą, o kartais gaudamos daug skirtingos informacijos mamos tiesiog negali atsirinkti, kokia informacija pasitikėti.

Pieno Svarba Vaikams

Prof. dr. R. Stuko nuomone nederėtų abejoti dėl pieno ir pieno produktų naudos vaikams. Pieno svarbą vaikams pripažįsta Pasaulio Sveikatos organizacijos (PSO) kūdikių ir vaikų mitybos ekspertai. Neabejojama, kad tinkamiausias maistas naujagimiui ir kūdikiui - motinos pienas, o žindymas turi ypatingą biologinį bei emocinį poveikį motinos ir vaiko sveikatai.

Paūgėjęs vaikas geria gyvulių (karvės, ožkos ir kt.) pieną. Vieni mano, kad toks pienas tinka gyvuliams, o jame esantis kalcis ir baltymai nepasisavinami, kad jis sukelia širdies ligas, alergijas, diabetą, nutukimą, didina kvėpavimo takų gleivingumą, kad pienas kenksmingas dėl jame esančių hormonų, antibiotikų, GMO.

Pienas ir jo produktai yra gyvulinės kilmės baltymų šaltinis. Pieno baltymai labai naudingi ir geriau virškinami už mėsos ir žuvies baltymus. Baltymai būtini vaikui naujoms ląstelėms formuotis, vyresniems žmonėms - ląstelėms atsinaujinti. Pienas - pagrindinis kalcio šaltinis. Kituose produktuose jo gerokai mažiau.

Pieno riebalai yra svarbus energijos šaltinis, bet riebūs pieno produktai, deja, gali paskatinti širdies ligas, alergijas, cukrinį diabetą ir nutukinti. Tik liesų, ypač raugintų, pieno produktų nauda, kaip kalcio, baltymų ir probiotikų šaltinio, gerokai nusveria jo neigiamas savybes.

Lietuvos rinkoje sveikatai palankesnių liesų pieno produktų nedaug.