pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Guliašas su bulvėmis: tradicinis receptas

Ar prisimenate tuos sekmadienio pietus, kai visus namus pripildydavo gardus troškinio kvapas? Būtent toks yra kiaulienos guliašas pagal močiutės receptą - sotus, švelniai prieskoniais kvepiantis patiekalas, kurio skonis lyg iš vaikystės. Tai vienas iš tų patiekalų, kuris visada pasiteisina - ir šeimos vakarienei, ir šventiniam stalui.

Jeigu aš jūsų paklausčiau kas yra guliašas - ką atsakytumėte? Greičiausiai, kad tai yra sotus kiaulienos troškinys su morkomis, bulvėmis ir grietine, patiekiamas kaip pagrindinis patiekalas. Iš tiesų guliašas - tai taurus patiekalas, turintis labai senas šaknis. Vengrų virtuvės pasididžiavimas ir nacionalinis valgis, turintis net 8 galimas versijas, priklausomai nuo regiono.

Šiandien gaminame seną gerą guliašą. Šis patiekalas turbūt senesnis, nei galvojote, - Vengrijoje piemenys jį skanavo jau IX amžiuje! Tuo metu išvirtą ir pagardintą mėsą išdžiovindavo saulėje, supakuodavo avies skrandyje, o, atėjus laikui valgyti, ją tiesiog užpildavo karštu vandeniu.

Deja, sovietmečiu guliašą, kaip ir daugelį kitų patiekalų, sugadino viešojo maitinimo sistema ir nuvalkioję jį iki stoties kekšės užkabino prastą šlovę, todėl neretai ir dabar guliašas yra „budintis patiekalas” daugelyje valgyklų ar bistro, kurį bet kada pasemia samčiu ir paduoda kaip beveidį marmalą už simbolinę kainą.

Ingredientai

Guliašui su kiauliena reikės:

  • 500 g kiaulienos mentės
  • 8 bulvių
  • 2 morkų
  • 2 svogūnų
  • 2-3 skiltelių česnako
  • 1 a.š. miltų
  • 1 v.š. grietinės

Taip pat reikės:

  • 3 vidutinių svogūnų
  • 2 česnako skiltelių
  • 1 aštriojo pipiro
  • 1 saldžiosios paprikos
  • 500 g kiaulienos sprandinės
  • 1 a.š. paprikos miltelių
  • 1 a.š. aštrios paprikos miltelių
  • 1 a.š. džiovinto čiobrelio
  • 1,5 l jautienos sultinio
  • 2 v.š. kapotų petražolių
  • 1 a.š. raudonojo vyno acto
  • 2 smulkiai pjaustytų pomidorų
  • 1 v.š. pomidorų pastos
  • 300 g bulvių
  • druskos, juodųjų pipirų
  • aliejaus

Gaminimo eiga

  1. Visų pirma kiaulienos mentę supjaustome kubeliais bei pakepame gerai įkaitintoje keptuvėje, kol apkeps.
  2. Perkeliame juos į puodą, įpilame vos vos vandens ir troškiname maždaug 15 minučių.
  3. Tuo tarpu į tą pačią keptuvę beriame pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, kai apkepa - griežinėliais supjaustytas morkas.
  4. Suverčiame viską į puodą bei dar troškiname maždaug 10 minučių.
  5. Tuomet sudedame supjaustytas bulves.
  6. Tada pilame dar šiek tiek vandens, suberiame prieskonius, išskyrus žoleles, česnaką, lengvai permaišome bei paliekame troškintis tiek, kol bulvės bus “paruoštos”.
  7. Po to grietinėje išmaišome miltus, pilame kelis lašus vandens ir supilame viską į puodą.

Kitas gaminimo būdas:

  1. Aliejuje pakepinkite smulkintus svogūnus, česnakus, papriką ir aštrųjį pipirą kol suminkštės.
  2. Daržoves suberkite į puodą, kuriame virsite sriubą.
  3. Kiaulieną supjaustykite stambiais kubeliais ir apkepkite, suberkite paprikos, aštriųjų pipirų miltelius, čiobrelius ir baikite kepti, kol gražiai apskrus.
  4. Mėsą sudėkite į puodą su daržovėmis, įpilkite stiklinę sultinio ir virkite, kol nugaruos pusė skysčio.
  5. Tada sudėkite petražoles, actą, pomidorus, pomidorų pastą, gardinkite druska, pipirais.
  6. Supilkite likusį sultinį (mėsa ir daržovės turi būti sultinyje).
  7. Virkite uždengę ant silpnos ugnies apie 1,5 valandos. Jei skystis labai nugaravo - papildykite.
  8. Tuomet sudėkite stambiai pjaustytas bulves - kai jos išvirs, guliašas bus paruoštas.

Patarimai ir gudrybės

Vengriški paprikos milteliai laikomi būtinybe gaminant autentišką guliašą, bet šįkart apsiribokime turima paprika. Aš štai, pavyzdžiui, naudojau rūkytą papriką, nes kitokios neturėjau. Na, ir ką?

Daržovėmis ir pagardais čia irgi galima varijuoti. Ar naudosite šviežius pomidorus, ar sukapotus konservuotus, ar pomidorų pastą - tik jūsų reikalas. Savo gana paprastą guliašo receptūrą papildžiau, taip vadinamu, „Džentelmeno E621“ - keliais rūkytos dešros gabaliukais, pora stiebų saliero, čiobreliais ir šaukšteliu kumino miltelių.

Tradicinis kiaulienos guliašas Reikės:Kilogramo kiaulienos mentės, žiupsnelio druskos bei juodųjų pipirų, 3-4 gabalėliais supjaustytų morkų, 2 stiklinių sultinio, mėgstamo pomidorų padažo, 2 nedidelių svogūnų, šiek tiek miltų.

Mėsą supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, apibarstykite miltais ir sumeskite į įkaitintą keptuvę. Pasistenkite, kad kiekvienas mėsos gabaliukas aliejuje pakaitintų bent vieną šoną. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir morkas, pagardinkite druska ir pipirais. Morkos ir svogūnai įgaus švelnų mėsos prieskonį. Į puodą supilkite dvi stiklines sultinio, suberkite pakepintas daržoves ir mėsą. Uždenkite dangčiu ir troškinkite 45-50 minučių ant nedidelės kaitros. Tuomet supilkite pomidorų padažą (maždaug stiklinę), ir dar šiek tiek sultinio ar vandens, jei matote, kad troškiniui reikia daugiau drėgmės. Patiekite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše, šviežiomis ar marinuotomis daržovėmis.

Kaip patiekti guliašą

Šis kiaulienos guliašas pagal močiutės receptą - tai ne tik sotus patiekalas, bet ir visos šeimos susibūrimo prie stalo priežastis. Virtos bulvės - klasikinis derinys, kai norisi tikrumo ir paprastumo. Šviežia duona - močiutės žodžiais tariant: „jei gali duona pamirkyti padaže - žinok, patiekalas pavyko“.

Norėdami gražiai patiekti guliašą, įdėkite jį į gilų dubenį ir papuoškite petražolių šakelėmis.

Ingredientas Kiekis
Kiaulienos mentė 500 g
Bulvės 8
Morkos 2
Svogūnai 2