pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kepti Obuoliai: Receptai, Nauda ir Panaudojimo Būdai

Kepti obuoliai - ne tik gardus, bet ir sveikas desertas, puikiai tinkantis rudens ar žiemos vakarams. Jie ne tik skaniai kvepia ir šildo, bet ir gali tapti puikiu sąjungininku siekiant išlaikyti sveiką kūno svorį. Iškeptas obuolys gali tapti ir išskirtiniu šventiniu patiekalu. Kepti obuoliai labai tinka kalėdiniam stalui papuošti. Tai puikus desertas!

Keptų obuolių nauda sveikatai

Obuoliai yra puikus vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis. Kepant juos, maistinės medžiagos didžiąja dalimi išlieka, o skonis tampa sodresnis. Keptų obuolių nauda neabejotina ir žarnynui. Juos valgant pagerėja virškinimas. Kepti obuoliai dar vadinami žarnyno šluota, nes juose esantis pektinas organizme suriša ir pašalina laisvuosius radikalus ir taip padeda išvengti ligų. Rekomenduojama kasdien išsikepti obuolių - taip suteiksime neabejotiną naudą organizmui.

Yra daug priežasčių pagaminti juos ir ne Advento laikotarpiu - kepti obuoliai gali būti net naudingi sveikatai - jie palengvina užkimimą. Beje, kol kas dar nėra aišku, kodėl kepti obuoliai padeda palengvinti užkimimą. Mokslininkai spėlioja, kad obuolių kepimo metu išskiskiria enzimai (natūralūs fermentai), kurie padeda balso stygoms.

Ar tiesa, kad kepti obuoliai gali padėti numesti svorio?

Pagrindinis Keptų Obuolių Receptas

Keptų obuolių receptai būna patys įvairiausi - kiekvienas gali atrasti savo mėgstamą. Tačiau panorus pasmaližiauti, siūlome pasigaminti keptus obuolius su įdarais. Taip paruošti kepti obuoliai yra nuostabus desertinis patiekalas, kuris yra labai skanus, taip pat sveikas ir mažai kaloringas.

Ingredientai:

  • 4 obuoliai
  • 2 valg. šaukštai maltų lazdyno riešutų
  • 2 valg. šaukštai razinų
  • 2 valg. šaukštai klevų sirupo
  • 1/4 arb. šaukšt. prieskonių (anyžių, cinamono arba vanilės)
  • 5 valg. šaukštų sviesto
  • Vanduo

Gaminimo eiga:

  1. Nuplaukite obuolius ir išpjaukite sėklalizdžius.
  2. Obuolio šerdyje padarykite skylę.
  3. Įdarui sumaišykite maltus lazdyno riešutus, razinas, klevų sirupą ir prieskonius pagal skonį.
  4. Įdarykite obuolius paruoštu įdaru.
  5. Sustatykite juos į kepimo formą, į kiekvieną obuolį įdėkite šiek tiek sviesto ir apšlakstykite vandeniu.

Prie keptų obuolių tinka vanilinis padažas.

Kepti obuoliai su gardžia baltymų kepurėle

Reikės:

  • 2 vienetų vidutinio dydžio obuolių
  • Turimo marmelado, džemo arba uogienės
  • Kiaušinių baltymų
  • Cukraus ir citrinos rūgšties

Gaminimas:

  1. Tinkamiausi kepimui obuoliai yra saldžiarūgščiai. Obuoliai nuplaunami, nusausinami ir išimami sėklalizdžiai.
  2. Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardelę, įpilame truputį vandens. Taip paruoštus obuolius pašauname į orkaitę įkaitintą iki 180 - 200 laipsnių temperatūros ir kepame apie 30 minučių. Svarbu neperkepti obuolių, kad neprarastų savo formos.
  3. Po to vietoj sėklalizdžių į obuolių vidų dedame marmelado, džemo arba uogienės, uždedame su cukrumi ir citrinų rūgštimi išplaktų kiaušinio baltymų. Baltymų ir cukraus santykis turėtų būti 1:1, o citrinų rūgšties dedame pagal skonį.
  4. Vėl pašauname į orkaitę ir baigiame kepti orkaitėje tol, kol baltymai gražiai apkeps.

Karštus taip paruoštus obuolius galima tiekti su ledais, o šaltus - su kava arba arbata.

Obuoliai virtuvėje: ne tik desertams

Obuolį virtuvėje po ranka turiu visada. Jis tiek kartų mane išgelbėjo įvairiose situacijose ir ne kartą pasidavė leisdamas sukurti vis naujų skonių. Patikrinta - obuoliai tinka visur: nuo sriubos iki deserto.

Jų panaudojimas toks platus, kad pamirškite, jog obuoliai yra skirti pyragams. Juos galima ir virti, ir kepti, ir troškinti, rauginti, marinuoti ir gaminti actą. Pavyzdžiui, obuoliai labai tinka sriuboms parūgštinti. Nebeįsivaizduoju barščių sriubos be obuolių. Į įprastą burokėlių sriubą metu tiesiog per pusę perpjautą obuolį. Joje atsiranda turtingumo pojūtis. Išryškėja kiti ingredientai.

Džiovintų obuolių riekelių prisluoksniuokite kai troškinate kopūstus. Oho kaip bus gardu. Arba pridėkite smulkintų obuolių gabaliukų - abu variantai duos kitokį skonį.

Tarkuotas per burokinę tarką obuolys sumaišytas su išspaustu česnaku ir šaukštu majonezo bei žiupsneliu tarkuoto parmezano sūrio bus puikus pagardus prie traškučių ir net mėsos patiekalams. Kepdami burokėlių garnyrą būtinai pridėkite žalio tarkuoto obuolio.

Klasikinėse morkų salotose vieną morką pakeiskite obuoliu. Tiesa, jo netarkuokite, o supjaustykite kubeliais ir trėsite visai kitas salotas. Prie silkės, mėsos, kepti ir marinuoti, troškinti ir skrudinti obuoliai draugauja su morkomis, svogūnais, česnakais, kopūstais, burokėliais, varške, riešutais, mėsa, net žuvimi ir krevetėmis.

Obuolių sūris: lietuviško deserto renesansas

Lietuviškų desertų lentynoje vis didesnį indą reikia padėti ir obuolių sūriui, kuris išgyvena tikrą renesansą. Dabar jis yra pagarbiai dovanojamas kaip Kalėdų dovana verslo partneriams, pristatomas kaip unikalus desertas užsienio svečiams. Jeigu dar nemokate jo pasigaminti patys, tai ieškokite gero meistro, kuris namuose verda tikrą obuolių sūrį. Tam, kad išgautumėte gerą skonį, o ypač marmurinį jo vaizdą, tokį, kuris kažkiek primena tinginį, kai tamsioje obuolių sūrio masėje matosi tvirtesni geltoni obuolių gabaliukai, jums reikės pastudijuoti ne tik virimo technologiją, bet ir obuolių rūšis. Tikrai galite tapti meistru, jei tik panorėsite.

Kiti patiekalai su obuoliais

Na, o skaniausia mano valgyta silkė buvo su obuoliais! Taip vienoje bendruomenės šventėje, kuri buvo surengta Kėdainių dekanate. Ko gero tik klebono šeimininkė ir teturėjo tiek kantrybės, kad mažulyčius silkės gabalėlius patiektų keptose obuolių puselėse su šaukšteliu keptų morkų su svogūnais. Ko ne vienkąsniai užkandėliai. Beje, jų buvo milžiniškas padėklas. Tai atrodė labai prancūziškai ir buvo dieviškai skanu.

Vieni iš didžiausių kulinarinių atradimų autorių Virtuvės mitų griovėjai − Alfas Ivanauskas, Ali Gadžijevas ir Martynas Praškevičius savo knygoje „7 ingredientai“ obuolius naudoja 11 receptų. Beje, iš greitai pagaminamų receptų tai keptos krevetės su šiaudeliais pjaustytais obuoliais bei cukinijomis, pagardintos kalendra bei keli salotų lapeliai vyniojami į ryžių „popieriaus“ paplotėlį - tai lengvas gaivus vasarinis užkandis. Ir be to modernus.

Virtuvės mirtų griovėjai varškės apkepą rekomenduoja kepti su obuoliais.

Reikės: 5 kiaušinių ir 3 obuolių. Kiaušinius pjaustome kubeliais, o obuolius šiaudeliais. Gausiai dedame krapų ir maišome su keliais šaukštais majonezo.

Kaip užkandį galite pasigaminti jautiena įdarytus obuolius. Įdarui reikės: 200 gramų virtos jautienos ir vieno rauginto agurko. Supjaustę abu ingredientus juostelėmis, pagardinę pipirais ir druska, sumaišykite juos su šaukštu majonezo. Įdaras paruoštas, tačiau obuoliai naudojami ne žali. Nuplovę ir išskobę sėklalizdžius juos apvirkite pasaldintame ir citrinos sultimis parūgštintame vandenyje.

Taigi, jei namuose turite obuolį, jau neprapulsite. Reikės: 6 bandelių, 10 antaninių obuolių, 0,5 litro pieno, 3 kiaušinių, 100 gr. Bandeles supjaustykite riekutėmis ir išmirkykite piene, išplaktame su kiaušiniais. Obuolius stambiai sutarkuokite, tada sumaišykite su razinomis ir sluoksniuokite kepimo formoje apteptoje riebalais. Sluoksnis bandelių, sluoksnis obuolių. Viršutinis sluoksnis turi būti bandelių. Ant apkepo viršaus dėkite margarino gabalėlius ir kepkite 45 minutes karštoje orkaitėje.

Morkas reikia tik apvirti. Jos turi išlikti kietokos. Tada morkas, obuolius, kumpį, svogūną supjaustykite šiaudeliais. Kmynus nuplikykite verdančiu vandeniu. Palikite šiek tiek pabrinkti. Iš 4 šaukštų cukraus ir 4 šaukštų margarino įkaitintoje keptuvėje pagaminkite karamelę ir joje paskrudinkite grikius iki 2 minučių. Kiaušinius išplakite su likusiu cukrumi iki purumo, suberkite miltus, kepimo miltelius ir gerai išmaišykite. Obuolius supjaustykite skiltelėmis ir sudėkite į sviestiniu popieriumi išklotą pailgą skardą. Ant jų suberkite grikius, o tada paruoštą tešlą. Kepti reikės 30 minučių 180 laipsnių karštumo orkaitėje.

Obuolius galima įdaryti įvairiais įdarais: medumi ir riešutais, marmeladu, džemu arba uogiene. Taip pat labai tinka pertrinta varškė su razinomis, spanguolėmis, džiovintais vaisiais ar kitais priedais. Tuo tarpu obuolius su baltymu kepu tada, kai lieka baltymų nuo kitų patiekalų ar pusgaminių gaminimo. Šį kartą kiaušinio trynius naudojome olandiškam padažui pagaminti, o iš likusių baltymų iškepėme lengvai paruošiamą desertą.

Mitybos specialistai kartoja, jog daugiausia medžiagų vaisiuose ir daržovėse yra jų sezono metu, o kaip tik dabar soduose skinamas obuolių derlius. Lietuvoje sąlygos obelims vešėti ir obuoliams nokti puikios, tad jų čia priskaičiuojame nemažai rūšių. Dalis lietuviškų obuolių derliaus virsta sultimis, dalis keliauja į sandėlius ir sulaukia žiemos, o dalis virsta pyragais, užkandžiais, garnyrais ar traškučiais.

Jis padeda išlaikyti mėsos drėgmę. Vaisiaus skiltelės puikiai papildo ir silkės patiekalus, įvairias salotas.

Pasak jo, vis daugiau obuolių lietuviai džiovina, taip išsaugodami beveik visas vaisiuose esančias naudingąsias medžiagas: pektinus, vitaminus, kalcį, magnį, geležį ir kalį.